Credinta si incercarea Iacov 1:1-8
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Crizele vietii
Resursa adaugata de cioanas in 24/04/2012
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

Credinta si Incercarea

((Iacov 1:1-8)
 

Autorul acestei epistole pare sa fie Iacov ,fratele Domnului.Alaturi de fratii sai Iose ,Simon si Iuda (Mat 13:55) pare sa nu fi acceptatautoritatea lui Isus inainte de invierea Lui (Marcu 3:21).Dupa ce Isus cel Inviat i s-a aratat lui Iacov (1Cor 15:7),el a devenit un lider al Bisericii iudeo-crestine din Ierusalim (Fapt 12:17).Pe Iacov il intalnim la primul Conciliu de la Ierusalim unde el conduce lucrarile si formuleaza decretul privind conditiile admiterii Neamurilor in biserica. Iacov a fost martirizat prin improscare cu pietre in urma instigarii marelui preot Ananus in anul 61 d .Cr.
Epistola lui Iacov are ca tema de baza modul de comportare al crestinilor.
 

In textul citit Iacov ne prezinta cateva indemnuri care sa ne ajute in calea credintei:
1. Bucurate cand treci prin incercari.
De ce? fiindca incercare ne ajuta sa crestem spiritual ,sa ne maturizam spiritual.
Incercare lucreaza rabdare.Rabdarea aduce maturizare ,intregire,desavarsire.
Intotdeauna in incercari trebuie sa privim la rezultatul acestor incercari care este maturizare,crestere,desavarsire.
2.Intelepciunea de la Dumnezeu te ajuta sa vezi adevarurile lui Dumnezeu.
Fara intelepciune de la Dumnezeu omul are alte prioritati in viata.
Intelepciunea poate fi dobandita astfel:
-cerand-o cu credinta
-fara sa se indoiasca-cei ce se indoiesc nu primesc nimic de la Domnul
3.Ferice de tine daca rabzi ispita.
Atitudinea pozitiva a crestinului in fata incercarilor are ca rezultat final viata vesnica sau cununa vietii vesnice.
4.Ispita are ca punct de plecare "pofta lui insusi"
Ispita pleaca din interiorul nostru de cele mai multe ori.
Pofta da nastere pacatului ,iar pacatul aduce moartea .
Cu toate acestea Diavolul are si el partea de vina in procesul ispitirii:
1Pet5:8 "Fiti treji, si vegheati! Pentrucã protivnicul vostru, diavolul, dã tîrcoale ca un leu care rãcneste, si cautã pe cine sã înghitã."
5.Dumnezeu este "Tatal luminilor"sursa binelui si a darurilor desavarsite.
6.Nasterea din nou prin Cuvant ne face o "parga a fapturilor Lui"- rodul cel mai bun al creatiei lui sau cununa creatiei Lui.
 

Sunt multe exemple in Biblie despre faptul ca noi ca si credinciosi ai Lui nu suntem scutiti de ispite:
Ioan 16:33-V`am spus aceste lucruri ca sã aveti pace în Mine. În lume veti avea necazuri; dar îndrãzniti, Eu am biruit lumea.``
2Cor 11:24-De cinci ori am cãpãtat dela Iudei patruzeci de lovituri fãrã una; de trei ori am fost bãtut cu nuiele; odatã am fost împroscat cu pietre; de trei ori s -a sfãrîmat corabia cu mine; o noapte si o zi am fost în adîncul mãrii. Deseori am fost în cãlãtorii, în primejdii pe rîuri, în primejdii din partea tîlharilor, în primejdii din partea celor din neamul meu, în primejdii din partea pãgînilor, în primejdii în cetãti, în primejdii în pustie, în primejdii pe mare, în primejdii între fratii mincinosi.
Ioan 15:20 -Aduceti-vã aminte de vorba, pe care v-am spus -o: ,Robul nu este mai mare decît stãpînul sãu.` Dacã m`au prigonit pe Mine, si pe voi vã vor prigoni; dacã au pãzit cuvîntul Meu, si pe al vostru îl vor pãzi.
 

Aplicatii:
Sa ne intebam cum reactionam in fata ispitelor? .
Sa invatam azi ca prin orice ispita ingaduita in viata noastra Dumnezeu vrea sa ne desavarseasca.
Sa ne bucuram in incercari.
Daca credinta noastra este vie atunci vom putea face fata ispitelor.
 

