Az Újjászületés
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Doctrină
Resursa adaugata de vladsitaru in 03/10/2022
    12345678910 0/10 X

 

Az újjászületés vagy az Isten Királyságának polgárságának elnyerése a legnagyobb esemény, ami valakinek az életében történhet. Az újjászületés kötelező az Isten Királyságába való belépéshez. (Bizony mondom nektek, ha valaki nem születik újjá, nem láthatja Isten országát. János 3:3)

Isten Igéje azt mondja nekünk, hogy az újjászületés egy lelki születés, amelyben az ember Istentől születik. (Nem vérből született, sem a test akaratából, sem más ember akaratából, hanem Istentől. János 1:13)

Ahogyan minden biológiai születés alapja egy mag, úgy Isten Igéje az újjászületésről is szól. Ennek alapja egy mag, és ez a mag Isten magja! (Aki Istentől születik… az ő magva benne marad. 1János 3:9).

János evangéliumának első fejezete Istent egy és ugyanazzal az Igével azonosítja. (Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és az Ige Isten volt. János 1:1) Az Úr Jézust szintén úgy írja le, mint a megtestesült Igét, és mint az Atyával egylényegű személyt. (És az Ige testté lett és közöttünk lakott… János 1:14; Én és az Atya egyek vagyunk. János 10:30)

Péter apostol azt mondja, hogy a mag, amelyből az újjászületés történik, Isten Igéje. (Újjászülettetek, nem romlandó magból, hanem romolhatatlanból, Isten Igéje által. 1 Péter 1:22-23) Az Úr Jézus maga is úgy jellemzi Isten Igéjét, mint magot. (A mag az Isten Igéje. Lukács 8:11.)

Ha Istent az Igeként azonosítjuk, és az Igét úgy írjuk le, mint a magot, amelyből az ember újjászületik, akkor rendkívül fontos tudni, hogy mit tartalmaz ez a mag. Tudnunk kell, hogy mi van beágyazva a genetikai kódjába, hogy megértsük, miből csírázik ki ez az új élet.

Ahogyan a biológiai magban nem a szemet, a szívet, az orrot találjuk, hanem csak a kialakulásuknak megfelelő sejteket, úgy az Isten magjában sem az Isten képmását fogjuk megtalálni, hanem a bennünk való kialakulásnak megfelelő genetikai kódot.

Ez az igazság nagyon fontos ahhoz, hogy megértsük, hogyan történik az újjászületés, és miért kell az Ő Igéjéből születnünk. Bennünk kell megszületnie az Igének vagy az Ő törvényeinek, hogy növekedjen bennünk, hogy végül Krisztus képmása legyen bennünk. (Gyermekeim, akikért ismét a szülés fájdalmait érzem, amíg Krisztus el nem veszi bennetek a képmást! Galata 4:19)

Ha figyelmesen kutatjuk a Szentírást, akkor elég könnyen rájövünk, hogy miről szólnak ezek a szavak: “Törvényeimet szívükbe ültetem (vetem), és elméjükbe írom”. (Zsidók 10:16); “…Krisztus dicsőségének evangéliumának világossága, aki Isten képmása”. (2Korinthus 4:4) Isten tehát elveti az ember szívébe Krisztus Igéjét/Törvényeit, amelyek éretten növekednek a Lélek gyümölcsévé/ Krisztus képmásává.

Például Isten magjának konfigurációjában találjuk a következő tanítást: “Ne állj ellen annak, aki rosszat tesz neked”. Ez a Szentlélek által fog növekedni és türelemmé fejlődni, ami az Isten képmásának része.

Egy másik példa egy tanításra, amelyet Isten magjának genetikai kódjában találunk: “adót fizetni, mert az uralkodók Isten szolgái, akik éppen ezt a szolgálatot végzik szüntelenül”. Ez a tanítás a Léleknek való engedelmességben segít bennünket az igazságosságban növekedni.

Ne csapjuk be magunkat azzal, hogy elég, ha csak az Úr Jézus áldozatában hiszünk. Az Ő Magvának vagy Igéjének befogadása nélkül nem lesz új ember. Ez a hit halott, és nem ment meg minket.

Ahogyan a növény születésében természetesen három fő elem vesz részt: a föld, a mag és a víz, úgy az újjászületésben is három fő elemet találunk: az emberi szívet, Krisztus Igéjét és a Szentlelket.

Az emberi szív hasonlít a földhöz. (A jó földbe hullott mag azok, akik becsületes és jó szívvel, miután hallották az igét, megtartják azt, és türelemmel gyümölcsöt teremnek. Lukács8:15)

Krisztus Igéje/Tanítása az a mag, amelyből az élet csírázik. Ebből a magból új élet csírázik ki, és összetételében benne vannak azok az elemek, amelyekből növekedni fogunk, hogy elérjük az érett ember termetét. (Törvényeimet (magot) szívükbe helyezem, és elméjükre írom azokat. Zsidók10:16).

Vigyázzatok! Ne keverjük össze Krisztus Igéjét, amely a Mag, amelyről a Szentírás azt mondja, hogy el kellett jönnie, Mózes törvényével, amely a törvénytelenség miatt adatott. (Akkor miért a törvény? A törvénytelenség miatt adták hozzá, amíg el nem jön az a mag, akinek az ígéret szólt. Galata 3:19)

A Szentlélek a harmadik szükséges elem. Ahogy a biológiai mag nem csírázik ki, ha nincs benne víz, úgy Isten magja sem csírázik ki a Szentlélek nélkül. (…a Lélek megújulása által. Titus3:5; …a Lélektől született. János 3:8).

Föld/az emberi szív
A vetésről szóló példázatban négyféle talajról van szó:

  1. Azok, akik hallják az Ország Igéjét, de nem hisznek benne, mert nem értik. Ebben az esetben a föld sziklaszilárd, a szív megkeményedett. (Máté 13:19; Lukács 8:12)

  2. Azok, akik hallják a Királyság Igéjét, és egy ideig befogadják azt. (A mag sziklás talajra hullott. Máté 13:20).

  3. Akik hallják az Ország Igéjét és befogadják, de napjaink gondjai… (A mag, amely tövisek közé hullott. Máté 13:22).

  4. Azok, akik hallják az Ország Igéjét, és jó szívvel fogadják azt. Az utolsó eset tiszta, tiszta földet mutat nekünk. (A mag, amely jó földbe hullott. Máté 13:23)


Az emberek első kategóriájában a szív megkeményedett, és a Mag nem csírázik ki. Az emberek második és harmadik kategóriájában megtaláljuk a csírázáshoz szükséges összes elemet. A talaj, a Mag és a Szentlélek jelen van, ami az új élet csírázását eredményezi.

A második kategóriában azonban a talajban nincs elég föld ahhoz, hogy az új élet gyümölcsöt teremjen/érjen; a harmadik kategóriában pedig a talaj nincs előkészítve/tisztítva. A negyedik kategória a jó szív, amely befogadja a belé vetett magot, majd a Lélek megújulása és munkája által növekszik és hozza a Lélek gyümölcsét.

Ha a Szentírás sokféle talajról beszél, akkor nekünk magunknak kell megvizsgálnunk, hogy milyen talaj vagyunk. (Új földet teremjetek, és ne a tövisek közé vessenek. Jeremiás 4:3).

Isten teljes, változatlan magvának illusztrációja, amelyből az újjászületés nem történhet meg.

Az újjászületés Isten magvából

Mint tudjuk, az emberi embrió magában foglalja mindazokat a sejteket, amelyek végül a belőle születő jövőbeli embert alkotják: a szívet, a szemet, az agyat… minden mikrobiológiai szinten van kódolva, és minden részletet kihagyás nélkül összerakva.

Látni fogjuk, hogy ez a helyzet Isten magjával is. Az Isten képmásának minden elsődleges összetevője benne van ebben az isteni magban. (…az új ember, aki Isten képmására teremtetett. Efézus 4:24) Összetételében benne van az Ország minden genetikai információja/Törvénye, vagyis Krisztus parancsolatai. Krisztus minden tanítása az Úr képmásának elsődleges összetevője. (…Krisztus dicsőségének evangéliumának világossága, aki Isten képmása. 2 Korinthus 4:3)

Isten elülteti szívünkbe a “jövendő magot”/Krisztus Igéjét, vagy más szóval átírja az Ő képmásának genetikai konfigurációját. (Törvényeimet a szívükbe ültetem, és az elméjükbe írom. Zsidók 10:16)

Az alábbiakban néhány genetikai információ/tanítás a Királyságról, amelyek Isten magvának konfigurációjában találhatók:

  1. Ne állj ellen annak, aki bánt téged. (Máté 5:39)

  2. Aki be akar perelni és el akarja venni a kabátodat, hagyd meg neki az ingedet is. (Máté 5:40)

  3. Ne ítélkezzetek, hogy ne ítéljenek meg titeket. (Máté 7:1)

  4. Adjátok meg a császárnak, ami a császáré. (Lukács 20:25)

  5. Vigyázzatok, hogy ne rágalmazzatok. (Máté 18:10)

  6. Ha valaki be akar perelni a kabátodért, add oda neki az ingedet is. (Lukács 6:29)

  7. Áldd meg azokat, akik átkoznak téged. (Máté 5:44)


A Szentlélek csíráztatja ezt a belénk ültetett magot; pontosabban csíráztat minden tanítást, és a növekedésünk és tökéletességünk érdekében munkálkodik. Példa: A nem-ellenállás tanítása el van vetve bennünk, és a Szentlélek által meg fogja teremni a hozzá tartozó gyümölcsöt: békességet, bőséges türelmet, kedvességet, jóságot. (Az Úr Lelke által az Ő képmására alakulunk át, dicsőségről dicsőségre. 2 Korinthus 3:18; A Vigasztaló, az igazság Lelke, elvezet titeket minden igazságra. János 16:13)

Az Úr minden tanítása lényeges, része annak a “nyersanyagnak”, amelyből a kész termék készül. Egyetlen tanítást sem lehet félretenni. Mindegyik egy-egy elsődleges sejt, mint az emberi embrió sejtjei, amelyek a növekedés révén az Úr képmásának részévé válnak; egyik sem kerül cél nélkül a magba.

A tanítások célja

Minden tanítás hozzájárul ahhoz, hogy Krisztus képmása kialakuljon bennünk. A Szentlélek nem hagy minket magunkra, és együtt dolgozik velünk, miközben növekszünk. Ne csapjuk be magunkat – Isten nem csak az Úr áldozatába vetett szellemi hit alapján vesz be minket az Ő örökkévaló Királyságába, ahogyan azt a legtöbben hiszik, hanem az Ő magvából kell újjászületnünk, és növekednünk kell a Krisztusban való teljesség termetére, ahogyan meg van írva. (…amíg mindnyájan el nem érjük az érett ember termetét, annak a termetnek a mértékét, amely Krisztus teljességéhez tartozik. Efézus 4:13)

Tegyük fel magunknak a kérdést: mi történne, ha a magot kisebb darabokra törnénk, és kivennénk belőle néhány tanítást? Beszélhetnénk még mindig az Istentől való születésről? Képzeljük el, mi történne, ha egy biológiai mag egy darabját feldarabolnánk. Ha eltávolítanánk a májnak, a szívnek vagy az agynak megfelelő sejteket, akkor is lenne születés? Kicsírázna az élet abból a magból?

Nagyon fontos megérteni, hogy ha nem fogadjuk el Krisztus uralmát mindenben, nem fogadunk el mindent, amit Ő mondott, akkor a mag nem lesz egész, és nem fog kicsírázni. (Amikor valaki hallja az Ország Igéjét, de nem érti meg, akkor jön a gonosz, és elragadja, amit a szívébe vetett. Ez az, aki az út mellé vetett magot képviseli. Máté 13:19)

Ha csak egy parancsolatot is megszegünk, a Lélek nem tudja felhasználni azt a tanítást arra, hogy kiteljesítse bennünk az Ő képmását/ a Lélek gyümölcsét. (Az evangéliumi parancsolatok/tanítások célja a szeretet. 1Timóteus 1:5).

Ha nem fogadjuk el az Úr tanításait az ellenállásról, az ítélkezésről, az önmegtagadásról, mások megáldásáról… a mag nem fogja tartalmazni mindazt, ami a mennyei élet csírázásához szükséges. Isten csak azokat újítja meg a Lélek által, akik engedelmeskednek neki. (Mi tanúi vagyunk ezeknek a dolgoknak, ahogyan a Szentlélek is, akit Isten adott azoknak, akik hallgatnak rá. ApCsel 5:32; …a Lélek megújulása által. Titus 3:5)

Az alábbiakban néhány olyan tanítás következik, amely sokak szívéből hiányzik, és amelyet sokan nem fogadnak el azok közül sem, akik kijelentik és hiszik, hogy “újjászülettek”.

  1. Adjátok meg a császárnak, ami a császáré. (Lukács 20:25)

  2. Ne állj ellen annak, aki bánt téged. (Máté 5:39)

  3. Áldjátok meg azokat, akik átkoznak titeket. (Lukács 6:28)


Ha tehát én, a ti Uratok és Mesteretek megmostam a lábatokat, akkor nektek is meg kell mosnotok egymás lábát (János 13:14).

Önvizsgálat: Túl sok neked ez a tanítás? Túl sok neked, hogy elviseld őket? (Sokan… miután meghallották ezeket a szavakat, azt mondták: “Amit mond, az túl sok ahhoz, hogy elviseljem. Ki tudja ezt elviselni?” János 6:60)

Meg kell értenünk, hogy nem lehet újjászületni Istentől, ha figyelmen kívül hagyjuk a Királyság törvényeit/ Krisztus Igéjét, amely a szívünkbe van ültetve. (Fogadjátok kedvesen a belétek ültetett Igét, amely megmentheti a lelketeket. Jakab 1:21; …törvényeimet a szívükbe ültetem. Zsidókhoz írt levél 10:16)

Illusztráció egy olyan magról, amelynek tartalma megváltozott, és amelyből az újjászületés nem történhet meg.

Semmilyen tanítást nem lehet félretenni. Mindegyiknek megvan a maga célja, egyik sem véletlenszerűen adatott. Egyesek arra szolgálnak, hogy előkészítsék/tisztítsák a talajt olyan dolgoktól, mint az ítélkezés, mások elítélése, a test kívánságai, a szemek kívánsága… és mások arra, hogy bőséges türelmet, kedvességet, békességet, szeretetet szerezzenek…

Csak Krisztus parancsolatainak megtartása által leszünk képesek megfosztani a régi embert a rosszaságaitól, és felöltöztetni magunkat az új emberrel, aki Isten képmására lett teremtve. (Öltözzétek fel az új embert, aki Isten képmására teremtetett. Efézus 4:24).

Az új ember ruházatának anyagában legyen jóság, türelem, kedvesség, szeretet… (Öltözzünk irgalommal, kedvességgel, alázattal, szelídséggel, bőséges türelemmel teli szívvel. De mindenekelőtt szeretettel öltözzön… Kolossé 3:12,14) Ez az a menyegzői ruha (az új ember felelőssége), amelyet fel kell vennem, hogy az Úr Jézus Krisztushoz hasonlóvá váljak.

