Prin credință acceptăm prigoana, încrezându-ne în Dumnezeul nostru și acționând după voia Lui (Evrei 11:23-31)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Prin credință acceptăm prigoana, încrezându-ne în Dumnezeul nostru și acționând după voia Lui (Evrei 11:23-31)
Evrei 11:23. Prin credinţă a fost ascuns Moise trei luni de părinţii lui când s-a născut: pentru că vedeau că era frumos copilul şi nu s-au lăsat înspăimântaţi de porunca împăratului. 24. Prin credinţă Moise, când s-a făcut mare, n-a vrut să fie numit fiul fiicei lui faraon, 25. ci a vrut mai bine să sufere împreună cu poporul lui Dumnezeu decât să se bucure de plăcerile de o clipă ale păcatului. 26. El socotea ocara lui Hristos ca o mai mare bogăţie decât comorile Egiptului, pentru că avea ochii pironiţi spre răsplătire. 27. Prin credinţă a părăsit el Egiptul, fără să se teamă de mânia împăratului; pentru că a rămas neclintit, ca şi cum ar fi văzut pe Cel ce este nevăzut. 28. Prin credinţă a prăznuit el Paştile şi a făcut stropirea sângelui, pentru ca nimicitorul celor întâi născuţi să nu se atingă de ei. 29. Prin credinţă au trecut ei Marea Roşie ca pe uscat, pe când egiptenii, care au încercat s-o treacă, au fost înghiţiţi. 30. Prin credinţă au căzut zidurile Ierihonului, după ce au fost ocolite şapte zile. 31. Prin credinţă n-a pierit curva Rahav împreună cu cei răzvrătiţi, pentru că găzduise iscoadele cu bunăvoinţă.
Definirea credinței

– Credința este o încredere neclintită în promisiunile lui Dumnezeu și-o puternică încredințare despre ce nu se vede

Evrei 11:1. Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile care nu se văd.

– Credința este un dar de la Dumnezeu

Efeseni 2:8. Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. 9. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.

Am învățat din mesajul din lecția trecută câteva adevăruri importante:
1. Prin credință biruim în încercări încrezându-ne în promisiunile lui Dumnezeu

2. Prin credință biruim în încercări și chiar atunci când răul ne întinde capcane, Dumnezeu veghează la împlinirea Planului Său

3. Prin credință biruim în încercări, sprijinindu-ne pe Atotputernicia și Sfințenia lui Dumnezeu

Scoaterea poporului Israel din robia Egiptului reprezintă o prefigurare a Planului de Mântuire a lui Dumnezeu, prin care Dumnezeu ne scoate din robia păcatului și a satanei în mod miraculos și ne duce spre Țara promisă pentru cei ce cred în El, se opun răului șI ascultă de Dumnezeu.
Vom privi astăzi la câteva atitudini ale unor eroi ai credinței descriși în textul de astăzi cu privire la ieșirea poporului Israel din Egipt și călătoria spre Țara promisă:

