Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător (Evrei 4:12-15)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător (Evrei 4:12-15)
Evrei 4:12. Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii. 13. Nicio făptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol şi descoperit înaintea ochilor Aceluia cu care avem a face. 14. Astfel, fiindcă avem un Mare Preot însemnat, care a străbătut cerurile – pe Isus, Fiul lui Dumnezeu – să rămânem tari în mărturisirea noastră. 15. Căci n-avem un Mare Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci Unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca şi noi, dar fără păcat. 16. Să ne apropiem, dar, cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentru ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie.

INTRODUCERE – INTRODUCTION
Dacă am văzut în lecțiile trecute superiroritatea Domnului Isus față de profeți, față de patriarhi, față de Moise, în lecția de data trecută ne-a fost revelat adevărul că adevărata odihnă care o are omul este doar în Hristos Isus, după ce ne-am evaluat viața în lumina Cuvântului lui Dumnezeu, în lecția de astăzi putem vedea puterea Cuvântului care ne descoperă starea de păcat și ne dă soluția Mântuirii, prin credința în Hristos Domnul.

PREZENTAREA ȘI INTERPRETAREA LECȚIEI-THE LESSON PRESENTATION AND INTERPRETATION
1. Cuvântul lui Dumnezeu pătrunde în mintea și inima omului, la nivel duh și suflet, descoperă starea de păcat
Evrei 4:12. Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii. 13. Nicio făptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol şi descoperit înaintea ochilor Aceluia cu care avem a face.

Duhul omului

Duhul este partea veșnică a omului, primită de la Dumnezeu, parte capabilă să se închine lui Dumnezeu care este Duh.

Ioan 4:24 Dumnezeu este Duh; şi cine se închină Lui trebuie să I se închine în duh şi în adevăr.

Facultățile duhului sunt:

– intuiția (cunoașterea), conștiința (cugetul), și capacitatea de-a avea părtășie cu Dumnezeu.

Atunci când omul a căzut, duhul său a pierdut părtășia cu Dumnezeu, aceasta părtășie poate fi refăcută doar prin nașterea din nou.

Sufletul omului

Sufletul omului este partea care face legătura între duh și trup și le poate influența pe amândouă.

Facultățile sufletului omului sunt:

– intelectul (mintea) care include gândurile, imaginația, înțelegerea, memoria și rațiunea.

– voința sau capacitatea de-a lua decizii

– sentimentul
a) Omul este cercetat de Dumnezeu și pus în lumina Adevărului prin auzirea Cuvântului
Romani 10:16. Dar nu toţi au ascultat de Evanghelie. Căci Isaia zice: „Doamne, cine a crezut propovăduirea noastră?” 17. Astfel, credinţa vine în urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos.
b) Omului i se descoperă starea de păcat prin Cuvântul lui Dumnezeu și prezența Duhului, așa că nu se poate dezvinovăți
Ioan 16:7. Totuşi vă spun adevărul: vă este de folos să Mă duc; căci, dacă nu Mă duc Eu, Mângâietorul nu va veni la voi; dar, dacă Mă duc, vi-L voi trimite. 8. Şi când va veni El, va dovedi lumea vinovată în ce priveşte păcatul, neprihănirea şi judecata. 9. În ce priveşte păcatul: fiindcă ei nu cred în Mine; 10. în ce priveşte neprihănirea: fiindcă Mă duc la Tatăl, şi nu Mă veţi mai vedea; 11. în ce priveşte judecata: fiindcă stăpânitorul lumii acesteia este judecat. 12. Mai am să vă spun multe lucruri, dar acum nu le puteţi purta. 13. Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare. 14. El Mă va proslăvi, pentru că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi.
Romani 1:16. Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Hristos; fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede: întâi a iudeului, apoi a grecului; 17. deoarece în ea este descoperită o neprihănire pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă şi care duce la credinţă, după cum este scris: „Cel neprihănit va trăi prin credinţă.” 18. Mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer împotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu şi împotriva oricărei nelegiuiri a oamenilor care înăbuşă adevărul în nelegiuirea lor. 19. Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu. 20. În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui se văd lămurit, de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot dezvinovăţi; 21. fiindcă, măcar că au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslăvit ca Dumnezeu, nici nu I-au mulţumit; ci s-au dedat la gândiri deşarte, şi inima lor fără pricepere s-a întunecat. 22. S-au fălit că sunt înţelepţi, şi au înnebunit;
2. Cuvântul lui Dumnezeu ne prezintă ca unică soluție la starea de păcat a omului pe Isus Hristos, Marele Preot, prin care rămânem tari în mărturisire, avem parte de har, îndurare și ajutor
Evrei 4:14. Astfel, fiindcă avem un Mare Preot însemnat, care a străbătut cerurile – pe Isus, Fiul lui Dumnezeu – să rămânem tari în mărturisirea noastră. 15. Căci n-avem un Mare Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci Unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca şi noi, dar fără păcat. 16. Să ne apropiem, dar, cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentru ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie.
a) Domnul Isus, unica soluție, este Jertfa fără păcat care ne îndreptățește să stăm înaintea lui Dumnezeu și să mărturisim oamenilor Adevărul
Romani 8:32. El, care n-a cruţat nici chiar pe Fiul Său, ci L-a dat pentru noi toţi, cum nu ne va da fără plată, împreună cu El, toate lucrurile? 33. Cine va ridica pâră împotriva aleşilor lui Dumnezeu? Dumnezeu este Acela care-i socoteşte neprihăniţi! 34. Cine-i va osândi? Hristos a murit! Ba mai mult, El a şi înviat, stă la dreapta lui Dumnezeu şi mijloceşte pentru noi! 35. Cine ne va despărţi pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigonirea, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia? 36. După cum este scris: „Din pricina Ta suntem daţi morţii toată ziua; suntem socotiţi ca nişte oi de tăiat.” 37. Totuşi, în toate aceste lucruri, noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit.
b) Domnul Isus, unica soluție ne face parte de har, îndurare și ajutor
1 Ioan 1:6. Dacă zicem că avem părtăşie cu El, şi umblăm în întuneric, minţim şi nu trăim adevărul. 7. Dar dacă umblăm în lumină, după cum El însuşi este în lumină, avem părtăşie unii cu alţii; şi sângele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curăţă de orice păcat. 8. Dacă zicem că n-avem păcat, ne înşelăm singuri, şi adevărul nu este în noi. 9. Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire. 10. Dacă zicem că n-am păcătuit, Îl facem mincinos, şi Cuvântul Lui nu este în noi.

APLICAREA LECȚIEI-THE LESSON APPLICATION
Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător, are puterea să pătrundă în sufletul și duhul omului, să convingă de păcat și să ne dea soluția lui Dumnezeu de salvare, de mântuire din starea de păcat, prin credința în Jertfa Domnului, care ne îndreptățește înaintea lui Dumnezeu, ne dă putere să mărturisim Adevărul înaintea oamenilor, ne face parte de har, îndurare și ajutor.

ÎNTREBĂRI–QUESTIONS:
Cum îți explici în lumina versetelor de astăzi că Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător?
Cuvântul lui Dumnezeu auzit sau citit, la ce nivel și în ce fel lucrează în viața noastră?
La ce ne motivează descrierea Cuvântului lui Dumnezeu din versetele de astăzi pe noi creștinii?

Simion Ioanăș

Puteți citi materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 126
Opțiuni