Lupta pentru credința dată sfinților (Iuda 1:1-4)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Lupta pentru credința dată sfinților (Iuda 1:1-4)

Iuda 1:1. Iuda, rob al lui Isus Hristos şi fratele lui Iacov, către cei chemaţi, care sunt iubiţi în Dumnezeu Tatăl şi păstraţi pentru Isus Hristos: 2. Îndurarea, pacea şi dragostea să vă fie înmulţite. 3. Preaiubiţilor, pe când căutam cu tot dinadinsul să vă scriu despre mântuirea noastră de obşte, m-am văzut silit să vă scriu ca să vă îndemn să luptaţi pentru credinţa care a fost dată sfinţilor o dată pentru totdeauna. 4. Căci s-au strecurat printre voi unii oameni, scrişi demult pentru osânda aceasta, oameni neevlavioşi, care schimbă în desfrânare harul Dumnezeului nostru şi tăgăduiesc pe singurul nostru Stăpân şi Domn, Isus Hristos.

Iuda cel care a scris epistola spune că este fratele lui Iacov. Este posibil să fie vorba de Iacov fratele Domnului din Gal 1:19: ”Dar n-am văzut pe niciun altul dintre apostoli decât pe Iacov, fratele Domnului.”.
În cazul acesta avem de-a face cu Iuda, fratele lui Domnului Isus din:
Matei 13:55. Oare nu este El fiul tamplarului? Nu este Maria mama Lui? Si Iacov, Iosif, Simon si Iuda, nu sunt ei fratii Lui?

Epistola aceasta tratează o temă importantă a vieții creștine, anume apărarea credinței apostolice, o apologetică sănătoasă cu privire la lupta ce-o avem de dus pe calea credinței.
Dacă întâlnim pe apostolul Pavel atacând legalismul cu care era atacată învățătura sănătoasă prin curentul iudaic sau învățătura ascetică atacată în epistola lui Pavel către Coloseni, Iuda atacă în epistola aceasta libertatea transformată în libertinism.
Iuda 1:4. Căci s-au strecurat printre voi unii oameni, scrişi demult pentru osânda aceasta, oameni neevlavioşi, care schimbă în desfrânare harul Dumnezeului nostru şi tăgăduiesc pe singurul nostru Stăpân şi Domn, Isus Hristos.
Probabil era atacat curentul gnostic care încerca să pătrundă în vremea respectivă în Bisericile de atunci.

Gnosticismul adoptă un dualism privitor la spirit și materie, afirmă că materia este, prin moștenire, rea, dar că spiritul este bun. Ca rezultat gnosticii cred că tot ceea ce se face în trup, chiar și cel mai scârbos păcat, nu are nicio semnificație, pentru că viața reală există numai în domeniul spiritual.
Gnosticii pretind că posedă o cunoaștere elevată, un „adevăr mai înalt”, cunoscut de extrem de puțini oameni. Gnosticismul vine de la cuvântul grecesc gnosis, care înseamnă „a ști”. Gnosticii pretind că dețin o cunoaștere mai înaltă, dobândită nu din Biblie, ci dintr-un plan existențial mistic mai înalt.

Epistola de astăzi este extraordinar de potrivită în contextul actual al creștinismului, astăzi când misticismul și libertinismul au pătruns adânc în multe biserici și în învățătura dată în multe Biserici, de aceea să ne apropiem de textul de atsăzi și să vedem câteva îndemnuri ale lui Iuda privitor la Lupta pentru credința dată sfinților:

1. Învățătura falsă trebuie demascată, nu-i destul să prezinți adevărul alături de învățătura falsă și să speri că oamenii se vor trezi
Iuda 1: 3. Preaiubiţilor, pe când căutam cu tot dinadinsul să vă scriu despre mântuirea noastră de obşte, m-am văzut silit să vă scriu ca să vă îndemn să luptaţi pentru credinţa care a fost dată sfinţilor o dată pentru totdeauna. 4. Căci s-au strecurat printre voi unii oameni, scrişi demult pentru osânda aceasta, oameni neevlavioşi, care schimbă în desfrânare harul Dumnezeului nostru şi tăgăduiesc pe singurul nostru Stăpân şi Domn, Isus Hristos.
Astăzi avem parte de oameni care învață că odată mântuit poți face ce vrei, iar libertinismul s-a transformat într-o realitate a multor biserici, divorțuri, imoralitate, o asemănare cu lumea în mai toate aspectele vieții.
Efeseni 4:17. Iată, dar, ce vă spun şi mărturisesc eu în Domnul: să nu mai trăiţi cum trăiesc păgânii în deşertăciunea gândurilor lor, 18. având mintea întunecată, fiind străini de viaţa lui Dumnezeu, din pricina neştiinţei în care se află în urma împietririi inimii lor. 19. Ei şi-au pierdut orice pic de simţire, s-au dedat la desfrânare şi săvârşesc cu lăcomie orice fel de necurăţie. 20. Dar voi n-aţi învăţat aşa pe Hristos; 21. dacă, cel puţin, L-aţi ascultat şi dacă, potrivit adevărului care este în Isus, aţi fost învăţaţi 22. cu privire la felul vostru de viaţă din trecut, să vă dezbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înşelătoare; 23. şi să vă înnoiţi în duhul minţii voastre, 24. şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă adevărul. 25. De aceea, lăsaţi-vă de minciună: „Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul”, pentru că suntem mădulare unii altora. 26. „Mâniaţi-vă, şi nu păcătuiţi.” Să n-apună soarele peste mânia voastră 27. şi să nu daţi prilej diavolului. 28. Cine fura să nu mai fure; ci mai degrabă să lucreze cu mâinile lui la ceva bun, ca să aibă ce să dea celui lipsit.

Pe de altă parte misticismul a mers foarte departe și unii se hrănesc cu revelații și manifestări care n-au nimic de-a face cu Cuvântul lui Dumnezeu.
Fenomenul carismatic și fenomenul Reding, California a ajuns la un misticism ocult care nu mai are nimic de-a face cu Dumnezeu și a devenit un pericol pentru multe biserici. Teologia prosperității în care banii curg gârlă și suntem sănătoși tun până în Împărăția lui Dumnezeu nu este biblică. Tit 2:1. Tu însă vorbește lucruri care se potrivesc cu învățătura sănătoasă.
2 Timotei 4:1. Te rog fierbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa: 2. propovăduieşte Cuvântul, stăruie asupra lui la timp şi nelatimp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândeţea şi învăţătura. 3. Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor. 4. Îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite. 5. Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferinţele, fă lucrul unui evanghelist şi împlineşte-ţi bine slujba.

2. Domnul pedepsește păcatul și imoralitatea de orice fel este, chiar dacă unii oameni au transformat harul în desfrânare și tăgăduiesc Adevărul lui Dumnezeu
Iuda 1:5. Vreau să vă aduc aminte, măcar că ştiţi o dată pentru totdeauna toate aceste lucruri, că Domnul, după ce a izbăvit pe poporul Său din ţara Egiptului, în urmă a nimicit pe cei ce n-au crezut. 6. El a păstrat pentru judecata zilei celei mari, puşi în lanţuri veşnice, în întuneric, pe îngerii care nu şi-au păstrat vrednicia, ci şi-au părăsit locuinţa. 7. Tot aşa, Sodoma şi Gomora şi cetăţile dimprejurul lor, care se dăduseră ca şi ele la curvie şi au poftit după trupul altuia, ne stau înainte ca o pildă, suferind pedeapsa unui foc veşnic. 8. Totuşi oamenii aceştia, târâţi de visările lor, îşi pângăresc la fel trupul, nesocotesc stăpânirea şi batjocoresc dregătoriile.
Iuda 1:16. Ei sunt nişte cârtitori, nemulţumiţi cu soarta lor; trăiesc după poftele lor; gura le este plină de vorbe trufaşe şi slăvesc pe oameni pentru câştig.

