Chemarea și calitățile slujitorilor lui Dumnezeu (Tit 1:3-9)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

Chemarea și calitățile slujitorilor lui Dumnezeu (Tit 1:3-9)
Tit 1:3. ci Şi-a descoperit Cuvântul la vremea Lui, prin propovăduirea care mi-a fost încredinţată, după porunca lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru; – 4. către Tit, adevăratul meu copil în credinţa noastră a amândurora: Har şi pace de la Dumnezeu Tatăl şi de la Isus Hristos, Mântuitorul nostru! 5. Te-am lăsat în Creta ca să pui în rânduială ce mai rămâne de rânduit şi să aşezi prezbiteri în fiecare cetate, după cum ţi-am poruncit: 6. dacă este cineva fără prihană, bărbat al unei singure neveste, având copii credincioşi, care să nu fie învinuiţi de destrăbălare sau neascultare. 7. Căci episcopul, ca econom al lui Dumnezeu, trebuie să fie fără prihană; nu încăpăţânat, nici mânios, nici dedat la vin, nici bătăuş, nici lacom de câştig mârşav; 8. ci să fie primitor de oaspeţi, iubitor de bine, cumpătat, drept, sfânt, înfrânat; 9. să se ţină de Cuvântul adevărat, care este potrivit cu învăţătura, pentru ca să fie în stare să sfătuiască în învăţătura sănătoasă şi să înfrunte pe potrivnici.
INTRODUCERE – INTRODUCTION
Tit  a fost un creștin dintre neamuri, un ajutor de nădejde al lui Pavel, trimis în Biserica din Corint, mai târziu Pavel îl lasă la Creta să supravegheze bisericile, iar când Pavel era întemnițat s-a dus la Roma, în lecția de astăzi Pavel îl îndeamnă pe Tit pentru bisericile din Creta cu sfaturi referitoare la organizarea și bunul mers al Bisericii, sfaturi din care putem învăța fiecare din noi cum să ne trăim viața creștină după voia lui Dumnezeu, contribuind astfel la bunul mers al Bisericii. PREZENTAREA ȘI INTERPRETAREA LECȚIEI – THE LESSON
PRESENTATION AND INTERPRETATION
1. Un slujitor al lui Dumnezeu are descoperire, chemare și slujire ca urmare a întâlnirii și a relației  personale cu Domnul
Tit 1:3. ci Şi-a descoperit Cuvântul la vremea Lui, prin propovăduirea care mi-a fost încredinţată, după porunca lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru; – 4. către Tit, adevăratul meu copil în credinţa noastră a amândurora: Har şi pace de la Dumnezeu Tatăl şi de la Isus Hristos, Mântuitorul nostru!
– Un slujitor al lui Dumnezeu are descoperire
1 Cor 2:7. Noi propovăduim înţelepciunea lui Dumnezeu, cea tainică şi ţinută ascunsă, pe care o rânduise Dumnezeu, spre slava noastră, mai înainte de veci, 8. şi pe care n-a cunoscut-o niciunul din fruntaşii veacului acestuia; căci, dacă ar fi cunoscut-o, n-ar fi răstignit pe Domnul slavei. 9. Dar, după cum este scris: „Lucruri pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit, şi la inima omului nu s-au suit, aşa sunt lucrurile pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc.” 10. Nouă însă Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Său. Căci Duhul cercetează totul, chiar şi lucrurile adânci ale lui Dumnezeu. 11. În adevăr, cine dintre oameni cunoaşte lucrurile omului, afară de duhul omului care este în el? Tot aşa, nimeni nu cunoaşte lucrurile lui Dumnezeu, afară de Duhul lui Dumnezeu. 12. Şi noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul care vine de la Dumnezeu, ca să putem cunoaşte lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Său. 13. Şi vorbim despre ele nu cu vorbiri învăţate de la înţelepciunea omenească, ci cu vorbiri învăţate de la Duhul Sfânt, întrebuinţând o vorbire duhovnicească pentru lucrurile duhovniceşti.
– Un slujitor al lui Dumnezeu are chemare
1 Corinteni 1:1. Pavel, chemat să fie apostol al lui Isus Hristos, prin voia lui Dumnezeu, şi fratele Sosten, 2. către Biserica lui Dumnezeu care este în Corint, către cei ce au fost sfinţiţi în Hristos Isus, chemaţi să fie sfinţi, şi către toţi cei ce cheamă în vreun loc Numele lui Isus Hristos, Domnul lor şi al nostru:
– Un slujitor al lui Dumnezeu are o slujire încredințată
1 Cor 12:4. Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; 5. sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; 6. sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. 7. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora.
2. Un slujitor al lui Dumnezeu lucrează în biserică în comunicare cu ceilalți slujitori și sub autoritatea rânduită de Dumnezeu
Tit 1:5. Te-am lăsat în Creta ca să pui în rânduială ce mai rămâne de rânduit şi să aşezi prezbiteri în fiecare cetate, după cum ţi-am poruncit:
1 Corinteni 12:18. Acum, dar, Dumnezeu a pus mădularele în trup, pe fiecare aşa cum a voit El. 19. Dacă toate ar fi un singur mădular, unde ar fi trupul? 20. Fapt este că sunt mai multe mădulare, dar un singur trup. 21. Ochiul nu poate zice mâinii: „N-am trebuinţă de tine”; nici capul nu poate zice picioarelor: „N-am trebuinţă de voi.” 22. Ba mai mult, mădularele trupului care par mai slabe sunt de neapărată trebuinţă. 23. Şi părţile trupului care par vrednice de mai puţină cinste, le îmbrăcăm cu mai multă podoabă. Aşa că părţile mai puţin frumoase ale trupului nostru capătă mai multă frumuseţe, 24. pe când cele frumoase n-au nevoie să fie împodobite. Dumnezeu a întocmit trupul în aşa fel, ca să dea mai multă cinste mădularelor lipsite de cinste, 25. pentru ca să nu fie nicio dezbinare în trup, ci mădularele să îngrijească deopotrivă unele de altele.
3. Un slujitor al lui Dumnezeu trebuie să aibă caracter și calități duvovnicești, familii sfinte
Tit 1:6. dacă este cineva fără prihană, bărbat al unei singure neveste, având copii credincioşi, care să nu fie învinuiţi de destrăbălare sau neascultare. 7. Căci episcopul, ca econom al lui Dumnezeu, trebuie să fie fără prihană; nu încăpăţânat, nici mânios, nici dedat la vin, nici bătăuş, nici lacom de câştig mârşav; 8. ci să fie primitor de oaspeţi, iubitor de bine, cumpătat, drept, sfânt, înfrânat;
Filipeni 2:14. Faceţi toate lucrurile fără cârtiri şi fără şovăieli, 15. ca să fiţi fără prihană şi curaţi, copii ai lui Dumnezeu, fără vină, în mijlocul unui neam ticălos şi stricat, în care străluciţi ca nişte lumini în lume, 16. ţinând sus Cuvântul vieţii; aşa ca, în ziua lui Hristos, să mă pot lăuda că n-am alergat, nici nu m-am ostenit în zadar.
4. Un slujitor al lui Dumnezeu trebuie să cunoscă bine Cuvântul, să-L propovăduiască altora și să înfrunte pe potrivnici
Tit 1:9. să se ţină de Cuvântul adevărat, care este potrivit cu învăţătura, pentru ca să fie în stare să sfătuiască în învăţătura sănătoasă şi să înfrunte pe potrivnici.
1 Tim 4:12. Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea; ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie. 13. Până voi veni, ia seama bine la citire, la îndemnare şi la învăţătura pe care o dai altora. 14. Nu fi nepăsător de darul care este în tine, care ţi-a fost dat prin prorocie, cu punerea mâinilor de către ceata prezbiterilor. 15. Pune-ţi pe inimă aceste lucruri, îndeletniceşte-te în totul cu ele, pentru ca înaintarea ta să fie văzută de toţi. 16. Fii cu luare aminte asupra ta însuţi şi asupra învăţăturii pe care o dai altora; stăruie în aceste lucruri, căci, dacă vei face aşa, te vei mântui pe tine însuţi şi pe cei ce te ascultă.
APLICAREA LECȚIEI – THE LESSON APPLICATION
Învățăm din lecția de astăzi cât de important este pentru bunul mers al Bisericii ca slujirea noastră să fie ca urmare a chemării, descoperirii și chemării la slujire din partea lui Dumnezeu, lucrând în Biserică sub călăuzirea Duhului Sfânt, căutând colaborarea și rămânerea sub autoritatea stabilită de Dumnezeu, căutând să avem în biserică: caractere duhovnicești, familii integre și sfinte, cunoscând bine Cuvântul, împărtășindu-L altora, rămânând integrii în Cuvânt în fața potrivnicilor.
ÎNTREBĂRI – QUESTIONS:
De ce este necesară descoperirea lui Dumnezeu și chemarea la slujire în viața noastră și în viața Bisericii?
Ce caracteristici trebuie să aibă un slujitor în Biserică și cât de importantă este Familia pentru bunul mers al lucrării din Biserică?
Cât de importantă este echiparea cu Cuvântul a slujitorilor și cum trebuie să se raporteze la cei care se împotrivesc Cuvântului?
Echiparea cu Cuvântul este doar o țintă a anumitor slujitori sau a oricărui membru al Bisericii?

Simion Ioanăș
Puteți viziona materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 108
Opțiuni