Relația apostolului Pavel cu Timotei un model pentru credincioși (2 Timotei 1:3-4)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Relația apostolului Pavel cu Timotei un model pentru credincioși (2 Timotei 1:3-4)

2 Timotei 1:3. Mulţumesc lui Dumnezeu, căruia Îi slujesc cu un cuget curat, din moşi strămoşi, că neîntrerupt te pomenesc în rugăciunile mele, zi şi noapte. 4. Căci mi-aduc aminte de lacrimile tale şi doresc să te văd, ca să mă umplu de bucurie.

INTRODUCERE-INTRODUCTION:
Biblia ne spune că suntem în același Trup, Biserica Domnului și că relația dintre noi este foarte importantă, ceea ce dă fiecare persoană în parte, înseamnă o îngrijire unii de alții, sub călăuzirea Duhului Sfânt, materializată în acțiunile noastre, iar azi o să privim și-o să învățăm de la apostolul Pavel din relația lui cu Timotei.
1 Corinteni 12:22. Ba mai mult, mădularele trupului care par mai slabe sunt de neapărată trebuinţă. 23. Şi părţile trupului care par vrednice de mai puţină cinste, le îmbrăcăm cu mai multă podoabă. Aşa că părţile mai puţin frumoase ale trupului nostru capătă mai multă frumuseţe, 24. pe când cele frumoase n-au nevoie să fie împodobite. Dumnezeu a întocmit trupul în aşa fel, ca să dea mai multă cinste mădularelor lipsite de cinste, 25. pentru ca să nu fie nicio dezbinare în trup, ci mădularele să îngrijească deopotrivă unele de altele. 26. Şi dacă suferă un mădular, toate mădularele suferă împreună cu el; dacă este preţuit un mădular, toate mădularele se bucură împreună cu el. 27. Voi sunteţi trupul lui Hristos, şi fiecare, în parte, mădularele lui.

PREZENTAREA ȘI INTERPRETAREA LECȚIEI – THE LESSON PRESENTATION AND INTERPRETATION:

1. Trebuie prin darul spiritual care-l avem fiecare din noi să ne punem la dispoziția celorlalți
2 Timotei 1:2. către Timotei, copilul meu preaiubit: Har, îndurare şi pace de la Dumnezeu Tatăl şi de la Hristos Isus, Domnul nostru!
Biblia nu ne spune exact momentul când Dumnezeu a lucrat la viața lui Timotei, la convertirea lui, însă cu siguranță propovăduirea apostolului Pavel și suferințele îndurate de el în Listra, au fost o mărturie elocventă pentru mântuirea multora în Listra, probabil inclusiv pentru cei din familia lui.
2 Tim 3:10. Tu însă ai urmărit de aproape învăţătura mea, purtarea mea, hotărârea mea, credinţa mea, îndelunga mea răbdare, dragostea mea, răbdarea mea, 11. prigonirile şi suferinţele care au venit peste mine în Antiohia, în Iconia şi în Listra. Ştii ce prigoniri am răbdat; şi totuşi Domnul m-a izbăvit din toate.
Pavel s-a pus la dispoziția celorlalți pentru că era total dăruit lui Dumnezeu, și-a înțeles chemarea și darul, asta s-a întâmplat cu Timotei și cu ceilalți frați din biserici.
2 Corinteni 11:28. Şi, pe lângă lucrurile de afară, în fiecare zi mă apasă grija pentru toate bisericile. 29. Cine este slab, şi să nu fiu şi eu slab? Cine cade în păcat, şi eu să nu ard?
Efeseni 4:15. ci, credincioşi adevărului, în dragoste, să creştem în toate privinţele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Hristos. 16. Din El tot trupul, bine închegat şi strâns legat, prin ceea ce dă fiecare încheietură, îşi primeşte creşterea, potrivit cu lucrarea fiecărei părţi în măsura ei, şi se zideşte în dragoste.
2. Trebuie să mulțumim și să ne rugăm unii pentru alții neîncetat
2 Timotei 1:3. Mulţumesc lui Dumnezeu, căruia Îi slujesc cu un cuget curat, din moşi strămoşi, că neîntrerupt te pomenesc în rugăciunile mele, zi şi noapte
Suntem experți în a vorbi unii despre alții între noi, de-a ne scoate în evidență slăbiciunile și lipsurile, însă oare cât vorbim cu Dumnezeu despre ceilalți prin mulțumire și rugăciune în funcție de ce nevoi are fiecare?
2 Tesaloniceni 3:1. Încolo, fraţilor, rugaţi-vă pentru noi ca Cuvântul Domnului să se răspândească şi să fie proslăvit, cum este la voi, 2. şi să fim izbăviţi de oamenii nechibzuiţi şi răi; căci nu toţi au credinţa.
Evrei 13:18. Rugaţi-vă pentru noi; căci suntem încredinţaţi că avem un cuget bun, dorind să ne purtăm bine în toate lucrurile. 19. Mai ales vă rog cu stăruinţă să faceţi lucrul acesta, ca să vă fiu înapoiat mai curând.
Iacov 5:16. Mărturisiţi-vă unii altora păcatele şi rugaţi-vă unii pentru alţii, ca să fiţi vindecaţi. Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.
Iacov 5:19. Fraţilor, dacă s-a rătăcit vreunul dintre voi de la adevăr, şi-l întoarce un altul, 20. să ştiţi că cine întoarce pe un păcătos de la rătăcirea căii lui, va mântui un suflet de la moarte şi va acoperi o sumedenie de păcate.
3. Trebuie ca relațiile dintre noi să fie pline de compasiune și bucurie
2 Timotei 1:4. Căci mi-aduc aminte de lacrimile tale şi doresc să te văd, ca să mă umplu de bucurie.
Compasiunea și bucuria trebuie să facă parte din relațiile dintre noi, arată cât de mult ne pasă unii de alții, ne atrage să fim împreună și să avem o bună comunicare între noi.
1 Tesaloniceni 3:9. Cum putem noi oare să mulţumim îndeajuns lui Dumnezeu cu privire la voi, pentru toată bucuria pe care o avem din pricina voastră, înaintea Dumnezeului nostru? 10. Zi şi noapte Îl rugăm nespus să vă putem vedea faţa şi să putem împlini ce mai lipseşte credinţei voastre.
Romani 15:13. Dumnezeul nădejdii să vă umple de toată bucuria şi pacea pe care o dă credinţa, pentru ca, prin puterea Duhului Sfânt, să fiţi tari în nădejde! 14. În ce vă priveşte pe voi, fraţilor, eu însumi sunt încredinţat că sunteţi plini de bunătate, plini şi de orice fel de cunoştinţă, şi astfel sunteţi în stare să vă sfătuiţi unii pe alţii.

APLICAREA LECȚIEI – THE LESSON APPLICATION:
Relația apostolului Pavel cu Timotei și cerința Scripturii cu privire la relațiile dintre noi credincioșii ne îndeamnă la apropiere, la slujire prin darul dat de Duhul Sfânt, la mulțumire și rugăciune unii pentru alții, la relații sănătoase între noi bazate pe compasiune și la a ne bucura unii de alții.

ÎNTREBĂRI – QUESTIONS:
Cum este relația mea cu cei din Biserică comparat cu ceea ce Biblia ne învață?
Câtă compasiune și bucurie am când mă întâlnesc cu frații din Biserică?
Cât mulțumesc și mă rog pentru frații din Biserică?
Ce impact are atitudinea mea față de membrii Bisericii asupra creșterii spirituale șI numerice a Bisericii?
Simion Ioanăș

 

Puteți citi materialul și aici.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 130
Opțiuni