Erezii în creștinism
Autor: Ștefan Zambo  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de 12345 in 05/04/2024
    12345678910 0/10 X

ci, credincioși adevrului, în dragoste, să creștem în toate privințele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Hristos.” (Efeseni 4:15)

Erezie este o învățătură (doctrină) care se abate de la normele stabilite; greșeală, eroare, rătăcire. Eretic este o persoană care nu ține seama de ordinea general acceptată, care nu se conformează normelor. Deci, erezia presupune existența mai întâi a unei legi inițiale de la care cineva se îndepărtează devenind în felul acesta rătăcit. În poporul lui Dumnezeu avem două cazuri mari de erezie. Mai întâi îi avem pe evrei. Evreii aveau ca și standard Legea și prorocii. În timp evreii s-au îndepărtat de Legea Domnului și de scrierile profeților, devenind în felul acesta eretici. Apoi, avem Biserica. Biserica are ca și standard Evangheliile și scrierile apostolilor. În timp și Biserica s-a îndepărtat de Evanghelia Domnului Isus și de scrierile apostolilor devenind rătăcită. Propun în rândurile următoare enumerarea câtorva din cele mai importante și nocive erezii din creștinism:

1) Ignoră Biblia. Creștinismul se fundamentează pe revelație, spunem cu toții. Revelația este de două feluri: naturală și specială. Calea de transmitere a revelației speciale este Sfânta Scriptură, Biblia, spunem protestanții și evanghelicii. În ortodoxie ca și în catolicism revelația specială are două surse: Tradiția și Biblia. Aceștia din urmă susțin că tradiția a generat Biblia și deci este superioară. Ce este tradiția? Vicențiu de Lorin în secolul al V-lea a definit tradiția ca fiind: „Ceea ce a fost crezut dintotdeauna, peste tot și de către toți”. Sună a panteism! Panteismul spune: „toată realitatea este Dumnezeu și toate lucrurile nu sunt altceva decât manifestări ale Lui.” Ignorarea Biblie este poarta principală spre ereze.

2) Venerează și se închină îngerilor și oamenilor, vii sau morți. Practicile acestea nu își au suport în Scriptura revelată ci în păgânismul precreștin.

3) Liturghia este nepractică. Prezentarea Evangheliei este făcută într-un mod și într-un limbaj greu accesibil, care exclude în mare măsură participarea credinciosului.

4) Practica botezului copiilor mici nu este biblică și nu respectă libertatea de alegere.

5) Perspectivă eronată cu privire la Nașterea din nou. În unele Biserici, în momentele imediat următoare botezului, omului i se aplică mirungerea cu un undelemn special pentru ca în felul acesta să primească Duhul Sfânt și să aibă loc Nașterea din nou. Sigur, este un simplu gest ritualic fără putere înoitoare. Cuvântul lui Dumnezeu ne învață că Nașterea din nou are loc în urma pocăinței și credinței personale, lucrare care schimbă viața păcătosului.

6) Abordează greșit Crucea Mântuitorului. Există două moduri de a aborda Crucea Domnului Isus. Prima este aceea de a privi cu recunoștință și credință dincolo de obiect la Jertfa Fiului lui Dumnezeu pentru păcatele lumii. A doua face din Cruce un obiect de închinare. Cei care procedează așa repetă greșeala evreilor care au ajuns să se închine Șarpelui de aramă confecționat de Moise în pustie.

7) Înțelegere eronată a practicii Cinei Domnului.

8) Mântuirea prin fapte. Pentru unii creștini Jertfa Domnului Isus nu este suficientă pentru a mântui, la ea trebuie să se adauge și osteneala omului. Din pricina aceasta lipsește certitudinea și bucuria mântuirii, comune în Noul Testament. Ori Biblia este foarte clară în privința mântuirii fără fapte.

9) Succesiunea Apostolică. Elitelor bisericilor istorice le place să se știe originați în lucrarea lor de la apostoli, și pretind că hirotonia preoției lor s-a transmis neîntrerupt de la Rusalii până la ei. În România aceștia ignoră faptul evident că o mie de ani de istorie le lipsește.

10) Autoritatea preoților de a ierta păcatele oamenilor, autoritate pe care o are doar Dumnezeu.

11) Lipsa totală a disciplinării membilor bisericii. Din perspectiva aceasta biserica pare a fi mai degrabă o societate de prestări servicii decât o instituție divină care urmărește mântuirea și sfințirea membrilor săi.

12) Concubinajul cu puterile seculare. Etc.

Spunem aceste lucruri cu considerație pentru milioanele de suflete care fac parte din biserici în care aceste practici eretice sunt lege. În același timp cu speranța că mulți vor descoperi în Sfânta Scriptură calea cea bună. Suflete, dacă citești aceste rânduri, cerceteză fără prejudecăți adevărul biblic și vei obține iluminare și mântuirea.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 107
Opțiuni