CUM TE ÎMBOGĂȚEȘTI FAȚĂ DE DUMNEZEU
Autor: Ștefan Zambo  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de 12345 in 15/12/2023
    12345678910 0/10 X

Fiul lui Dumnezeu în Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina ne prezintă un om bogat căruia într-un an i-a rodit pământul mult. Acesta se gândea în sinea lui: „Ce voi face? Fiincă nu mai am loc unde să-mi strâng rodurile.” „Iată”, a zis el, „ce voi face: îmi voi strica grânarele, și voi zidi altele mai mari; acolo voi strânge rodurile și toate bunătățile mele; și voi zice sufletului meu: „Suflete, ai multe bunătăți stânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea și veselește-te!” Domnul Isus continuă pilda: „Dar Dumnezeu i-a zis: „Nebunule! Chiar în noaptea aceasta ți se va cere înapoi sufletul; și lucrurile, pe care le-ai pregătit, ale cui vor fi?” În final Domul ne dezvăluie și morala: „Tot așa este și cu cel ce își adună comori pentru el, și nu se îmbogățește față de Dumnezeu.” (Luca 12:13-21)

Pilda zugrăvește foarte bine lumea noastră de astăzi, o lume foarte bogată în cele materiale dar săracă în cele spirituale, o umanitate înrădăcinată în cele pământești dar dezrădăcinată de Dumnezeu.

Scriitorul Franz Werfel a scris un roman cu titlul „Cerul furat”. Iată o frază: „Caracteristica timpurilor moderne este îndobitocirea metafizică a omului.”

Adjectivul „metafizic” descrie realitățile veșnice, „îndobitocire metafizică” constă în faptul că omul a fost atât de abrutizat în spirit de o educație seculară, de mas-media, de politică, ... încât nu mai e capabil să-l vadă pe Dumnezeu. În nebunia alergării lui, omul ignoră veșnicia și pe Dumnezeu, uită că ziua de mâine nu este a lui, crede că sufletul se hrănește cu mâncare și băutură.

Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina a fost rostită de Domnul după ce un bărbat i-a cerut să intervină într-o neînțelegere cu fratele său în privința moștenirii. În contextul acesta Domnul spune: „Vedeți și păziți-vă de orice fel de lăcomie de bani; căci viața cuiva nu stă în belșugul avuției lui.” Cu alte cuvinte, viața nu stă în ceea ce ai, ci în ceea ce ești.

Omul zilelor noastre, cu spatele la Dumnezeu, tot mai avid de căpătuire în cele lumești, gol în fața veșniciei.

Pilda Domnului ne provoacă: Cu ce se hrănește sufletul? ... Cum ne îmbogățim față de Dumnezeu? ... În ce fel ne găsește veșnicia? ...

CUM TE ÎMBOGĂȚEȘTI FAȚĂ DE DUMNEZEU:

A.

PRIN DOMNUL ISUS

Ioan 3: 16 - Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.

Lumea, omenirea întreagă, este în starea și situația Bogatului caruia i-a rodit țarina... Prin Fiul lui Dumnezeu, și doar prin credința în El, avem șansa iertării și reabilitării...

1 Ioan 5: 11-12 - Si marturisirea este aceasta: Dumnezeu ne-a dat viata vesnica, si aceasta viata este in Fiul Sa. Cine are pe Fiul are viata; cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu n-are viata.

Domnul Isus este acea comoară (Matei 13:44) pe care dacă o descoperi, merită să dai tot pentru ea. (Filipeni 3:7-8) Căci în El avem iertarea de păcate prin sângele Lui, schimbarea în bine prin lucrarea Duhului Sfânt, înfierea în familia lui Dumnezeu, moștenirea tuturor lucrurilor împreună cu Hristos.

1Cor. 1:30 - Si voi, prin El, sunteti in Hristos Isus. El a fost facut de Dumnezeu pentru noi intelepciune, neprihanire, sfintire si rascumparare, ...

Domnul Isus este răspunsul la... Prin urmare să apelăm la Fiul lui Dumnezeu. Unui înger, conducător de Biserică, care se vedea bogat, dar care în realitate era ticălos, nenorocit, sărac, orb și gol, Domnul îl spune: „... te sfâtuiesc să cumperi de la Mine aur curățit prin foc, ca să te îmbogățești; și haine albe, ca să te îmbraci cu ele, și să nu ți se vadă rușinea goliciunii tale; și doftorie pentru ochi, ca să-ți ungi ochii, și să vezi.” (Apocalipsa 3:14-22)

B.

PRIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU

-Psalmul 119:89 - Cuvantul Tau, Doamne, dainuie in veci, in ceruri.

-Proverbe 13:13 - Cine nesocoteste Cuvântul Domnului se pierde, dar cine se teme de porunca este rasplatit.

-Ioan 17:17 - Sfinteste-i prin adevarul Tau: Cuvantul Tau este adevarul.

-2Timotei 3:14-17 - „Tu sa ramai in lucrurile pe care le-ai invatat si de care esti deplin incredintat, caci stii de la cine le-ai învățat din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire, prin credinta in Hristos Isus. Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.

PRIN RUGĂCIUNE

-Iacov 5:16b - „Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit”.

-Psalmul 30:8 – 12 - „Doamne, eu am strigat catre Tine si m-am rugat Domnului, zicand: "Ce vei castiga daca-mi versi sangele si ma cobori in groapa? Poate sa Te laude tarana? Poate ea sa vesteasca credinciosia Ta? Asculta, Doamne, ai mila de mine! Doamne, ajuta-ma!" Si mi-ai prefacut tanguirile in veselie, mi-ai dezlegat sacul de jale si m-ai incins cu bucurie, pentru ca inima mea sa-Ti cante, si sa nu stea muta. Doamne Dumnezeule, eu pururi Te voi lauda!

