Familia dedicată în slujire și închinare Domnului (Iosua 24:1-15)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 30/09/2022
    12345678910 0/10 X

Familia dedicată în slujire și închinare Domnului (Iosua 24:1-15)
Iosua 24:15. Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi: sau dumnezeilor cărora le slujeau părinţii voştri dincolo de Râu, sau dumnezeilor amoriţilor în a căror ţară locuiţi. Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului.”

1. Familia dedicată în slujire și închinare are ca bază pe Dumnezeu
Iosua face parte din poporul scos din robia egipteană, atunci când Dumnezeu a poruncit ca fiecare familie să ia câte-un miel și să ungă usciorii ușii și pragul de sus cu sângele mielului.
Exod 12:1. Domnul a zis lui Moise şi lui Aaron în ţara Egiptului: 2. „Luna aceasta va fi pentru voi cea dintâi lună; ea va fi pentru voi cea dintâi lună a anului. 3. Vorbiţi întregii adunări a lui Israel şi spuneţi-i: „În ziua a zecea a acestei luni, fiecare om să ia un miel de fiecare familie, un miel de fiecare casă.
*******************
12. În noaptea aceea, Eu voi trece prin ţara Egiptului şi voi lovi pe toţi întâii născuţi din ţara Egiptului, de la oameni până la dobitoace; şi voi face judecată împotriva tuturor zeilor Egiptului, Eu, Domnul. 13. Sângele vă va sluji ca semn pe casele unde veţi fi. Eu voi vedea sângele şi voi trece pe lângă voi, aşa că nu vă va nimici nicio urgie, atunci când voi lovi ţara Egiptului. 14. Şi pomenirea acestei zile s-o păstraţi şi s-o prăznuiţi printr-o sărbătoare în cinstea Domnului; s-o prăznuiţi ca o lege veşnică pentru urmaşii voştri.
– În viața lui Iosua și a familiei lui, Dumnezeu era Mântuitorul
Numele dat lui Iosua de familia sa era hosea’, „mântuire”, în Numeri întâlnim numele acesta privitor la Iosua ca și căpetenie peste seminția lui Efraim.
Numeri 13:8. pentru seminţia lui Efraim: Hosea, fiul lui Nun;
– Moise văzând viața și chemarea lui Hosea l-a numit Iosua, el fiind un prototip al Domnului Isus, Mântuitorul   
Moise a adăugat numele divin şi l-a numit Iosua, provine din ebraica יְהוֹשֻׁעַ ( Yehoshùaˁ ) și înseamnă „YHWH mântuiește”, dintre care Ἰησοῦς (Iesoùs, Isus ) este transcrierea greacă
Neemia 3:19. şi alături de el, Ezer, fiul lui Iosua, mai marele Miţpei, a dres o altă parte a zidului, în faţa suişului casei armelor, în unghi.

În familia creștină, Dumnezeu trebuie să ocupe locul de cinste, să fie baza familiei și scopul acelei familii
1 Corinteni 11:3. Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii şi că Dumnezeu este Capul lui Hristos. 4. Orice bărbat care se roagă sau proroceşte cu capul acoperit îşi necinsteşte capul său. 5. Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau proroceşte cu capul dezvelit îşi necinsteşte capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă. 6. Dacă o femeie nu se înveleşte, să se şi tundă! Iar, dacă este ruşine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învelească. 7. Bărbatul nu este dator să-şi acopere capul, pentru că el este chipul şi slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului. 8. În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat; 9. şi nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat. 10. De aceea, femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei. 11. Totuşi, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie. 12. Căci, dacă femeia este din bărbat, tot aşa şi bărbatul prin femeie, şi toate sunt de la Dumnezeu.
Efeseni 5:22. Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului; 23. căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este Capul Bisericii, El, Mântuitorul trupului. 24. Şi după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile. 25. Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea, 26. ca s-o sfinţească, după ce a curăţat-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, 27. ca să înfăţişeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă şi fără prihană. 28. Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte nevasta se iubeşte pe sine însuşi. 29. Căci nimeni nu şi-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrăneşte, îl îngrijeşte cu drag, ca şi Hristos Biserica; 30. pentru că noi suntem mădulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui şi os din oasele Lui. 31. „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup.” 32. Taina aceasta este mare – (vorbesc despre Hristos şi despre Biserică). – 33. Încolo, fiecare din voi să-şi iubească nevasta ca pe sine; şi nevasta să se teamă de bărbat.



2. Familia dedicată în slujire și închinare respectă autoritatea lui Dumnezeu prin dedicare
– În calitate de reprezentant al tribului lui Efraim în misiunea de recunoaştere de la Cadeş (Numeri 13-14), Iosua a sprijinit recomandarea lui Caleb de a trece la invadarea ţării
– Moise l-a ales să-i fie asistent personal şi i-a încredinţat comanda unui detaşament de luptători pentrua respinge pe amaleciți (Exod 17)
– În timp ce Moise era singur înaintea lui Dumnezeu pe Sinai, Iosua făcea de veghe; în Cortul Întâlnirii el a învăţat de asemenea să aştepte şi să se încreadă în Domnul  (Exod 24:13; 32:17; 33:11)

Familia creștină reprezintă un nucleu important în biserică prin implicarea și dedicarea în viața Bisericii și în Planul de Mântuire și de extindere a Împărăției lui Dumnezeu.
1 Timotei 2:5. Căci este un singur Dumnezeu şi este un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos, 6. care S-a dat pe Sine însuşi ca preţ de răscumpărare pentru toţi; faptul acesta trebuia adeverit la vremea cuvenită, 7. şi propovăduitorul şi apostolul Lui am fost pus eu – spun adevărul în Hristos, nu mint – ca să învăţ pe Neamuri credinţa şi adevărul. 8. Vreau, dar, ca bărbaţii să se roage în orice loc şi să ridice spre cer mâini curate, fără mânie şi fără îndoieli. 9. Vreau, de asemenea, ca femeile să se roage îmbrăcate în chip cuviincios, cu ruşine şi sfială; nu cu împletituri de păr, nici cu aur, nici cu mărgăritare, nici cu haine scumpe, 10. ci cu fapte bune, cum se cuvine femeilor care spun că sunt evlavioase. 11. Femeia să înveţe în tăcere, cu toată supunerea. 12. Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii, nici să se ridice mai presus de bărbat, ci să stea în tăcere. Coloseni 3:18. Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri, cum se cuvine în Domnul. 19. Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele şi nu ţineţi necaz pe ele. 20. Copii, ascultaţi de părinţii voştri în toate lucrurile, căci lucrul acesta place Domnului. 21. Părinţilor, nu întărâtaţi pe copiii voştri, ca să nu-şi piardă nădejdea. 1 Corinteni 14:34. Femeile să tacă în adunări, căci lor nu le este îngăduit să ia cuvântul în ele, ci să fie supuse, cum zice şi Legea. 35. Dacă voiesc să capete învăţătură asupra unui lucru, să întrebe pe bărbaţii lor acasă; căci este ruşine pentru o femeie să vorbească în biserică. 36. Ce? De la voi a pornit Cuvântul lui Dumnezeu? Sau numai până la voi a ajuns el? 37. Dacă crede cineva că este proroc sau insuflat de Dumnezeu, să înţeleagă că ce vă scriu eu este o poruncă a Domnului.

3. Familia dedicată în slujire și închinare este caracterizată de unitate și consens
– În câmpia de lângă Iordan Iosua a fost consacrat oficial ca succesor al lui Moise la conducerea militară a poporului, coordonându-şi activitatea cu preotul Eleazar (Numeri 27:18 ş. urm. ; 34:17; cf. Deuteronom 3 şi 31)
Iosua 1:1. După moartea lui Moise, robul Domnului, Domnul a zis lui Iosua, fiul lui Nun, slujitorul lui Moise: 2. „Robul Meu Moise a murit: acum, scoală-te, treci Iordanul acesta, tu şi tot poporul acesta, şi intraţi în ţara pe care o dau copiilor lui Israel. 3. Orice loc pe care-l va călca talpa piciorului vostru vi-l dau, cum am spus lui Moise.
– Unitatea și consensul cu care lucra Iosua ca și lider al poporului Israel de fapt a plecat din familie, vedem asta prin declarația lui Iosua când a chemat pe Israel la legământul naţional de la Sihem, spre sfârșitul carierei
Iosua 24:15. Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi: sau dumnezeilor cărora le slujeau părinţii voştri dincolo de Râu, sau dumnezeilor amoriţilor în a căror ţară locuiţi. Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului.”

Familia creștină trebuie să fie și azi la fel ca în trecut Iosua și familia lui, unită și într-un consens prin care să urmărească împlinirea voii lui Dumnezeu și ascultare de El.

1 Corinteni 7:8. Celor neînsuraţi şi văduvelor le spun că este bine pentru ei să rămână ca mine. 9. Dar, dacă nu se pot înfrâna, să se căsătorească; pentru că este mai bine să se căsătorească decât să ardă. 10. Celor căsătoriţi le poruncesc nu eu, ci Domnul, ca nevasta să nu se despartă de bărbat. 11. (Dacă este despărţită, să rămână nemăritată sau să se împace cu bărbatul ei.) Şi nici bărbatul să nu-şi lase nevasta. 12. Celorlalţi le zic eu, nu Domnul: dacă un frate are o nevastă necredincioasă, şi ea voieşte să trăiască înainte cu el, să nu se despartă de ea. 13. Şi dacă o femeie are un bărbat necredincios, şi el voieşte să trăiască înainte cu ea, să nu se despartă de bărbatul ei. 14. Căci bărbatul necredincios este sfinţit prin nevasta credincioasă, şi nevasta necredincioasă este sfinţită prin fratele; altminteri, copiii voştri ar fi necuraţi, pe când acum sunt sfinţi. 15. Dacă cel necredincios vrea să se despartă, să se despartă; în împrejurarea aceasta, fratele sau sora nu sunt legaţi: Dumnezeu ne-a chemat să trăim în pace. 16. Căci ce ştii tu, nevastă, dacă îţi vei mântui bărbatul? Sau ce ştii tu, bărbate, dacă îţi vei mântui nevasta? 17. Încolo, fiecare să rămână în starea în care l-a aşezat Domnul şi în care l-a chemat Dumnezeu. Aceasta este rânduiala pe care a
Trei adevăruri importante care le-am învățat astăzi:
– Familia dedicată în slujire și închinare are ca bază pe Dumnezeu
– Familia dedicată în slujire și închinare respectă autoritatea lui Dumnezeu prin dedicare
– Familia dedicată în slujire și închinare este caracterizată de unitate și consens
Simion Ioanăș

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 249
  • Export PDF: 1
Opțiuni