Nu sta nepăsător față de-o mântuire așa de mare (Evrei 2:2-4)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Nu sta nepăsător față de-o mântuire așa de mare (Evrei 2:2-4)

Evrei 2:2. Căci, dacă Cuvântul vestit prin îngeri s-a dovedit nezguduit şi dacă orice abatere şi orice neascultare şi-a primit o dreaptă răsplătire, 3. cum vom scăpa noi, dacă stăm nepăsători faţă de o mântuire aşa de mare, care, după ce a fost vestită întâi de Domnul, ne-a fost adeverită de cei ce au auzit-o, 4. în timp ce Dumnezeu întărea mărturia lor cu semne, puteri şi felurite minuni şi cu darurile Duhului Sfânt, împărţite după voia Sa!

INTRODUCERE – INTRODUCTION
În capitolul acesta vedem importanța mântuirii în viața oamenilor prin Domnul Isus și purtarea de grijă și binecuvântările față de cei care acceptă jertfa Domnului puse în antititeză cu pericolul nepăsării față de Mântuirea oferită omului.

PREZENTAREA ȘI INTERPRETAREA LECȚIEI-THE LESSON PRESENTATION AND INTERPRETATION
1. Nepăsarea în fața Cuvântului lui Dumnezeu (a veștii mântuirii) rămâne actuală, crucială și are ca rezultat pedeapsa
Evrei 2:2. Căci, dacă Cuvântul vestit prin îngeri s-a dovedit nezguduit şi dacă orice abatere şi orice neascultare şi-a primit o dreaptă răsplătire, 3. cum vom scăpa noi, dacă stăm nepăsători faţă de o mântuire aşa de mare, care, după ce a fost vestită întâi de Domnul, ne-a fost adeverită de cei ce au auzit-o
a) Nepăsarea față de Cuvânt duce la rătăcire și despărțire de Dumnezeu
Romani 1:28. Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite. 29. Astfel, au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de porniri răutăcioase; sunt şoptitori, 30. bârfitori, urâtori de Dumnezeu, obraznici, trufaşi, lăudăroşi, născocitori de rele, neascultători de părinţi, 31. fără pricepere, călcători de cuvânt, fără dragoste firească, neînduplecaţi, fără milă. 32. Şi, măcar că ştiu hotărârea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totuşi, ei nu numai că le fac, dar şi găsesc de buni pe cei ce le fac.
b) Nepăsarea față de Cuvânt duce la consecințe grave în relația cu Dumnezeu
Fiindcă eu chem și voi vă împotriviți, fiindcă îmi întind mâna și nimeni nu ia seama, fiindcă lepădați toate sfaturile mele, și nu vă plac mustrările mele, de aceea și eu, voi râde când veți fi în vreo nenorocire, îmi voi bate joc de voi când vă va apuca groaza, când vă va apuca groaza ca o furtună, și când vă va învălui nenorocirea ca un vârtej, când va da peste voi necazul și strâmtorarea. Atunci mă vor chema, și nu voi răspunde; mă vor căuta, și nu mă vor găsi. (Prov 1:24-28)
c) Nepăsarea față de Cuvânt duce la consecințe grave în veșnicii, la pedeapsa veșnică
De aceea se vor hrăni cu roadele umbletelor lor, și se vor sătura cu sfaturile lor. Căci împotrivirea proștilor îi ucide, și liniștea nebunilor îi pierde; dar cel ce m-ascultă va locui fără grijă, va trăi liniștit și fără să se teamă de vreun rău. (Prov 1:31-33)
Ioan 3:14. Şi, după cum a înălţat Moise şarpele în pustiu, tot aşa trebuie să fie înălţat şi Fiul omului, 15. pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. 16. Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. 17. Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El. 18. Oricine crede în El nu este judecat; dar cine nu crede a şi fost judecat, pentru că n-a crezut în Numele singurului Fiu al lui Dumnezeu. 19. Şi judecata aceasta stă în faptul că, odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele. 20. Căci oricine face răul urăşte lumina şi nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele. 21. Dar cine lucrează după adevăr vine la lumină, pentru ca să i se arate faptele, fiindcă sunt făcute în Dumnezeu.”

2. Nepăsarea față de Cuvântul lui Dumnezeu (a veștii mântuirii) duce la lipsa binecuvântării sau la egoism în fața nevoilor semenilor
Femei fără grijă, sculați-vă și ascultați glasul meu! Fiice nepăsătoare, luați aminte la cuvântul meu! Într-un an și câteva zile, veți tremura, nepăsătoarelor; căci se va duce culesul viilor, și strângerea poamelor nu va mai veni. Îngroziți-vă, voi cele fără grijă! Tremurați, nepăsătoarelor! Dezbrăcați-vă, dezgoliți-vă și încingeți-vă coapsele cu haine de jale! Bateți-vă pieptul, aducându-vă aminte de frumusețea câmpiilor și de rodnicia viilor. (Isaia 32:9-12)
Iată care a fost nelegiuirea sorei tale Sodoma: era îngâmfată, trăia în belșug și într-o liniște nepăsătoare, ea și fiicele ei, și nu sprijinea mâna celui nenorocit și celui lipsit. (Ezechiel 16:49)

3. Nepăsarea față de Cuvântul lui Dumnezeu duce la o viață de creștin apatic, la o viață de creștin căldicel
Evrei 2:4. în timp ce Dumnezeu întărea mărturia lor cu semne, puteri şi felurite minuni şi cu darurile Duhului Sfânt, împărţite după voia Sa!
Nu fii nepăsător de darul care este în tine, care ți-a fost dat prin proorocie, cu punerea mâinilor de către ceata prezbiterilor (1 Timotei 4:14)
Apoc 3:15. „Ştiu faptele tale: că nu eşti nici rece, nici în clocot. O, dacă ai fi rece sau în clocot! 16. Dar, fiindcă eşti căldicel, nici rece, nici în clocot, am să te vărs din gura Mea.

APLI
CAREA LECȚIEI-THE LESSON APPLICATION
Nepăsarea față de mântuirea oferită de Dumnezeu duce la pedeapsă, pedeapsă aplicată atât credincioșilor, cât și necredincioși, iar nepăsarea aceasta duce la rătăcire, la despărțire veșnică față de Domnul, la consecințe grave în relația cu Domnul, la o viață de egoism, la lipsa binecuvântării lui Dumnezeu, noi ca și credincioși suntem îndemnați să fim în clocot, harnici în lucrul Domnului și astfel vom sta departe față de o stare de apatie și de creștini căldicei, fiind în clocot pentru Domnul.

ÎNTREBĂRI–QUESTIONS:

Unde poate duce nepăsarea față de mântuire la oamenii necredincioși?
Unde poate duce nepăsarea față de mântuire în viața de creștini sau viața bisericii?
Ce să facem pentru a nu fi nepăsători față de mântuirea oferită de Dumnezeu?
Simion Ioanăș
Puteți citi materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 187
Opțiuni