Gasim in Biblie cateva motive pentru care Dumnezeu permite incercarea sau necazul in viata credinciosului:
A. Ca sa testeze puterea credintei noastre
2 Cron 32:30-31 -Ezechia a izbutit în toate lucrãrile lui.Însã, cînd au trimes cãpeteniile Babilonului soli la el sã întrebe de minunea care avusese loc în tarã, Dumnezeu l -a pãrãsit ca sã -l încerce, pentruca sã cunoascã tot ce era în inima lui.
Hab 3:17-18 -Cãci chiar dacã smochinul nu va înflori, vita nu va da niciun rod, rodul mãslinului va lipsi, si cîmpiile nu vor da hranã, oile vor pieri din staule, si nu vor mai fi boi în grajduri,eu tot mã voi bucura în Domnul, mã voi bucura în Dumnezeul mîntuirii mele!
B.Ca sa ne smereasca
2Cor2:17- Cãci noi nu stricãm Cuvîntul lui Dumnezeu, cum fac cei mai multi; ci vorbim cu inimã curatã, din partea lui Dumnezeu, înaintea lui Dumnezeu, în Hristos.
C.Ca sa desavarseasca credinta noastra
Iac 1:2-4-Fratii mei, sã priviti ca o mare bucurie cînd treceti prin felurite încercãri, ca unii cari stiti cã încercarea credintei voastre lucreazã rãbdare.Dar rãbdarea trebuie sã-si facã desãvîrsit lucrarea, pentruca sã fiti desãvîrsiti,întregi, si sã nu duceti lipsã de nimic.
D.Ca sa traim cu anticipatia slavei viitoare
Rom 8:18-25-Eu socotesc cã suferintele din vremea de acum nu sînt vrednice sã fie puse alãturi cu slava viitoare, care are sã fie descoperitã fatã de noi.De asemenea, si firea asteaptã cu o dorintã înfocatã descoperirea fiilor lui Dumnezeu.Cãci firea a fost supusã desertãciunii-nu de voie, ci din pricina celui ce a supus-o-cu nãdejdea însã,cã si ea va fi izbãvitã din robia stricãciunii, ca sã aibã parte de slobozenia slavei copiilor lui Dumnezeu.Dar stim cã pînã în ziua de azi, toatã firea suspinã si sufere durerile nasterii. Si nu numai ea, dar si noi, cari avem cele dintîi roade ale Duhului, suspinãm în noi, si asteptãm înfierea, adicã rãscumpãrarea trupului nostru.Cãci în nãdejdea aceasta am fost mîntuiti. Dar o nãdejde care se vede, nu mai este nãdejde: pentrucã ce se vede, se mai poate nãdãjdui?Pe cînd, dacã nãdãjduim ce nu vedem, asteptãm cu rãbdare.
E.Ca sa descopere ce iubim cu adevarat.
Gen 22:1-3;12 Dupã aceste lucruri, Dumnezeu a pus la încercare pe Avraam, si i -a zis: ,,Avraame!`` ,,Iatã-mã``, a rãspuns el.Dumnezeu i -a zis: ,,Ia pe fiul tãu, pe singurul tãu fiu, pe care -l iubesti, pe Isaac; du-te în tara Moria, si adu -l ardere de tot acolo, pe un munte pe care ti -l voi spune.``Avraam s`a sculat dis de dimineatã, a pus saua pe mãgar, si a luat cu el douã slugi si pe fiul sãu Isaac. A tãiat lemne pentru arderea de tot, si a pornit spre locul, pe care i -l spusese Dumnezeu. 12-Îngerul a zis: ,,Sã nu pui mîna pe bãiat, si sã nu -i faci nimic; cãci stiu acum cã te temi de Dumnezeu, întrucît n`ai crutat pe fiul tãu, pe singurul tãu fiu, pentru Mine.``
F.Ca sa ne invete sa apreciem binecuvantarile lui Dumnezeu
Ps 63:3-7 Fiindcã bunãtatea Ta preþuieºte mai mult decît viaþa, de aceea buzele mele cîntã laudele Tale.Te voi binecuvînta dar toatã viata mea, si în Numele Tãu îmi voi ridica mînile. Mi se saturã sufletul ca de niste bucate grase si miezoase, si gura mea Te laudã cu strigãte de bucurie pe buze,cînd mi-aduc aminte de Tine în asternutul meu, si cînd mã gîndesc la Tine în timpul priveghiurilor noptii.Cãci Tu esti ajutorul meu, si sînt plin de veselie la umbra aripilor Tale.
G.Ca sa dezvolte in sfintii sai indelunga rabdare Iac 1:3-4
H.Ca sa-i putem ajuta si pe altii in necazurile si incercarile lor
Luca 22:31-32 Domnul a zis: ,,Simone, Simone, Satana v`a cerut sã vã cearnã ca grîul. Dar Eu M`am rugat pentru tine, ca sã nu se piardã credinta ta; si dupãce te vei întoarce la Dumnezeu, sã întãresti pe fratii tãi.`
2Cor1:3-6 - Binecuvîntat sã fie Dumnezeu, Tatãl Domnului nostru Isus Hristos, Pãrintele îndurãrilor si Dumnezeul oricãrei mîngîieri,care ne mîngîie în toate necazurile noastre, pentruca, prin mîngîierea cu care noi însine sîntem mîngîiati de Dumnezeu, sã putem mîngîia pe ceice se aflã în vreun necaz!Cãci, dupã cum avem parte din belsug de suferintele lui Hristos, tot asa, prin Hristos avem parte din belsug si de mîngîiere. Asa cã, dacã sîntem în necaz, sîntem pentru mîngîierea si mîntuirea voastrã; dacã sîntem mîngîiati, sîntem pentru mîngîierea voastrã, care se aratã prin faptul cã rãbdati aceleasi suferinte ca si noi.
 

 

SIMION IOANAS
 

 

[ Acasa ]

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 5177
  • Export PDF: 5
Opțiuni