1.Ce este Botezul cu Duhul Sfânt
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Duhul Sfant
Resursa adaugata de adriannedelca in 04/02/2011
    12345678910 6.40/10 X
Media 6.40 din 5 voturi

 

Sesiunea 1. Botezul cu Duhul Sfant

Pag 1.

Botezul cu Duhul Sfant este esential in viata credinciosului ca sa ai victorie, pace, bucurie in aceasta viata.

Matei 13: 19 Când un om aude Cuvântul privitor la Împărăţie, şi nu-l înţelege, vine cel rău şi răpeşte ce a fost semănat în inima lui. Acesta este sămânţa căzută lângă drum.

Daca nu intelegi ce este botezul cu Duhul Sfant, satana are acces direct in viata ta sa iti fure Cuvantul care a fost sadit despre Duhul Sfant din inima ta. Isus a fost Dumnezeu din nastere in Duhul Sau, dar nu a fost nici o manifestare a puterii Lui, prin minuni, sau sa invete pe oameni pana ce a fost botezat cu Duhul Sfant la Iordan cand avea 30 de ani. Daca Isus care a fost fara pacat a avut nevoie de botezul cu Duhul Sfant ca sa intre in slujire, cu atat mai mult noi avem nevoie de botezul cu Duhul Sfant.

Luca 3: 21 După ce a fost botezat tot norodul, a fost botezat şi Isus; şi pe când Se ruga, s-a deschis cerul, 22 şi Duhul Sfânt S-a coborât peste El în chip trupesc, ca un porumbel. Şi din cer s-a auzit un glas care zicea: „Tu eşti Fiul Meu preaiubit: în Tine Îmi găsesc toată plăcerea Mea!”

De aici vedem ca Isus a fost uns cu Duhul Sfant, care s-a coborat peste El in chip de porumbel, si in capitolul 4 Isus a spus:

Luca 4: 18 „Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns să vestesc săracilor Evanghelia; M-a trimis să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea, şi orbilor căpătarea vederii; să dau drumul celor apăsaţi19 şi să vestesc anul de îndurare al Domnului.”

Isus a fost botezat cu Duhul Sfant in capitolul 3, si aici a spus”„Duhul Domnului este peste Mine”, si a inceput sa intre in slujire imediat dupa aceea. Isus spune de multe ori ca nu poate face nimic fara Tatal, fara ca Duhul Sfant sa fie peste El. Daca te uiti in Evanghelii, apostolii care au umblat cu Isus timp de 3 ani, erau oameni slabi, chiar o ora inainte ca Isus sa fie crucificat, ei argumentau intre ei cine sa fie cel mai mare. Au aratat de atatea ori frica, la crucificarea lui Isus toti s-au lepadat de Isus, au spus ca nu l-au cunoscut niciodata. Petru s-a lepadat de 3 ori de Isus, s-a blestemat ca nu il cunoaste pe Isus.

Dar dupa ce Duhul Sfant a venit peste apostoli, aproximativ 50 de zile dupa ce a inviat Isus, erau indrazneti, oameni se intorceau la Dumnezeu cu miile, si concluzia este ca avem nevoie de Botezul cu Duhul Sfant.

Fapte 4: 5 A doua zi, mai marii norodului, bătrânii şi cărturarii s-au adunat împreună la Ierusalim, 6 cu marele preot Ana, Caiafa, Ioan, Alexandru şi toţi cei ce se trăgeau din neamul marilor preoţi. 7 Au pus pe Petru şi pe Ioan în mijlocul lor şi i-au întrebat: „Cu ce putere sau în numele cui aţi făcut voi lucrul acesta?”
8 Atunci Petru, plin de Duhul Sfânt, le-a zis: „Mai mari ai norodului şi bătrâni ai lui Israel! 9 Fiindcă suntem traşi astăzi la răspundere pentru o facere de bine făcută unui om bolnav şi suntem întrebaţi cum a fost vindecat,
10 s-o ştiţi toţi şi s-o ştie tot norodul lui Israel! Omul acesta se înfăţişează înaintea voastră pe deplin sănătos în Numele lui Isus Hristos din Nazaret, pe care voi L-aţi

pag 2.

răstignit, dar pe care Dumnezeu L-a înviat din morţi. 11 El este „Piatra lepădată de voi, zidarii, care a ajuns să fie pusă în capul unghiului.”12 În nimeni altul nu este mântuire: căci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiţi.”

Aici Petru si Ioan sunt trasi la raspundere pentru vindecarea ologului de la poarta frumoasa, a templului, si il vedem pe Petru vorbind aici: “Atunci Petru, plin de Duhul Sfânt, le-a zis”, vedem ca si aici spune ca Petru a fost plin de Duhul Sfant, le-a spus ca l-au crucificat pe Isus”În nimeni altul nu este mântuire: căci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiţi.”

Fapte 4: 13 Când au văzut ei îndrăzneala lui Petru şi a lui Ioan, s-au mirat, întrucât ştiau că erau oameni necărturari şi de rând; şi au priceput că fuseseră cu Isus. 14 Dar, fiindcă vedeau lângă ei pe omul care fusese vindecat, nu puteau zice nimic împotrivă.

Chiar si dusmani apostolilor erau uimiti de indrazneala pe care o aveau, si apostolii erau aceiasi oamni care s-au lepadat de Isus inainte cu 50 de zile cand l-au crucificat, si acesta este acelasi Petru care s-a blestemat ca nu il cunoaste pe Isus. Acesti oameni puteau sa il omoare la fel cum l-au omorat pe Isus, ce a facut ca aceasta transformare sa aiba loc? A fost botezul cu Duhul Sfant. Aici in Fapte 1 din care o sa citim sunt ultimele instructiuni pe care le-a dat Isus ucenicilor inainte de a merge la Tatal. Ultimele cuvinte ale lui Isus au fost foarte importante pentru cu nu avea sa le mai vorbeasca gura catre gura, si Isus le-a spus:

Fapte 1: 4 Pe când Se afla cu ei, le-a poruncit să nu se depărteze de Ierusalim, ci să aştepte acolo făgăduinţa Tatălui, „pe care”, le-a zis El, „aţi auzit-o de la Mine.
5 Căci Ioan a botezat cu apă, dar voi, nu după multe zile, veţi fi botezaţi cu Duhul Sfânt.”
6 Deci apostolii, pe când erau strânşi laolaltă, L-au întrebat: „Doamne, în vremea aceasta ai de gând să aşezi din nou Împărăţia lui Israel?”7 El le-a răspuns: „Nu este treaba voastră să ştiţi vremurile sau soroacele; pe acestea Tatăl le-a păstrat sub stăpânirea Sa. 8 Ci voi veţi primi o putere, când Se va coborî Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria şi până la marginile pământului.”

Aici este Isus care le spunea ucenicilor lui sa nu spuna nimanui despre inviaerea lui din morti, pana nu primesc botezul cu Duhul Sfant. Isus a petrecut 40 de zile dupa inviere cu ucenicii invatandu-i, sa nu se departeze de Ierusalim pana nu vor primi botezul cu Duhul Sfant. Duhul Sfant iti va da putere asa cum a spus Isus “Ci voi veţi primi o putere, când Se va coborî Duhul Sfânt peste voi”, aici spune ca vom primi putere dupa ce se coboara Duhul Sfant peste noi, nu inainte de a fii botezati cu Duhul Sfant. Nu vei fii un martor efectiv daca nu ai plinatatea Duhului Sfant in tine, Duhul Sfant a venit ca sa iti dea indrazneala si putere sa propovaduiesti Cuvantul. Tragedia este ca in Bisericile noastre nu este viata, nu pentru ca oameni nu sunt nascuti din nou, ci fac lucrurile independent de puterea Duhului Sfant, Pavel a spus:

2 Corinteni 3: 6 care ne-a şi făcut în stare să fim slujitori ai unui legământ nou, nu al slovei, ci al Duhului; căci slova omoară, dar Duhul dă viaţa.

El spunea ca este slujitor al Duhului Sfant, ca nu face nimic indepentent de Duhul

pag 3.

Sfant. Spunea aici ca daca slujesti sub ungerea Duhului Sfant, da viata celor ce aud mesajul tau. Isus le-a spus ucenicilor sa nu il marturiseasca pana nu vor primi botezul cu Duhul Sfant, si asa ar trebui sa fie si astazi in viata crestinilor. Oricine crede in Biblie nu poate spune ca nu este botez cu Duhul Sfant. Ioan Botezatorul a spus ca el boteaza oameni cu apa, dar vine Isus care boteaza cu Duhul Sfant si cu foc. In Faptele Apostollilor cand oameni l-au primit pe Domnul au primit si Botezul cu Duhul Sfant. Sunt denominati care spun ca primesti botezul cu Duhul Sfant in momentul cand l-ai primit pe Isus ca Domn si Mantuitor in viata ta, dar nu asta a spus Isus. Oameni sustin asta pentru ca ISUS a spus ca nimeni nu poate veni la Isus numai daca Tatal il conduce la Isus:

Ioan 6: 44 Nimeni nu poate veni la Mine, dacă nu-l atrage Tatăl, care M-a trimis; şi Eu îl voi învia în ziua de apoi.

Daca vei citi lucrurile in context vei vedea ca Duhul Sfant conduce oameni la Isus. Este diferenta sa ai Duhul Sfant sau Duhul Sfant sa te aiba pe tine, este o diferenta sa ai Duhul Sfant in prezenta ta, sau sa iti controleze El viata.

