Mesajul Domnului către cele șapte biserici – Biserica din Pergam (Apoc 2:12-17)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Mesajul Domnului către cele șapte biserici – Biserica din Pergam (Apoc 2:12-17)
Apoc 2:12. Îngerului Bisericii din Pergam scrie-i: „Iată ce zice Cel ce are sabia ascuţită cu două tăişuri: 13. „Ştiu unde locuieşti: acolo unde este scaunul de domnie al Satanei. Tu ţii Numele Meu şi n-ai lepădat credinţa Mea nici chiar în zilele acelea când Antipa, martorul Meu credincios, a fost ucis la voi, acolo unde locuieşte Satana. 14. Dar am ceva împotriva ta. Tu ai acolo nişte oameni care ţin de învăţătura lui Balaam, care a învăţat pe Balac să pună o piatră de poticnire înaintea copiilor lui Israel, ca să mănânce din lucrurile jertfite idolilor şi să se dedea la curvie. 15. Tot aşa, şi tu ai câţiva care, de asemenea, ţin învăţătura nicolaiţilor, pe care Eu o urăsc. 16. Pocăieşte-te, dar. Altfel, voi veni la tine curând şi Mă voi război cu ei cu sabia gurii Mele.” 17. Cine are urechi să asculte ce zice bisericilor Duhul: „Celui ce va birui îi voi da să mănânce din mana ascunsă şi-i voi da o piatră albă; şi pe piatra aceasta este scris un nume nou pe care nu-l ştie nimeni decât acela care-l primeşte.”

– Apocalipsa o carte a descoperirii
Apocalipsa este atribuită Apostolului Ioan și este o descoperire a Domnului Isus Hristos către cele șapte biserici din Asia mică, în Turcia de astăzi și pentru creștinii de pretutindeni, descoperire făcută lui Ioan pe Insula Patmos.
Cuvântul „apocalipsa” vine din cuvântul grecesc ἀποκάλυψις (apokálupsis) care înseamnă „descoperire, revelație”.

Apocalipsa 1:1. Descoperirea lui Isus Hristos pe care i-a dat-o Dumnezeu, ca să arate robilor Săi lucrurile care au să se întâmple în curând. Şi le-a făcut-o cunoscut, trimiţând, prin îngerul Său, la robul Său Ioan 2. care a mărturisit despre Cuvântul lui Dumnezeu şi despre mărturia lui Isus Hristos şi a spus tot ce a văzut. 3. Ferice de cine citeşte şi de cei ce ascultă cuvintele acestei prorocii şi păzesc lucrurile scrise în ea! Căci vremea este aproape!
– Apocalipsa o carte a speranței
Cartea Apocalipsa dă speranță tuturor creștinilor, în special celor aflați în suferință, prin prezentarea lui Isus Hristos biruitorul, Împăratul împăraților și Domnul domnilor.
Prima descoperire făcută de Domnul Isus sunt mesajele adresate celor șapte Biserici din Asia mică.
Apoc 1:4. Ioan, către cele şapte biserici care sunt în Asia: Har şi pace vouă din partea Celui ce este, Celui ce era şi Celui ce vine, şi din partea celor şapte duhuri, care stau înaintea scaunului Său de domnie, 5. şi din partea lui Isus Hristos, Martorul credincios, Cel întâi născut din morţi, Domnul împăraţilor pământului! A Lui, care ne iubeşte, care ne-a spălat de păcatele noastre cu sângele Său 6. şi a făcut din noi o împărăţie şi preoţi pentru Dumnezeu, Tatăl Său: a Lui să fie slava şi puterea în vecii vecilor! Amin. 7. Iată că El vine pe nori. Şi orice ochi Îl va vedea; şi cei ce L-au străpuns. Şi toate seminţiile pământului se vor boci din pricina Lui! Da, Amin.
– Apocalipsa o carte a biruinței în Hristos Isus
Apocalipsa 1:12. M-am întors să văd glasul care-mi vorbea. Şi, când m-am întors, am văzut şapte sfeşnice de aur. 13. Şi, în mijlocul celor şapte sfeşnice, pe Cineva care semăna cu Fiul omului, îmbrăcat cu o haină lungă până la picioare şi încins la piept cu un brâu de aur. 14. Capul şi părul Lui erau albe ca lâna albă, ca zăpada; ochii Lui erau ca para focului; 15. picioarele Lui erau ca arama aprinsă şi arsă într-un cuptor; şi glasul Lui era ca vuietul unor ape mari. 16. În mâna dreaptă ţinea şapte stele. Din gura Lui ieşea o sabie ascuţită cu două tăişuri, şi faţa Lui era ca soarele când străluceşte în toată puterea lui. 17. Când L-am văzut, am căzut la picioarele Lui ca mort. El Şi-a pus mâna dreaptă peste mine şi a zis: „Nu te teme! Eu sunt Cel Dintâi şi Cel de pe Urmă, 18. Cel Viu. Am fost mort, şi iată că sunt viu în vecii vecilor. Eu ţin cheile morţii şi ale Locuinţei morţilor.

