O cunoastere partiala
Autor: www.realsos.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 26/01/2006
    12345678910 0/10 X
Textul - Iov 37:20-24;
Versetul de memorat - Iov 37:23;

"Pe Cel Atotputernic nu-L putem ajunge, caci este mare in tarie, dar dreptul si dreptatea deplina El nu le frange".

Aceste versete sunt o frantura din incheierea cuvantarii lui Elihu, unul din prietenii lui Iov, venit sa-l mangaie in necazul lui.Daca citim tot capitolul, Elihu vorbeste despre omnipotenta lui Dumnezeu apoi ii adreseaza mai multe intrebari lui Iov, printre care si cele din v.20: "Cine-I va da de veste ca ii voi vorbi?Dar care este omul care-si doreste pierderea?"

Iov, ca si prietenii lui, contemporani cu Avraam, au fost pentru vremea lor oameni foarte invatati. Din vorbele lor deducem ca ei au avut o cunostinta inalta despre Dumnezeu si vorbesc cu reverenta despre El. Ei nu numai ca cred in existenta Lui, dar descriu maretia lui Dumnezeu cu multa apreciere. Dar ceva lipseste. Ei isi vad neputinta de a ajunge la El. Ei nu au avut experienta rapirii lui Pavel. Vor sa ajunga la Dumnezeu, dar ei cred ca trebuie sa fie cineva care sa mearga inaintea lor sa-i dea de veste lui Dumnezeu ca ei sunt acolo. Ei se vad pierduti desi nu-si doresc pierderea. Il vad pe Dumnezeu ca un Soare acoperit de un nor, dar are nadejdea ca un vant va trece si-l va "curati". Inspirat de Duhul Sfant Elihu rosteste aici o profetie, desi el nu stie. Vantul maniei lui Dumnezeu, "caci este mare in tarie", s-a aratat in Hristos pe crucea Golgotei pentru pacatul omenirii, dupa care Soarele se va arata din nou, dupa ce "norul" de pacate va fi "curatit".

Se presupune ca scaunul de domnie a lui Dumnezeu este undeva la miazanoapte, de unde vine aurora. Aurora este un interval de timp, inainte de rasaritul soarelui, cand exista o lumina difuza in atmosfera. Aceasta mai poate reprezenta si inceputul unei noi ere sau actiuni. Elihu intrezareste prin credinta epoca harului. Pe Dumnezeu nu-L putem ajunge prin metodele si caile noastre, in schimb il putem ajunge prin Isus Hristos. Ceea ce i s-a revelat lui Pavel i s-a revelat "in Hristos". De aceea "oamenii trebuie sa se teama de Dumnezeu" daca nu vor sa se piarda singuri. Dumnezeu nu se descopera celor ce se cred intelepti (v.24). Elihu il vede pe Dumnezeu inconjurat de o maretie infricosata ca si poporul Israel pe Horeb si are o atitudine de reverenta. Azi, multi din cei ce zic ca il cunosc pe Dumnezeu au ajuns sa-L banalizeze si sa vorbeasca in chip usuratic despre El.

Meditatia zilei: Ce mi-a placut mai mult din acest text? Il cunosc pe Dumnezeu din practica sau din teorie?
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1101
  • Export PDF: 4
Opțiuni