Cearta contracarată de calitățile robului Domnului (2 Timotei 2:24-26)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Cearta contracarată de calitățile robului Domnului (2 Timotei 2:24-26)
2 Timotei 2:24. Şi robul Domnului nu trebuie să se certe; ci să fie blând cu toţi, în stare să înveţe pe toţi, plin de îngăduinţă răbdătoare, 25. să îndrepte cu blândeţe pe potrivnici, în nădejdea că Dumnezeu le va da pocăinţa, ca să ajungă la cunoştinţa adevărului; 26. şi, venindu-şi în fire, să se desprindă din cursa diavolului, de care au fost prinşi ca să-i facă voia.

INTRODUCERE – INTRODUCTION:
Pe calea credinței am învățat în lecțiile trecute că trebuie să avem o viață deosebită prin care suntem conștienți că suntem în harul Domnului, ostașii Lui, avem de suferit, de dus o luptă după rânduieli, împotrivindu-ne ereziei, urmărind stardande duhovnicești, iar azi vom învăța niște calități ale robului Domnului prin care să zădărnicească cearta și să aibă ca țintă aducerea semenilor la pocăință.

PREZENTAREA ȘI INTERPRETAREA LECȚIEI – THE LESSON

PRESENTATION AND INTERPRETATION:
1. În relația cu semenii robul Domnului nu trebuie să se certe având ca model pe Domnul Isus
2 Timotei 2:24. Şi robul Domnului nu trebuie să se certe…. .
Matei 12:18. „Iată Robul Meu pe care L-am ales, Preaiubitul Meu, în care sufletul Meu îşi găseşte plăcerea. Voi pune Duhul Meu peste El, şi va vesti Neamurilor judecata. 19. El nu Se va lua la ceartă, nici nu va striga. Şi nimeni nu-I va auzi glasul pe uliţe. 20. Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. 21. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui.”
– Cearta trebuie curmată de la început, aduce dezbinare, rău și tulburare
Prov 17:14. Începutul unei certe este ca slobozirea unor ape; de aceea, curmă cearta înainte de a se înteţi. –
Căci acolo unde este pizmă și duh de ceartă, este tulburare și tot felul de fapte rele. (Iac. 3:16)
– Cearta este o roadă a firii și este inițiată de nebuni, batjocoritori, clevetitori, gâlcevitori
Galateni 5:19. Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, 20. închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide,
Vorbele nebunului aduc cearta, și gura lui înjură până stârnește lovituri. – (Prov. 18:6)
Izgonește pe batjocoritor, și cearta se va sfârși, neînțelegerile și ocările vor înceta. – (Prov. 22:10)
Când nu mai sunt lemne, focul se stinge; și când nu mai este niciun clevetitor, cearta se potolește. (Prov. 26:20)
Dupa cum cărbunele face jăratic și lemnul foc, tot așa și omul gâlcevitor aprinde cearta. (Prov. 26:21)
Cine iubește certurile iubește păcatul, și cine-și zidește poarta prea înaltă, își caută pieirea. – (Prov. 17:19)
– Cearta nu are ce căuta nici în Biserică, nici în viața personală
1 Corinteni 11:16. Dacă iubeşte cineva cearta de vorbe, noi n-avem un astfel de obicei şi nici bisericile lui Dumnezeu.
Filipeni 2:3. Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi. 4. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora.

2. În relația cu semenii, robul Domnului trebuie să contracareze cearta cu calități duhovnicești, ca blândețe, îngăduință, răbdare, fiind în stare să învețe și să îndrepte pe potrivnici spre Adevăr cu nădejdea că Dumnezeu le va da pocăința
2 Tim 2:24…ci să fie blând cu toţi, în stare să înveţe pe toţi, plin de îngăduinţă răbdătoare, 25. să îndrepte cu blândeţe pe potrivnici, în nădejdea că Dumnezeu le va da pocăinţa, ca să ajungă la cunoştinţa adevărului; 26. şi, venindu-şi în fire, să se desprindă din cursa diavolului, de care au fost prinşi ca să-i facă voia.
– Cearta trebuie înăbușită prin calități duhovnicești având în vedere că și noi am fost scoși prin har din mocirla păcatului
Tit 3:1. Adu-le aminte să fie supuşi stăpânirilor şi dregătorilor, să-i asculte, să fie gata să facă orice lucru bun, 2. să nu vorbească de rău pe nimeni, să nu fie gata de ceartă, ci cumpătaţi, plini de blândeţe faţă de toţi oamenii. 3. Căci şi noi eram altădată fără minte, neascultători, rătăciţi, robiţi de tot felul de pofte şi de plăceri, trăind în răutate şi în pizmă, vrednici să fim urâţi şi urându-ne unii pe alţii.
– Cearta trebuie zădărnicită prin prezentarea adevărului și manifestarea dragostei primită de la Duhul Sfânt, având ca scop pocăința potrivnicilor.
Tit 3:9. Dar de întrebările nebune, de înşirările de neamuri, de certuri şi ciorovăieli privitoare la Lege, fereşte-te, căci sunt nefolositoare şi zadarnice. 10. După întâia şi a doua mustrare, depărtează-te de cel ce aduce dezbinări, 11. căci ştim că un astfel de om este un stricat şi păcătuieşte, de la sine fiind osândit.
2 Tim 4:1. Te rog fierbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa: 2. propovăduieşte Cuvântul, stăruie asupra lui la timp şi nelatimp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândeţea şi învăţătura. 3. Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor.

APLICAREA LECȚIEI – THE LESSON APPLICATION:
Cearta trebuie evitată și zădărnicită în viața noastră de creștini, înțelegând dezastrul care-l produce în jur și aplicând strategia lui Dumnezeu în contracararea ei, luând pe Hristos Domnul ca Model, căutând să avem calitățile duhovnicești cerute de Dumnezeu, roada Duhului și recuperarea potrivnicilor prin prezentarea Adevărului și manifestarea dragostei lui Dumnezeu în noi, cu nădejdea că Dumnezeu le va da pocăința.

ÎNTREBĂRI – QUESTIONS:
Ce părere are Dumnezeu despre ceartă și care sunt consecințele ei în viața omului?
Cum pot contracara cearta și ce strategie trebuie să aplic, atât în viața personală cât și în Biserică?
Cum stau cu privire la ceartă în viața personală și ce trebuie să fac pentru îndreptarea mea sau a celor care stârnesc certuri?


Simion Ioanăș
Puteți citi materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 82
Opțiuni