Inchinarea la idoli
Autor: www.realsos.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 26/01/2006
    12345678910 0/10 X
Textul - 1Corinteni 10:14-22
Versetul de memorat - 1Corinteni 10:20

"Dimpotriva, eu zic ca ce jertfesc Neamurile, jertfesc dracilor, si nu lui Dumnezeu. Si eu nu vreau ca voi sa fiti in impartasire cu dracii."


Din nou, versetul 14 si contextul in care este spus este legat de primele versete de mai inainte. Pavel explica preaiubitilor lui frati ca tot ce s-a intamplat cu poporul Israel in trecut, s-a intamplat ca sa slujeasca drept pilde, pentru ca noi, cei din prezent, sa invatam din greselile lor.

Dar inchinarea la idoli este la fel de actuala in sec.XX ca si in sec.I. Pavel scrie in Efeseni 5:5 ca "lacomia de avere este o inchinare la idoli". Idol este tot ce ocupa locul lui Dumnezeu in viata omului. Pe timpul lui Pavel se mai practicau inca jertfele si o parte din carne era data inapoi celui ce adusese jertfa si era mancata de el. Ei credeau ca Dumnzeu Insusi era in carnea sacrificata si ca prin consumarea ei, Dumnezeu intra in trupul si in duhul celui ce o manca. Aceasta era conceptia veacului I. Aceasta era invatatura falsa, pagana, pe care apostolul voia s-o combata. Ba mai mult, ei credeau foarte mult in demoni. Ei erau considerati spirite care mediau intre dumnezei si oameni. Pentru greci si apele, si muntii si pomii, toti si toate aveau un demon.
De aceea Pavel spune ca ceea ce jertfesc ei, jertfesc dracilor. Cum poate cineva sa-si manance dumnezeul cu fiecare jertfa? Ce fel de jertfa era aceea? Pavel le spune clar: "eu nu vreau ca voi sa fiti in partasie cu dracii". Pentru el un idol era tot una cu nimic, dar in spatele jertfelor era inchinarea la draci, de care ei nu erau constienti. Partasia pe care ei o aveau cu idolii lor, Pavel o numeste masa dracilor.

Dumnezeul nostru este un Dumnezeu gelos si nu sufera competitia cu nici un alt dumnezeu. Prima porunca din cele 10 era: "Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine" (Exod 20:3). Prin neglijarea acestei porunci, ceea ce noi putem face, este sa-L provocam la gelozie. Dar suntem noi mai tari ca El? intreaba Pavel. Desigur ca nu. Nu putem sluji la doi stapani, si lui Dumnezeu si lui Mamona, spune Domnul Isus. Ceea ce Pavel vrea sa faca clar este ca nu putem participa si la masa Domnului si la masa dracilor. Nu ne putem permite sa-L provocam pe Dumnezeu la gelozie pentru ca El este mai tare. In inchinarea sfanta nu exista competitie.

Meditatia zilei: Mai este in viata mea inchinare la idoli de care nu sunt constient?


Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2300
  • Export PDF: 3
Opțiuni