Întărindu-se sufletește, Biserica lui Hristos Domnul crește (vezi Fapte 9:31)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

 

Întărindu-se sufletește, Biserica lui Hristos Domnul crește  (vezi Fapte 9:31)

Fapte 9:31 Biserica se bucura de pace în toată Iudeea, Galileea şi Samaria, se întărea sufleteşte şi umbla în frica Domnului; şi, cu ajutorul Duhului Sfânt, se înmulţea.

INTRODUCERE – INTRODUCTION:

În ciuda prigoanei împotriva mărturiei lui Pavel și a Bisericii, Duhul Sfânt face ca Biserica să crească, iar unul din principiile care caracteriza biserica este faptul că se întărea sufletește sau edifica spiritual, descoperind faptul că maturizarea spirituală aduce automat și-o creștere numerică.

 

PREZENTAREA ŞI INTERPRETARE LECȚIEI – LESSON PRESENTATION AND INTERPRETATION

 

1. Cuvântul lui Dumnezeu are un rol foarte important în edificarea sau întărirea sufletească

Fapte 20:32. Şi acum, fraţilor, vă încredinţez în mâna lui Dumnezeu şi a Cuvântului harului Său care vă poate zidi sufleteşte şi vă poate da moştenirea împreună cu toţi cei sfinţiţi.

Fapte 2:42. Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, ….

 

2. Folosirea anumitor daruri date prin Duhul Sfânt, duce la edificarea sau întărirea sufletească

1 Cor 14:3. Cine proroceşte, dimpotrivă, vorbeşte oamenilor, spre zidire, sfătuire şi mângâiere. 4. Cine vorbeşte în altă limbă se zideşte pe sine însuşi; dar cine proroceşte zideşte sufleteşte Biserica.

1 Cor 15:57. Dar mulţumiri fie aduse lui Dumnezeu, care ne dă biruinţa prin Domnul nostru Isus Hristos! 58. De aceea, preaiubiţii mei fraţi, fiţi tari, neclintiţi, sporiţi totdeauna în lucrul Domnului, căci ştiţi că osteneala voastră în Domnul nu este zadarnică.

 

3. Rugăciunea cu biserica duce la edificarea sau întărirea sufletească

1 Corinteni 14:14. Fiindcă, dacă mă rog în altă limbă, duhul meu se roagă, dar mintea mea este fără rod. 15. Ce este de făcut atunci? Mă voi ruga cu duhul, dar mă voi ruga şi cu mintea; voi cânta cu duhul, dar voi cânta şi cu mintea. 16. Altminteri, dacă aduci mulţumiri cu duhul, cum va răspunde „Amin”, la mulţumirile pe care le aduci tu, cel lipsit de daruri, când el nu ştie ce spui? 17. Negreşit, tu mulţumeşti lui Dumnezeu foarte frumos, dar celălalt nu rămâne zidit sufleteşte.

 

4. Rămânerea în credință în ciuda circumstanțelor potrivnice, duce la edificarea sau întărirea sufletească

Iuda 1:20. Dar voi, preaiubiţilor, zidiţi-vă sufleteşte pe credinţa voastră preasfântă, …

Evrei 10:37. „Încă puţină, foarte puţină vreme”, şi „Cel ce vine va veni şi nu va zăbovi. 38. Şi cel neprihănit va trăi prin credinţă; dar, dacă dă înapoi, sufletul Meu nu găseşte plăcere în el.” 39. Noi însă nu suntem din aceia care dau înapoi ca să se piardă, ci din aceia care au credinţă pentru mântuirea sufletului.

 

5. Punerea în practică a Cuvântului Evangheliei duce la edificarea sau întărirea sufletească

Filipeni 1:27. Numai, purtaţi-vă într-un chip vrednic de Evanghelia lui Hristos, pentru ca, fie că voi veni să vă văd, fie că voi rămâne departe de voi, să aud despre voi că rămâneţi tari în acelaşi duh şi că luptaţi cu un suflet pentru credinţa Evangheliei, 28. fără să vă lăsaţi înspăimântaţi de potrivnici; lucrul acesta este pentru ei o dovadă de pierzare, şi de mântuirea voastră, şi aceasta de la Dumnezeu.

Evrei 4:14. Astfel, fiindcă avem un Mare Preot însemnat, care a străbătut cerurile – pe Isus, Fiul lui Dumnezeu – să rămânem tari în mărturisirea noastră.

 

6. Relația personală cu Dumnezeu duce la edificarea sau întărirea sufletească

Coloseni 2:6. Astfel, dar, după cum aţi primit pe Hristos Isus, Domnul, aşa să şi umblaţi în El, 7. fiind înrădăcinaţi şi zidiţi în El, întăriţi prin credinţă, după învăţăturile care v-au fost date, şi sporind în ea cu mulţumiri către Dumnezeu.

Efeseni 3:14. …Iată de ce, zic, îmi plec genunchii înaintea Tatălui Domnului nostru Isus Hristos, 15. din care îşi trage numele orice familie, în ceruri şi pe pământ, 16. şi-L rog ca, potrivit cu bogăţia slavei Sale, să vă facă să vă întăriţi în putere, prin Duhul Lui, în omul dinăuntru,

 

APLICAREA LECȚIEI – LESSON APPLICATION:

 

Ca să te întărești sufletește este foarte important pentru fiecare în parte, însă și pentru Biserică, ca și creștini suntem angrenați într-un război spiritual, iar Dumnezeu ne vrea învingători, putem realiza tăria aceasta prin hrănirea și rămânerea în Cuvântul lui Dumnezeu, prin folosirea anumitor daruri ale Duhului slujind în biserică, prin rugăciunea în Biserică, prin rămânerea în credință indiferent de circumstanțe, prin trăirea Cuvântului în viața de zi cu zi și printr-o relație personală strânsă cu Domnul.

 

ÎNTREBĂRI – QUESTIONS:

 

Cum lucrează întărirea sufletească la creșterea Bisericii?

Cum pot să mă întăresc sufletește ca și creștin?

Cum pot să mă întăresc sufletește în Biserica locală?

Care sunt îndemnurile Bibliei ca să ne întărim sufletește?

 

 

Simion Ioanăș

Puteți viziona materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 107
  • Export PDF: 1
Opțiuni