A következő bekezdésekben az önismeret és önreflexió céljából részletesebben tárgyaljuk a “rágalmazás” és az “áldás” témáját. Fogunk néhány parancsolatot, amelyek segítenek kiiktatni az ítélkezést, a kárhoztatást és a rágalmazást az életünkből, valamint néhány más tanítást, amelyekkel együtt az új életbe is be kell vinni: áldás, kedvesség, békesség…

Mások becsmérlése/rágalmazása egyike azoknak a dolgoknak, amelyek teljesen tilosak Isten Országában. Ha megnézzük az angyalokat, akik Isten jelenlétében vannak, ők nem merik megszegni a Királyság törvényét az ítélkezésre és a rágalmazásra vonatkozóan. Még a Sátán felett sem mernek ítélkezni, még kevésbé merészelnek vádat emelni ellene. (Pedig Mihály arkangyal, amikor Mózes testéért harcolt az ördöggel, nem emelt ellene vádat, hanem azt mondta: “Az Úr dorgál téged!”. Júdás 1:9; míg az angyalok, akik hatalomban és erőben nagyobbak, nem hoznak ellenük szidalmazó vádat az Úr előtt. 2 Péter 2:11).

Láthatjuk, hogy a természetünkben benne van, hogy megítéljük egymást, elítéljük a másikat, majd negatívan beszélünk arról, akit megítélünk. A legtöbb ember az elítéltek kategóriájába esik; kezdve a családtagjainktól kezdve a minket irányítókig. Sokan közülünk ezzel az állítással igazolják magukat: “De amikor rosszat mondok valakiről, akkor csak az igazat mondom”. A Szentírás azonban megtiltja nekünk, hogy bárkiről is rosszat mondjunk. (Emlékeztessétek őket, hogy ne beszéljenek rosszat senkiről. Titus 3:2).

Ahhoz, hogy megfigyeljük, mennyire hat ránk a rágalmazás, alaposan meg kell vizsgálnunk magunkat. Ellenőrizzük magunkat néhány egymást követő napon keresztül, és minden nap végén jegyezzük fel egy füzetbe, hogy kikről beszéltünk rosszat. Ez a kísérlet megmutatja majd, hol tartunk valójában. Ha tervbe vesszük, hogy őszintén ellenőrizzük magunkat, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy életünkben a gonosz gondolkodás és beszéd dominál.

Meg kell jegyeznünk, hogy még mielőtt rosszat mondanánk valakiről, sok olyan dolgot teszünk, ami egyébként nem annyira feltűnő. Ha nem figyelünk oda rájuk, akkor elkerülhetetlenül rágalmazáshoz vezetnek.

Mielőtt rosszat mondanánk valakiről, az első dolog, amit teszünk, hogy megítéljük az illetőt, figyelmen kívül hagyva azt a parancsolatot, hogy ne ítélkezzünk senki felett. (Ne ítéljetek, és nem ítéltetek meg. Lukács 6:37.) Sokszor egy másik barátot hívunk segítségül, hogy megerősítse ítéletünket. A második dolog, ami az ítélkezés után következik, az elítélés, ami azért következik be, mert nem engedelmeskedünk az Úr egy másik parancsolatának. (Ne ítéljetek, hogy el ne kárhoztassatok. Lukács 6:37) A harmadik dolog a megbocsátás hiánya. (Bocsássatok meg és bocsánatot nyerjetek. Lukács 6:37; Ha valakinek oka van panaszra a másiknak, bocsássatok meg egymásnak. Kolossé 3:13)

És aztán, hogy a bűn minél teljesebb legyen, figyelmen kívül hagyjuk az Úrnak a gonosz beszédre vonatkozó parancsát. (Óvakodjatok a rágalmazástól. Máté 18:10.) Ha őszintén megvizsgáljuk magunkat, azt fogjuk tapasztalni, hogy a legtöbben, amint alkalmat találunk rá, másoknak trombitálunk azokról, akiket megítélünk és elítélünk.

Keserű irigységünket továbbadjuk másoknak, akik viszont továbbadják, és így sokakat bemocskolunk. Azonban “aki a felebarátját rágalmazza, az bolond”. (Példabeszédek 11:12)

Ahhoz, hogy örökölhessük Isten országát, le kell mondanunk erről a súlyos bűnről, meg kell tisztítanunk a talajt, el kell távolítanunk a szívünkből, hiszen tudjuk, hogy a rágalmazók nem fogják örökölni Isten országát. (1Korinthus 6:10)

