Iubirea de bani, rădăcina tuturor relelor, în antiteză cu o viață plină de modestie și mulțumire (1 Timotei 6:6-11)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Iubirea de bani, rădăcina tuturor relelor, în antiteză cu o viață plină de modestie și mulțumire (1 Timotei 6:6-11)
1 Timotei 6:6. Negreşit, evlavia însoţită de mulţumire este un mare câştig. 7. Căci noi n-am adus nimic în lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea. 8. Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns. 9. Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare. 10. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri. 11. Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, şi caută neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţea.

INTRODUCERE – INTRODUCTION
Apostolul Pavel abordează în lecția de astăzi importanța mulțumirii și modestiei în raport cu materialismul sau iubirea de bani, care este o capcană prin care oamenii sunt atrași spre pierzare, rătăcind de la credință și ajungând să aibă o viață plină de chinuri.

PREZENTAREA ŞI INTERPRETARE LECȚIEI – LESSON PRESENTATION
AND INTERPRETATION
1. Conștientizarea faptului că nimic din lumea materială nu luăm cu noi, însoțită de o trăire în modestie duce la o viață plină de mulțumire
1 Timotei 6:6. Negreşit, evlavia însoţită de mulţumire este un mare câştig. 7. Căci noi n-am adus nimic în lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea. 8. Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns.
Prov 11:4. În ziua mâniei, bogăţia nu slujeşte la nimic; dar neprihănirea izbăveşte de la moarte.
Prov 19:1. Mai mult prețuieste săracul care umblă în neprihănirea lui, decât un bogat cu buze stricate și nebun. –
2. Cei care au ca prioritate îmbogățirea cad în capcana ispitei, în pofte care duc la pierzare
1 Tim 6:9. Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare.
Prov 1:10. Fiule, dacă nişte păcătoşi vor să te amăgească, nu te lăsa câştigat de ei! 11. Dacă-ţi vor zice: „Vino cu noi! Haidem să întindem curse ca să vărsăm sânge, să întindem fără temei laţuri celui nevinovat; 12. haidem să-i înghiţim de vii, ca Locuinţa morţilor, şi întregi, ca pe cei ce se coboară în groapă; 13. vom găsi tot felul de lucruri scumpe şi ne vom umple casele cu pradă; 14. vei avea şi tu partea ta la fel cu noi, o pungă vom avea cu toţii!” – 15. Fiule, să nu porneşti la drum cu ei, abate-ţi piciorul de pe cărarea lor! 16. Căci picioarele lor aleargă la rău şi se grăbesc să verse sânge. 17. Dar degeaba se aruncă laţul înaintea ochilor tuturor păsărilor; 18. căci ei întind curse tocmai împotriva sângelui lor, şi sufletului lor îşi întind ei laţuri. 19. Aceasta este soarta tuturor celor lacomi de câştig, lăcomia aduce pierderea celor ce se dedau la ea.
Matei 19:20. Tânărul I-a zis: „Toate aceste porunci le-am păzit cu grijă din tinereţea mea; ce-mi mai lipseşte?” 21. „Dacă vrei să fii desăvârşit”, i-a zis Isus, „du-te de vinde ce ai, dă la săraci şi vei avea o comoară în cer! Apoi vino şi urmează-Mă.” 22. Când a auzit tânărul vorba aceasta, a plecat foarte întristat; pentru că avea multe avuţii. 23. Isus a zis ucenicilor Săi: „Adevărat vă spun că greu va intra un bogat în Împărăţia cerurilor. 24. Vă mai spun iarăşi că este mai uşor să treacă o cămilă prin urechea acului, decât să intre un bogat în Împărăţia lui Dumnezeu.”
3. Iubirea de bani e rădăcina tuturor relelor și rătăcește de la credință ducând la o viață plină de chinuri
1 Tim 6:10. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.
Eclesiast 5:10. Cine iubeşte argintul nu se satură niciodată de argint, şi cine iubeşte bogăţia multă nu trage folos din ea. Şi aceasta este o deşertăciune!
4. Viața omului credincios trebuie să fie în opoziție față de prioritatea îmbogățirii și iubirea de bani, căutând bogăția duhuvnicească
1 Tim 6:11. Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, şi caută neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţea.
Matei 6:24. Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt; sau va ţine la unul şi va nesocoti pe celălalt; nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.
Matei 6:31. Nu vă îngrijoraţi, dar, zicând: „Ce vom mânca?” sau: „Ce vom bea?” sau: „Cu ce ne vom îmbrăca?” 32. Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele. 33. Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. 34. Nu vă îngrijoraţi, dar, de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.

APLICAREA LECȚIEI – LESSON AP
PLICATION
Învățăm în lecția de astăzi că viața credinciosului nu trebuie să aibă ca prioritate îmbogățirea sau iubirea de bani, ci să căutăm bogăția duhovnicească, rămânând în Hristos Domnul, trăind o viață de mulțumire, fiind conștienți că nu luăm nimic din lucrurile materiale cu noi și că materialismul reprezintă o capcană care te poate duce la pierzare.

ÎNTREBĂRI – QUESTIONS
Cum trebuie să fie viața credinciosului în raport cu materialismul după care aleargă lumea aceasta?
La ce capcane te poate duce iubirea de bani și dorința de îmbogățire?
Cum putem fugi ca și credincioși din fața pericolelor bogăției și iubirii de bani?
Ce exemple din Biblie știm cu privire la oameni care au fost pierduți datorită iubirii de bani și a dorinței de îmbogățire?

Simion Ioanăș

Puteți viziona materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 99
Opțiuni