Îngrijește-te de cei care slujesc lui Dumnezeu și de lucrarea încredințată lor (Tit 3:12-15)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Îngrijește-te de cei care slujesc lui Dumnezeu și de lucrarea încredințată lor (Tit 3:12-15)

Tit 3:12. Când voi trimite la tine pe Artema sau pe Tihic, grăbeşte-te să vii la mine în Nicopoli, căci acolo m-am hotărât să iernez. 13. Ai grijă de legiuitorul Zena şi Apolo să nu ducă lipsă de nimic din ce le trebuie pentru călătoria lor. 14. Trebuie ca şi ai noştri să se deprindă să fie cei dintâi în fapte bune, pentru nevoile grabnice, şi să nu stea neroditori. 15. Toţi cei ce sunt cu mine îţi trimit sănătate. Spune sănătate celor ce ne iubesc în credinţă. Harul să fie cu voi cu toţi! Amin.

INTRODUCERE – INTRODUCTION
Apostolul Pavel încurajează prin epistola aceasta la fapte bune, la o credință Scripturală pusă în viața de zi cu zi, cheamă pe Tit, ajutorul de nădejde în lucrare atât în Biserica din Corint, cât și în Creta, chemat de asemenea să fie aproape de apostolul Pavel întemnițat la Roma și sfârșește această epistolă privind la lucrarea lui Dumnezeu și nevoile celor care slujesc cu Evanghelia, chemând la ajutor din partea bisericii.

PREZENTAREA ȘI INTERPRETAREA LECȚIEI-THE LESSON PRESENTATION AND INTERPRETATION
1. Munca în echipă misionară cu un plan bine definit și resursele necesare era o strategie de lucru pe care Duhul Sfânt a dat-o apostolului Pavel și bisericii
Tit 3:12. Când voi trimite la tine pe Artema sau pe Tihic, grăbeşte-te să vii la mine în Nicopoli, căci acolo m-am hotărât să iernez. 13. Ai grijă de legiuitorul Zena şi Apolo să nu ducă lipsă de nimic din ce le trebuie pentru călătoria lor.
– Tit l-a însoţit pe Pavel în Creta, după eliberarea lui Pavel din închisoarea din Roma
– Tit a fost lăsat în Creta ca să ajute la consolidarea lucrării
– Tit a fost chemat să i se alăture din nou lui Pavel la Nicopolis, după ce a fost înlocuit de Artemas şi Tihic
– Probabil că Tit să fi fost însărcinat la Nicopolis cu o misiune de evanghelizare în Dalmaţia
– Tradiția de mai târziu spune că Tit s-ar fi întors în Creta şi afirmă că el a fost episcop în Creta până la bătrâneţe
– Pavel era în conecție cu legiuitorul Zena şi Apolo plecați într-o călătorie misionară, știm că Apolo avea o înţelegere profundă a VT şi era entuziast în proclamarea adevărului, Priscila şi Acuila îl ajută în cunoașterea Domnului și devine un apologet creștin și un lucrător de nădejde
a) Fiecare creștin născut din nou trebuie să aibă o chemare și-un dar pentru a sluji lui Dumnezeu
1 Corinteni 1:17. De fapt, Hristos m-a trimis nu să botez, ci să propovăduiesc Evanghelia: nu cu înţelepciunea vorbirii, ca nu cumva crucea lui Hristos să fie făcută zadarnică. 18. Fiindcă propovăduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării; dar pentru noi, care suntem pe calea mântuirii, este puterea lui Dumnezeu.
b) Dumnezeu are un plan de creștere a Bisericii, biblic, care nu poate să fie niciodată învechit sau expirat
Marcu 16:15. Apoi le-a zis: „Duceţi-vă în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la orice făptură. 16. Cine va crede şi se va boteza va fi mântuit; dar cine nu va crede va fi osândit.
Fapte 1:8. Ci voi veţi primi o putere, când Se va coborî Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria şi până la marginile pământului.”
Matei 28:19. Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. 20. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului.” Amin.
2. Munca în echipa misionară necesita ajutor financiar sau material, care trebuia să fie suportat de biserică și cu înțelepciune
Tit 3:14. Trebuie ca şi ai noştri să se deprindă să fie cei dintâi în fapte bune, pentru nevoile grabnice, şi să nu stea neroditori.
Galateni 6:6. Cine primeşte învăţătura în Cuvânt să facă parte din toate bunurile lui şi celui ce-l învaţă.
1 Timotei 5:17. Prezbiterii care cârmuiesc bine să fie învredniciţi de îndoită cinste, mai ales cei ce se ostenesc cu propovăduirea şi cu învăţătura pe care o dau altora. 18. Căci Scriptura zice: „Să nu legi gura boului când treieră bucate”; şi: „Vrednic este lucrătorul de plata lui.”
Fapte 20:33. N-am râvnit nici la argintul, nici la aurul, nici la hainele cuiva. 34. Singuri ştiţi că mâinile acestea au lucrat pentru trebuinţele mele şi ale celor ce erau cu mine. 35. În toate privinţele v-am dat o pildă şi v-am arătat că, lucrând astfel, trebuie să ajutaţi pe cei slabi şi să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Isus, care însuşi a zis: „Este mai ferice să dai decât să primeşti.”
2 Cor 11:5. Dar socotesc că nici eu nu sunt cu nimic mai prejos de apostolii aceştia „nespus de aleşi!” 6. Chiar dacă sunt un necioplit în vorbire, nu sunt însă şi în cunoştinţă; şi am arătat lucrul acesta printre voi, în tot felul şi în toate privinţele. 7. Sau am făcut un păcat, când m-am smerit pe mine însumi, ca să fiţi înălţaţi voi, şi v-am vestit fără plată Evanghelia lui Dumnezeu? 8. Am despuiat alte biserici, primind de la ele o plată, ca să vă pot sluji vouă. 9. Şi când eram la voi şi m-am găsit în nevoie, n-am fost sarcină nimănui; căci de nevoile mele au îngrijit fraţii, când veniseră din Macedonia. În toate m-am ferit şi mă voi feri să vă îngreuiez cu ceva. 10. Pe adevărul lui Hristos care este în mine, nimeni nu-mi va răpi această pricină de laudă în ţinuturile Ahaiei!
APLICAREA LECȚIEI-THELESSON APPLICATION
Dumnezeu are un Plan bine definit pentru extinderea Împărăției lui Dumnezeu, dorește să lucrăm în unitate, în echipă, prin darul dat de Duhul Sfânt fiecăruia, sprijinindu-ne atât din punct de vedere duhovnicesc, cât și prin resursele financiare și materiale necesare lucrării, analizând cu înțelepciune nevoile necesare pentru extinderea Împărăției lui Dumnezeu.
ÎNTREBĂRI –QUESTIONS:
Cât mă îngrijesc de nevoile celor care slujesc lucrării de extindere a Împărăției, duhovnicește, financiar și material?
Ce importanță are analazirea cu înțelepciune a lucrării pe care cineva o pretinde a fi pentru Împărăția lui Dumnezeu?
Cât mă implic personal în lucrul în echipă și ce importanță are să simt cu nevoile bisericii conform textului biblic de astăzi?
Simion Ioanăș

Vizionați materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 88
Opțiuni