PROFEȚIILE
Autor: Ștefan Zambo  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de 12345 in 04/07/2025
    12345678910 0/10 X

DEFINIȚIE: O profeție (proorocie) este un mesaj inspirat de Dumnezeu, o revelație (descoperire) divină. Biblia spune că profeții au vorbit de la Dumnezeu, fiind mânați de Duhul Sfânt. (2Petru 1:21) Deci, profetul este o persoană care primește un mesaj de la Dumnezeu pentru al transmite semenilor. Profetul și profeția s-au născut din dorința Celui Prea Înalt de a vorbi oamenilor.

 

A. Dumnezeul cel Adevărat a folosit mai multe canale prin care și-a transmis în timp cuvântul.

-Amintim mai întâi scrisul. Domnul Dumnezeu a folosit această metodă atunci când i-a oferit lui Moise cele două table de piatră pe care erau scrise cu degetul lui Dumnezeu Cele Zece Porunci. (Exodul 31:18)

-Mesajele au fost transmise și oral. Prin glasul unor îngeri (înger însemnând mesager), în diferite împrejurări, Dumnezeu transmite verbal mesajul Său. Exemplele sunt nenumărate, amintesc aici doar discuția de la Rugul aprins (Exodul 3:2-4,10), și, Buna Vestire transmisă Fecioarei Maria ( Luca 1:26-38)

-O altă metodă folosită era imaginea. Profetul care primea imaginile (viziunile) era treaz și deplin conștient. (Isaia 1:1, Habacuc 1:1) Uneori viziunile păreau atât de reale încât cel care le primea lua parte la ele. (Apocalipsa 1:10-17)

-Deasemeni, visul era adesea folosit. Dumnezeu și-a transmis mesajele și prin vis, când profetul dormea. (Daniel 7:1)

Deci, mijloacele prin care Dumnezeu își trimitea mesajele erau variate, iar oamenii aleși pentru a le recepționa erau din cei mai diferiți.

În final, la sfârșitul zilelor, Dumnezeu a vorbit prin Fiul Său. Biblia spune: După ce a vorbit în vechime părinților noștri prin proroci, în multe rânduri și în multe chipuri, Dumnezeu, la sfarșitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul... ” (Evrei 1:1-2a) Domnul Isus a fost numit de către contemporanii Săi în repetate rânduri proroc, calitate în care El aduce revelația deplină a Adevărului.

 

B. Ca o încercare de a defini profeția și munca profetului doresc să citez ceea ce spune Domnul despre Moise, probabil cel mai mare profet dinaintea lui Hristos: „Și a zis: „Ascultați bine ce vă spun! Când va fi printre voi un prooroc, Eu, Domnul, Mă voi descoperi lui într-o vedenie sau îi voi vorbi într-un vis. Nu tot așa este însă cu robul Meu Moise. El este credincios în toată casa Mea. Eu îi vorbesc gură către gură, Mă descopăr lui nu prin lucruri grele de înțeles, ci el vede chipul Domnului.” (Numeri 12:6-8a)

Autenticitatea unei profeții era dată de împlinirea ei. (Deuteronom 18:22)

În subconștientul nostru atunci când auzim vorbindu-se despre profeții ne gândim la faptul că ele au legătură cu prezicerea viitorului. Scopul profețiilor însă era în primul rând unul didactic. Profeții aveau chemarea de a-i avertiza pe oameni cu privire la căile lor. Aceste avertismente arătau calea de urmat, descriau binecuvântările de care s-ar fi bucurat dacă urmau voia Domnului, dar și nenorocirile, dacă nu ascultau. (Deuteronom 30:19-20; Ieremia 25:4-6)

Există însă și mesaje profetice care se ocupă exclusiv de viitor, din perspectiva timpurilor noastre împlinite, parțial împlinite, sau ne-împlinite încă. (Daniel 7)


 

C. Cu privire la revelația profetică în zilele noastre, cred cuvântul Domnului Isus care spune: „Legea și proorocii au ținut până la Ioan; de atunci încolo, Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu se propovăduiește... ” (Luca 16:16) Iar în ce privește apostolii, trebuie afirmat, mai ales acum când auzim ridicându-se oameni cu tot felul de pretenții apostolice, apostolii Domnului au avut un mandat unic și irepetabil.

Cred și mărturisesc că mesajul divin așezat în Biblie este complet și suficient pentru iluminarea, mântuirea și bucuria noastră. Vizavi de lucrarea profetică, avem nevoie astăzi, nu de profeți și profeții, ci de Sfânta Scriptură și iluminarea Duhului Sfânt. Evanghelia Domnului Isus are în ea însăși valențe profetice, iar atunci când este predicată Duhul Sfânt descoperă ascultătorilor tainele inimii. (Apocalipsa 19:10b)

Sigur însă, Dumnezeu este suveran, El este Același ieri, azi și în veci, și nimic nu-L poate împiedica să folosească o metodă sau alta, un om sau altul, în lucrarea cu noi. De altfel, încă din vechime Dumnezeu a anticipat pentru zilele din urmă vremuri când El va turma din Duhul Lui peste orice făptură; atunci fii și fetele din poporul Domnului vor proroci, vor avea vedenii și vor visa visuri deosebite. (Ioel 2:28)  Deaceea este înțelept să urmăm sfatul Scripturii: „Nu disprețuiți prorociile. Ci cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bine”. (1Tesaloniceni 5:20-21)

Domnul însă ne-a avertizat din timp că în zilele din urmă se vor înmulți hristoșii și profeții mincinoși. „Se vor scula mulți proroci mincinoși și vor înșela pe mulți”, spune Domnul Isus. (Matei 24:11) De aceea, în ce privește prorocia, trebuie să fim vigileniți. „Prea iubiților”,  spune apostolul Ioan, „să nu dați crezare oricărui duh; ci să cercetați duhurile, dacă sunt de la Dumnezeu; căci în lume au ieșit mulți proroci mincinoși”.  (1Ioan 4:1) Domnul Dumnezeu să binecuvinteze poporul Său cu cercetarea Duhului și cu maturitate în a deosebi lucrurile. Amin.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 24
Opțiuni