1. Prin credință ne împotrivim guvernării care vor să ne ucidă copiii dăruiți de Dumnezeu
Evrei 11:23. Prin credinţă a fost ascuns Moise trei luni de părinţii lui când s-a născut: pentru că vedeau că era frumos copilul şi nu s-au lăsat înspăimântaţi de porunca împăratului.
– Nu trebuie să ascult de o guvernare care dorește să ucidă copiii dăruiți de Dumnezeu
 Exod 1:13. Atunci egiptenii au adus pe copiii lui Israel la o aspră robie. 14. Le-au făcut viaţa amară prin lucrări grele de lut şi cărămizi şi prin tot felul de lucrări de pe câmp, şi în toate muncile acestea, pe care-i sileau să le facă, erau fără niciun pic de milă. 15. Împăratul Egiptului a poruncit moaşelor evreilor, numite una Şifra, şi cealaltă Pua, 16. şi le-a zis: „Când veţi împlini slujba de moaşe pe lângă femeile evreilor şi le veţi vedea pe scaunul de naştere, dacă este băiat, să-l omorâţi; iar dacă este fată, s-o lăsaţi să trăiască.” 17. Dar moaşele s-au temut de Dumnezeu şi n-au făcut ce le poruncise împăratul Egiptului: ci au lăsat pe copiii de parte bărbătească să trăiască.
– Neascultând de o guvernare care dorește uciderea copiilor dăruiți de Dumnezeu o să aducă binecuvântare peste viețile noastre
Exod 1:21. Pentru că moaşele se temuseră de Dumnezeu, Dumnezeu le-a făcut case. 22. Atunci faraon a dat următoarea poruncă la tot poporul lui: „Să aruncaţi în râu pe orice băiat care se va naşte şi să lăsaţi pe toate fetele să trăiască.”
Exodul 2:1. Un om din casa lui Levi luase de nevastă pe o fată a lui Levi. 2. Femeia aceasta a rămas însărcinată şi a născut un fiu. A văzut că este frumos şi l-a ascuns trei luni. 3. Nemaiputând să-l ascundă, a luat un sicriaş de papură, pe care l-a uns cu lut şi cu smoală; a pus copilul în el şi l-a aşezat între trestii, pe malul râului. 4. Sora copilului pândea la o depărtare oarecare, ca să vadă ce are să i se întâmple. 5. Fata lui faraon s-a coborât la râu să se scalde; şi fetele care o însoţeau se plimbau pe marginea râului. Ea a zărit sicriaşul în mijlocul trestiilor şi a trimis pe roaba ei să-l ia. 6. L-a deschis şi a văzut copilul: era un băieţaş care plângea. I-a fost milă de el şi a zis: „Este un copil de al evreilor!” 7. Atunci sora copilului a zis fetei lui faraon: „Să mă duc să-ţi chem o doică dintre femeile evreilor, ca să-ţi alăpteze copilul?” 8. „Du-te”, i-a răspuns fata lui faraon. Şi fata s-a dus şi a chemat pe mama copilului.
Astăzi prin credință trebuie să ne împotrivim guvernării democrate din Statele Unite, care promovează avortul, ideologia de gen, îndoctrinarea copiilor noștri cu învățături anticriste, dorind uciderea copiilor atât fizic prin avort, cât și spiritual prin învățături anticriste.
Fapte 4:17. Dar, ca să nu se lăţească vestea aceasta mai departe în norod, să-i ameninţăm şi să le poruncim ca de acum încolo să nu mai vorbească nimănui în Numele acesta.” 18. Şi după ce i-au chemat, le-au poruncit să nu mai vorbească cu niciun chip, nici să mai înveţe pe oameni în Numele lui Isus. 19. Drept răspuns, Petru şi Ioan le-au zis: „Judecaţi voi singuri dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm mai mult de voi decât de Dumnezeu; 20. căci noi nu putem să nu vorbim despre ce am văzut şi am auzit.”

