Firesc ori duhovnicesc?
Autor: www.realsos.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 26/01/2006
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Textul - 1Corinteni 2:14-3:3
Versetul de memorat - 1Corinteni3:1

"[...] nu v-am putut vorbi ca unor oameni duhovnicesti, ci a trebuit sa va vorbesc ca unor oameni lumesti, ca unor prunci în Hristos."


Din acest text observam ca sunt doua feluri de oameni. Pavel foloseste termenii "firesc" si "duhovnicesc" (v.14-15), si foloseste, de asemenea, cuvântul "om" si nu "crestin". Dar astazi mi s-a revelat si mai clar ce înseamna a fi firesc. Din acest verset am înteles ca ei sunt prunci în Hristos si, ca atare, trebuie hraniti cu mâncare pentru bebelusi, cu lapte si nu cu bucate tari. Chiar daca am încerca sa le dam hrana mai tare, nu o pot suferi, stomacul lor o refuza. Desi sunt în Hristos, sunt nascuti din nou, ei nu sunt crescuti si nu le poti vorbi ca unor oameni mari. Cu copiii poti avea discutii doar la nivelul lor. Asa cum un copil nu primeste hrana solida, asa omul firesc nu poate primi lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci pentru el sunt o nebunie. Si daca le aude, nu le primeste pentru ca trebuiesc judecate duhovniceste. Din v.3 vedem ca ei traiesc in felul celor necredinciosi, in certuri si in dezbinari.

Din Romani 11:20 mai vedem ca cei firesti sunt îngâmfati, au cu ce se fali. Dar ce este interesant este ca se falesc fata de ramuri. Si-n privinta aceasta dovedesc ca sunt copii. N-ati vazut copii care se falesc cu hainele lor, cu jucariile lor, cu taticul lor, cu camera lor, cu istetimea lor, cât de bun este la jocurile electronice? Ei sunt altoiti într-o radacina care tine port-altoiul si el, o ramura, se faleste fata de cel de lânga el. De ce nu se falesc fata de radacina?

Un alt lucru pe care îl putem spune despre oamenii firesti este ca ei nu sunt constienti de sfârsitul lor. Dumnezeu nu a crutat ramurile firesti care au fost înainte de altoirea lor si nu ii va cruta nici pe ei daca nu aduc rodul dorit. Pavel ne spune in cap.1:31, ca ne putem lauda in Domnul, cu ceea ce suntem in El, nu cu ceea ce suntem noi in stare. Am în minte imaginea unui pom mare, cu coroana frumoasa si bogata, dar care nu are nici un rod. Acesta este tabloul unui crestin firesc. In afara arata foarte frumos, foarte multa activitate, oamenii le prefera umbra, pasarile se opresc în el si unele chiar isi fac cuib. Cei firesti au multi prieteni de barfa, se lauda cu achizitiile lor si chiar cu rusinile lor.

Meditatia zilei: Sunt eu într-adevar ceea ce cred ca sunt? Exprim cumva semnalmentele unui crestin firesc?
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1317
  • Export PDF: 3
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni