Învierea Domnului aduce răspunsuri la frământările omului desnădăjduit (Luca 24:25-35)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

 

Învierea Domnului aduce răspunsuri la frământările omului desnădăjduit (Luca 24:25-35)
Luca 24:25. Atunci Isus le-a zis: „O, nepricepuţilor şi zăbavnici cu inima, când este vorba să credeţi tot ce au spus prorocii! 26. Nu trebuia să sufere Hristosul aceste lucruri şi să intre în slava Sa?” 27. Şi a început de la Moise şi de la toţi prorocii şi le-a tâlcuit, în toate Scripturile, ce era cu privire la El. 28. Când s-au apropiat de satul la care mergeau, El S-a făcut că vrea să meargă mai departe. 29. Dar ei au stăruit de El şi au zis: „Rămâi cu noi, căci este spre seară, şi ziua aproape a trecut.” Şi a intrat să rămână cu ei. 30. Pe când şedea la masă cu ei, a luat pâinea; şi, după ce a rostit binecuvântarea, a frânt-o şi le-a dat-o. 31. Atunci li s-au deschis ochii şi L-au cunoscut; dar El S-a făcut nevăzut dinaintea lor. 32. Şi au zis unul către altul: „Nu ne ardea inima în noi când ne vorbea pe drum şi ne deschidea Scripturile?” 33. S-au sculat chiar în ceasul acela, s-au întors în Ierusalim şi au găsit pe cei unsprezece şi pe cei ce erau cu ei, adunaţi la un loc 34. şi zicând: „A înviat Domnul cu adevărat şi S-a arătat lui Simon.” 35. Şi au istorisit ce li se întâmplase pe drum şi cum L-au cunoscut la frângerea pâinii.

INTRODUCERE – INTRODUCTION:
Învierea Domnului a fost un Eveniment Unic prin care Dumnezeu care este SursaVieții a adus răspuns omului desnădăjduit, a biruit răul care a distrus omul, dar în același timp a devenit Motivația puternică prin care Biserica S-a întărit, a primit puterea de mărturie prin coborârea Duhului Sfânt, să ducă Evanghelia până la marginile pământului.

PREZENTAREA ȘI INTERPRETAREA LECȚIEI – THE LESSON

PRESENTATION AND INTERPRETATION:
1. La nepriceperea și greutatea înțelegerii omului, răspunsul este Cuvântul lui Dumnezeu

Luca 24:25. Atunci Isus le-a zis: „O, nepricepuţilor şi zăbavnici cu inima, când este vorba să credeţi tot ce au spus prorocii! 26. Nu trebuia să sufere Hristosul aceste lucruri şi să intre în slava Sa?”
– Hristos trebuia să pătimească ca satana să fie înfrânt, să-si piardă dreptul asupra noastră și să avem parte de mântuire

„Vrăjmăşie voi pune între tine şi femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei. Aceasta îţi va zdrobi capul, şi tu îi vei zdrobi călcâiul.” (Gen 3:15)
– Valabilitatea Cuvântului Scripturii în orice nepricepere și neînțelegere a situațiilor vieții este o certitudine a celui ce crede în Dumnezeu
Ps 119:104. Prin poruncile Tale mă fac mai priceput, de aceea urăsc orice cale a minciunii. 105. Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele şi o lumină pe cărarea mea.
2. Dumnezeu a avut o perioadă limitată de-a se dezbrăca de Slava Lui, a împlini Planul de Salvare și a se întoarce înapoi în slavă
Luca 24:26. Nu trebuia să sufere Hristosul aceste lucruri şi să intre în slava Sa?” 27. Şi a început de la Moise şi de la toţi prorocii şi le-a tâlcuit, în toate Scripturile, ce era cu privire la El.
– Deși Domnul S-a întors în Slavă, El este Atotprezent și ne-a promis că este cu noi în fiecare zi
Matei 28:19. Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. 20. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului.” Amin.
– Deși Domnul S-a întors în slavă ne-a dat puterea de-a fi martori ai Lui prin Duhul Sfânt
1 Petru 1:3. Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, care, după îndurarea Sa cea mare, ne-a născut din nou prin învierea lui Isus Hristos din morţi, la o nădejde vie 4. şi la o moştenire nestricăcioasă şi neîntinată, şi care nu se poate veşteji, păstrată în ceruri pentru voi. 5. Voi sunteţi păziţi de puterea lui Dumnezeu, prin credinţă, pentru mântuirea gata să fie descoperită în vremurile de apoi! 6. În ea voi vă bucuraţi mult, măcar că acum, dacă trebuie, sunteţi întristaţi pentru puţină vreme, prin felurite încercări, 7. pentru ca încercarea credinţei voastre, cu mult mai scumpă decât aurul care piere, şi care totuşi este încercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava şi cinstea, la arătarea lui Isus Hristos, 8. pe care voi Îl iubiţi fără să-L fi văzut, credeţi în El fără să-L vedeţi şi vă bucuraţi cu o bucurie negrăită şi strălucită, 9. pentru că veţi dobândi, ca sfârşit al credinţei voastre, mântuirea sufletelor voastre.
3. Harul și prezentarea Jertfei Domnului deschid ochii care nu văd și urechile care n-aud
Luca 24:28. Când s-au apropiat de satul la care mergeau, El S-a făcut că vrea să meargă mai departe. 29. Dar ei au stăruit de El şi au zis: „Rămâi cu noi, căci este spre seară, şi ziua aproape a trecut.” Şi a intrat să rămână cu ei. 30. Pe când şedea la masă cu ei, a luat pâinea; şi, după ce a rostit binecuvântarea, a frânt-o şi le-a dat-o. 31. Atunci li s-au deschis ochii şi L-au cunoscut; dar El S-a făcut nevăzut dinaintea lor.
– În orice vreme Harul și Jertfa Domnului rămân elemente importante pentru mântuirea semenilor
Rom 1:16. Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Hristos; fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede: întâi a iudeului, apoi a grecului; 17. deoarece în ea este descoperită o neprihănire pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă şi care duce la credinţă, după cum este scris: „Cel neprihănit va trăi prin credinţă.”
– Prezentarea Jertfei Domnului este puterea lui Dumnezeu de mântuire
1 Corinteni 1:18. Fiindcă propovăduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării; dar pentru noi, care suntem pe calea mântuirii, este puterea lui Dumnezeu. 19. Căci este scris: „Voi prăpădi înţelepciunea celor înţelepţi şi voi nimici priceperea celor pricepuţi.” 20. Unde este înţeleptul? Unde este cărturarul? Unde este vorbăreţul veacului acestuia? N-a prostit Dumnezeu înţelepciunea lumii acesteia? 21. Căci întrucât lumea, cu înţelepciunea ei, n-a cunoscut pe Dumnezeu în înţelepciunea lui Dumnezeu, Dumnezeu a găsit cu cale să mântuiască pe credincioşi prin nebunia propovăduirii crucii.
4. Învierea Domnului rămâne o Sursă și-un îndemn permanent de mărturisire în mijlocul oamenilor
Luca 24:32. Şi au zis unul către altul: „Nu ne ardea inima în noi când ne vorbea pe drum şi ne deschidea Scripturile?” 33. S-au sculat chiar în ceasul acela, s-au întors în Ierusalim şi au găsit pe cei unsprezece şi pe cei ce erau cu ei, adunaţi la un loc 34. şi zicând: „A înviat Domnul cu adevărat şi S-a arătat lui Simon.” 35. Şi au istorisit ce li se întâmplase pe drum şi cum L-au cunoscut la frângerea pâinii.
– Mărturisirea Învierii și Planului de Mântuire înaintea oamenilor rămâne pentru ucenicii lui din toate veacurile o poruncă
Luca 24:45. Atunci le-a deschis mintea, ca să înţeleagă Scripturile. 46. Şi le-a zis: „Aşa este scris şi aşa trebuia să pătimească Hristos şi să învie a treia zi dintre cei morţi. 47. Şi să se propovăduiască tuturor neamurilor, în Numele Lui, pocăinţa şi iertarea păcatelor, începând din Ierusalim. 48. Voi sunteţi martori ai acestor lucruri. 49. Şi iată că voi trimite peste voi făgăduinţa Tatălui Meu; dar rămâneţi în cetate până veţi fi îmbrăcaţi cu putere de sus.”

APLICAREA LECȚIEI – THE LESSON APPLICATION:
Învierea Domnului este o încurajare pentru fiecare dintre noi să căutăm călăuzirea în Cuvântul Scripturii, știind că este puterea de mântuire a lui Dumnezeu și plinătatea Duhului Sfânt prin care avem putere să fim martori ai Domnului, împlinind porunca Lui de-a duce Evanghelia până la marginile pământului și de-a ne duce mântuirea până la capătul vieții, cu frică și cutremur.

ÎNTREBĂRI – QUESTIONS:
În frământările și problemele vieții mă refugiez în Scriptură, bazat pe îndemnurile Domnului Înviat sau mă îndepărtez de credință?
Știind că Domnul este în Slavă reprezintă acest lucru o sursă și-un îndemn  să mărturisesc Evanghelia sau problemele vieții au înăbușit această poruncă?
Ce rol are Duhul Sfânt în viața mea de credință și cum îi văd prezența Lui în viața mea în lumina lecției de astăzi?
Simion Ioanăș

Puteți viziona materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 105
Opțiuni