Aluatul fariseilor
Autor: devotional.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 23/01/2006
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

"Isus le-a zis: `Luaţi seama şi păziţi-vă de aluatul Fariseilor şi al Saducheilor`. Ucenicii se gândeau în ei şi ziceau: `Ne zice aşa pentru că n-am luat pâini!` Isus, care cunoştea lucrul acesta, le-a zis: `Puţin credincioşilor, pentru ce vă gândiţi că n-aţi luat pâini? Tot nu înţelegeţi? Şi nici nu vă mai aduceţi aminte de cele cinci pâini pentru cei cinci mii de oameni, şi câte coşuri aţi ridicat? Nici de cele şapte pâini pentru cei patru mii de oameni, şi câte coşnite aţi ridicat? Cum nu înţelegeţi că nu v-am spus de pâini? Ci v-am spus să vă păziţi de aluatul Fariseilor şi al Saducheilor?` Atunci au înţeles ei că nu le zisese să se păzească de aluatul pâinii, ci de învăţătura Fariseilor şi a Saducheilor." (Matei 16,6-12)

Isus a plecat de la aceia care continuau să I se împotrivească. Urcându-se din nou în corabie, ucenicii împreună cu Isus au traversat marea şi au acostat undeva aproape de Betsaida Iulias. În graba lor de a părăsi Magdala, ucenicii au pierdut din vedere să cumpere suficientă pâine. A cumpăra mâncare de la neiudei nu era deloc ceva de dorit. Isus le-a zis: "Luaţi seama şi păziţi-va de aluatul fariseilor!" (Matei 16,6) Neînţelegând corect avertizarea Sa, ucenicii au crezut că Isus era îngrijorat de faptul că nu luasera suficientă hrana pentru călătoria lor prin teritoriul păgân. Lipsa lor de credinţă şi de pătrundere spirituală îi făcuse de multe ori să aibă păreri greşite cu privire la cuvintele lui Isus. Acum, Isus i-a mustrat pentru că au crezut că El, care hrănise mii de oameni cu câteva pâini şi câţiva peşti, S-ar fi gândit, în solemnele Lui avertizări, la hrana pământească, pieritoare. Exista pericolul ca raţionamentele iscusite ale fariseilor şi saducheilor să influenţeze şi pe ucenicii Săi, prin necredinţă, făcându-i să se gândească în mod uşuratic la lucrările lui Hristos.

Încă din vremea exodului, iudeii scoteau din casele lor aluatul în timpul sărbătoririi Paştelor. Ei priveau aluatul ca pe un tip, ca pe un simbol al păcatului. Orice bun iudeu ar fi înţeles imediat ce voia să spună Isus. Mântuitorul vorbea despre doctrină. Aşa cum aluatul transformă întreaga compoziţie de pâine, tot la fel şi învăţăturile false ale fariseilor şi ale saducheilor aveau să-i afecteze pe adepţii acestora. Masca de falsă evlavie încă îi inducea în eroare pe ucenicii Domnului Hristos, făcându-i să creadă că aceştia erau oameni pioşi şi înţelepţi în lucrurile spirituale. Ucenicii erau vulnerabili pentru că ei încă râvneau să ocupe locuri de frunte în conducerea poporului lor. Principala motivaţie a fariseilor şi saducheilor era dorinţa de înălţare a eului.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 4987
  • Export PDF: 4
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni