Au trebuit curatite
Autor: www.realsos.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 26/01/2006
    12345678910 0/10 X
"Dar, deoarece chipurile lucrurilor care sunt in ceruri, au trebuit curatite in felul acesta, trebuia ca insesi lucrurile ceresti sa fie curatiteb cu jertfe mai bune decat acestea" (Evrei 9:23-28).

(...Continuare din Iunie 10) Aceasta mai poate fi inteleasa si in sensul demnitatii starii in care este Hristos in cer, inaltat mai presus de orice Nume. Si pentru ca Domnul Isus era asa, aceasta ne da o evidenta in plus ca Mijlocitorul de care aveam nevoie, trebuia sa fie Dumnezeu - Isus Hristos, deoarece nici o alta creatura nu poate fi asa de impecabila si care sa aiba nevoie de vreo favoare si indurare pentru El Insusi.

In aceasta ultima parte din capitolul 9, Pavel merge mai departe si prin Duhul Sfant ne face de cunoscut ce inseamna curatirea legala a chipurilor lucrurilor ceresti, tragand astfel concluzia de necesitatea unor jertfe mai bune pentru consacrarea lucrurilor ceresti.

1. Necesitatea purificarii lucrurilor ceresti. Ea se naste din: a) slujba divina pentru care au fost create si de care trebuie sa asculte totdeauna; b) pentru motivul acelei insarcinari, care este de a pastra o asemanare intre lucrurile care reprezinta ceva si lucrurile care sunt reprezentate prin ceva. Este de remarcat ca sanctuarul lui Dumnezeu pe pamant este facut dupa modelul celui care este in cer si comuniunea cu Dumnezeu in Templul Lui este pentru oamenii Lui, cerul pe pamant.

2. Necesitatea ca insesi lucrurile ceresti sa fie curatite cu jertfe mai bune decat acelea de tauri si tapi; lucrurile in sine nu sunt mai bune decat o reproducere a lor si de aceea trebuiesc consacrate cu jertfe mai bune. Lucrurile acestea ceresti sunt privilegiile Evangheliei incepute in har si perfectate in slava. Acestea trebuiesc ratificate printr-o sanctiune adecvata ori prin consacrare si acesta a fost sangele lui Hristos. Acum este foarte clar ca jertfa lui Hristos este infinit mai buna decat acele poruncite de Lege. a) Primul aspect are de a face cu locul in care aceste jertfe erau oferite sub Lege si sub Evanghelie. Acelea sub Lege erau aduse in locuri sfinte facute de maini omenesti; care sunt doar o umbra a adevaratului sanctuar de inchinare (v.21). Jertfa lui Hristos, cu toate ca s-a adus pe pamant, a fost dusa de El insusi in cer, si acolo este prezentata intr-un fel de mijlocire zilnica, pentru ca sta in prezenta Lui Dumnezeu pentru noi. El a mers in cer, nu numai ca sa se bucure de ce a facut si sa primeasca onoarea care i se cuvine. Hristos apare in prezenta lui Dumnezeu pentru noi, ca sa ne reprezinte pe noi si performantele noastre. El este acum si acolo, de asemenea, pentru a raspunde si a mustra pe adversarul si acuzatorul nostru, pentru a pune la adapost interesul nostru, sa desavarseasca lucrurile noastre si sa pregateasca un loc pentru noi; b) Al doilea aspect al jertfei Lui are de a face cu insesi jertfele aduse (v.26). Sub Lege, vietile si sangele altor creaturi, de o natura diferita de cea a inchinatorului, sange de animale, un lucru de o valoare mica era varsat pentru pacate. Sangele nu ar fi avut de a face cu purificarea pacatelor, daca nu ar fi reprezentat un respect simbolic pentru sangele lui Hristos. Dar jertfa lui Hristos a fost un prinos, o ofranda de Sine Insusi. El si-a dat propriul Lui sange, pe drept numit sangele lui Dumnezeu, in virtutea uniunii lui Hristos cu natura esentiala a lui Dumnezeu, si de aceea de o valoare infinita.

3. Sub aspectul repetarii acestor jertfe legale. Acestea au aratat imperfectiunea acelei Legi, dar este onoarea si perfectiunea jertfei lui Hristos, ca fiind odata oferita, a fost suficienta pentru totdeauna. Intr-adevar, ar fi fost absurd, daca jertfa lui Hristos nu ar fi fost de ajuns, si atunci ar fi trebuit sa moara si sa invie din nou. Ar fi fost contrar ratiunii, revelatiei si demnitatii lui Hristos, ca El sa se inalte si apoi sa se coboare si astfel lucrul Lui sa nu fie niciodata terminat. Evanghelia este ultima dispensatie a harului lui Dumnezeu pentru oameni.

4. Ineficacitatea jertfelor legale si eficacitatea jertfei lui Hristos. Prin jertfele legale pacatele erau reinoite in fiecare zi. In jertfa lui Hristos s-a pus capat pacatului si s-au distrus lucrarile diavolului.

Daca a fost nevoie de sange dumnezeesc pentru purificarea lucrurilor din cer, cu cat mai mult avem noi nevoie sa ne punem sub protectia acestui sange, pentru a putea ajunge acolo. El si pe tine te poate curati astazi de orice pacat. Indrazneste, numai!
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1537
  • Export PDF: 4
Opțiuni