Mesajul trecut legat de Biserica din Smirna:
– Domnul este Sursa noastră de putere, viață și mângâiere, noi trebuie să alungăm orice îngrijorare și să ne ancorăm viața în Domnul.
– Hristos Domnul cunoaște problemele cu care ne confruntăm, ne vede bogați spiritual și ne îndeamnă să n-avem frică și să-I rămânem credincioși
– Hristos Domnul dă bisericii Lui o perspectivă de viitor printr-o strategie și nădejde clară


Privim astăzi spre mesajul Domnului Isus către Biserica din Pergam, și învățăm câteva descoperiri cu privire la Biserica din Pergam, prin care putem învăța câteva adevăruri care ne ajută să biruim pe calea credinței:

1. Domnul Isus este autoritate și normă reală și finală în viața creștină
Apoc 2:12. Îngerului Bisericii din Pergam scrie-i: „Iată ce zice Cel ce are sabia ascuţită cu două tăişuri:
Hristos Domnul posedă aici o autoritate reală şi finală, simbolizată printr-o „sabie cu două tăişuri” (v. 12), în locul unde proconsului roman a exercitat „puterea sabiei”.

PERGAM, oraș antic în NV Asiei Mici, pe locul actualei localități Bergama din Turcia, întemeiat în sec. 12 î. Hr, în partea de V a Turciei asiatice de astăzi.
A ajuns să fie un oraş foarte important numai după anul 282 î. Cr. , Pergamul a devenit capitala împărăţiei Ataliei, care în 133 î. Cr. a fost lăsată moştenire romanilor. Primul templu al cultului împăratului a fost zidit în Pergam (cca. 29 î. Cr.) în cinstea Romei şi a lui August. Dacă Efesul a fost un centru comercial, Pergam-ul a fost un centru religios, plin de temple păgâne, al lui Zeus, Atena, Dionisius şi Asclepius. Asclepius era un zeu al vindecării legat de niște ape termale existente acolo.
Numele Pergam vine din grecescul Pergamos (Πέργαμος), se presupune că acolo a fost inventat ((?) cf. Gardthausen, Griech. Palaeogr. , p. 39f; Birt, Antikes Buchwesen, capitolul ii.) și fabricat pergamentul.
De asemenea cuvântul Pergamos vine din purgos (πύργος) care înseamnă turn sau o structură fortificată.
 
În mijlocul idolatriei lumii, a unor religii false și păgâne și a dominării puterii politice învățăm astăzi, la fel ca și Biserica din Pergam că autoritatea și norma reală este și rămâne Hristos Domnul, Cuvântul lui Dumnezeu.
a) Cuvântul lui Dumnezeu este Normă și după această normă o să judece Dumnezeu
Ioan 1:1. La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu. 2. El era la început cu Dumnezeu. 3. Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut, n-a fost făcut fără El. 4. În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor. 5. Lumina luminează în întuneric, şi întunericul n-a biruit-o. 6. A venit un om trimis de Dumnezeu: numele lui era Ioan. 7. El a venit ca martor, ca să mărturisească despre Lumină, pentru ca toţi să creadă prin el. 8. Nu era el Lumina, ci el a venit ca să mărturisească despre Lumină. 9. Lumina aceasta era adevărata Lumină, care luminează pe orice om, venind în lume. 10. El era în lume, şi lumea a fost făcută prin El, dar lumea nu L-a cunoscut. 11. A venit la ai Săi, şi ai Săi nu L-au primit. 12. Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; 13. născuţi nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.
Romani 2:16. Şi faptul acesta se va vedea în ziua când, după Evanghelia mea, Dumnezeu va judeca, prin Isus Hristos, lucrurile ascunse ale oamenilor.
b) Cuvântul lui Dumnezeu este o armă care este parte din armura credinciosului
Efeseni 6:17. Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu.
Evrei 4:12. Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii. 13. Nicio făptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol şi descoperit înaintea ochilor Aceluia cu care avem a face.

