Un An Nou cu hotărâri și începuturi noi (Exod 12:1-7)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 30/09/2022
    12345678910 0/10 X

Un An Nou cu hotărâri și începuturi noi (Exod 12:1-7)
Exodul 12:1. Domnul a zis lui Moise şi lui Aaron în ţara Egiptului: 2. „Luna aceasta va fi pentru voi cea dintâi lună; ea va fi pentru voi cea dintâi lună a anului. 3. Vorbiţi întregii adunări a lui Israel şi spuneţi-i: „În ziua a zecea a acestei luni, fiecare om să ia un miel de fiecare familie, un miel de fiecare casă. 4. Dacă sunt prea puţini în casă pentru un miel, să-l ia cu vecinul lui cel mai de aproape, după numărul sufletelor; să faceţi socoteala cât poate mânca fiecare din mielul acesta. 5. Să fie un miel fără cusur, de parte bărbătească, de un an; veţi putea să luaţi un miel sau un ied. 6. Să-l păstraţi până în ziua a paisprezecea a lunii acesteia; şi toată adunarea lui Israel să-l înjunghie seara. 7. Să ia din sângele lui şi să ungă amândoi stâlpii uşii şi pragul de sus al caselor unde îl vor mânca.


1 Nisan este hotărât de Dumnezeu ca început de an după ieșirea din Egipt
Mai întâlnim precizări la această lună în Scriptură, ca luna nisan (Estera 3:7) sau abib (Exod 34:18)
-1 Nisan = martie-aprilie, era prima zi cu lună nouă după echinocţiu de primăvară (21 martie)
– Luna Nisan este luna în care s-a produs Exodul din Egipt
– Luna Nisan se consideră an nou pentru evrei de la ieșirea din Egipt, deoarece acela a fost momentul când evreii s-au format ca națiune

Dumnezeu a hotărât ca acest început de an să fie pentru evrei unul prin care să aibă în vedere salvarea evreilor de robia Egiptului și amintirea acestui lucru prin mielul care trebuia jertfit.

1. La început de An ai ca Țintă pe Domnul Isus, Mielul lui Dumnezeu
– E o învățătură și pentru noi creștinii ca orice început să-l facem cu ochii Țintă la Mielul lui Dumnezeu Hristos Domnul
Exod 32:12. Moise a zis Domnului: „Iată, Tu îmi zici: „Du pe poporul acesta!” Şi nu-mi arăţi pe cine vei trimite cu mine. Însă, Tu ai zis: „Eu te cunosc pe nume şi ai căpătat trecere înaintea Mea!” 13. Acum, dacă am căpătat trecere înaintea Ta, arată-mi căile Tale; atunci Te voi cunoaşte şi voi avea trecere înaintea Ta. Şi gândeşte-Te că neamul aceasta este poporul Tău!” 14. Domnul a răspuns: „Voi merge Eu însumi cu tine şi îţi voi da odihnă.” 15. Moise i-a zis: „Dacă nu mergi Tu însuţi cu noi, nu ne lăsa să plecăm de aici.
La fel ca Moise trebuie să fim și noi, să-L dorim pe Domnul să vină cu noi, să înțelegem că datorită Lui am ajuns aici, Și-a dat singurul Său Fiu, astfel ne-a înfiat și ne dorește pentru El, să cominice și să umble cu noi.

2. La început de An fii conștient că ai nevoie de mântuirea, iertarea și harul lui Dumnezeu
– E o învățătură și pentru noi creștinii ca să începem orice fiind conștienți de Sângele Mielului prin care realizăm că avem nevoie de mântuire, iertare și de har pentru a începe și duce la bun sfârșit orice
Estera 3:7 – Hebrew: נִיסָן, nîsān = their flight
Trebuie să înțelegem că Harul lui Dumnezeu s-a arătat nouă prin Sângele Mielului, cu toți am merita mânia și pedeapsa lui Dumnezeu datorită pacatului, însă mântuirea și iertarea noastră au fost împlinite prin Jertfa Domnului, Sângele Lui ne curățește și este protecția noastră
Efeseni 1:4. În El, Dumnezeu ne-a ales înainte de întemeierea lumii, ca să fim sfinţi şi fără prihană înaintea Lui, după ce, în dragostea Lui, 5. ne-a rânduit mai dinainte să fim înfiaţi prin Isus Hristos, după buna plăcere a voii Sale, 6. spre lauda slavei harului Său pe care ni l-a dat în Preaiubitul Lui. 7. În El avem răscumpărarea, prin sângele Lui, iertarea păcatelor, după bogăţiile harului Său 8. pe care l-a răspândit din belşug peste noi, prin orice fel de înţelepciune şi de pricepere;

