cine crezi ca esti? PSALMUL 138
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de iubitica in 20/07/2010
    12345678910 0/10 X

CINE CREZI CĂ EŞTI? - Psalmul 138

SCOP: Îngâmfarea. Tinerii îi ridiculizează pe cei care se îngâmfă şi majoritatea vor nega, probabil, că suferă de aceeaşi boală. Îngâmfarea poate lua multe forme, cum ar fi clişeele, indisponibilitatea de a face lucruri considerate înjositoare, spiritul de ceartă, şi - cel mai rău - lipsă de interes în ce priveşte Persoana lui Dumnezeu. Această discuţie îi va ajuta pe tinerii tăi să descopere pericolele îngâmfării şi modurile de a scăpa de ea.

INTRODUCERE: Cere-i unui tânăr care are calităţi de actor să mimeze expresia de îngâmfare. Cere-le tinerilor să ghicească despre ce este vorba. Nu va fi foarte greu pentru ei să ghicească. Când descoperă despre ce este vorba, cere-le să spună ce anume reacţii emoţionale au referitor la îngâmfare. Nimănui nu-i face plăcere îngâmfarea. Explică faptul că această discuţie se concentrează asupra pericolelor îngâmfării şi asupra modalităţilor de a o evita.

UNU: Pune-i pe tineri să se gândească la întrebarea ”cine se crede el că este?” Prezintă următoarele patru motive pentru care o astfel de întrebare este utilă şi cere-le tinerilor să decidă care este cel mai comun motiv pentru această întrebare. 1-Tinerii tind să sufere de amnezie (cine CREDE el că este?) 2-Tinerii uită de fapt cine sunt (cine crede EL că este?) 3-Unii tineri cred că sunt Napoleon (CINE se crede el că este?) 4-Unii tineri îi tratează într-un mod arogant pe ceilalţi (CINE SE CREDE EL CĂ ESTE?) Condu o discuţie despre mândrie. Întreabă ce înseamnă mândrie şi aroganţă. Întreabă dacă acestea sunt o problemă majoră, sau una de mică importanţă. Arată faptul că mândria nu numai că strică prietenii, ci ajunge să creeze o prăpastie între o persoană şi Dumnezeu.

DOI: Foloseşte acest exerciţiu pentru a defini mai bine o persoană îngâmfată. Întreabă-i pe tineri dacă următoarele completări la afirmaţia - Oamenii îngâmfaţi sunt de obicei….- sunt adevărate sau nu. Cere-le să motiveze răspunsurile. 1-nu sunt mai buni decât alţii. 2-au nevoie de a li se ”dezumfla” egoismul. 3-”lipiţi” de oglindă. 4-uşor de abordat. 5-se înşeală pe ei înşişi. 6- apreciaţi de ceilalţi. 7-apreciaţi de ei înşişi. 8-buni ascultători. 9-de invidiat. 10-drăguţi cu cei ce pierd. 11-admiraţi la culme. 12-interesaţi de persoana ta. Pe măsura în care tinerii fac aceste lucruri adu în discuţie alte domenii problemă, cum ar fi exclusivismul social, indisponibilitatea de a aduce la îndeplinire sarcini care cer o atitudine de slujitor, egoism, dispreţuirea lui Dumnezeu.

TREI: Citiţi Psalmul 138:6. Întreabă care este atitudinea lui Dumnezeu faţă de mândrie. Citeşte Proverbe 16-18. Întreabă care este efectul mândriei. Citeşte Romani 12:3. Ce anume gândesc cei mândri? Citeşte Galateni 6:3. Ce anume fac cei mândri? Însumează ce aţi făcut până acum clarificând faptul că mândria este o problemă majoră. Îl mânie pe Dumnezeu, duce la distrugere şi implică o judecată superficială şi, de asemenea, auto-înşelare.

PATRU: Citeşte din nou Romani 12:3. Explică faptul că acest verset oferă o vindecare de mândrie. Trebuie să ne evaluăm cu obiectivitate. Discutaţi despre modalităţi prin care putem căpăta o imagine obiectivă, corectă despre noi înşine. Răspunsurile pot include: încrederea în instinctele noastre, să cerem oamenilor să ne critice într-un mod onest, rugăciune pentru judecată sănătoasă, compararea noastră cu modul în care au trăit oameni faimoşi, să realizăm faptul că meritele vin de la Hristos, citirea Bibliei pentru a vedea dacă ne conformăm standardelor lui Dumnezeu.

CINCI: Cere-le tinerilor să evalueze cât de multă mândrie simt ei că au în ce îi priveşte pe ei înşişi. Nu obliga pe nimeni să se evalueze în mod public. Asta te ajută ca să începi cu propria ta evaluare.

CONCLUZIE: Accentuează faptul că, devreme ce mândria este un păcat, păcatele pot fi iertate. Cu toţii falimentăm, însă ştim că Dumnezeu este gata să ne ierte dacă ne mărturisim păcatele. Provoacă-i pe tineri să se comporte în aşa fel încât să Îi facă plăcere lui Isus. Creştinii trebuie să dea un exemplu necreştinilor din comunitate. Căutaţi căi prin care puteţi combate mândria din vieţile voastre.

BONUS: Încurajează-i să aleagă una dintre ideile menţionate în activitatea de încheiere, pentru a le pune în aplicare săptămâna viitoare, urmând apoi să dea raportul. Ideile pot include: să faci cu voioşie o muncă casnică la tine acasă, să corectezi o povestire exagerată pe care ai spus-o recent despre tine însuţi , să încurajezi o altă persoană, să te împrieteneşti cu o persoană care nu are mulţi prieteni.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2761
  • Descărcări: 1
  • Export PDF: 4
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni