Trăirea creștină un exemplu, prin disciplina personală a fiecăruia (Tit 2:1-10)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Trăirea creștină un exemplu, prin disciplina personală a fiecăruia (Tit 2:1-10)

Tit 2:1. Tu însă vorbeşte lucruri care se potrivesc cu învăţătura sănătoasă. 2. Spune că cei bătrâni trebuie să fie treji, vrednici de cinste, cumpătaţi, sănătoşi în credinţă, în dragoste, în răbdare. 3. Spune că femeile în vârstă trebuie să aibă o purtare cuviincioasă, să nu fie nici clevetitoare, nici dedate la vin; să înveţe pe alţii ce este bine, 4. ca să înveţe pe femeile mai tinere să-şi iubească bărbaţii şi copiii; 5. să fie cumpătate, cu viaţa curată, să-şi vadă de treburile casei, să fie bune, supuse bărbaţilor lor, pentru ca să nu se vorbească de rău Cuvântul lui Dumnezeu. 6. Sfătuieşte, de asemenea, pe tineri să fie cumpătaţi 7. şi dă-te pe tine însuţi pildă de fapte bune, în toate privinţele. Iar în învăţătură, dă dovadă de curăţie, de vrednicie, 8. de vorbire sănătoasă şi fără cusur, ca potrivnicul să rămână de ruşine şi să nu poată să spună nimic rău de noi. 9. Sfătuieşte pe robi să fie supuşi stăpânilor lor, să le fie pe plac în toate lucrurile, să nu le întoarcă vorba, 10. să nu fure nimic, ci totdeauna să dea dovadă de o desăvârşită credincioşie, ca să facă în totul cinste învăţăturii lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru.

INTRODUCERE – INTRODUCTION
Apostolul Pavel în toate epistolele scrise este omul integrității, al mărturiei creștine în mijlocul acestei lumi, omul care învață călăuzit de Duhul Sfânt punerea credinței în practica vieții, în lecția de astăzi îi prezintă lui Tit și nouă importanța integrității și mărturiei la toate nivelele și categoriile membrilor Bisericii, arătând de asemenea rolul important în biserică de-a avea familii sănătoase spiritual.

PREZENTAREA ȘI INTERPRETAREA LECȚIEI – THE LESSON
PRESENTATION AND INTERPRETATION
1. Ca slujitori în Trupul lui Hristos, Biserica, trebuie ca întotdeauna să vorbim lucruri care se potrivesc cu Cuvântul lui Dumnezeu

Tit 2:1. Tu însă vorbeşte lucruri care se potrivesc cu învăţătura sănătoasă.
Tit 2:7. şi dă-te pe tine însuţi pildă de fapte bune, în toate privinţele. Iar în învăţătură, dă dovadă de curăţie, de vrednicie, 8. de vorbire sănătoasă şi fără cusur, ca potrivnicul să rămână de ruşine şi să nu poată să spună nimic rău de noi.

2. Bătrânii din adunare trebuie să aibă maturitate și calități duhovnicești
Tit 2:2. Spune că cei bătrâni trebuie să fie treji, vrednici de cinste, cumpătaţi, sănătoşi în credinţă, în dragoste, în răbdare 3. Spune că femeile în vârstă trebuie să aibă o purtare cuviincioasă, să nu fie nici clevetitoare, nici dedate la vin; să înveţe pe alţii ce este bine
Apostolul Pavel, călăuzit de Duhul, are un respect deosebit pentru fiecare din biserică, însă subliniază în mod deosebit bătrânii, atât bărbați, cât și femei și dorește unitatea generațiilor prin respect și dragoste
Iov 12:12. La bătrâni se găseşte înţelepciunea, şi într-o viaţă lungă e priceperea. 13. La Dumnezeu este înţelepciunea şi puterea; sfatul şi priceperea ale Lui sunt. 14. Ce dărâmă El, nu va fi zidit din nou; pe cine-l închide El, nimeni nu-l va scăpa.
1 Timotei 5:1. Nu mustra cu asprime pe un bătrân, ci sfătuieşte-l ca pe un tată; pe tineri sfătuieşte-i ca pe nişte fraţi; 2. pe femeile bătrâne, ca pe nişte mame; pe cele tinere, ca pe nişte surori, cu toată curăţia.

