Usa oilor
Autor: devotional.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 23/01/2006
    12345678910 0/10 X
"Eu sunt Pastorul cel bun. Pastorul cel bun isi da viata pentru oi." (Ioan 10,11)

Mishna mentioneaza patru tipuri de pastori, fiecare dintre ei avand un rol deosebit in viata turmei. Cel care le lua de la proprietari spre ingrijire se punea chezas pentru fiecare oaie si trebuia sa plateasca personal pentru orice pierdere din turma. Chezasul platit trebuia sa plateasca si el fiecare pierdere, dar proprietarul urma sa-i opreasca paguba din simbria finala pe care i-o datora. Chezasul de bunavoie trebuia sa marturiseasca sub juramant cum s-a intamplat in cazul fiecarei oi pierdute, pentru a fi eliberat de orice raspundere. Altfel, pierderea suferita era considerata rezultatul neglijentei lui. Pastorul naimit, angajat cu simbrie, daca se intampla ca turma sa fie atacata de hoti si de pradatori, isi uita angajamentul si fugea, pentru ca turma nu era a lui. Patru pazitori, fiecare dintre ei avand un angajament personal tot mai mic fata de turma!
Oaia este una dintre cele mai timide si mai neajutorate fapturi. In Orient grija pastorului pentru turma este neobosita si neincetata. Si pe vremuri, la fel ca si acum, era putina siguranta in afara oraselor intarite cu ziduri. Talhari din triburile ratacitoare sau fiare de prada, din ascunzatorile lor dintre stanci, stateau la panda sa prade turmele. Pastorii cei buni isi aparau turmele chiar cu pretul vietii. Isus ne cunoaste slabiciunile, nevoile, bucuriile si intristarile. El ne stie pe fiecare pe nume. "Voi sunteti oile Mele, oile pasunii Mele, si Eu sunt Dumnezeul vostru, zice Domnul Dumnezeu" (Ezechiel 34,31).
In parabola pastorului, Isus da propria interpretare asupra lucrarii si misiunii Sale, reprezentandu-Se pe Sine prin pastorul cel bun, care isi hraneste turma si are grija de ea. El a spus: "Cine nu intra prin usa (adica prin El) in staulul oilor, ci sare pe alta parte, este un hot si un talhar". Domnul Hristos a vrut sa arate, prin aceasta, ca toti cei care veneau inaintea Sa pretinzand ca ei sunt Mesia erau, de fapt, niste inselatori... Inselatori nu veneau in felul in care era profetizat ca avea sa vina Rascumparatorul lumii; dar Hristos a venit implinind fiecare amanunt al profetiei. Tipurile si simbolurile Il reprezentasera. In viata, misiunea si moartea lui Isus a fost implinita fiecare litera a descrierii profetice. Isus Si-a dat de bunavoie viata pentru turma Sa. Cum am putea sa spunem ca nu-I pasa de noi? "Te chem pe nume: esti al Meu" (Isaia 43,1). "Iata, te-am sapat pe mainile Mele" (Isaia 49,16).


"Dupa ce si-a scos toate oile, merge inaintea lor; si oile merg dupa el, pentru ca ii cunosc glasul." (Ioan 10,4)

In Palestina, atunci cand nu se aflau pe camp, oile ramaneau inchise intr-un staul. Un portar pazea, peste noapte, mai multe turme inchise in acelasi staul, iar dimineata pastorii veneau si-si lua fiecare oile sale. Oile isi cunosteau pastorul. El le chema si ele il urmau. Prin proorocul, Isus declara: "Te iubesc cu o iubire vesnica: de aceea iti pastrez bunatatea Mea". Nu constrange pe nimeni sa-L urmeze. El zice: `I-am tras cu legaturi omenesti, cu funii de dragoste` (Psalmi 77,20; Ieremia 31,3; Osea 11,4) ... Dupa cum pastorul merge inaintea oilor, dand mai intai el piept cu greutatile drumului, tot astfel procedeaza si Isus cu poporul Sau. Dupa ce si-a scos afara toate oile, merge inaintea lor, dand mai intai el piept cu greutatile drumului, tot astfel procedeaza si Isus cu poporul Sau. Dupa ce si-a scos afara toate oile, merge inaintea lor. Calea catre cer este sfintita de urmele pasilor Mantuitorului. Cararea poate fi prapastioasa si aspra, dar Isus a mers pe calea aceasta; picioarele Sale au calcat si indoit spinii, pentru a face calea mai usoara pentru noi. Orice povara pe care suntem chemati sa o purtam a fost purtata mai intai de El.
Domnul Hristos spune clar: "Eu sunt usa. Daca intra cineva prin Mine, va fi mantuit; va intra si va iesi, si va gasi pasune" (Ioan 10,9). Omenirea poate obtine acces la cer doar prin Isus Hristos. Intotdeauna au fost unii care au cautat sa duca in ratacire turma lui Dumnezeu, oferindu-se alte mijloace de mantuire. Fariseii nu au reusit sa se vada pe ei in parabola pastorului. Ei sustineau ca cineva poate castiga cerul doar prin pazirea cu meticulozitate a Torrei si a traditiei religioase.
Domnul Hristos avertizeaza: "Paziti-va de prooroci mincinosi, care vin la voi imbracati in haine de oi, dar pe dinauntru sunt niste lupi rapitori" (Matei 7,15).
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1574
  • Export PDF: 4
Opțiuni