Ioan 14: 16 Şi Eu voi ruga pe Tatăl, şi El vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veac; 17 şi anume Duhul adevărului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede şi nu-L cunoaşte; dar voi Îl cunoaşteţi, căci rămâne cu voi şi va fi în voi.

Duhul Sfant a fost cu ucenicii si a lucrat prin ei, este evident ca a fost cu ei pentru ca au scos afara demoni, au vindecat bolnavii, dar Duhul Sfant nu a fost in ei, a fost doar cu ei, pentru ca ucenici nu au putut primi plinatatea Duhului Sfant numai dupa ce Isus a inviat.

Ioan 7: 37 În ziua de pe urmă, care era ziua cea mare a praznicului, Isus a stat în picioare şi a strigat: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea. 38 Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura.”
39 Spunea cuvintele acestea despre Duhul pe care aveau să-L primească cei ce vor crede în El. Căci Duhul Sfânt încă nu fusese dat, fiindcă Isus nu fusese încă proslăvit.

Atunci cand vine Duhul Sfant in viata ta curge ca si un rau de apa vie, va fii ca si o fantana arteziana care va curge prin tine”Căci Duhul Sfânt încă nu fusese dat, fiindcă Isus nu fusese încă proslăvit”. De aici ne putem da seama ca Duhul Sfant nu a putut fii primit numai dupa invierea lui Isus. De aici Isus le-a spus despre Duhul Sfant ca va fii”cu voi şi va fi în voi. In Fapte 1 Isus le-a poruncit sa nu iasa din Ierusalim pana ce nu vor fii umpluti cu Duhul Sfant, Iar in capitolul 2 spune:

Fapte 2: 1 În ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc. 2 Deodată, a venit din cer un sunet ca vâjâitul unui vânt puternic şi a umplut toată casa unde şedeau ei. 3 Nişte limbi ca de foc au fost văzute împărţindu-se printre ei şi s-au aşezat câte una pe fiecare din ei. 4 Şi toţi s-au umplut de Duh Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, după cum le dădea Duhul să vorbească.

Mai departe scrie ca 3000 de oameni au fost nascuti din nou ca si rezultat al umplerii cu Duhul Sfant. Cand au primit puterea Duhului Sfant toate lucrurile s-au schimbat in viata lor. Crestinii care cred ca primesti Duhul Sfant cand ai fost nascut din nou, nu cred ca este inca o experienta cu Duhul Sfant care te umple cu putere si

pag 4.

ungere sa proclami adevarul, si ca rezultat nu cred in vorbirea in limbi si nici in darurile Duhului Sfant.

Acesti oameni nu cred ca minunile sunt pentru ziua de astazi, nu cred in vindecare divina. Ei predica ca ultimele minuni s-au terminat cu moartea ultimului apostol. Dar Biblia invata ca minunile sunt pentru noi astazi, botezul cu Duhul Sfant este pentru astazi. Biblia ne invata ca mai este o experienta cu Duhul Sfant dupa mantuire, numita Botezul cu Duhul Sfant.

Ioan 20: 21 Isus le-a zis din nou: „Pace vouă! Cum M-a trimis pe Mine Tatăl, aşa vă trimit şi Eu pe voi.”22 După aceste vorbe, a suflat peste ei şi le-a zis: „Luaţi Duh Sfânt!

Aici spune ca Isus a suflat peste ei Duh Sfant, apoi in versetul 8 din Fapte spune:

Fapte 1: 8 Ci voi veţi primi o putere, când Se va coborî Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria şi până la marginile pământului.”

De aici vedem ca sunt 2 experiente cu Duhul Sfant, una este nasterea din nou din Ioan 20, si botezul cu Duhul Sfant din Fapte 2. Exista, o diferenta in a fii nascut din nou si sa fii botezat cu Duhul Sfant.

Fapte 8: 5 Filip s-a coborât în cetatea Samariei şi le-a propovăduit pe Hristos.
6 Noroadele luau aminte cu un gând la cele spuse de Filip, când au auzit şi au văzut semnele pe care le făcea.

De aici vedem ca atunci cand Cuvantul era predicat se intamplau semne si minuni, pentru ca acesti oameni lucrau sub ungerea Duhului Sfant, si Duhul Sfant venea si confirma Cuvantul cu semne si minuni.

Fapte 8: 12 Dar când au crezut pe Filip, care propovăduia Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu şi a Numelui lui Isus Hristos, au fost botezaţi, atât bărbaţi cât şi femei.
13 Chiar Simon a crezut; şi după ce a fost botezat, nu se mai despărţea de Filip privea cu uimire minunile şi semnele mari care se făceau. 14 Apostolii care erau în Ierusalim, când au auzit că Samaria a primit Cuvântul lui Dumnezeu, au trimis la ei pe Petru şi pe Ioan15 Aceştia au venit la samariteni şi s-au rugat pentru ei, ca să primească Duhul Sfânt.
16 Căci nu Se coborâse încă peste niciunul din ei, ci fuseseră numai botezaţi în Numele Domnului Isus17 Atunci Petru şi Ioan au pus mâinile peste ei, şi aceia au primit Duhul Sfânt”.