2. Prin credință ne identificăm cu poporul lui Dumnezeu prigonit și respingem colaborarea cu păcatul și cu un guvern împotrivitor lui Dumnezeu
Evrei 11:24. Prin credinţă Moise, când s-a făcut mare, n-a vrut să fie numit fiul fiicei lui faraon, 25. ci a vrut mai bine să sufere împreună cu poporul lui Dumnezeu decât să se bucure de plăcerile de o clipă ale păcatului. 26. El socotea ocara lui Hristos ca o mai mare bogăţie decât comorile Egiptului, pentru că avea ochii pironiţi spre răsplătire.
– Identifică-te cu poporul lui Dumnezeu și apelează la armele duhovnicești în sprijinul lui, fără ca să recurgi la păcat
Exod 2:10. Copilul a crescut, şi ea l-a adus fetei lui faraon; şi el i-a fost fiu. I-a pus numele Moise; „căci”, a zis ea, „l-am scos din ape.” 11. În vremea aceea, Moise, crescând mare, a ieşit pe la fraţii săi şi a fost martor la muncile lor grele. A văzut pe un egiptean care bătea pe un evreu, unul dintre fraţii lui. 12. S-a uitat în toate părţile şi, văzând că nu este nimeni, a omorât pe egiptean şi l-a ascuns în nisip.
– Respingând colaborarea cu un guvern împotrivitor lui Dumnezeu aduce prigoană și prin frații în credință, însă urmează Planul lui Dumnezeu, știind că El răsplătește integritatea
Exod 2:13. A ieşit şi în ziua următoare; şi iată că doi evrei se certau. A zis celui ce n-avea dreptate: „Pentru ce loveşti pe semenul tău?” 14. Şi omul acela a răspuns: „Cine te-a pus pe tine mai mare şi judecător peste noi? Nu cumva ai de gând să mă omori şi pe mine, cum ai omorât pe egipteanul acela?” Moise s-a temut şi a zis: „Nu mai încape îndoială că faptul este cunoscut.” 15. Faraon a aflat ce se petrecuse şi căuta să omoare pe Moise. Dar Moise a fugit dinaintea lui faraon şi a locuit în ţara Madian. A şezut lângă o fântână.
În cazul prigoanei împotriva noastră, noi trebuie să luptăm cu armele Luminii, să respingem păcatul și colaborarea cu o stăpânire anticristă, știind că avem înainte o Răsplătire pregătită de Domnul.
Efeseni 6:10. Încolo, fraţilor, întăriţi-vă în Domnul şi în puterea tăriei Lui. 11. Îmbrăcaţi-vă cu toată armura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţine piept împotriva uneltirilor diavolului. 12. Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti. 13. De aceea, luaţi toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul.
3. Prin credință ne încredem în Salvarea dată de Hristos Domnul și-n Harul și Minunile lui Dumnezeu atunci când răul ne înlănțuiește, indiferent dacă lucrează chiar printr-un guvern anticrist
Evrei 11:27. Prin credinţă a părăsit el Egiptul, fără să se teamă de mânia împăratului; pentru că a rămas neclintit, ca şi cum ar fi văzut pe Cel ce este nevăzut. 28. Prin credinţă a prăznuit el Paştile şi a făcut stropirea sângelui, pentru ca nimicitorul celor întâi născuţi să nu se atingă de ei. 29. Prin credinţă au trecut ei Marea Roşie ca pe uscat, pe când egiptenii, care au încercat s-o treacă, au fost înghiţiţi.
Noi ca și creștini suntem în călătorie spre Locul din Cer, trebuie ca prin credință să ne încredm în Mântuirea oferită de Domnul, în Harul șI Minunile Lui, atunci când răul ne întinde capcane, chiar și atunci când ăul se manifestă printr-un guvern anticrist.
Filipeni 2:9. De aceea şi Dumnezeu L-a înălţat nespus de mult şi I-a dat Numele care este mai presus de orice nume; 10. pentru ca, în Numele lui Isus, să se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pământ şi de sub pământ, 11. şi orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Hristos este Domnul. 12. Astfel, dar, preaiubiţilor, după cum totdeauna aţi fost ascultători, duceţi până la capăt mântuirea voastră, cu frică şi cutremur, nu numai când sunt eu de faţă, ci cu mult mai mult acum, în lipsa mea. 13. Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi şi vă dă, după plăcerea Lui, şi voinţa şi înfăptuirea. 14. Faceţi toate lucrurile fără cârtiri şi fără şovăieli, 15. ca să fiţi fără prihană şi curaţi, copii ai lui Dumnezeu, fără vină, în mijlocul unui neam ticălos şi stricat, în care străluciţi ca nişte lumini în lume, 16. ţinând sus Cuvântul vieţii; aşa ca, în ziua lui Hristos, să mă pot lăuda că n-am alergat, nici nu m-am ostenit în zadar. 17. Şi chiar dacă va trebui să fiu turnat ca o jertfă de băutură peste jertfa şi slujba credinţei voastre, eu mă bucur, şi mă bucur cu voi toţi. 18. Tot aşa şi voi, bucuraţi-vă, şi bucuraţi-vă împreună cu mine.
