Imaginea Mielului lui Dumnezeu în centrul atenției evenimentelor Sfârșitului (Apoc 5)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Imaginea Mielului lui Dumnezeu în centrul atenției evenimentelor Sfârșitului (Apoc 5)

INTRODUCERE – INTRODUCTION
După mesajul către cele Șapte Biserici am văzut în cap 4 o ușă deschisă către Tronul ceresc, o imagine a Sfințeniei și Slavei lui Dumnezeu, o frântură din Măreția lui Dumnezeu, am fost îndemnați ca și credincioși și ca Biserică la a ne aținti privirea spre Domnul Înălțat și la avea nădejdea în promisiunile Lui, știind că totul este sub controlul lui Dumnezeu, la dorința de sfințire, ne îndeamnă la prețuirea legământului cel nou, la seriozitate pe Calea Domnului și dorința de-a vesti și altora Evanghelia, iar în lecția de astăzi ne este prezentată imaginea Mântuirii oferite omului, prezentate prin prezența Mielului lui Dumnezeu.
PREZENTAREA ȘI INTERPRETAREA LECȚIEI-THE LESSON PRESENTATION AND INTERPRETATION
1. Mielul lui Dumnezeu este singurul vrednic să deschidă cartea cu viitorul omenirii
Apoc 5:1. Apoi am văzut în mâna dreaptă a Celui ce şedea pe scaunul de domnie o carte scrisă pe dinăuntru şi pe din afară, pecetluită cu şapte peceţi. 2. Şi am văzut un înger puternic, care striga cu glas tare: „Cine este vrednic să deschidă cartea şi să-i rupă peceţile?” 3. Şi nu se găsea nimeni, nici în cer, nici pe pământ, nici sub pământ, care să poată deschide cartea, nici să se uite în ea. 4. Şi am plâns mult pentru că nimeni nu fusese găsit vrednic să deschidă cartea şi să se uite în ea. 5. Şi unul din bătrâni mi-a zis: „Nu plânge; iată că Leul din seminţia lui Iuda, Rădăcina lui David, a biruit ca să deschidă cartea şi cele şapte peceţi ale ei.
a) Cartea reprezintă judecata perfectă și dreaptă a lui Dumnezeu de la sfârșitul veacurilor, ea este pecetluită cu șapte peceți
b) Cartea are nevoie de un judecător perfect privind judecata asupra omului și vrednicia îi aparține Leului din seminţia lui Iuda, Rădăcina lui David care a biruit
Romani 15:8. Hristos a fost, în adevăr, un slujitor al tăierii împrejur, ca să dovedească credincioşia lui Dumnezeu şi să întărească făgăduinţele date părinţilor; 9. şi ca Neamurile să slăvească pe Dumnezeu, pentru îndurarea Lui, după cum este scris: „De aceea Te voi lăuda printre Neamuri şi voi cânta Numelui Tău.” 10. Este zis iarăşi: „Înveseliţi-vă, Neamuri, împreună cu poporul Lui.” 11. Şi iarăşi: „Lăudaţi pe Domnul, toate neamurile; slăviţi-L, toate noroadele.” 12. Tot astfel şi Isaia zice: „Din Iese va ieşi o Rădăcină care Se va scula să domnească peste Neamuri; şi Neamurile vor nădăjdui în El.”
A biruit prin Jertfa lui pentru păcat
Isaia 53:4. Totuşi El suferinţele noastre le-a purtat, şi durerile noastre le-a luat asupra Lui, şi noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu şi smerit. 5. Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa care ne dă pacea a căzut peste El, şi prin rănile Lui suntem tămăduiţi. 6. Noi rătăceam cu toţii ca nişte oi, fiecare îşi vedea de drumul lui, dar Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră a tuturor. 7. Când a fost chinuit şi asuprit, n-a deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci la măcelărie şi ca o oaie mută înaintea celor ce o tund: n-a deschis gura. 8. El a fost luat prin apăsare şi judecată. Dar cine din cei de pe vremea Lui a crezut că El fusese şters de pe pământul celor vii şi lovit de moarte pentru păcatele poporului meu? 9. Groapa Lui a fost pusă între cei răi, şi mormântul Lui, la un loc cu cel bogat, măcar că nu săvârşise nicio nelegiuire şi nu se găsise niciun vicleşug în gura Lui. 10. Domnul a găsit cu cale să-L zdrobească prin suferinţă… Dar, după ce Îşi va da viaţa ca jertfă pentru păcat, va vedea o sămânţă de urmaşi, va trăi multe zile, şi lucrarea Domnului va propăşi în mâinile Lui. 11. Va vedea rodul muncii sufletului Lui şi Se va înviora. Prin cunoştinţa Lui, Robul Meu cel neprihănit va pune pe mulţi oameni într-o stare după voia lui Dumnezeu şi va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lor.
2. Mielul lui Dumnezeu reprezintă Jertfa perfectă pentru iertarea omului, dar și Judecătorul cel drept pentru cei care resping soluția lui Dumnezeu pentru mântuire

