Îndemnuri pentru a fi un martor al Domnului în mijlocul lumii nemântuite (Tit 3:1-7)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Îndemnuri pentru a fi un martor al Domnului în mijlocul lumii nemântuite (Tit 3:1-7)
Tit 3:1. Adu-le aminte să fie supuşi stăpânirilor şi dregătorilor, să-i asculte, să fie gata să facă orice lucru bun, 2. să nu vorbească de rău pe nimeni, să nu fie gata de ceartă, ci cumpătaţi, plini de blândeţe faţă de toţi oamenii. 3. Căci şi noi eram altădată fără minte, neascultători, rătăciţi, robiţi de tot felul de pofte şi de plăceri, trăind în răutate şi în pizmă, vrednici să fim urâţi şi urându-ne unii pe alţii. 4. Dar, când s-a arătat bunătatea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, şi dragostea Lui de oameni, 5. El ne-a mântuit, nu pentru faptele făcute de noi în neprihănire, ci pentru îndurarea Lui, prin spălarea naşterii din nou şi prin înnoirea făcută de Duhul Sfânt, 6. pe care L-a vărsat din belşug peste noi, prin Isus Hristos, Mântuitorul nostru; 7. pentru ca, odată socotiţi neprihăniţi prin harul Lui, să ne facem, în nădejde, moştenitori ai vieţii veşnice.

INTRODUCERE – INTRODUCTION
Apostolul Pavel este un exemplu de a fi martor în mijlocul acestei lumi și Duhul Sfânt prin el îndeamnă pe Tit și pe toți urmașii Domnului să fim un exemplu de ascultare, caracter, cumpătare, bunătate, știind că și noi eram în lume altădată, robiți de poftele firii, răi și plini de ură, însă Dumnezeu a avut îndurare și ne-a mântuit prin Jertfa Domnului, socotiți neprihăniți prin harul Domnului și în nădejde moștenitori ai vieții veșnice.
PREZENTAREA ȘI INTERPRETAREA LECȚIEI-THE LESSON
PRESENTATION AND INTERPRETATION
1. Creștinul trebuie să fie supus stăpânirilor și autorității, fiind un exemplu de ascultare și fapte bune
Tit 3:1. Adu-le aminte să fie supuşi stăpânirilor şi dregătorilor, să-i asculte, să fie gata să facă orice lucru bun,
Romani 12:2. Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.
2. Creștinul trebuie să fie un exemplu de caracter cu privire la relația cu cei din lume, manifestat prin evitarea bârfei, căutând pacea, cumpătarea, blândețea
Tit 3:2. să nu vorbească de rău pe nimeni, să nu fie gata de ceartă, ci cumpătaţi, plini de blândeţe faţă de toţi oamenii.
Ioan 15:18. Dacă vă urăşte lumea, ştiţi că pe Mine M-a urât înaintea voastră. 19. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei; dar, pentru că nu sunteţi din lume şi pentru că Eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea vă urăşte lumea.
1 Ioan 2:15. Nu iubiţi lumea, nici lucrurile din lume. Dacă iubeşte cineva lumea, dragostea Tatălui nu este în el. 16. Căci tot ce este în lume: pofta firii pământeşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii, nu este de la Tatăl, ci din lume. 17. Şi lumea şi pofta ei trec; dar cine face voia lui Dumnezeu rămâne în veac.
2 Petru 2:20. În adevăr, dacă, după ce au scăpat de întinăciunile lumii, prin cunoaşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos, se încurcă iarăşi şi sunt biruiţi de ele, starea lor de pe urmă se face mai rea decât cea dintâi. 21. Ar fi fost mai bine pentru ei să nu fi cunoscut calea neprihănirii, decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă care le fusese dată. 22. Cu ei s-a întâmplat ce spune zicala adevărată: „Câinele s-a întors la ce vărsase” şi „scroafa spălată s-a întors să se tăvălească iarăşi în mocirlă.”
3. Creștinul trebuie să fie o mărturie în lume știind că și el era prins în aceleași lanțuri ale firii și ale păcatului și doar prin îndurarea Domnului a fost mântuit
Tit 3:3. Căci şi noi eram altădată fără minte, neascultători, rătăciţi, robiţi de tot felul de pofte şi de plăceri, trăind în răutate şi în pizmă, vrednici să fim urâţi şi urându-ne unii pe alţii. 4. Dar, când s-a arătat bunătatea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, şi dragostea Lui de oameni, 5. El ne-a mântuit, nu pentru faptele făcute de noi în neprihănire, ci pentru îndurarea Lui, prin spălarea naşterii din nou şi prin înnoirea făcută de Duhul Sfânt, 6. pe care L-a vărsat din belşug peste noi, prin Isus Hristos, Mântuitorul nostru; 7. pentru ca, odată socotiţi neprihăniţi prin harul Lui, să ne facem, în nădejde, moştenitori ai vieţii veşnice.
1 Ioan 5:19. Ştim că suntem din Dumnezeu şi că toată lumea zace în cel rău. 20. Ştim că Fiul lui Dumnezeu a venit şi ne-a dat pricepere să cunoaştem pe Cel ce este adevărat. Şi noi suntem în Cel ce este adevărat, adică în Isus Hristos, Fiul Lui. El este Dumnezeul adevărat şi viaţa veşnică.
APLICAREA LECȚIEI-THELESSON APPLICATION
Dumnezeu ne vrea martori ai lui prin puterea Duhului Sfânt, fiind un exemplu de ascultare și fapte bune înaintea autorităților, având un caracter exemplar în relația cu oamenii din lume, fiind motivați de îndurarea avută de Dumnezeu față de noi atunci când eram în lume și trăiam exact ca oamenii aceștia la care trebuie să le mărturisim Evanghelia și să-i chemăm la pocăință, dar Dumnezeu ne-a mântuit și ne-a dat o nădejde veșnică.
ÎNTREBĂRI –QUESTIONS:
Cum este relația mea față de autorități și față de oamenii din lume în lumina Cuvântului lui Dumnezeu de astăzi?
Îi iubesc pe oamenii din lume, îmi pasă de ei și cât timp din viață pun deoaparte pentru ca cei din jur să fie mântuiți de Domnul?
Sunt eu o mărturie de caracter prin trăirea mea în mijlocul acestei lumi sau trăirea mea se aseamănă cu cei din lume?

Simion Ioanăș

Vezi materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 115
  • Favorită: 1
Opțiuni