Mégsem fog sikerülni, ha előbb nem mondunk le az ítélkezésről, a kárhoztatásról, és ha nem tanulunk meg megbocsátani azoknak, akik bántanak minket. (Bírjátok ki egymást, bocsássatok meg egymásnak, akinek panasza van valakire; ahogyan az Úr megbocsátott nektek, úgy kell nektek is megbocsátanotok. Kolossé 3:13)

Annak, aki Isten országában akar élni, egy másik lényeges dolog, amit meg kell tennie, hogy meg kell szakítania minden barátságot azokkal, akik rágalmazást gyakorolnak, még akkor is, ha azok testvérek a gyülekezetben. (Ne legyen kapcsolata senkivel, aki bár “testvérnek” nevezi magát, mégis… rágalmazó. 1Korinthus 5:11,13) Ezt kell tennünk, mert ez a bűn úgy fertőz, mint a pestis. (A rossz cselekedetek megrontják a jó szokásokat. 1Korinthus 15:33; Menjetek ki közülük, és különüljetek el tőlük – mondta az Úr -, ne érintsetek tisztátalant, és én befogadlak titeket. 2 Korinthus 6:17)

Az áldás egyike azoknak a felsőbb dolgoknak, amelyeket Isten készített nekünk, hogy benne járjunk. (Ha feltámadtál Krisztussal, keresd továbbra is a fenti dolgokat, ahol Krisztus van; a fenti dolgokra összpontosítsd gondolataidat, ne a földi dolgokra. Kolossé 3:1)

Az áldás a rágalmazás ellentéte. Az áldás kizárja a rágalmazást és fordítva, nem fogjuk tudni mindkettőt megtartani. (Ugyanabból a szájból származik az áldás és az átok is! Testvéreim, ez nem lehet így! Vajon az édes víz és a keserű víz ugyanabból a forrásból fakad? Jakab 3:10)

Néhány tanítás Isten magvából, amely áldáshoz vezet minket

Ahhoz, hogy áldani tudjunk, meg kell tisztítanunk a földet a gonosz beszéd bűnétől; ne vessünk áldást a rágalmazás tövisei közé. (Új mezőt teremjetek, és ne a tövisek közé vessenek! Jeremiás 4:3) A Szentléleknek kell vezetnie minket, és meg kell tartanunk az Úr parancsolatait az áldással kapcsolatban. Íme néhány ezek közül:

  1. Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok meg azokat, akik átkoznak titeket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket, és imádkozzatok azokért, akik csúfolnak és üldöznek titeket. (Máté 5:43)

  2. Áldjátok azokat, akik üldöznek titeket. (Róma 12:14)

  3. Áldjatok, mert erre vagytok elhívva. (1Péter 3:9)

  4. Ne álljatok ellen annak, aki bánt titeket. Aki be akar perelni titeket a kabátotokért… (Máté 5,39-41)

  5. Bocsássatok meg, és megbocsátanak nektek. (Lukács 6:37)


Csak akkor leszünk képesek áldani, ha abbahagyjuk a rágalmazást. El kell engednünk a haragot, az ítélkezést, abba kell hagynunk az elítélést, abba kell hagynunk az ellenkezést azzal, aki bánt minket, hajlandónak kell lennünk megengedni annak, aki erőszakkal veszi a dolgokat, meg kell bocsátanunk neki, és ha éhes, még az ellenségünket is megetetni…

Az a hozzáállás, hogy még azt is megáldjuk, aki üldöz, nem a természetes ember természetében van, nem az énünkön keresztül jön, hanem csak Krisztus Igéjének megtartása által.

Ez a fajta hozzáállás azokkal szemben, akik bántanak minket, szigorúan ahhoz a szeretethez kapcsolódik, amely nem jutott el az emberi elméhez. A régi “ember” soha nem fog ilyet tenni, mert ez számára teljes őrület és képtelenség.

Önvizsgálat

Ha őszintén megvizsgáljuk magunkat, sokan közülünk rájönnek, hogy nem tanultak meg jól beszélni, és hogy (talán) soha nem áldották meg azt, aki megbántotta őket. Rá fognak jönni, hogy nem tartották be a rossz beszédre vonatkozó parancsolatokat, sem az áldás parancsolatát. (Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok meg azokat, akik átkoznak titeket. Máté 5:43-44.)

Ellenőrizzétek magatokat! Áldasz vagy rágalmazol? Ne csapd be magad abban a hitben, hogy képes leszel áldani, miközben haragszol, ítélkezel, elítélsz… Ezek csak nyugtalanságot okoznak neked, a gonosz beszéddel/rágalmazással együtt, nem pedig áldást. (Jakab 3:16)

Tedd fel a legkomolyabb kérdéseket: Isten magja-e az a mag, amelyet a szívedbe vetettek? Megkaptad-e az Úr parancsolatait/törvényeit a rágalmazással/áldással kapcsolatban? Ha megkaptad őket, betartod-e őket? Hoztak-e gyümölcsöt? Ellenőrizd magad alaposan egy-két hétig, és látni fogod, hogy hol tartasz.

Vizsgáld meg magad alaposan: Amikor rosszat mondasz, megszid téged a Szentlélek? Elemezd magad, hogy azt az új életet éled-e, amelyre elhívást kaptál, mert sokan vagyunk elhívva az áldásra, de olyan kevesen teszik meg. (Áldjatok, mert erre hívattatok el, hogy áldást örököljetek. 1 Péter 3:9)

Ha rosszat mondasz a kormányról, a politikában dolgozókról, a közegészségügyben dolgozókról, a szomszédokról… és azokról, akik így vagy úgy bántanak téged, az azt jelenti, hogy a dolgok még nem történtek meg, azt jelenti, hogy az új élet még nem kezdődött el! (Ha valaki Krisztusban van, új teremtmény: a régi elmúlt, íme, újjá lett, és mindezek Istentől vannak. 2Korinthus 5:17-18)

Meg kell értenünk, hogy a felülről, Istentől született ember számára a rágalmazás vagy bármilyen más bűn csak baleset, nem életforma! (Aki Istentől született, az nem vétkezik. 1 János 3:9).

Az Úr Jézus azt mondja nekünk, hogy csak ha megutáljuk a régi “embert”, ha elhagyjuk a régi dolgokat, csak akkor leszünk képesek új életet kezdeni Isten Országában, és ez az élet a tanítványság/szolgaság lesz Neki. (Ha valaki hozzám jön, és nem gyűlöli… még az életét is, az nem lehet az én tanítványom. Lukács 14:26)

Az Úr csak akkor lép be velünk az Új Szövetségbe, ha feladjuk saját akaratunkat, és elfogadjuk Őt Mesterünknek, engedelmeskedve tanításainak. Ettől a pillanattól kezdődik az új élet, a tanítványi élet. Attól a naptól kezdve válunk az Ő tanítványaivá, amikor mindenben elfogadjuk Őt, mint Tanítót és Urat.

Ez az a pillanat, amikor Isten megkezdi tökéletességre irányuló munkáját, és csak akkor fejezi be, ha hűségesek maradunk hozzá. (Bízom abban, hogy Ő, aki elkezdte bennetek ezt a jó munkát, be is fogja fejezni. Filippi 1:6)

Krisztus tanítványának lenni azt jelenti, hogy beiratkozunk az Ő iskolájába, hogy megtanuljuk tőle a felülről jövő új dolgokat, és elsajátítjuk azokat, mivel feltétlenül szükségesek a Királyságban való életünkhöz. Az Ő tanítványai leszünk az iskola első napjától, az új élet első napjától kezdve.

Krisztus iskolájában Isten rabszolgái vagyunk, mindenben alávetjük magunkat neki, hogy elérjük megszentelődésünket. (Isten rabszolgái lettetek, a gyümölcsötök a megszentelődés, a vég pedig az örök élet. Róma 6:22) Az újjászületés a tanítvány életének kezdete. Isten tanítványságának és a Lélek munkájának eredménye Isten képmása bennünk.

Ez a tanulmány az Az Újjászületés című füzet részlete, amely ide kattintva érhető el online.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 264
Opțiuni