3. Familia trebuie să fie o mărturie, atât soțul, cât și soția, copiii au un rol important să trăiască în integritate, pentru ca Cuvântul lui Dumnezeu să nu fie vorbit de rău
Tit 2:4. ca să înveţe pe femeile mai tinere să-şi iubească bărbaţii şi copiii; 5. să fie cumpătate, cu viaţa curată, să-şi vadă de treburile casei, să fie bune, supuse bărbaţilor lor, pentru ca să nu se vorbească de rău Cuvântul lui Dumnezeu. 6. Sfătuieşte, de asemenea, pe tineri să fie cumpătaţi
1 Timotei 2:8. Vreau, dar, ca bărbaţii să se roage în orice loc şi să ridice spre cer mâini curate, fără mânie şi fără îndoieli. 9. Vreau, de asemenea, ca femeile să se roage îmbrăcate în chip cuviincios, cu ruşine şi sfială; nu cu împletituri de păr, nici cu aur, nici cu mărgăritare, nici cu haine scumpe, 10. ci cu fapte bune, cum se cuvine femeilor care spun că sunt evlavioase. 11. Femeia să înveţe în tăcere, cu toată supunerea. 12. Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii, nici să se ridice mai presus de bărbat, ci să stea în tăcere.

4. Rolul creștinului la locul de muncă nu este doar să câștige bani sau existența, ci și acolo la locul de muncă noi avem un mandat de-a fi martori pentru Domnul
Tit 2:9. Sfătuieşte pe robi să fie supuşi stăpânilor lor, să le fie pe plac în toate lucrurile, să nu le întoarcă vorba, 10. să nu fure nimic, ci totdeauna să dea dovadă de o desăvârşită credincioşie, ca să facă în totul cinste învăţăturii lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru.
Coloseni 3:22. Robilor, ascultaţi în toate lucrurile pe stăpânii voştri pământeşti; nu numai când sunteţi sub ochii lor, ca cei ce caută să placă oamenilor, ci cu curăţie de inimă, ca unii care vă temeţi de Domnul. 23. Orice faceţi să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, 24. ca unii care ştiţi că veţi primi de la Domnul răsplata moştenirii. Voi slujiţi Domnului Hristos. 25. Căci cine umblă cu strâmbătate îşi va primi plata după strâmbătatea pe care a făcut-o; şi nu se are în vedere faţa omului.

APLICAREA LECȚIEI – THE LESSON APPLICATION
Noi ca și creștini avem un mandat din partea lui Dumnezeu de-a fi martori, de-a avea integritate printr-o disciplină personală sub călăuzirea Duhului, cerința aceasta este pentru slujitori, bătrâni, femei, bărbați, soți, soții, copii, o mărturie ca familii creștine în această lume, la locul de muncă sau oriunde am fi noi suntem ambasadorii Domnului și suntem chemați să facem cinste învăţăturii lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru.

ÎNTREBĂRI – QUESTIONS:
Cum este slujirea ta în biserică ca și slujitor în lumina învățăturii date de apostolul Pavel lui Tit?
Cum te situezi ca și bătrân, femeie, bărbat, soț, soție, muncitor privitor la integritatea și mărturia ca și credincios al Domnului atât în Biserică cât și în societate?
Ești gata să schimbi atitudinea, să renunți la tine, acolo unde ești greșit în lumina Scripturii, pentru ca oamenii văzând viața ta să fie cercetați să se pocăiască?

Simion Ioanăș

Puteți citi materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 241
Opțiuni