Vi s-a născut un Mântuitor (Luca 2:8-14)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 30/09/2022
    12345678910 0/10 X

Vi s-a născut un Mântuitor (Luca 2:8-14)

Luca 2:8. În ţinutul acela erau nişte păstori care stăteau afară în câmp şi făceau de strajă noaptea împrejurul turmei lor. 9. Şi iată că un înger al Domnului s-a înfăţişat înaintea lor, şi slava Domnului a strălucit împrejurul lor. Ei s-au înfricoşat foarte tare. 10. Dar îngerul le-a zis: „Nu vă temeţi: căci vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul: 11. astăzi, în cetatea lui David, vi S-a născut un Mântuitor, care este Hristos, Domnul. 12. Iată semnul, după care-L veţi cunoaşte: veţi găsi un Prunc înfăşat în scutece şi culcat într-o iesle.” 13. Şi deodată, împreună cu îngerul, s-a unit o mulţime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu şi zicând: 14. „Slavă lui Dumnezeu în locurile preaînalte şi pace pe pământ între oamenii plăcuţi Lui.”

Introducere
Vom începe luna aceasta cu un studiu dedicat Nașterii și Întrupării Domnului, privind la împlinirea profețiilor din vechime privitoare la venirea Domnului Isus pe acest pământ, ca să împlinească Planul de Mântuire conceput din veșnicii, astăzi vom privi spre profețiile împlinite în Domnul referitor la El ca Mântuitor.


Prezentarea lecției

1. În Copilul Isus S-a împlinit profeția Mântuitorului promis pentru Israel

Matei 1:21 Ea va naşte un Fiu şi-i vei pune numele Isus, pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale.
Isus vine din evreiescul Ieșua (arhaic Iehoșua), „ישוע”, care înseamnă „YHWH mântuiește”.
Isaia 9:6 Căci un Copil ni S-a născut, un Fiu ni s-a dat şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii.

2. Prin Copilul născut Dumnezeu a dat omenirii Mântuitorul promis în dar

Isaia 25:6. Domnul oştirilor pregăteşte tuturor popoarelor, pe muntele acesta, un ospăţ de bucate gustoase, un ospăţ de vinuri vechi, de bucate miezoase, pline de măduvă, de vinuri vechi şi limpezite. 7. Şi, pe muntele acesta, înlătură marama care acoperă toate popoarele şi învelitoarea care înfăşoară toate neamurile; 8. nimiceşte moartea pe vecie: Domnul Dumnezeu şterge lacrimile de pe toate feţele şi îndepărtează de pe tot pământul ocara poporului Său; da, Domnul a vorbit. 9. În ziua aceea vor zice: „Iată, acesta este Dumnezeul nostru în care aveam încredere că ne va mântui. Acesta este Domnul în care ne încredeam; acum, să ne înveselim şi să ne bucurăm de mântuirea Lui!”

Bucuria omenirii astăzi, în fața sărbătoririi acestui Eveniment, trebuie să fie în darul oferit de Dumnezeu. Mântuitorul este Esența sărbătorii Nașterii Domnului și a fost dăruit de Dumnezeu în mod miraculos!

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. (Ioan 3:16)

Matei 1:18. Iar naşterea lui Isus Hristos a fost aşa: Maria, mama Lui, era logodită cu Iosif; şi, înainte ca să locuiască ei împreună, ea s-a aflat însărcinată de la Duhul Sfânt.

3. Copilul acesta plăpând și slab a venit să ne fie Mântuitor personal, să crească și să-și dea viața pentru păcatele noastre

Isaia 53:1. Cine a crezut în ceea ce ni se vestise? Cine a cunoscut braţul Domnului? 2. El a crescut înaintea Lui ca o odraslă slabă, ca un lăstar care iese dintr-un pământ uscat. N-avea nici frumuseţe, nici strălucire ca să ne atragă privirile, şi înfăţişarea Lui n-avea nimic care să ne placă. 3. Dispreţuit şi părăsit de oameni, Om al durerii şi obişnuit cu suferinţa, era aşa de dispreţuit, că îţi întorceai faţa de la El, şi noi nu L-am băgat în seamă. 4. Totuşi El suferinţele noastre le-a purtat, şi durerile noastre le-a luat asupra Lui, şi noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu şi smerit. 5. Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa care ne dă pacea a căzut peste El, şi prin rănile Lui suntem tămăduiţi.

Bucuria noastră este că avem un Mântuitor personal, care este Dumnezeu cu noi. Dacă lumea îl percepea pe Dumnezeu ca departe de om, de care nu te poți apropia decât prin preoți și jertfe, prin Hristos fiecare are posibilitatea de-a avea o relație personala cu Dumnezeu.

Matei 1:22. Toate aceste lucruri s-au întâmplat ca să se împlinească ce vestise Domnul prin prorocul care zice: 23. „Iată, fecioara va fi însărcinată, va naşte un Fiu, şi-I vor pune numele Emanuel” care, tălmăcit, înseamnă: „Dumnezeu este cu noi.”
Geneza 3:15. Vrăjmăşie voi pune între tine şi femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei. Aceasta îţi va zdrobi capul, şi tu îi vei zdrobi călcâiul.”

Aplicarea lecției

Dumnezeu prin nașterea din fecioară a copilului Isus, ne-a trimis un Mântuitor personal, prin El am fost salvați din păcat și am fost așezați în Hristos în locurile cerești, mântuirea noastră începe de aici de pe pământ prin credința în acest Mântuitor, prin pocăință și călcarea pe urmele Domnului, prin trăirea în ascultare de Cuvântul Său și continuă în veșnicii alături de Dumnezeul nostru minunat.

Întrebări

Ce importanță are adevărul că S-a născut un Mântuitor prin Isus Hristos?
Pentru cine S-a Întrupat Domnul și cu ce scop?
L-am cunoscut personal pe acest Mântuitor minunat?
Care trebuie să fie atitudinea mea față de acest Mântuitor?

Simion Ioanăș



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 470
  • Export PDF: 1
Opțiuni