4. Prin credință acționează față de potrivnici cu dragoste, căutând ca Harul și Mântuirea lui Dumnezeu să se reverse și peste ei, știind că biruința și răzbunarea sunt ale Domnului
Evrei 11:30. Prin credinţă au căzut zidurile Ierihonului, după ce au fost ocolite şapte zile. 31. Prin credinţă n-a pierit curva Rahav împreună cu cei răzvrătiţi, pentru că găzduise iscoadele cu bunăvoinţă.
– Prin credință acționează cu dragoste, Dumnezeu are de Mântuit și pe unii din potrivnici
Iosua 2:8. Înainte de a se culca iscoadele, Rahav s-a suit la ei pe acoperiş 9. şi le-a zis: „Ştiu că Domnul v-a dat ţara aceasta, căci ne-a apucat groaza de voi, şi toţi locuitorii ţării tremură înaintea voastră. 10. Fiindcă am auzit cum, la ieşirea voastră din Egipt, Domnul a secat înaintea voastră apele Mării Roşii şi am auzit ce aţi făcut celor doi împăraţi ai amoriţilor dincolo de Iordan, lui Sihon şi Og, pe care i-aţi nimicit cu desăvârşire. 11. De când am auzit lucrul acesta, ni s-a tăiat inima şi toţi ne-am pierdut nădejdea înaintea voastră; căci Domnul Dumnezeul vostru este Dumnezeu sus în ceruri şi jos pe pământ. 12. Şi acum, vă rog, juraţi-mi pe Domnul că veţi avea faţă de casa tatălui meu aceeaşi bunăvoinţă pe care am avut-o eu faţă de voi. Daţi-mi un semn de încredinţare 13. că veţi lăsa cu viaţă pe tatăl meu, pe mama mea, pe fraţii mei, pe surorile mele şi pe toţi ai lor şi că ne veţi scăpa de la moarte.” 14. Bărbaţii aceia i-au răspuns: „Suntem gata să murim pentru voi, dacă nu ne daţi pe faţă; şi când Domnul ne va da ţara aceasta, ne vom purta cu tine cu bunăvoinţă şi credincioşie.”
Iosua 2:18. La intrarea noastră în ţară, leagă funia aceasta de fir cărămiziu la fereastra prin care ne-ai coborât şi strânge la tine în casă pe tatăl tău, pe mama ta, pe fraţii tăi şi pe toată familia tatălui tău. 19. Dacă vreunul din ei va ieşi pe poarta casei tale, ca să meargă afară pe uliţă, sângele lui va cădea asupra capului lui, şi noi vom fi nevinovaţi: dar dacă va pune cineva mâna pe vreunul din cei ce vor fi cu tine în casă, sângele lui va cădea asupra capului nostru. 20. Şi dacă ne vei da pe faţă, vom fi dezlegaţi de jurământul pe care ne-ai pus să-l facem.”
– Prin credință acționează după Cuvântul lui Dumnezeu, în ascultare de Domnul știind că El o să dea biruința
Iosua 6:2. Domnul a zis lui Iosua: „Iată, dau în mâinile tale Ierihonul şi pe împăratul lui, pe vitejii lui ostaşi. 3. Înconjuraţi cetatea, voi toţi bărbaţii de război, dând ocol cetăţii o dată. Aşa să faci şase zile. 4. Şapte preoţi să poarte înaintea chivotului şapte trâmbiţe de corn de berbec; în ziua a şaptea, să înconjuraţi cetatea de şapte ori, şi preoţii să sune din trâmbiţe. 5. Când vor suna lung din cornul de berbec şi când veţi auzi sunetul trâmbiţei, tot poporul să scoată mari strigăte. Atunci zidul cetăţii se va prăbuşi, şi poporul să se suie, fiecare drept înainte.”
1. Prin credință ne împotrivim guvernării care vor să ne ucidă copiii dăruiți de Dumnezeu
2. Prin credință ne identificăm cu poporul lui Dumnezeu prigonit și respingem colaborarea cu păcatul și cu un guvern împotrivitor lui Dumnezeu

3.  Prin credință ne încredem în Salvarea dată de Hristos Domnul și-n Harul și Minunile lui Dumnezeu atunci când răul ne înlănțuiește, indiferent dacă lucrează chiar printr-un guvern anticrist
4. Prin credință acționează față de potrivnici cu dragoste, căutând ca Harul și Mântuirea lui Dumnezeu să se reverse și peste ei, știind că biruința și răzbunarea sunt ale Domnului

Simion Ioanăș

 

Puteți citi materialul și aici.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 96
Opțiuni