Prin credință trăim o viață cu Dumnezeu, împlinită pe acest pământ, cu un final fericit, având parte de mântuirea lui Dumnezeu (Evrei 11:32-40)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Prin credință trăim o viață cu Dumnezeu, împlinită pe acest pământ, cu un final fericit, având parte de mântuirea lui Dumnezeu (Evrei 11:32-40)
Evrei 11:32. Şi ce voi mai zice? Căci nu mi-ar ajunge vremea, dacă aş vrea să vorbesc de Ghedeon, de Barac, de Samson, de Ieftaie, de David, de Samuel şi de proroci! 33. Prin credinţă au cucerit ei împărăţii, au făcut dreptate, au căpătat făgăduinţe, au astupat gurile leilor, 34. au stins puterea focului, au scăpat de ascuţişul sabiei, s-au vindecat de boli, au fost viteji în războaie, au pus pe fugă oştirile vrăjmaşe. 35. Femeile şi-au primit înapoi pe morţii lor înviaţi; unii, ca să dobândească o înviere mai bună, n-au vrut să primească izbăvirea care li se dădea, şi au fost chinuiţi. 36. Alţii au suferit batjocuri, bătăi, lanţuri şi închisoare; 37. au fost ucişi cu pietre, tăiaţi în două cu ferăstrăul, chinuiţi; au murit ucişi de sabie, au pribegit îmbrăcaţi cu cojoace şi în piei de capre, lipsiţi de toate, prigoniţi, munciţi – 38. ei, de care lumea nu era vrednică – au rătăcit prin pustiuri, prin munţi, prin peşteri şi prin crăpăturile pământului. 39. Toţi aceştia, măcar că au fost lăudaţi pentru credinţa lor, totuşi n-au primit ce le fusese făgăduit; 40. pentru că Dumnezeuavea în vedere ceva mai bun pentru noi, ca să n-ajungă ei la desăvârşire fără noi.

Am învățat din mesajul din lecția trecută câteva adevăruri importante faptul că, Prin credință câștigăm lupte asupra răului și cucerim ceea ce Dumnezeu ne pune înainte, că:
– Biruim în luptele cu dușmanul mergând cu puterea care ne-o dă Dumnezeu, având în  vedere rugăciunea și comunicarea cu Domnul
– Biruim în luptele cu dușmanul aplicând strategia care Dumnezeu ne-o dă, curățindu-ne de orice păcat și idolatrie, trăind în integritate, lipsa fricii față de uneltirile dușmanului și aplicând Planul lui Dumnezeu de-a câștiga
– Biruim în luptele cu dușmanul cucerind ceea ce Dumnezeu ne pune înainte după dorința și măsura dată fiecăruia, în unitate cu poporul lui Dumnezeu și manifestând autoritatea dată fiecăruia de Dumnezeu

1. Prin credință putem avea o tinerețe binecuvântată, cu alegeri și un viitor după voia lui Dumnezeu
Samson: ales de Dumnezeu să fie judecător în Israel, venirea lui fiind anunțată de o Teofanie, viața lui fiind însoțită de puterea Duhului, ucide un leu cu mâinile goale, ucide 30 de oameni în Ascalon pentru deslușirea unei ghicitori, leagă cozile a 300 de vulpi și prin niște făclii dă foc holdelor și măslinilor filistenilor, filistenii îi ucid soția și familia ei iar Samson îi bate, trei mii de bărbași din Iuda vor să-l predea pe Samson filistenilor însă Dumnezeu îi dă biruință omorând cu o falcă de măgar 1000 de oameni.

La sfârșitul vieții, este prins de filisteni, cu ochii scoși și învârtind la râșniță, Dumnezeu se depărtase de el din pricina păcatelor lui, însă de acolo strigă spre Dumnezeu, se roagă Lui și Dumnezeu îi dă biruință înainte de moarte, omorând 3000 de filisteni.
a) Să crești în casa unor credincioși și să ai parte de alegere din partea lui Dumnezeu este o binecuvântare

Jud 13:3. Îngerul Domnului S-a arătat femeii şi i-a zis: „Iată că tu eşti stearpă şi n-ai copii; dar vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu. 4. Acum ia bine seama să nu bei nici vin, nici băutură tare şi să nu mănânci nimic necurat. 5. Căci vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu. Briciul nu va trece peste capul lui, pentru că acest copil va fi închinat lui Dumnezeu din pântecele mamei lui; şi el va începe să izbăvească pe Israel din mâna filistenilor.”
Samson a fost binecuvântat de Dumnezeu, fiind născut în familie de credincioși, parte din poporul lui Dumnezeu, având parte de revelația lui Dumnezeu, închinat și pus deoparte pentru Dumnezeu.