Apoc 5:6. Şi la mijloc, între scaunul de domnie şi cele patru făpturi vii şi între bătrâni, am văzut stând în picioare un Miel. Părea junghiat şi avea şapte coarne şi şapte ochi, care sunt cele şapte Duhuri ale lui Dumnezeu trimise în tot pământul. 7. El a venit şi a luat cartea din mâna dreaptă a Celui ce şedea pe scaunul de domnie.
Ioan 3:13. Nimeni nu s-a suit în cer, afară de Cel ce S-a coborât din cer, adică Fiul omului care este în cer. 14. Şi, după cum a înălţat Moise şarpele în pustiu, tot aşa trebuie să fie înălţat şi Fiul omului, 15. pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. 16. Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. 17. Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El. 18. Oricine crede în El nu este judecat; dar cine nu crede a şi fost judecat, pentru că n-a crezut în Numele singurului Fiu al lui Dumnezeu. 19. Şi judecata aceasta stă în faptul că, odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele. 20. Căci oricine face răul urăşte lumina şi nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele. 21. Dar cine lucrează după adevăr vine la lumină, pentru ca să i se arate faptele, fiindcă sunt făcute în Dumnezeu.”
3. Mielul lui Dumnezeu merită închinare deoarece este soluția lui Dumnezeu la păcatul omului și Mirele pentru Biserică
Apoc 5:8. Când a luat cartea, cele patru făpturi vii şi cei douăzeci şi patru de bătrâni s-au aruncat la pământ înaintea Mielului, având fiecare câte o lăută şi potire de aur pline cu tămâie, care sunt rugăciunile sfinţilor. 9. Şi cântau o cântare nouă şi ziceau: „Vrednic eşti Tu să iei cartea şi să-i rupi peceţile: căci ai fost junghiat şi ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din orice seminţie, de orice limbă, din orice norod şi de orice neam. 10. Ai făcut din ei o împărăţie şi preoţi pentru Dumnezeul nostru, şi ei vor împărăţi pe pământ!”
Filipeni 2:6. El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuşi n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, 7. ci S-a dezbrăcat pe Sine însuşi şi a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor. 8. La înfăţişare a fost găsit ca un om, S-a smerit şi S-a făcut ascultător până la moarte, şi încă moarte de cruce. 9. De aceea şi Dumnezeu L-a înălţat nespus de mult şi I-a dat Numele care este mai presus de orice nume; 10. pentru ca, în Numele lui Isus, să se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pământ şi de sub pământ, 11. şi orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Hristos este Domnul.

4. Mielul lui Dumnezeu merită toată închinarea, lauda, cinstea, slava şi stăpânirea în vecii vecilor împreună cu Tatăl din Ceruri
Apoc 5:11. M-am uitat, şi, împrejurul scaunului de domnie, în jurul făpturilor vii şi în jurul bătrânilor, am auzit glasul multor îngeri. Numărul lor era de zece mii de ori zece mii şi mii de mii. 12. Ei ziceau cu glas tare: „Vrednic este Mielul, care a fost junghiat, să primească puterea, bogăţia, înţelepciunea, tăria, cinstea, slava şi lauda!” 13. Şi pe toate făpturile care sunt în cer, pe pământ, sub pământ, pe mare, şi tot ce se află în aceste locuri, le-am auzit zicând: „A Celui ce şade pe scaunul de domnie şi a Mielului să fie lauda, cinstea, slava şi stăpânirea în vecii vecilor!” 14. Şi cele patru făpturi vii ziceau: „Amin!” Şi cei douăzeci şi patru de bătrâni s-au aruncat la pământ şi s-au închinat Celui ce este viu în vecii vecilor!
APLICAREA LECȚIEI-THE LESSON APPLICATION
Mielul lui Dumnezeu este în centrul atenției evenimentelor apocaliptice de sfârșit, asta deoarce El are rolul de Mântuitor, prin jertfa perfectă ca Miel al lui Dumnezeu, însă și ca judecător, fiind Leul din seminţia lui Iuda, Rădăcina lui David, singurul vrednic să deschidă cartea judecății asupra omenirii șI singurul car merită toată închinarea, lauda, cinstea, slava şi stăpânirea în vecii vecilor împreună cu Tatăl din Ceruri

ÎNTREBĂRI–QUESTIONS:
De ce este Mielul lui Dumnezeu vrednic să deschidă cartea cu viitorul omenirii?
Ce reprezintă Mielul lui Dumnezeu pentru noi oamenii și ce rol are el în viața personală a fiecăruia din noi?
Merită Mielul lui Dumnezeu închinarea dată lui Dumnezeu și ce reprezintă El cu privire la veșnicia omului?
Simion Ioanăș
Puteți viziona materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 82
Opțiuni