3. La început de an caută unitatea cu Trupul lui Hristos, Biserica Domnului, fii un mădular pentru alții
– E o învățătură prin care să înțelegem că noi trebuie să fim uniți în Hristos Domnul și să știm că El ne vrea biruitori împreună, știind că pedeapsa asupra noastră a luat-o Mielul lui Dumnezeu și biruința o avem tot în El.
Exod 12:21. Moise a chemat pe toţi bătrânii lui Israel şi le-a zis: „Duceţi-vă de luaţi un miel pentru familiile voastre şi înjunghiaţi Paştile. 22. Să luaţi apoi un mănunchi de isop, să-l înmuiaţi în sângele din strachină şi să ungeţi pragul de sus şi cei doi stâlpi ai uşii cu sângele din strachină. Nimeni din voi să nu iasă din casă până dimineaţa. 23. Când va trece Domnul ca să lovească Egiptul, şi va vedea sângele pe pragul de sus şi pe cei doi stâlpi ai uşii, Domnul va trece pe lângă uşă şi nu va îngădui Nimicitorului să intre în casele voastre ca să vă lovească. 24. Să păziţi lucrul acesta ca o lege pentru voi şi pentru copiii voştri în veac. 25. Când veţi intra în ţara pe care v-o va da Domnul, după făgăduinţa Lui, să ţineţi acest obicei sfânt. 26. Şi când vă vor întreba copiii voştri: „Ce înseamnă obiceiul acesta?”, 27. să răspundeţi: „Este jertfa de Paşti în cinstea Domnului, care a trecut pe lângă casele copiilor lui Israel în Egipt, când a lovit Egiptul, şi ne-a scăpat casele noastre.” Poporul s-a plecat şi s-a închinat până la pământ. 28. Şi copiii lui Israel au plecat şi au făcut cum poruncise Domnul lui Moise şi lui Aaron; aşa au făcut.
Ei ca și comunitate au învățat lucrul acesta, au învățat că Dumnezeu i-a scăpat prin Sângele Mielului, i-a pus împreună și le-a promis Canaanul.
Coloseni 1:18. El este Capul trupului, al Bisericii. El este Începutul, Cel întâi născut dintre cei morţi, pentru ca în toate lucrurile să aibă întâietatea. 19. Căci Dumnezeu a vrut ca toată plinătatea să locuiască în El 20. şi să împace totul cu Sine prin El, atât ce este pe pământ, cât şi ce este în ceruri, făcând pace prin sângele crucii Lui. 21. Şi pe voi, care odinioară eraţi străini şi vrăjmaşi prin gândurile şi prin faptele voastre rele, El v-a împăcat acum 22. prin trupul Lui de carne, prin moarte, ca să vă facă să vă înfăţişaţi înaintea Lui sfinţi, fără prihană şi fără vină; 23. negreşit, dacă rămâneţi şi mai departe întemeiaţi şi neclintiţi în credinţă, fără să vă abateţi de la nădejdea Evangheliei pe care aţi auzit-o, care a fost propovăduită oricărei făpturi de sub cer şi al cărei slujitor am fost făcut eu, Pavel. 24. Mă bucur acum în suferinţele mele pentru voi; şi în trupul meu împlinesc ce lipseşte suferinţelor lui Hristos, pentru trupul Lui, care este Biserica.

4. La început de an învață să depinzi de Dumnezeu care-ți poartă de grijă
– E o învățătură prin care să învățăm dependența de Dumnezeu, purtarea lui de grijă așa ca lui Israel, să punem pe primul plan pe Dumnezeu și El va purta de grijă
Exod 34:18, Abib – Un spic tânăr de cereale,
Deuteronomul 16:1. Păzeşte luna spicelor şi prăznuieşte sărbătoarea Paştilor în cinstea Domnului Dumnezeului tău; căci în luna spicelor te-a scos Domnul Dumnezeul tău din Egipt, noaptea.
Dumnezeu a scos pe Israel din robia Egiptului și l-a purtat prin pustie, având grijă de nevoile lor, o învățătură pentru noi să depindem de El în drumul spre Canaanul ceresc și El o să ne poarte de grijă.
Matei 6:31. Nu vă îngrijoraţi, dar, zicând: „Ce vom mânca?” sau: „Ce vom bea?” sau: „Cu ce ne vom îmbrăca?” 32. Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele. 33. Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. 34. Nu vă îngrijoraţi, dar, de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.

 
5. La început de an suntem chemați la pocăință, cercetare și trezire
Israel mai sărbătorește Anul Nou sau Rosh HaShanah (Hebrew: רֹאשׁ הַשָּׁנָה, Rōʾš hašŠānā), însemnând literal „(capul) începutul anului”, la 1. Tișrei (septembrie – octombrie), aceasta are corespondent în Biblie: Sărbătoarea trâmbițelor (Yom Teruah (יוֹם תְּרוּעָה, Yōm Tərūʿā) (Leviticus 23:23–25, Numeri 29:1)
Numeri 29:1. În luna a şaptea, în cea dintâi zi a lunii, să aveţi o adunare sfântă: atunci să nu faceţi nicio lucrare de slugă. Ziua aceasta să fie vestită între voi cu sunet de trâmbiţă.

Astăzi la Anul Nou din 1 Tișrei, se practică suflatul din Șofar (corn de berbec), care simbolizează ”trezirea” poporului pentru a medita la faptele sale din trecut și schimbarea în bine, șofarul prevestește pentru ei Ziua Judecății și cheamă la cercetare.

La început de an suntem chemați la Cercetare, Trezire și Pocăință, să fim conștienți că Domnul ne vrea să privim Țintă la El, să fim conștienți că avem nevoie de mântuirea, iertarea și harul Lui, să căutăm unitatea cu Biserica, Trupul Domnului și să depindem în totul de Dumnezeu care ne poartă de grijă.

Simion Ioanăș

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 410
  • Export PDF: 1
Opțiuni