Tinerii și fiecare din noi trebuie să prețuim alegerea și chemarea pe care Dumnezeu ne-a făcut-o
2 Timotei 3:13. Dar oamenii rai si inselatori vor merge din rau in mai rau, vor amagi pe altii si se vor amagi si pe ei insisi. 14. Tu sa ramai in lucrurile pe care le-ai invatat si de care esti deplin incredintat, caci stii de la cine le-ai invatat; 15. din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire, prin credinta in Hristos Isus. 16. Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, 17. pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.

Asculta, fiule, invatatura tatalui tau si nu lepada indrumarile mamei tale! (Prov. 1:8)
b) Să trăiești în mijlocul lumii, să fii chemat să rămâi sub autoritatea lui Dumnezeu și totuși să alegi să te lași condus de firea pământească

Jud 14:1. Samson s-a coborât la Timna şi a văzut acolo o femeie din fetele filistenilor. 2. Când s-a suit înapoi, a spus lucrul acesta tatălui său şi mamei sale şi a zis: „Am văzut la Timna o femeie din fetele filistenilor; luaţi-mi-o acum de nevastă.” 3. Tatăl său şi mama sa i-au zis: „Nu este nicio femeie între fetele fraţilor tăi şi în tot poporul nostru, de te duci să-ţi iei nevastă de la filisteni, care sunt netăiaţi împrejur?” Şi Samson a zis tatălui său: „Ia-mi-o, căci îmi place.”

Samson, deși știa că Dumnezeu a poruncit ca Israel să nu se căsătorească cu  cei dintre neamuri, se lasă condus de pofta lui însuși, negând autoritatea lui Dumnezeu și a părinților.
Tinerii și fiecare din noi, trebuie ca în mijlocul lumii noi să rămânem sub autoritatea lui Dumnezeu și să nu purtăm grijă de firea pământească

2 Corinteni 6:14. Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Căci ce legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul?

Copii, ascultați în Domnul de părinții voștri, căci este drept. (Efes. 6:1)

Copii, ascultați de părinții voștri în toate lucrurile, căci lucrul acesta place Domnului.

(Col. 3:20)

Romani 13:12. Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua. Să ne dezbrăcăm, dar, de faptele întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii. 13. Să trăim frumos, ca în timpul zilei, nu în chefuri şi în beţii; nu în curvii şi în fapte de ruşine; nu în certuri şi în pizmă; 14. ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Isus Hristos şi nu purtaţi grijă de firea pământească, pentru ca să-i treziţi poftele.
c) Să trăiești ca și copil al lui Dumnezeu, dar având o viață de compromis, te duce la robie: la cădere, la orbire și la robia pentru cel rău.

– Samson n-avea voie să mânânce ceva atins de un hoit, necurat

– Jud 14:8. După câtva timp, s-a dus iarăşi la Timna ca s-o ia şi s-a abătut să vadă hoitul leului. Şi iată că în trupul leului era un roi de albine şi miere. 9. A luat mierea în mână şi a mâncat-o pe drum; şi când a ajuns la tatăl său şi la mama sa, le-a dat şi au mâncat şi ei din ea. Dar nu le-a spus că luase mierea aceasta din trupul leului.
– Samson n-avea voie să trăiască în curvie căzând rob acestui păcat

Judecatorii 16:1. Samson a plecat la Gaza; acolo a văzut o curvă şi a intrat la ea.

Fugiți de curvie! Orice alt păcat, pe care-l face omul, este un păcat săvârșit afară din trup; dar cine curvește păcătuiește împotriva trupului său. (1Cor. 6:18)
d) Când ajungi rob celui rău, păcatului, șansa biruinței constă în pocăință, rugăciune și întoarcerea urgentă la Dumnezeu

Jud 16:28. Atunci Samson a strigat către Domnul şi a zis: „Doamne Dumnezeule! Adu-Ţi aminte de mine, Te rog; Dumnezeule, dă-mi putere numai de data aceasta, şi cu o singură lovitură să mă răzbun pe filisteni pentru cei doi ochi ai mei!” 29. Şi Samson a îmbrăţişat amândoi stâlpii de la mijloc, pe care se sprijinea casa, şi s-a rezemat de ei; unul era la dreapta lui, şi altul la stânga. 30. Samson a zis: „Să mor împreună cu filistenii!” S-a plecat cu toată puterea, şi casa a căzut peste domnitori şi peste tot poporul care era acolo. Cei pe care i-a prăpădit la moartea lui au fost mai mulţi decât cei pe care-i omorâse în timpul vieţii.

Tinerii și fiecare din noi trebuie să știm că atunci când am căzut, când ne-am îndepărtat de Dumnezeu, șansa noastră constă în pocăință, rugăciune și întoarcerea urgentă la Dumnezeu

2. Prin credință, chiar născuți sau trăind într-o conjunctură nefavorabilă, putem beneficia de-o viață trăită cu Dumnezeu
Învățăm de la unul dintre ultimii judecători evrei, Iefta, a cărui nume înseamnă Dumnezeu deschide pântecele, de la yiptah-’el.
Fiul unei prostituate păgâne și al lui Galaad, care nu avea copii atunci. Mai târziu Galaad are fii, iar Iefta se simte dezmoștenit de ei și fuge în țara Tob.
În țara Tob, Iefta adună un grup de oameni și atacă caravenele care treceau pe-acolo.
Când israeliții sunt amenințați de invazie din partea amoriților bătrânii din Galaad îl invită pe Iefta să fie comandantul lor.
a) Aflați în conjuncturi nefavorabile Dumnezeu ne cheamă și ne vrea în lucrarea Lui
Jud 11:1. Iefta, galaaditul, era un om viteaz. El era fiul unei curve. Galaad născuse pe Iefta. 2. Nevasta lui Galaad i-a născut fii, care, făcându-se mari, au izgonit pe Iefta şi i-au zis: „Tu nu vei avea moştenire în casa tatălui nostru, căci eşti fiul unei alte femei.” 3. Şi Iefta a fugit de la fraţii lui şi a locuit în ţara Tob. Nişte oameni fără căpătâi s-au strâns la Iefta şi făceau plimbări cu el. 4. După câtva timp, fiii lui Amon au pornit cu război împotriva lui Israel. 5. Şi pe când fiii lui Amon făceau război cu Israel, bătrânii Galaadului s-au dus să caute pe Iefta din ţara Tob. 6. Ei au zis lui Iefta: „Vino de fii căpetenia noastră, şi să batem pe fiii lui Amon.”
b) Când rămânem de partea Adevărului și luptăm pentru Domnul, Duhul Domnului ne va însoți să biruim
Jud 11:27. Eu nu te-am supărat deloc, şi rău te-ai purtat cu mine, făcându-mi război. Domnul să judece lucrul acesta. El să fie astăzi judecător între fiii lui Israel şi fiii lui Amon.” 28. Împăratul fiilor lui Amon n-a ascultat cuvintele pe care a trimis Iefta să i le spună. 29. Duhul Domnului a venit peste Iefta. Iefta a străbătut Galaadul şi Manase; a trecut la Miţpe, în Galaad; şi din Miţpe, din Galaad, a pornit împotriva fiilor lui Amon.
c) Conjuncturile nefavorabile nu trebuie să ne îndepărteze de Dumnezeu, ci ar trebui să urmărim să rămânem în voia Lui, pentru a nu ajunge la suferințe cauzate de păcat
Jud 11:30. Iefta a făcut o juruinţă Domnului şi a zis: „Dacă vei da în mâinile mele pe fiii lui Amon, 31. oricine va ieşi pe porţile casei mele înaintea mea, la întoarcerea mea fericită de la fiii lui Amon, va fi închinat Domnului şi-l voi aduce ca ardere de tot.” 32. Iefta a pornit împotriva fiilor lui Amon, şi Domnul i-a dat în mâinile lui. 33. Le-a pricinuit o foarte mare înfrângere, de la Aroer până spre Minit, loc care cuprindea douăzeci de cetăţi, şi până la Abel-Cheramim. Şi fiii lui Amon au fost smeriţi înaintea copiilor lui Israel. 34. Iefta s-a întors acasă la Miţpa. Şi iată că fiica sa i-a ieşit înainte cu timpane şi jocuri. Ea era singurul lui copil; n-avea fii şi nici altă fată. 35. Cum a văzut-o, el şi-a rupt hainele şi a zis: „Ah! fata mea! Adânc mă loveşti şi mă tulburi! Am făcut o juruinţă Domnului şi n-o pot întoarce.”