Imoralitatea sexuală și de orice fel a ajuns la un apogeu atât în societatea care-o vedem în jur prin curentul Woke, cât și a pătruns în libertinismul din Biserici manifestat prin divorțuri, negarea abstinenței înaintea căsătoriei, însă și acceptul în anumite biserici a căsătoriilor diferite de cele tradiționale, cu temei biblic.


3. Ocultismul ascuns își caută poartă de intrare într-un mod parșiv și ascuns în viața bisericii și trebuie respins categoric și demascat
Iuda 1:9. Arhanghelul Mihail, când se împotrivea diavolului şi se certa cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să rostească împotriva lui o judecată de ocară, ci doar a zis: „Domnul să te mustre!” 10. Aceştia, dimpotrivă, batjocoresc ce nu cunosc şi se pierd singuri în ceea ce ştiu din fire, ca dobitoacele fără minte. 11. Vai de ei! Căci au urmat pe calea lui Cain! S-au aruncat în rătăcirea lui Balaam, din dorinţa de câştig! Au pierit într-o răscoală ca a lui Core! 12. Sunt nişte stânci ascunse la mesele voastre de dragoste, unde se ospătează fără ruşine împreună cu voi şi se îndoapă de-a binelea; nişte nori fără apă, mânaţi încoace şi încolo de vânturi, nişte pomi tomnatici fără rod, de două ori morţi, dezrădăcinaţi;

Astăzi în curentele moderne, carismatice și nu numai, au ajuns să se creadă dumnezei, la cuvântul lor materia se transformă, poruncesc satanei parcă ar fi frați de cruce și duhurilor de boală, parcă Dumnezeu nici nu mai există în ecuația vieții lor.

4. Lupta pentru credința dată sfinților trebuie dusă într-o stare de veghe, având ca normă Cuvântul lui Dumnezeu
– fiind conștienți de lepădarea de credință a multor batjocoritori
Iuda 1:17. Dar voi, preaiubiţilor, aduceţi-vă aminte de vorbele vestite mai dinainte de apostolii Domnului nostru Isus Hristos. 18. Cum vă spuneau că în vremurile din urmă vor fi batjocoritori, care vor trăi după poftele lor nelegiuite. 19. Ei sunt aceia care dau naştere la dezbinări, oameni supuşi poftelor firii, care n-au Duhul.
– căutând creșterea și zidirea spirituală și având o viață de rugăciune sub călăuzirea Duhului
Iuda 1:20. Dar voi, preaiubiţilor, zidiţi-vă sufleteşte pe credinţa voastră preasfântă, rugaţi-vă prin Duhul Sfânt, 21. ţineţi-vă în dragostea lui Dumnezeu şi aşteptaţi îndurarea Domnului nostru Isus Hristos pentru viaţa veşnică.

– mustră pe cei care se despart de biserică și caută să aduci la Adevăr pe oricine se rătăcește

Iuda 1:22. Mustraţi pe cei ce se despart de voi; 23. căutaţi să mântuiţi pe unii, smulgându-i din foc; de alţii iarăşi fie-vă milă cu frică, urând până şi cămaşa mânjită de carne.

Trăim vremuri grele, vremuri în care suntem atacați din toate părțile, însă Dumnezeu ne asigură de biruință rămânând în Hristos Domnul și ne învață azi să luptăm pentru credința dată sfinților:
– demascând învățătura falsă
– prezentând oamenilor faptul că deși unii oameni cred că deși unii oameni au transformat harul în desfrânare și tăgăduiesc Adevărul lui Dumnezeu, Dumnezeu pedepsește păcatul și imoralitatea, El rămâne același
– Ocultismul ascuns și fariseismul trebuie respins categoric, demascat și respins din viața bisericii
– Lupta pentru credința dată sfinților trebuie dusă într-o stare de veghe, având ca normă Cuvântul lui Dumnezeu
Simion Ioanăș

Puteți citi materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 129
Opțiuni