2. Domnul Isus ne vrea mărturii vii, chiar cu prețul vieții, în mijlocul unei lumi oculte

Apoc 2:13. „Ştiu unde locuieşti: acolo unde este scaunul de domnie al Satanei. Tu ţii Numele Meu şi n-ai lepădat credinţa Mea nici chiar în zilele acelea când Antipa, martorul Meu credincios, a fost ucis la voi, acolo unde locuieşte Satana.

Antipa, un martir din biserica din Pergam care, potrivit tradiţiei, a fost ars de viu într-un cazan înroşit în foc, în timpul domniei lui Domiţian.
Altarul din Pergamon (greacă veche: Βωμός τῆς Περγάμου) a fost o construcție monumentală construită în timpul domniei regelui grec antic Eumenes al II-lea în prima jumătate a secolului al II-lea î. Hr. pe una dintre terasele acropolei din Pergamon din Asia Mică.

Structura avea 35,64 metri (116′ 31/32″) lățime și 33,4 metri (109′ 6 5/8″) adâncime; Doar scara din față avea o lățime de aproape 20 de metri (65’ 11/16″). Baza era decorată cu o friză în înalt relief care arată bătălia dintre uriași și zeii olimpici, cunoscută sub numele de Gigantomahia.

Matei 10:16. Iată, Eu vă trimit ca pe nişte oi în mijlocul lupilor. Fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi fără răutate ca porumbeii. 17. Păziţi-vă de oameni; căci vă vor da în judecata soboarelor şi vă vor bate în sinagogile lor. 18. Din pricina Mea, veţi fi duşi înaintea dregătorilor şi înaintea împăraţilor, ca să slujiţi ca mărturie înaintea lor şi înaintea Neamurilor. 19. Dar, când vă vor da în mâna lor, să nu vă îngrijoraţi, gândindu-vă cum sau ce veţi spune; căci ce veţi avea de spus vă va fi dat chiar în ceasul acela; 20. fiindcă nu voi veţi vorbi, ci Duhul Tatălui vostru va vorbi în voi. 21. Fratele va da la moarte pe fratele său, şi tatăl pe copilul lui; copiii se vor scula împotriva părinţilor lor şi-i vor omorî. 22. Veţi fi urâţi de toţi, din pricina Numelui Meu; dar cine va răbda până la sfârşit va fi mântuit.

3. Domnul Isus este împotriva compromisului în Biserică și cheamă la pocăință
Apoc 2:14. Dar am ceva împotriva ta. Tu ai acolo nişte oameni care ţin de învăţătura lui Balaam, care a învăţat pe Balac să pună o piatră de poticnire înaintea copiilor lui Israel, ca să mănânce din lucrurile jertfite idolilor şi să se dedea la curvie. 15. Tot aşa, şi tu ai câţiva care, de asemenea, ţin învăţătura nicolaiţilor, pe care Eu o urăsc. 16. Pocăieşte-te, dar. Altfel, voi veni la tine curând şi Mă voi război cu ei cu sabia gurii Mele.”

