Omul de la mijloc
Autor: LIVIU AVASILOAI  |  Album: Cina Domnului  |  Tematica: Cina Domnului
Resursa adaugata de liviuava in 26/07/2010
    12345678910 9/10 X
Media 9 din 1 vot

 

OMUL DE LA MIJLOC

Ioan 19:14-18

Intro

           De la începuturile veacurilor, Dumnezeu a stabilit un scop deosebit pentru fiecare om, fiecare munte, fiecare vale, fiecare fiinţă. Cuvântul ne spune că nimic nu este în afara cunoştinţei lui Dumnezeu şi nimic nu se întâmplă fără voia lui, chiar şi lucrurile cărora noi nu le dăm importanţă:

Matei 10:30  cât despre voi, până şi perii din cap, toţi vă Sunt număraţi.

 

            Dumnezeu, de-a lungul veacurilor, a folosit în mâna Lui - ca daltă – vântul şi ploaia şi a dăltuit un deal în lanţul muntos numit Moria, dându-i formă de Căpăţână, pentru că acolo...  Efeseni 1:9  a binevoit să ne descopere taina voiei Sale, după planul pe care-l alcătuise în Sine însuşi,  ca să-l aducă la îndeplinire la plinirea vremurilor, spre a-Şi uni iarăşi într-unul în Hristos, toate lucrurile: cele din ceruri, şi cele de pe pământ.”

            Dealurile muntelui Moria sunt de o importanţă deosebită pentru poporul evreu. Acolo este locul unde:

 

1. Dumnezeu poartă de grijă – Avraam şi Isaac.

-   Peste timp, Ioan Botezătorul a întins mâna şi a strigat:

Ioan 1:29  A doua zi, Ioan a văzut pe Isus venind la el şi a zis: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!

-   Mai târziu, Ioan îl vede în Insula Patmos:

 

2. Dumnezeu se descoperă – schimbarea la faţă

Marcu 9:2  După şase zile, Isus a luat cu El pe Petru, pe Iacov şi pe Ioan, şi i-a dus singuri de o parte pe un munte înalt. Acolo S-a schimbat la faţă înaintea lor.

 

3.  Isus ne împacă cu Tatăl – strigând: „Tată, iartă-I căci nu ştiu ce fac!”

 

                Astăzi, la Cina Domnului, vom vorbi despre OMUL DE LA MIJLOC, despre Mielul care nu numai că PARE junghiat (Apoc. 5:6  Şi la mijloc, între scaunul de domnie şi cele patru făpturi vii, şi între bătrâni, am văzut stând în picioare un Miel. Părea junghiat) , ci chiar ESTE JUNGHEAT, şi acum stă între scaunul de domnie şi cele patru făpturi vii.

 

I.             ISUS – ÎNTRE OAMENI ŞI DUMNEZEU

  1. De la căderea omului în neascultare, împotriva noastră a început să se scrie un „zapis” care ne condamnă. Când Isus a murit pe cruce, El a împlinit nevoia de dreptate pentru Dumnezeu şi nevoia de justificare pentru noi.
  2. Murind pe cruce, Isus a schimbat multe lucruri în ce ne priveşte pe noi – Efeseni 2:12-16
  3. Isus a luat zapisul şi odată cu perdeaua din templu  care a deschis calea împăcării dintre om şi Dumnezeu, s-a mai rupt şi zapisul care ne stătea împotrivă:

Col. 2:14  A şters zapisul cu poruncile lui, care stătea împotriva noastră şi ne era potrivnic, şi l-a nimicit, pironindu-l pe cruce.

 


II.          ISUS – ÎNTRE OAMENI ŞI SATANA

 

1. Vrăjmaşul cel mai înfocat al credinciosului este Satana.

-         Într-o zi ca aceasta, când te prezinţi înaintea lui Dumnezeu pentru a sta la masă cu El, să nu-ţi închipui că Satana este pe coclauri şi nu-i pasă de ce ai de gând să faci.

-         Satana este lângă tine – chiar dacă mai sunt unii care cred că diavolul se sperie de cruce sau de cântările noastre sau nu poate intra în biserică (clădire).

 

2. Zaharia 3:1-4

-         Satana vine şi încearcă să ne înnegrească înaintea lui Dumnezeu.

-         Încearcă să ne arate toate petele şi toată murdăria de pe hainele noastre.

-         Subliniază cu roşu „păcatele mari” şi le asortează cât mai frumos cu celelalte „mărunte.

 

3. Astăzi, sângele lui Isus ne curăţeşte:

Efeseni 1:7  În El avem răscumpărarea, prin sângele Lui, iertarea păcatelor, după bogăţiile harului Său

Coloseni 1:14  în care avem răscumpărarea, prin sângele Lui, iertarea păcatelor.

1 Ioan 1:7  Dar dacă umblăm în lumină, după cum El însuşi este în lumină, avem părtăşie unii cu alţii; şi sângele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curăţă de orice păcat.

 Romani 5:9  Deci, cu atât mai mult acum, când Suntem socotiţi neprihăniţi, prin sângele Lui, vom fi mântuiţi prin El de mânia lui Dumnezeu.

 

4. De aceea spune Dumnezeu:

Isaia 1:18  „Veniţi totuşi să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum e cârmîzul (negre), se vor face albe ca zăpada; de vor fi roşii ca purpura, se vor face ca lâna. – CURATE!!!

 

 

 III.       ISUS – ÎNTRE MINE ŞI MINE.

A.     Când vin la Cina Domnului, nu numai Dumnezeu priveşte la mine, nu numai Satana se prezintă pentru a mă împiedica.

B.     Mai este şi conştiinţa mea, care strigă împotriva mea.

-         Conştiinţa este vocea lui Dumnezeu care vorbeşte direct duhului şi sufletului meu, fără să mai treacă prin filtrul logicii, sau al sentimentelor.

-         Este canalul de legătură direct dintre om şi Dumnezeu.

C.     De aceea Pavel spune: 1 Corinteni 11:28  Fiecare să se cerceteze, deci, pe sine însuşi, şi aşa să mănânce din pâinea aceasta şi să bea din paharul acesta.

D.     Sunt multe lucruri pe care Dumnezeu le face iar noi câteodată suntem împiedicaţi - de mintea noastră, de obiceiurile noastre -  să le vedem devenind realitate în viaţa noastră.

E.      Isus ne curăţă şi conştiinţa (cugetul): - Evrei 9:13-15

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 7288
  • Export PDF: 14
  • Recomandări email: 1
  • Favorită: 3
Opțiuni