Intoarcerea
Autor: devotional.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 24/01/2006
    12345678910 0/10 X
" Si-i zice: `Scoala-te, ia Pruncul si pe mama lui, si du-te in tara lui Israel, caci au murit cei ce cautau sa ia viata Pruncului.`" (Matei 2,20)

Uciderea copiilor din Betleem a pus capat lungii si sangeroasei domnii a lui Irod. Dupa moartea acestuia, in anul 4 î. Hr., regatul a fost impartit intre fii sai, Archelau, fiul cel mare, a primit Iudea, Samaria si Idumea, devenind un "etnarh" sau «conducator al celei de-a patra parti a provinciei». Filip, de asemenea un «tetrarh», a condus sase districte din partea de nord a vechiului regat. O delegatie iudaica a pledat pe langa imparatul Augustus pentru o guvernare romana directa in Palestina, in locul unei divizari a natiunii intre fiii lui Irod. Acesti conducatori iudei independenti au fost dispusi sa parcurga o asemenea distanta doar pentru a evita sa traiasca sub stapanirea urmasului lui Irod. Din nefericire, imparatul roman Augustus a respecat vointa lui Irod.
Archelau a fost un tiran, in totul la fel de brutal ca si tatal sau. In anul 6 î.Hr., Augustus l-a exilat in Galia si a plasat Iudea si Samaria sub conducerea unui procurator roman (Pontius Pilat a devenit guvernator in anul 26 î. Hr.) Antipa a condus bine, pentru ca era siret si priceput. Isus S-a referit la el numindu-l «vulpea aceea», datorita abilitatii lui de a evita intrigile si capcanele care i-au fost intinse. El a castigat favoarea lui Tiberiu, care l-a urmat pe Augustus pe tronul imperiului, in anul 14 î.Hr. Pentru a-l onora pe imparat, Antipa a construit o cetate pe care a numit-o Tiberias, asezata pe malul vestic al marii Galileii, incercand chiar schimbarea numelui marii in « Marea Tiberiadei ». Filip a devenit cel mai bun conducator. Casatoria cu Salomeea, fiica lui Irod, a cimentat legaturile cu fratele lui Antipa, din Galilea. Filip si-a construit capitala aproape de unul dintre izvoarele Iordanului si a numit-o Cezarea, in onoarea imparatului. Pentru ca exista deja un oras cu numele acesta pe coasta Mediteranei, orasul lui Filip a devenit cunoscut sub numele de Cezareea Filipi.
In timpul acestei situatii politice confuze a avut Iosif cel de-al treilea vis al sau, in care i s-a spus ca era liber sa se intoarca acasa. « Socotind pe Isus ca mostenitor al tronului lui David, Iosif dorea sa-si stabileasca domiciliul in Betleem; dar, afland ca Archelau domnea in Iudea in locul tatalui sau, s-a temut ca nu cumva planul tatalui impotriva lui Hristos sa fie adus la indeplinire de fiu. Astfel, Iosif a ales sa se intoarca in satul sau natal, in Nazaret, din Galilea, unde guverna, pe atunci, Irod Antipa. Intoarcerea sa a implinit profetia : "Cand era tanar Israel, il iubeam, si am chemat pe fiul Meu din Egipt."


Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1353
  • Export PDF: 5
Opțiuni