Aici vedem clar aceasta dinstinctie, acesti oameni l-au primit pe Isus, dar nu au primit botezul cu Duhul Sfant numai dupa ce Petru si Ioan si-au pus mainile peste ei. Sa mai vedem o alta instanta cand s-a intamplat asa:

Fapte 19: 1 Pe când era Apolo în Corint, Pavel, după ce a trecut prin ţinuturile de sus ale Asiei, a ajuns la Efes. Aici a întâlnit pe câţiva ucenici2 şi le-a zis: „Aţi primit voi Duhul Sfânt când aţi crezut?” Ei i-au răspuns: „Nici n-am auzit măcar că a fost dat un Duh Sfânt.”3 „Dar cu ce botez aţi fost botezaţi?”, le-a zis el. Şi ei au răspuns: „Cu botezul lui Ioan.”4 Atunci Pavel a zis: „Ioan a botezat cu botezul pocăinţei şi spunea norodului să creadă în Cel ce venea după el, adică în Isus.”
5 Când au auzit ei aceste vorbe, au fost botezaţi în Numele Domnului Isus. 6 Când

pag 5.

şi-a pus Pavel mâinile peste ei, Duhul Sfânt S-a coborât peste ei, şi vorbeau în alte limbi şi prorocea

Acesti oameni erau ucenici ai Domnului si nu au auzit de botezul cu Duhul Sfant, si vedem ca acesti oameni au crezut in Isus si au primit botezul cu Duhul Sfant mai tarziu, si ei vorbeau in alte limbi si proroceau. Sa vedem care este slujba Duhului Sfant pe pamant:

Ioan 16: 7 Totuşi vă spun adevărul: vă este de folos să Mă duc; căci, dacă nu Mă duc Eu, Mângâietorul nu va veni la voi; dar, dacă Mă duc, vi-L voi trimite.

De aici vedem ca Duhul Sfant este Mangaietor, ne mangaie atunci cand inima noastra este ranita, ne mangaie inima ca sa putem trece prin necazuri.

O alta slujba a Duhului Sfant este:

Ioan 14: 26 Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.

Ne va aduce aminte de lucrurile pe care le-am invatat despre Isus, Duhul Sfant este un invatator.

Ioan 15: 26 Când va veni Mângâietorul, pe care-L voi trimite de la Tatăl, adică Duhul adevărului, care purcede de la Tatăl, El va mărturisi despre Mine.

Duhul Sfant a fost trimis sa marturiseasca despre Isus, sa ne dea putere sa-l marturisim pe Isus.

Ioan 16: 7 Totuşi vă spun adevărul: vă este de folos să Mă duc; căci, dacă nu Mă duc Eu, Mângâietorul nu va veni la voi; dar, dacă Mă duc, vi-L voi trimite. 8 Şi când va veni El, va dovedi lumea vinovată în ce priveşte păcatul, neprihănirea şi judecata.
9 În ce priveşte păcatul: fiindcă ei nu cred în Mine; 10 în ce priveşte neprihănirea: fiindcă Mă duc la Tatăl, şi nu Mă veţi mai vedea; 11în ce priveşte judecata: fiindcă stăpânitorul lumii acesteia este judecat.

Isus a spus ca este mai bine sa avem Duhul Sfant in noi decat sa fii fost El cu noi in trup. Sunt crestini care au primit botezul cu Duhul Sfant, vorbirea in limbi dar totusi nu au putere in viata lor. Nu este ceva magic, ai primit Duhul Sfant si ai putere, ai nevoie de credinta ca Duhul Sfant sa se manifeste in viata ta. Sunt crestini care nu au fost botezati cu Duhul Sfant si se vede mai multa putere si credinta in viata lor, decat in viata multor crestini botezati cu Duhul Sfant, ai nevoie de credinta sa folosesti puterea Lui. Mai exista o categorie de crestini in Trupul lui Cristos care cred in botezul cu Duhul Sfant dar cred ca Dumnezeu alege momentul cand sa fii botezat cu Duhul Sfant, dar Isus a spus:

Luca 11: 13 Deci, dacă voi, care sunteţi răi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer!”

In momentul cand il ceri cu credinta il primesti, nu trebuie sa astepti. Nu trebuie sa fii sfant inainte ca sa primesti Duhul Sfant, se primeste prin credinta. Duhul Sfant este un dar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 14086
  • Descărcări: 1
  • Export PDF: 13
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni