70 de săptămâni - Daniel 9:24
Autor: Ștefan Zambo  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de 12345 in 23/04/2024
    12345678910 0/10 X

Șaptezeci de săptămâni au fost hotărâte asupra poporului tău... ” (Daniel 9:24)

Profetul Daniel este cunoscut mai cu seamă pentru viziunile primite cu privire la istoria lumii, așa cum este și viziunea celor 70 de săptămâni, la care doresc să privim în momentele următoare. Dar s-o luăm pe rând!

DANIEL UN OM CĂRUIA ÎI PASĂ. „în anul dintâi al domniei lui (Dariu), eu, Daniel, am văzut în cărți că trebuie să treacă șaptezeci de ani pentru dărâmăturile Ierusalimului, după numărul anilor, despre care vorbise Domnul către proorocul Ieremia. Și mi-am întors fața spre Domnul Dumnezeu, ca să-L caut cu rugăciune și cereri, postind în sac și cenușă.” (Daniel 9:2-3) Daniel omul căruia îi pasă de soarta Ierusalimului; Daniel omul care citește Scripturile pentru a afla ce soartă a pregătit Dumnezeu pentru poporul Domnului; Daniel omul care întoarce fața spre Dumnezeu și-L caută cu rugăciune și post. Iată însușiri care trebuie să se regăsească la fiecare credincios, la fiecare credincioasă.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND ÎȚI ÎNTORCI FAȚA SPRE DUMNEZEU. „pe când vorbeam eu în rugăciunea mea, a venit repede în zbor iute, omul Gavriil. și m-a atins... El m-a învățat, a stat de vorbă cu mine, și mi-a zis: „Daniele, am venit acum să-ți luminez mintea. Când ai început tu să te rogi, a ieșit cuvântul, și eu vin să și-l vestesc; ... ” (Daniel 9:21-23a) Când te întorci cu fața spre Domnul, cerul se apropie, îngerii se ating de tine; când te întorci cu fața spre Dumnezeu ți se luminează mintea; când te întorci cu fața spre Domnul iese cuvânt profetic. Însă, când oamenii întorc spatele Celui Prea Înalt, îndepărtează binele de ei.

ȘAPTEZECI DE SĂPTĂMÂNI. „Ia aminte dar la cuvântul acesta, și înțelege vedenia! Șaptezeci de săptămâni au fost hotărâte asupra poporului tău și asupra cetății tale sfinte, până la încetarea fărădelegilor, până la ispășirea păcatelor, până la ispășirea nelegiuirilor, până la aducerea neprihănirii veșnice, până la pecetluirea vedeniei și prorociei, și până la ungerea Sfântului sfinților.” (Daniel 9:23b-24) Daniel primește o viziune extraordinară în ce privește viitorul poporului Israel. Astfel află că vor trece 70 de săptămâni până la instaurarea deplină a împărăției mesianice așteptate de evrei. În termeni profetici aceste 70 de săptămâni nu pot fi săptămâni de zile, căci ar însemna doar ceva mai mult de un an. Dacă însă în loc de zile sunt socotiți ani, atunci 70 de săptămâni de ani însemnează 490 de ani.

DETALII. „Să știi dar, și să înțelegi, că de la darea poruncii pentru zidirea din nou a Ierusalimului, până la Unsul (Mesia), la Cârmuitorul, vor trece șapte săptămâni; apoi timp de șasezeci și două de săptămâni, piețele și gropile vor fi zidite din nou, și anume în vreme de strâmtorare. După aceste șasezeci și două de săptămâni, unsul va fi stârpit, și nu va avea nimic... ” (Daniel 9:25-27) Deci, pentru a face un calcul avem o dată de pornire, darea poruncii pentru zidirea din nou a Ierusalimului, și o perioadă de 70 de săptămâni de ani împărțită în trei (7 săptămâni, 62 de săptămâni și o săptămână). Trebuie spus că cercetătorii Scripturii nu au ajuns la un numitor comun nici în ce privește data în care a fost emis decretul pentru rezidirea Ierusalimului, nici în ce privește interpretarea celor 70 de săptămâni de ani. De aceea nu ne vom lansa în speculații, ci vom rămâne la lucrurile clare. Dacă pornim de la mijlocul secolului V îH. (ani în care a fost dată porunca) și vom scădea cele 70 de săptămâni (490 de ani), vom ajunge în primele decenii ale secolului I dH. Perioada rezultată este timpul când la Roma este împărat Tiberiu (14-37 dH.), iar la Ierusalim moare și înviază Isus Hristos. Deși evreii până astăzi se poticnesc în Persoana lui Isus din Nazaret, pricină din care și interzic aplecarea asupra acestei profeții, în vremea împăratului Tiberiu nu a existat în Iudeea nici o altă personalitate marcantă, afară de Isus, care să împlinească aceste cuvinte.

UNSUL ȘI CÂRMUITORUL. Profeția Îl numește pe Mesia Unsul și Cârmuitorul. Titlul de Uns (în ebraică Mesia, în greacă Hristos) ne duce cu gândul la preoții din Vechiul Legământ. Domnul Isus ca Mare Preot aduce Jertfa finală pentru păcatele lumii. Semnificative sunt următoarele cuvinte din profeție; unsul va fi stârpit dar nu va avea nimic, neîndoielnic o aluzie la moartea și învierea Domnului. Și, Cârmuitorul; Domnul Isus nu este doar Mântuitor ci și Domn (cârmuitor). După Cuvântul lui Dumnezeu, la vremea hotărâtă (Galateni 4:4) El a venit în calitate de Uns (Mesia, Mântuitor, Hristos) să facă ispășire pentru păcatele noastre. Tot după Cuvântul lui Dumnezeu, la vremea hotărâtă El va veni în calitate de Cârmuitor (Domn) să judece și să conducă popoarele lumii. În calitatea de Mântuitor noi trebuie să ne încredem în El pentru iertarea noastră, în calitate de Domn noi trebuie să-L ascultăm și să-I fim supuși. În final, observați vă rog că istoria nu este o succesiune de evenimente haotice, istoria are în Dumnezeu un suveran conducător. Glorie Lui!

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 64
Opțiuni