de ce resping tinerii biserica
Autor: Anonim  |  Album: 2  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de iubitica in 20/07/2010
    12345678910 0/10 X

De ce părăsesc tinerii biserica

          Motivul #2. Influenţa negativă a mass-media.

          Are mass-media un impact puternic asupra tinerilor? Sondajele arată că cei mai mulţi adolescenţi cunosc top ten-ul curent şi urmăresc videoclipurile MTV. Mulţi tineri creştini cred că nu e nimic greşit în a asculta altceva decât muzică creştină. Mulţi preferă televizorul unei cărţi, chiar dacă majoritatea vor admite că se uită prea mult la televizor. Mulţi tineri creştini cred că nu e nimic greşit să urmăreşti un film plin de sex şi de violenţă, însă aproape niciunul nu urmăreşte programele creştine radio-tv. Cât de mult seamănă adolescenţii tăi cu imaginea adolescentului ”tip”? Tinerii noştri sunt enorm de influenţaţi de ceea ce văd, aud şi citesc.      Care este deci mesajul pe care îl transmite mass-media tinerilor? Scriitorul creştin Franky Schaeffer consideră că mesajul mass-media este unul umanist secular - ideea că Dumnezeu nu există sau nu interferează cu problemele umane. Schaeffer spune că o privire rapidă asupra culturii americane va demonstra cum mass-media, prin această perspectivă asupra vieţii, poate schimba o întreagă naţiune de adolescenţi creştini. El spune că 70 % dintre americani pretind că sunt creştini şi 60% spun că credinţa lor religioasă este ceva foarte important pentru ei. Totuşi, doar 50% dintre ei sunt afiliaţi la o biserică şi doar 14% merg regulat la biserică. Tinerii percep de la mass-media un mesaj care se opune perspectivei creştine şi care creează o continuă neînţelegere între ei şi părinţii lor. Studiul lui Schaeffer arată că 90% din cei implicaţi în mass-media spun că avortul ar trebui permis şi 54% nu văd adulterul ca pe ceva greşit. Mass-media dă la o parte tot ce este moral în viaţa tinerilor.

          Cele 3 mari surse de influenţă ale adulţilor care i-au format pe tineri timp de secole întregi au fost familia, biserica şi şcoala. Acestea au fost înlocuite însă de una singură - televiziunea. Există câteva efecte negative ale televiziunii asupra tinerilor. În primul rând televiziunea îl formează pe tânăr să aştepte răspunsuri uşoare şi rapide la problemele lui, după cum seară de seară observă crize care se rezolvă în 30 sau 60 de minute. Adolescenţii care sunt bombardaţi constant de răspunsurile rapide la probleme pe care le dă televizorul vor găsi drept foarte dificilă rezolvarea propriilor probleme. Ce e cel mai important însă este imaginea lor despre creştinism, care nu numai că nu oferă formule magice, dar încurajează la o perseverenţă responsabilă şi avertizează că suferinţa face parte adesea din planul lui Dumnezeu. În al doilea rând, este un fapt cunoscut că tinerilor din generaţia televiziunii li s-a stimulat emisfera dreaptă a creierului ( emoţii şi senzaţii), în desconsiderarea dezvoltării celei stângi (raţională şi evaluativă). Televiziunea accentuează tendinţa tinerilor de a fi dominaţi de sentimente în defavoarea raţiunii. Combinaţia de răspunsuri facile şi accentul pe senzaţii va conduce tinerii spre o viaţă de împlinire imediată cu sex şi droguri.

          În al doilea rând, televiziunea îi face pe tineri să evalueze informaţia în regim Alfa. Când mintea unui tânăr funcţionează într-un regim Beta, creierul său analizează fiecare lucru care intră. În regim Alfa creierul primeşte informaţia într-un mod pasiv, fără a mai evalua. Ce vom face deci? Un lucru important este să îi educăm pe părinţi în ce priveşte efectul televiziunii şi să îi încurajăm să limiteze timpul de urmărire a programului TV. Mai mult, învăţaţi să trăiţi fără televizor. Eram dependent de televizor în tinereţea mea. Când m-am mutat la sora mea, care nu accepta prezenţa Tv-ului în casă, viaţa mea s-a schimbat dramatic. Am înţeles că pot trăi fără el şi chiar pot fi mai împlinit astfel. Nepoţii mei nu sufereau din cauza lipsei televizorului. Ei şi-au dezvoltat o imaginaţie mult mai  bună jucându-se cu jucării şi citind cărţi. O altă invazie a apărut în casele noastre, odată cu apariţia video-ului. Cinematograful este acum la noi acasă. Părinţii ar trebui să selecteze atent filmele pe care le vizionează tinerii lor şi casetele  pe care le aduc acasă. Minţile tinerilor sunt ca nişte bureţi. E nevoie de mare atenţie ca să ştii cu ce se vor umple. Cum stau lucrurile cu muzica? Ce poate face un părinte despre aceasta? În primul rând va trebui să te familiarizezi tu însuţi cu muzica la modă. Vei fi mult mai eficient în a avea un impact asupra tinerilor dacă vei şti ce anume are un impact asupra lor. În al doilea rând, lasă-i pe tineri să aibă propria lor muzică creştină. Multe din imnurile pe care le cântăm astăzi erau cântece populare de bar, la care oameni ca Martin Luther au adăugat versuri creştine. De ce a folosit Luther muzica contemporană? Pentru că a înţeles nevoia omului de a se exprima în muzică. El a creat un precedent care este urmat astăzi de mulţi care scriu cântece creştine pe stiluri de muzică contemporane. Tinerii trec printr-o fază critică a vieţii lor, când au nevoie de modele. Muzica pe care o aleg este o parte importantă a acestei identităţi, iar nişte părinţi înţelepţi vor şti să facă de dorit pentru tinerii lor muzica creştină, mai degrabă decât rock-ul secular.

          În fine, ia-ţi timp să asculţi muzica lor împreună cu ei. Unele din cele mai importante momente petrecute cu bunica mea pe care mi le amintesc sunt cele în care ea stătea şi asculta împreună cu mine muzica mea creştină. Nu pentru că îi plăcea muzica gălăgioasă, ci pentru că mă iubea. Prezenţa unui părinte le va spune mult - nu în ultimul rând faptul că îţi pasă şi vrei să stai în contact cu lumea lor. Şi de ce nu pentru că noi înşine dorim ca ei să stea în contact cu noi?



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2140
  • Descărcări: 1
  • Export PDF: 3
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni