Cele 7 păcate capitale
Autor: Ștefan Zambo  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de 12345 in 09/02/2024
    12345678910 0/10 X

Oricine rostește Numele Domnului să se depărteze de fărădelege!” (2Timotei 2:19)

De-a lungul timpului au fost încercări de a lista, de a enumera păcatele cele mai mari, păcatele capitale. Bunăoară înțeleptul Solomon în Cartea Proverbelor enumeră Șapte lucruri urâte de Domnul. (Prov. 6:16-19) În Noul Testament avem o listă de păcate grave concepută de Apostolul Pavel - Galateni 5:19-21. Mai târziu, în secolul al IV-lea călugărul Evagrie Ponticul în scrierile sale vorbește despre șapte păcate de moarte, păcate în care își au izvorul toate celelalte. În viziunea lui Evagrie acestea erau: Gastrimargia (îmbuibarea); Porneia (prostituția); Philargyria (avariția); Hyperephania (respect pentru sine); Lype (invidie); Orge (furia); Kenodoxia (lauda de sine); Akedia (depresia). La două secole după, în anul 590, Papa Grigore I (cel Mare) revizuiește lista lui Evagrie cu privire la păcatele capitale. După Grigore I păcatele capitale sunt: Luxuria (desfrâul); Gula (îmbuibarea); Avariția (lăcomia); Acedia (descurajarea, apatia); Ira (furia); Invidia; Superbia (mândria). Această listă a fost făcută celebră de Dante Alighieri odată cu publicarea poemului epic Divina Comedie. În timp, diferitele sinoade și catehisme au confirmat întrucâtva această listă de păcate mari. Ca o observație suplimentară, în 2008 Biserica Catolică a actualizat lista adăugând șapte noi păcate: Distrugerea mediului înconjurător; Experiențele științifice a căror natură morală este discutabilă; Manipularea genetică care duce la alterarea ADN-lui; Consumul sau traficul de droguri; Injustiția socială care duce la sărăcie; Avortul; Pedofilia.

Să încercăm o scurtă definire a celor mai nocive păcate.

MÂNDRIA: Mândria este păcatul păcatelor, a fost numită ”mama viciilor”,”primul pui al diavolului”,”întâiul născut al morții”. Psalmistul îl numește ”păcat mare”. (Psalmul 19:13) Omul mândru se prețuiește pe sine într-un mod pătimaș. Nicolae Steinhardt spune despre mândrie: „Degeaba le-am avut pe toate: inteligență, cultură, istețime, doctorate, dacă suntem răi, haini, mojici, vulgari, ... se duc pe apa sâmbetei și inteligență și erudiție... ”

INVIDIA: Invidia se naște în inima lipsită de iubire. Un om cuprins de invidie se întristează când aproapele reușește și se bucură când îi merge rău. Fără să realizăm atunci când invidiem ne recunoaștem inferioritatea. (Pliniu)

FURIA: Atunci când vezi roșu în fața ochilor devi un animal gata de luptă. Organismul produce în exces adrenalină. Ritmul respirator și cardiac crește. Pupilele se măresc. Sistemul imunitar se mobilizează și devine pregătit într-o secundă de confruntare. Fie că motivația furiei este justă sau nu, oamenii care se lasă dominați de ea nu prezintă încredere. (Proverbe 16:32; 25:28)

LENEA: Lenea este cucoană mare, spune o vorbă din bătrâni. Munca este o virtute ce dă sens și bucurie vieții; lenea este o patimă ce degenerează sufletul prin inactivitate. Există o lene în cele pământești și una în cele duhovnicești. Hristos Domnul condamnă lenea și nerodirea. A-ți auzit de Pilda talanților? ...

ZGÂRCENIA: Zgârcit egal avar, calic, lipsit de generozitate, om care adună și nu se îndură să cheltuiască. Zgârcitul se roagă: „Doamne, Doamne, că mare și milostiv ești Doamne! Dacă n-ai fi spuzit stelele pe cer, dacă n-ai fi aprins luna ca pe o candelă pe cer, dacă n-ar străluci soarele, ... câte lumânări ar trebui să ardem și ziua și noaptea. Ce de cheltuială”. (Hagi Tudose, B. Ș. Delavrancea)

ÎMBUIBAREA: Cea mai cunoscută și răspândită formă de îmbuibare și lăcomie este cea a pântecului. Cel cuprins de lăcomia aceasta face din hrană scopul pentru care trăiește. Am auzit odată o predică bună cu titlul ”Lepra lăcomiei”. Subiectul era Ghehazi, slujitorul lui Elisei, pe care pofta la dus la nenorocire. (2Împărați 5:20-27) Lenea, zgârcenia și lăcomia modelează lumea noastră mai mult decât ne dăm seama.

DESFRÂUL: Desfrânarea este puterea trupului asupra sufletului. Scriitorul francez Rable într-o carte scria că dracul are 7 fețe. Una se numește zgârcenia și a măritat-o după cei bogați. Alta se numește trândăvia și a măritat-o după cei leneși... A șaptea numită curvia nu a măritat-o, dar îmbie pe toți cu ea. Morala este evidentă, desfrâul ne pândește pe toți. (Proverbele 5-7; 1Corinteni 6:18)

Suflete prețios, dacă ne analizăm cu un ochi critic, s-ar putea să descoperim și în inimile noastre astfel de lucruri. Domnul are soluții vindecătoare: Cuvântul lui Dumnezeu care luminează / Sângele Domnului care aduce iertare / Duhul Sfânt care transformă.

Slavă Domnului, fiecare din cele 7 păcate capitale își are opusul în 7 virtuți cardinale: măndrie vs. smerenie; invidie vs. bunătate; furie vs. răbdare; lene vs. hărnicie; zgârcenie vs. dărnicie; lăcomie vs. cumpătare; desfâu vs. sfințenie. Biblia spune: „umblați cârmuiți de Duhlul, și nu împliniți poftele firii pământești... Cei ce sunt ai lui Hristos Isus, și-au răstignit firea pământească, împreună cu patimile și poftele ei. Dacă trăim prin Duhul, să și umblăm prin Duhul.” (Galateni 5:16-25)

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 374
Opțiuni