3. Prin credință noi avem biruință chiar în căderi, viața poporului lui Dumnezeu este una de dependență de Dumnezeu și încredere în mântuirea Lui
Jud 4:1. Copiii lui Israel iarăşi au făcut ce nu plăcea Domnului, după moartea lui Ehud. 2. Şi Domnul i-a vândut în mâinile lui Iabin, împăratul Canaanului, care domnea la Haţor. Căpetenia oştirii lui era Sisera, şi locuia la Haroşet-Goim. 3. Copiii lui Israel au strigat către Domnul, căci Iabin avea nouă sute de care de fier şi, de douăzeci de ani apăsa cu putere pe copiii lui Israel. 4. Pe vremea aceea judecător în Israel era Debora, prorociţa, nevasta lui Lapidot. 5. Ea şedea sub finicul Deborei, între Rama şi Betel, pe muntele lui Efraim; şi copiii lui Israel se suiau la ea ca să fie judecaţi.
a) Barac este un exemplu de supunere față de autoritatea stabilită de Dumnezeu
Numele Barac vine de la cuvântul din ebraică, baraq, adică fulger, fiul lui Abinoam, de la Chedeş, în Neftali, el este chemat de profeteasa Debora să unească triburile lui Israel la lupta împotriva lui Sisera, comandantul cananiților.
Jud 4:6. Ea a trimis să cheme pe Barac, fiul lui Abinoam, din Chedeş-Neftali, şi i-a zis: „Iată porunca pe care a dat-o Domnul Dumnezeul lui Israel: „Du-te, îndreaptă-te spre muntele Taborului şi ia cu tine zece mii de oameni din copiii lui Neftali şi din copiii lui Zabulon; 7. voi trage spre tine, la pârâul Chison, pe Sisera, căpetenia oştirii lui Iabin, împreună cu carele şi oştile lui, şi-l voi da în mâinile tale.” 8. Barac i-a zis: „Dacă vii tu cu mine, mă voi duce; dar dacă nu vii cu mine, nu mă voi duce.” 9. Ea a răspuns: „Voi merge cu tine; dar nu vei avea slavă în calea pe care mergi, căci Domnul va da pe Sisera în mâinile unei femei.” Şi Debora s-a sculat şi s-a dus cu Barac la Chedeş.
b) Barac este un exemplu care caută părtășia și biruința alături de poporul lui Dumnezeu
Jud 4:10. Barac a chemat pe Zabulon şi Neftali la Chedeş; zece mii de oameni mergeau în urma lui, şi Debora a plecat cu el. 11. Heber, chenitul, se despărţise de cheniţi, fiii lui Hobab, socrul lui Moise, şi îşi întinsese cortul până la stejarul Ţaanaim, lângă Chedeş. 12. Au dat de ştire lui Sisera că Barac, fiul lui Abinoam, s-a îndreptat spre muntele Taborului. 13. Şi, de la Haroşet-Goim, Sisera şi-a strâns spre pârâul Chisonului toate carele, nouă sute de care de fier, şi tot poporul care era cu el. 14. Atunci Debora a zis lui Barac: „Scoală-te, căci iată ziua când dă Domnul pe Sisera în mâinile tale. Într-adevăr, Domnul merge înaintea ta.” Şi Barac s-a repezit de pe muntele Taborului, cu zece mii de oameni după el.
c) Dumnezeu dă izbândă în poporul lui Dumnezeu atunci când este unitate și ascultare
Jud 5:19. Împăraţii au venit, s-au luptat; atunci au luptat împăraţii Canaanului la Tanaac, la apele Meghido; n-au luat nicio pradă, nici argint. 20. Din ceruri se luptau, de pe cărările lor, stelele se luptau împotriva lui Sisera, 21. Pârâul Chison i-a luat, pârâul din vremurile străvechi, pârâul Chison! Suflete, calcă-n picioare pe viteji! 22. Atunci copitele cailor au răsunat de goana, de goana năbădăioasă a războinicilor lor.

Viața noastră este un mers sinuos pe pământul acesta, ca și popor al lui Dumnezeu trebuie să depindem de Domnul și astfel să fim împliniți, trăind cu Domnul și având parte la sfârși de mântuirea lui veșnică:
– Ca și tineri trebuie să trăim prin credință, luând ca o binecuvântare faptul că ne-am născut în biserică, acceptând chemarea și rămânând sub autoritatea Domnului și să respingem compromisul acestei lumi
– Dumnezeu ne cheamă să trăim prin credință, chiar dacă ne-am născut sau trăim într-o conjunctură nefavorabilă și ne simțim nedreptățiți, trebuie să rămânem de partea Adevărului, să căutăm călăuzirea Duhului și să umblăm fără compromis pe pământ
– Chiar prin căderi, noi suntem chemați la pocăință, să rămânem sub autoritatea Domnului, în părtășie cu poporul Lui, căutând unitatea și ascultarea de Dumnezeu

Simion Ioanăș
Puteți citi materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 108
Opțiuni