Supunerea față de stăpânirea care este autoritate peste credincios (1 Timotei 6:1-2)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Supunerea față de stăpânirea care este autoritate peste credincios (1 Timotei 6:1-2)
1 Timotei 6:1. Toţi cei ce sunt sub jugul robiei să socotească pe stăpânii lor vrednici de toată cinstea, ca Numele lui Dumnezeu şi învăţătura să nu fie vorbite de rău. 2. Iar cei ce au stăpâni credincioşi să nu-i dispreţuiască, sub cuvânt că sunt „fraţi”, ci să le slujească şi mai bine, tocmai fiindcă cei ce se bucură de binefacerile slujbei lor sunt credincioşi şi preaiubiţi. Învaţă pe oameni aceste lucruri şi spune-le apăsat.

INTRODUCERE – INTRODUCTION
După ce apostolul Pavel îi dă învățătură lui Timotei cu privire la bunul mers al Bisericii, în lecția de astăzi el ne învață cum să ne relaționăm față de cei puși peste credincioși ca autoritate la locul de muncă, cum se ne raportăm, atât față de cei necredincioșI, cât și față de cei credincioși.
PREZENTAREA ŞI INTERPRETARE LECȚIEI – LESSON PRESENTATION AND INTERPRETATION
1. Cel pus ca autoritate la locul de muncă trebuie considerat ca vrednic de cinste

1 Timotei 6:1. Toţi cei ce sunt sub jugul robiei să socotească pe stăpânii lor vrednici de toată cinstea, ca Numele lui Dumnezeu şi învăţătura să nu fie vorbite de rău
– Cinstea înseamnă să fim exemple de credință printr-o trăire creștină

Tit 3:1. Adu-le aminte să fie supuşi stăpânirilor şi dregătorilor, să-i asculte, să fie gata să facă orice lucru bun, 2. să nu vorbească de rău pe nimeni, să nu fie gata de ceartă, ci cumpătaţi, plini de blândeţe faţă de toţi oamenii. 3. Căci şi noi eram altădată fără minte, neascultători, rătăciţi, robiţi de tot felul de pofte şi de plăceri, trăind în răutate şi în pizmă, vrednici să fim urâţi şi urându-ne unii pe alţii.
– Cinstea înseamnă să slujești ca și cum ai face-o pentru Domnul
Efeseni 6:5. Robilor, ascultaţi de stăpânii voştri pământeşti, cu frică şi cutremur, în curăţie de inimă, ca de Hristos.
– Cinstea înseamnă să slujești din inimă, cu bucurie și nu doar când se uită ei, formal
Efeseni 6:6. Slujiţi-le nu numai când sunteţi sub ochii lor, ca şi cum aţi vrea să plăceţi oamenilor, ci ca nişte robi ai lui Hristos, care fac din inimă voia lui Dumnezeu.
– Cinstea înseamnă să slujești cu bucurie știind că Dumnezeu răsplătește fiecăruia
Efeseni 6:7. Slujiţi-le cu bucurie, ca Domnului, iar nu oamenilor, 8. căci ştiţi că fiecare, fie rob, fie slobod, va primi răsplată de la Domnul, după binele pe care-l va fi făcut.
– Cinstea nu înseamnă niciodată compromis
Efeseni 6:9. Şi voi, stăpânilor, purtaţi-vă la fel cu ei; feriţi-vă de ameninţări, ca unii care ştiţi că Stăpânul lor şi al vostru este în cer şi că înaintea Lui nu se are în vedere faţa omului.
Daniel 1:8. Daniel s-a hotărât să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului şi cu vinul pe care-l bea împăratul şi a rugat pe căpetenia famenilor dregători să nu-l silească să se spurce. 9. Dumnezeu a făcut ca Daniel să capete bunăvoinţă şi trecere înaintea căpeteniei famenilor dregători.
2. Cel credincios pus ca autoritate la locul de muncă nu trebuie disprețuit pentru că-i frate, ci să-i slujim şi mai bine
1 Timotei 6:2. Iar cei ce au stăpâni credincioşi să nu-i dispreţuiască, sub cuvânt că sunt „fraţi”, ci să le slujească şi mai bine, tocmai fiindcă cei ce se bucură de binefacerile slujbei lor sunt credincioşi şi preaiubiţi. Învaţă pe oameni aceste lucruri şi spune-le apăsat.
APLICAREA LECȚIEI – LESSON APPLICATION
Învățăm din lecția de astăzi că Dumnezeu ne vrea ca și credinciosi, drept exemple la locurile de muncă, cinstind pe cei care sunt autoritate acolo prin ascultare, printr-un caracter duhovnicesc plin de roada Duhului, slujind ca pentru Domnul, din inimă și plini de bucurie, fără compromis înaintea lui Dumnezeu, iar dacă autoritatea de la locul de muncă este frate în credință, el nu trebuie disprețuit, ci slujit și mai bine.
ÎNTREBĂRI – QUESTIONS
Care trebuie să fie atitudinea noastră față de autoritatea de la locul de muncă?
De ce ne vrea Dumnezeu exemple la locul de muncă și ce implică un caracter exemplar?
Cum trebuie să fie atitudinea noastră la locul de muncă atunci când autoritatea de acolo este chiar un frate în credință?
Ce înseamnă să le spună Timotei apăsat oamenilor aceste învățături cu privire la atitudinea lor față de autoritatea de la locul de muncă?

Simion Ioanăș

 

Puteți citi materialul și aici.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 90
Opțiuni