Frica si Gelozia, Invatatura sanatoasa si Comportamentul sanatos
Autor: Marcel Dumitru  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de ionelmarcel in 30/03/2022
    12345678910 0/10 X
Frica si Gelozia, Invatatura sanatoasa si Comportamentul sanatos
I. FRICA.
Frica duce la neascultare.
Text. 1 Samuel 15:24. “Atunci Saul a zis lui Samuel: "Am pacatuit, caci am calcat porunca Domnului si n-am ascultat cuvintele tale; ma temeam de popor si i-am ascultat glasul.”
Saul a fost chemat sa conduca pe copiii lui Israel impotriva amalecitilor. Si i s-a spus sa-i distruga si sa le distruga vitele si toate lucrurile pe care le detineau. Ei nu trebuiau sa jefuiasca. Citim in Scriptura, de multe ori Dumnezeu trimite pe copiii lui Israel sa distruga anumiti pagani, li se spune cateodata sa distruga totul, altadata sa pastreze copiii sau li se spune ca pot lua prada si trebuia sa faca numai ceea ce Dumnezeu le poruncise. In aceasta situatie israelitilor li s-a spus sa distruga totul si sa nu ia prada de la amaleciti. Dar lui Saul i-a fost frica de popor, asa ca le-a permis sa ia prada de la amaleciti, desi, inca o data, Dumnezeu le interzisese sa faca asta. Acesta este un caz in care frica de oameni l-a facut pe Saul sa nu asculte de Dumnezeu.
Stim ca frica nu vine de la Dumnezeu. Exista un duh de frica. In gasim in N. T. “Caci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frica, ci de putere, de dragoste si de chibzuinta. (2Tim. 1:7)
Atunci cand cedam in fata acestei frici, ea ne va duce automat la nesupunere.
Invatatura pentru noi astazi, este: - sa nu ne lasam cuprinsi de frica si -sa nu o lasam sa ne dicteze viata.
Nu putem permite ca frica pe care ne-o strecoara in minte oamenii sau diavolul sa ne impiedice sa facem lucrurile pe care Dumnezeu ne-a chemat sa le facem. Asa ca, sa nu ne temem nici de oameni, nici de diavol, sa avem credinta in Dumnezeu, sa ne incredem in El si sa ascultam de El. Amin.
II. GELOZIA. Gelozia ne otraveste.
Sa ne uitam la relatia dintre Saul si David. 1 Samuel cap. 18:7. “Femeile care cantau isi raspundeau unele altora si ziceau: "Saul a batut miile lui, iar David zecile lui de mii."8. Saul s-a maniat foarte tare si nu i-a placut vorba aceasta. El a zis: "Lui David ii dau zece mii si mie-mi dau mii! Nu-i mai lipseste decat imparatia."
Saul era foarte crud, iar spunese femeilor l-au infuriate foarte tare. Aceasta gelozie i-a cauzat lui Saul multe probleme psihice. Era agitat, iar David a fost adus sa-I cante la harpa. Gelozia este o otrava, care otraveste mintea si sufletul, de aceea trebuie evitata.
Exista duhul de gelozie. Il gasim in V. T. • “si daca barbatul este apucat de un duh de gelozie si are banuieli asupra nevestei lui care s-a pangarit, sau daca este cuprins de un duh de gelozie si are banuieli asupra nevestei lui care nu s-a pangarit” - (Num. 5:14)• “si pentru imprejurarea cand un barbat, apucat de un duh de gelozie, are banuieli asupra nevestei lui: preotul s-o puna sa stea in picioare inaintea Domnului si sa-i faca intocmai dupa legea aceasta.” (Num. 5:30)
Gelozia este foarte nesanatoasa si pentru trup. • Proverbe 14:30. “O inima linistita este viata trupului, dar pizma (gelozia, invidia) este putrezirea oaselor. “
Atat duhul de frica, cat si duhul de gelozie ne pot cauza multe probleme. Invatatura pentru noi astazi, este: - sa ne rugam ca Dumnezeu sa ne elibereze de aceste duhuri. Amin!
INVATATURA SANATOASA, COMPORTAMENT SANATOS.

“Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire” (2Tim. 3:16)
Scriptura ne invata si ne da o invatatura sanatoasa, care duce la viata. Pe aceasta trebuie sa o dorim! Iata ce gasim scris in Scriptura despre INVATATURA SANATOASA:
-“Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa; ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute si isi vor da invatatori dupa poftele lor. (2Tim. 4:3)
-“sa se tina de Cuvantul adevarat, care este potrivit cu invatatura, pentru ca sa fie in stare sa sfatuiasca in invatatura sanatoasa si sa infrunte pe potrivnici. (Tit. 1:9)
-“Tu insa vorbeste lucruri care se potrivesc cu invatatura sanatoasa. (Tit. 2:1)
Sa ne intoarcem la 1 Samuel 18:5, pentru o alta invatatura sanatoasa: “David se ducea si izbutea oriunde-l trimitea Saul; a fost pus de Saul in fruntea oamenilor de razboi si era placut intregului popor, chiar si slujitorilor lui Saul.”
Din acest versert aflam ca, atunci cand ne comportam corect, cand ne comportam cu ascultare si intelepciune de la Dumnezeu, oamenii vor observa si vom fi placuti atat lui Dumnezeu, cat si oamenilor. In 1 Samule 18:15, se spune: “. Saul, vazand ca izbutea intotdeauna, se temea de el.”Chiar si dusmanul lui David recunostea ca este mai bun decat el si mai intelept.
Inca un verset care ne invata sa ne comportam cu intelepciune. Iacov 3:13 “Cine dintre voi este intelept si priceput? Sa-si arate, prin purtarea lui buna, faptele facute cu blandetea intelepciunii!”Apoi, mai departe, in v 17, spune: ” Intelepciunea care vine de sus este, intai, curata, apoi pasnica, blanda, usor de induplecat, plina de indurare si de roade bune, fara partinire, nefatarnica.”Avand in vedere aceste versete, sa ne incurajam astazi si sa realizam ca, exista, probabil, unele comportamente nebiblice sau unele tipare de gandire nesanatoase, pe care le-am lasat sa se strecoare in viata noastra, care sunt foarte daunatoare pentru noi personal si pentru umblarea noastra cu Domnul si, de asemenea, pentru relatiile noastre cu alti oameni.
Asa ca, sa tinem minte acesti inamici, acesti dusmani si sa ne ferim de ei: -frica, duce la neascultare, -gelozia, este o otrava.
Si sa ne comportam intotdeauna cu intelepciune de sus, de la Dumnezeu. Sau, asa cum zice apostolul Pavel, noi sa gandim cu mintea lui Hristos: “Noi insa avem gandul/gandirea lui Hristos.” (1Cor. 2:16)
Dumnezeu sa ne ajute la aceasta!
Amin!
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 381
Opțiuni