Indemn la pocainta
Autor: Câmpeanu Cezar  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de symohsn in 13/04/2012
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

"Spalati-va deci si curatiti-va. Luati dinaintea ochilor Mei faptele rele pe care le-ati facut. Incetati sa mai faceti raul. Invatati-va sa faceti binele,cautati dreptatea,ocrotiti pe cel asuprit,faceti dreptate orfanului,aparati pe vaduva. Veniti totusi sa ne judecam,zice Domnul. De vor fi pacatele voastre cum e carmazul,se vor face albe ca zapada; de vor fi rosii ca purpura,se vor face albe ca lana. De veti  voi si veti asculta,veti manca cele mai bune roade ale tarii; dar de nu veti voi si nu veti asculta,de sabie veti fi inghititi,caci gura Domnului a vorbit"(Is.1:16-20).

 

Dumnezeu este sfant,drept si bun. In sfintenia Lui nu poate suferi pe pacatos. In bunatatea Lui insa,Dumnezeu a pregatit o cale de izbavire a omului pacatos. Aceasta Cale este Isus Hristos. Fiul Sau,care a platit toata datoria omului pacatos,cand S-a jertfit pe crucea de pe Golgota. De aceea El instiinteaza omul,ca sa primeasca acum,prin credinta si pocainta,mantuirea pregatita,netinandu-i in seama trecutul pacatos. Adevarat zicea un poet (Schiller): Deasupra acestui cort de stele,locuieste un Tata iubitor." Psalmistul,intr-o lumina puternica,scrie: "Bunatatea Ta (Doamne) pretuieste mai mult decat viata" (Ps.63:3). Iar ap.Pavel,sub calauzirea Duhului Sfant,Duhul Harului,rosteste adevarul acesta: "Nu vezi tu ca bunatatea lui Dumnezeu te indeamna la pocainta ?"(Rom.2:4). Credinta si pocainta pun o noua temelie a vietii omului pacatos. Cele vechi s-au dus,daca s-a facut o predare adevarata in mana Domnului Isus. Predare adevarata este atunci cand omul isi zdrobeste inima si o da toata si pentru totdeauna Mantuitorului sau,caci El primeste o inima zdrobita, o curateste si o inoieste cu adevarat. "Spalati-va deci si curatiti-va" - spune textul nostru de astazi. Cum pot sa ma curat eu de pacatele pe care le-am faptuit ? Raspunsul ni-l da Duhul Sfant,cand zice: "Ca unii care,prin ascultare de adevar,v-ati curatit sufletele..."(1 Petru 1:22).

Ascultand suta la suta de Dumnezeu,de Cuvantul scris al adevarului Sau,imi curat sufletul,caci primul om,Adam,s-a murdarit prin neascultarea de Dumnezeu,iar aceasta murdarie a trecut la toti urmasii sai,adica si in noi,cei de azi. Duhul neascultarii ne stapaneste pe toti,dar suntem izbaviti de el in clipa cand primim pe Fiul lui Dumnezeu,Isus Hristos,ca Mantuitor,care ne izbaveste de robia pacatului,a duhului primului Adam. Cine primeste in sine Duhul Fiului lui Dumnezeu,striga "Ava",adica "Tata".(Gal.4:6). "Luati dinaintea ochilor Mei faptele rele pe care le-ati facut. Incetati sa mai faceti raul." Aceasta este partea noastra,pe care n-o poate face Dumnezeu pentru noi. Cum putem sa luam dinaintea ochilor lui Dumnezeu faptele noastre rele ? Raspunsul ni-l da tot Duhul Sfant,cand zice: "Pocaiti-va dar,si intoarceti-va la Dumnezeu ca sa vi se stearga pacatele..."(Fapt.Ap.3:19). Sau: "Daca ne marturisim pacatele,El este credincios si drept,ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nelegiuire"(1 Ioan 1:9). Pocainta,da,numai pocainta adevarata este mana cu care putem lua pacatele noastre dinaintea lui Dumnezeu.

Si dovedim ca ne-am pocait, cand  "incetam sa mai facem raul." Pocainta fiului pierdut l-a smuls din tara robiei si l-a adus in Casa Tatalui,iar in tara robiei nu s-a mai intors niciodata. Asa sa facem si noi. In felul acesta incetam sa mai facem raul. "Invatati-va sa faceti binele,cautati dreptatea..." Sa invatam sa facem binele bine,asa cum ne invata Biblia,nu cum ne invata oamenii si invataturile nascute din ei. Sa invatam sa ne pocaim bine,caci altfel de pocainta nu primeste Dumnezeu din partea noastra. Sa invatam sa ascultam bine de Dumnezeu,de Cuvantul Lui,caci numai ascultarea suta la suta o primeste El din partea noastra,cum zice ap.Pavel: "Prin noi insine,sa invatati sa nu treceti peste ce este scris"(1 Cor.6:9). Cine nu vrea sa invete bine ceea ce trebuie sa invete,prin porunca lui Dumnezeu,nu poate fi mantuit."Invatati-va sa faceti binele..." Binele vine din Dumnezeu,pentru ca este Insusi Dumnezeu.(Mat.19:17). El are in vedere descatusarea omului de pacat,de egoism si de mandrie. Binele adevarat este legat de daruire,de jertfa; iar raul este legat de egoism si de slava desarta. Fara nastere din nou,omul nu este in stare sa cunoasca binele si,cu atat mai putin sa-l infaptuiasca,pentru ca raul este lipit de el.(Rom.7:21). Fara lumina dumnezeiasca,omul amesteca binele si raul. Inchei meditatia de la textul de mai sus,cu ceea ce spune Iacov in cap. unu al epistolei sale,si cu ceea ce spune Pavel ascultatorilor atenieni,in Fapt.Ap. Iacov scrie: "Religiunea curata si neintinata,inaintea lui Dumnezeu,Tatal nostru,este sa cercetam pe orfani si pe vaduve in necazurile lor si sa ne pazim neintinati de lume." Iar Pavel spune: "Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta,si porunceste acum tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca; pentru ca a randuit o zi,in care va judeca lumea dupa dreptate,prin Omul,pe care L-a randuit pentru aceasta si despre care a dat tuturor oamenilor o dovada netagaduita prin faptul ca L-a inviat din morti."(Fapt.Ap.17:30-31).

Slavit sa fie Domnul !



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 9416
  • Export PDF: 4
Opțiuni