-Apocalipsa 8:3 - Apoi a venit un alt inger, care s-a oprit in fata altarului, cu o cadelnita de aur. I s-a dat tamaie multa, ca s-o aduca, impreuna cu rugăciunile tuturor sfintilor, pe altarul de aur care este inaintea scaunului de domnie.


 

PRIN MILOSTENII

-Fp. 10:3-4 - „Pe la ceasul al noualea din zi, a vazut lamurit intr-o vedenie pe un inger al lui Dumnezeu ca a intrat la el si i-a zis: "Cornelie! Corneliu s-a uitat tinta la el, s-a infricosat si a raspuns: "Ce este, Doamne?" Si ingerul i-a zis: "Rugaciunile si milosteniile tale s-au suit inaintea lui Dumnezeu, si El Si-a adus aminte de ele.”

-Matei 19:21 - ... da la saraci si vei avea o comoara in cer! ... "

-Eclesiastul 11:1 - Arunca-ti pâinea pe ape, si dupa multa vreme o vei gasi iarăși!

PRIN GENEROZITATE ARĂTATĂ FAȚĂ DE FRAȚI (UCENICI)

-Matei 25:31-40 - ... Cand va veni Fiul omului in slava Sa cu toti sfintii ingeri, va sedea pe scaunul de domnie al slavei Sale. Toate neamurile vor fi adunate inaintea Lui. El ii va desparti pe unii de altii cum desparte pastorul oile de capre; si va pune oile la dreapta, iar caprele la stanga Lui. Atunci Imparatul va zice celor de la dreapta Lui: "Veniti binecuvantatii Tatalui Meu de mosteniti Imparatia care v-a fost pregatita de la intemeierea lumii. Caci am fost flamand, si Mi-ati dat de mancat; Mi-a fost sete, si Mi-ati dat de baut; am fost strain, si M-ati primit; am fost gol, si M-ati imbracat; am fost bolnav, si ati venit sa Ma vedeti; am fost in temnita, si ati venit pe la Mine." Atunci cei neprihaniti Ii vor raspunde: "Doamne, cand Te-am vazut noi flamand si Ti-am dat sa mananci? Sau fiindu-Ti sete si Ti-am dat de ai baut? Cand Te-am vazut noi strain si Te-am primit? Sau gol si Te-am imbracat? Cand Te-am vazut noi bolnav sau in temnita si am venit pe la Tine?" Drept raspuns, Imparatul le va zice: "Adevarat va spun ca, ori de cate ori ati facut aceste lucruri unuia din acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut."

PRIN CREDINCIOȘIE ÎN LUCRURILE ÎNCREDINȚATE

-Matei 25:14 – 23 ... Atunci Imparatia cerurilor se va asemana cu un om care, cand era sa plece intr-o alta tara, a chemat pe robii sai si le-a incredintat avutia sa. Unuia i-a dat cinci talanti, altuia doi, si altuia unul: fiecaruia dupa puterea lui; si a plecat. Indata, cel ce primise cei cinci talanti s-a dus, i-a pus in negot si a castigat cu ei alti cinci talanti. Tot asa, cel ce primise cei doi talanti a castigat si el alti doi cu ei. Cel ce nu primise decat un talant s-a dus de a facut o groapa in pamant si a ascuns acolo banii stapanului sau. Dupa multa vreme, stapanul robilor acelora s-a intors si le-a cerut socoteala. Cel ce primise cei cinci talanti a venit, a adus alti cinci talanti si a zis: "Doamne, mi-ai incredintat cinci talanti; iata ca am castigat cu ei alti cinci talanti." Stapanul sau i-a zis: "Bine, rob bun si credincios; ai fost credincios in putine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intra in bucuria stapanului tau!" Cel ce primise cei doi talanti a venit si el si a zis: "Doamne, mi-ai incredintat doi talanti; iata ca am castigat cu ei alti doi talanti." Stapanul sau i-a zis: "Bine, rob bun si credincios; ai fost credincios in putine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intra in bucuria stapanului tau!"

PRIN FAPTE NEPRIHĂNITE

-Apocalipsa 19:7-8 - Sa ne bucuram, sa ne inveselim si sa-I dam slava! Caci a venit nunta Mielului; sotia Lui s-a pregatit si i s-a dat sa se imbrace cu in subtire, stralucitor si curat." (Inul subtire sunt faptele neprihanite ale sfintilor).”

OBSERVAȚIE: Noi credem că omul nu poate obține mântuirea prin fapte ci doar prin credința în Domnul Isus... însă Dumnezeu se așteaptă de la oamenii mântuiți la fapte vrednice de mântuirea lor. (faptele sunt și o confirmare a mântuirii)

Este scris că cine aduce multă roadă proslăvește pe Dumnezeu. Daca aduceti mult rod, prin aceasta Tatal Meu va fi proslavit; si voi veti fi astfel ucenicii Mei. (Ioan.15:8)

*NOI CREDEM CĂ VIAȚA NU SE TRMINĂ LA MORMÎNT, CĂ EXISTĂ O VEȘNICIE PENTRU CARE TREBUIE SĂ NE PREGĂTIM.

*TRĂIM ÎNTR-O SOCIETATE TOT MAI BOGATĂ ȘI SOFISTICATĂ ÎN CELE PĂMÂNTEȘTI, DAR TOT MAI SĂRACĂ ȘI RUDIMENTARĂ ÎN CELE CEREȘTI.

*PRIN CREDINȚA ÎN DOMNUL ISUS ȘI ASCULTAREA DE CUVÂNTUL SĂU NE PREGĂTIM PENTRU ETERNITATE, NE ÎNBOGĂȚIM PENTRU VEȘNICIE.

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 544
  • Export PDF: 3
Opțiuni