2 Petru 2:14. Le scapara ochii de preacurvie si nu se satura de pacatuit. Momesc sufletele nestatornice, au inima deprinsa la lacomie, sunt niste blestemati! 15. Dupa ce au parasit calea cea dreapta, au ratacit si au urmat calea lui Balaam, fiul lui Bosor, care a iubit plata faradelegii. 16. Dar a fost mustrat aspru pentru calcarea lui de lege: o magarita necuvantatoare, care a inceput sa vorbeasca cu glas omenesc, a pus frau nebuniei prorocului. 17. Oamenii acestia sunt niste fantani fara apa, niste nori alungati de furtuna; lor le este pastrata negura intunericului. 18. Ei vorbesc cu trufie lucruri de nimic, momesc, cu poftele carnii si cu desfranari, pe cei ce de abia au scapat de cei ce traiesc in ratacire. 19. Le fagaduiesc slobozenia, in timp ce ei insisi sunt robi ai stricaciunii. Caci fiecare este robul lucrului de care este biruit.
Irineu, ucenic al lui Policarp, născut la Smirna, în secolul al 2-lea îi identifică pe nicolaiți cu o sectă gnostică în scrierile lui, adepții acestei secte susțineau că faptele trupului nu afectează curăția sufletului și deci nu au nici o legătură cu mântuirea.

Dumnezeu ne vrea pe fiecare din noi trăind în integritate, ne vrea sfinții lui, pentru ca astfel să avem o viață plină de binecuvântări cerești.
Luca 12:8. Eu vă spun: pe oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor îl va mărturisi şi Fiul omului înaintea îngerilor lui Dumnezeu; 9. dar cine se va lepăda de Mine înaintea oamenilor va fi lepădat şi el înaintea îngerilor lui Dumnezeu. 10. Şi oricui va vorbi împotriva Fiului omului i se va ierta; dar oricui va huli împotriva Duhului Sfânt nu i se va ierta. 11. Când vă vor duce înaintea sinagogilor, înaintea dregătorilor şi înaintea stăpânirilor, să nu vă îngrijoraţi cum veţi răspunde pentru apărarea voastră, nici ce veţi vorbi; 12. căci Duhul Sfânt vă va învăţa chiar în ceasul acela ce va trebui să vorbiţi.”
Matei 6:24. Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt; sau va ţine la unul şi va nesocoti pe celălalt; nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.

4. Domnul Isus promite celor care vor birui mana ascunsă și-o piatră albă
Apoc 2:17. Cine are urechi să asculte ce zice bisericilor Duhul: „Celui ce va birui îi voi da să mănânce din mana ascunsă şi-i voi da o piatră albă; şi pe piatra aceasta este scris un nume nou pe care nu-l ştie nimeni decât acela care-l primeşte.”
Mana ascunsă
Este Hrana din Cer, viața veșnică în Hristos Isus, veșnicia pe care acum o percepem prin credință dar atunci o vom avea desăvârșit.
1 Cor 3:9. Căci cunoaştem în parte şi prorocim în parte; 10. dar, când va veni ce este desăvârşit, acest „în parte” se va sfârşi. 11. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc. 12. Acum, vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos; dar atunci, vom vedea faţă în faţă. Acum, cunosc în parte; dar atunci, voi cunoaşte deplin, aşa cum am fost şi eu cunoscut pe deplin.
Piatra albă:
Cuvântul folosit este psefos, care înseamnă „pietricele șlefuite de apă”, „prundiș”
– Domnul ne șlefuiește prin cuvântul Său și ne pregătește pentru Cer
Tribunalele din vechime, în cadrul cărora judecătorii își exprimau verdictul prin intermediul unei pietre mici: albă, dacă acuzatul era absolvit, și neagră, dacă era condamnat
O pietricică albă se mai folosea ca bilet de intrare la festivitățile publice organizate de împărat
– Domnul ne dă verdictul absolviți de păcat și ne asigură intrarea în Împărăția Lui și un nume nou, o identitate nouă, un caracter veșnic, o schimbare definitivă
 
Dumnezeu vrea să ne învețe astăzi prin mesajul către Biserica din Pergam câteva adevăruri importante pentru viața noastră ca și creștini și biserică:
– Domnul Isus este autoritate și normă reală și finală în viața creștină
– Domnul Isus ne vrea mărturii vii, chiar cu prețul vieții, în mijlocul unei lumi oculte
– Domnul Isus este împotriva compromisului în Biserică și cheamă la pocăință
– Domnul Isus promite celor care vor birui mana ascunsă și-o piatră albă

Simion Ioanăș

Puteți viziona materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 74
Opțiuni