Ferește-te de certurile de cuvinte, vorbăriile goale și lumești, rămâi o mărturie pentru Domnul având o viață caracterizată de integritate (2 Timotei 2:14-18)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Ferește-te de certurile de cuvinte, vorbăriile goale și lumești, rămâi o mărturie pentru Domnul având o viață caracterizată de integritate (2 Timotei 2:14-18)
2 Timotei 2:14. Adu-le aminte de aceste lucruri şi roagă-i fierbinte, înaintea lui Dumnezeu, să se ferească de certurile de cuvinte, care nu duc la alt folos decât la pieirea celor ce le ascultă. 15. Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie ruşine şi care împarte drept Cuvântul adevărului. 16. Fereşte-te de vorbăriile goale şi lumeşti; căci cei ce le ţin vor înainta tot mai mult în necinstirea lui Dumnezeu. 17. Şi cuvântul lor va roade ca cangrena. Din numărul acestora sunt Imeneu şi Filet, 18. care s-au abătut de la adevăr. Ei zic că a şi venit învierea şi răstoarnă credinţa unora.

INTRODUCERE – INTRODUCTION:
Dacă în lecția trecută am văzut importanța credincioșiei în relația cu Domnul, în lecția de astăzi apostolul Pavel călăuzit de Duhul Sfânt ne arată importanța părtășiei creștine, a relației dintre noi, a respingerii învățătorilor și învățăturilor false și importanța rămânerii în Cuvântul adevărului și-n integritatea cerută de Dumnezeu.

PREZENTAREA ȘI INTERPRETAREA LECȚIEI – THE LESSON
PRESENTATION AND INTERPRETATION:
1. Certurile de cuvinte duc la pieirea celor ce ascultă și trebuie să ne ferim de o asemenea atitudine
2 Timotei 2:14. Adu-le aminte de aceste lucruri şi roagă-i fierbinte, înaintea lui Dumnezeu, să se ferească de certurile de cuvinte, care nu duc la alt folos decât la pieirea celor ce le ascultă.
a) Certurile de cuvinte duc la dezbinări și partide
1 Corinteni 1:10. Vă îndemn, fraţilor, pentru Numele Domnului nostru Isus Hristos, să aveţi toţi acelaşi fel de vorbire, să n-aveţi dezbinări între voi, ci să fiţi uniţi, în chip desăvârşit, într-un gând şi o simţire. 11. Căci, fraţilor, am aflat despre voi de la ai Cloei, că între voi sunt certuri. 12. Vreau să spun că fiecare din voi zice: „Eu sunt al lui Pavel!” – „Şi eu, al lui Apolo!” – „Şi eu, al lui Chifa!” – „Şi eu, al lui Hristos!” – 13. Hristos a fost împărţit? Pavel a fost răstignit pentru voi? Sau în numele lui Pavel aţi fost voi botezaţi?
b) Certurile de cuvinte duc la o trăire și atitudine lumească, la imaturitate spirituală
1 Corinteni 3:1. Cât despre mine, fraţilor, nu v-am putut vorbi ca unor oameni duhovniceşti, ci a trebuit să vă vorbesc ca unor oameni lumeşti, ca unor prunci în Hristos. 2. V-am hrănit cu lapte, nu cu bucate tari, căci nu le puteaţi suferi; şi nici acum chiar nu le puteţi suferi, 3. pentru că tot lumeşti sunteţi. În adevăr, când între voi sunt zavistii, certuri şi dezbinări, nu sunteţi voi lumeşti şi nu trăiţi voi în felul celorlalţi oameni? 4. Când unul zice: „Eu sunt al lui Pavel!”, şi altul: „Eu sunt al lui Apolo”: nu sunteţi voi oameni de lume? 5. Cine este Pavel? Şi cine este Apolo? Nişte slujitori ai lui Dumnezeu, prin care aţi crezut; şi fiecare după puterea dată lui de Domnul.
c) Certurile de cuvinte duc la erezii, la rătăcire și la împiedicarea înaintării lucrului lui Dumnezeu
1 Timotei 1:3. După cum te-am rugat, la plecarea mea în Macedonia, să rămâi în Efes, ca să porunceşti unora să nu înveţe pe alţii altă învăţătură 4. şi să nu se ţină de basme şi de înşirări de neamuri fără sfârşit, care dau naştere mai mult la certuri de vorbe decât fac să înainteze lucrul lui Dumnezeu prin credinţă, aşa fac şi acum. 5. Ţinta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inimă curată, dintr-un cuget bun şi dintr-o credinţă neprefăcută. 6. Unii, fiindcă s-au depărtat de aceste lucruri, au rătăcit şi s-au apucat de flecării. 7. Ei vor să fie învăţători ai Legii, şi nu ştiu nici măcar ce spun, nici ce urmăresc.
2. Integritatea, rămânerea în Cuvântul adevărului și autoritatea în fața învățătorilor falși trebuie să caracterizeze pe ucenicul Domnului
2 Timotei 2:15. Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie ruşine şi care împarte drept Cuvântul adevărului. 16. Fereşte-te de vorbăriile goale şi lumeşti; căci cei ce le ţin vor înainta tot mai mult în necinstirea lui Dumnezeu. 17. Şi cuvântul lor va roade ca cangrena. Din numărul acestora sunt Imeneu şi Filet, 18. care s-au abătut de la adevăr. Ei zic că a şi venit învierea şi răstoarnă credinţa unora.

a) Integritatea este caracterizată de-o biruință în încercări, o rămânere în Cuvânt și-o mărturisire a Cuvântului celor din jur
2 Timotei 3:14. Tu să rămâi în lucrurile pe care le-ai învăţat şi de care eşti deplin încredinţat, căci ştii de la cine le-ai învăţat; 15. din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Hristos Isus. 16. Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, 17. pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.

2 Timotei 4:1. Te rog fierbinte, inaintea lui Dumnezeu si inaintea lui Hristos Isus, care are sa judece viii si mortii, si pentru aratarea si Imparatia Sa: 2. propovaduieste Cuvantul, staruie asupra lui la timp si nelatimp, mustra, cearta, indeamna cu toata blandetea si invatatura.

b) Integritatea este caracterizată de o poziție de autoritate în fața învățătorilor falși în așa fel încât să nu piară oamenii care-i ascultă
1 Timotei 6:3. Dacă învaţă cineva pe oameni învăţătură deosebită, şi nu se ţine de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos şi de învăţătura care duce la evlavie, 4. este plin de mândrie şi nu ştie nimic; ba încă are boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte, din care se naşte pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele, 5. zadarnicele ciocniri de vorbe ale oamenilor stricaţi la minte, lipsiţi de adevăr şi care cred că evlavia este un izvor de câştig. Fereşte-te de astfel de oameni.

Imeneu a fost un învăţător periculos asociat cu Alexandru (1 Timotei 1:18-20) şi Filet (2 Timotei 2:17)
1 Timotei 1:18. Porunca pe care ţi-o dau, fiule Timotei, după prorociile făcute mai înainte despre tine, este ca, prin ele, să te lupţi lupta cea bună 19. şi să păstrezi credinţa şi un cuget curat, pe care unii l-au pierdut, şi au căzut din credinţă. 20. Din numărul lor sunt Imeneu şi Alexandru, pe care i-am dat pe mâna Satanei, ca să se înveţe să nu hulească.
 1 Corinteni 5:1. Din toate părţile se spune că între voi este curvie; şi încă o curvie de aceea care nici chiar la păgâni nu se pomeneşte; până acolo că unul din voi trăieşte cu nevasta tatălui său. 2. Şi voi v-aţi fălit! Şi nu v-aţi mâhnit mai degrabă, pentru ca cel ce a săvârşit fapta aceasta să fi fost dat afară din mijlocul vostru! 3. Cât despre mine, măcar că n-am fost la voi cu trupul, dar fiind de faţă cu duhul, am şi judecat, ca şi când aş fi fost de faţă, pe cel ce a făcut o astfel de faptă. 4. În Numele Domnului Isus, voi şi duhul meu, fiind adunaţi laolaltă, prin puterea Domnului nostru Isus, 5. am hotărât ca un astfel de om să fie dat pe mâna Satanei, pentru nimicirea cărnii, ca duhul lui să fie mântuit în ziua Domnului Isus.

APLICAREA LECȚIEI – THE LESSON APPLICATION:
Învățăm din lecția de astăzi că Dumnezeu prețuiește relația dintre noi în Biserică, iar adevărata credincioșie față de Domnul trebuie să se manifeste în relația cu frații în credință și semenii noștri, printr-o trăire plină de dragoste care trebuie să ducă la unitate, ferindu-ne de certurile de cuvinte, vorbe goale, învățături false și trăind în Cuvântul adevărului, având autoritate în fața învățătorilor falși și propovăduind celor din jur acest Cuvânt.

ÎNTREBĂRI – QUESTIONS:
Cum trebuie să fie atitudinea noastră față de certurile de cuvinte și la ce duc acestea?
Cum trebuie să fie viața noastră legat de Cuvântul adevărului și ce ne cere Dumnezeu legat de aceasta?
Care-i integritatea cerută de Dumnezeu pentru un urmaș al Domnului și cum se manifestă aceasta în Biserică vizavi de învățătorii falși?

Simion Ioanăș
Puteți citi materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 123
Opțiuni