O biserică sănătoasă printr-o învățătură sănătoasă și-o respingere a ereziilor și ereticilor (Romani 16:17-27)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 28/05/2020
    12345678910 0/10 X

O biserică sănătoasă printr-o învățătură sănătoasă și-o respingere a ereziilor și ereticilor (Romani 16:17-27)

Introducere:
Am văzut în contextul acestor versete, recunoașterea și prețuirea celor care slujesc în Biserică, însă tot în acest capitol apostolul Pavel subliniază importanța învățăturii sănătoase și depărtarea de eretici, care fac dezbinări de la învățătură. Încheierea epistolei se face parcă ca un apogeu al ei, punând pe primul lor în centrul atenției pe Dumnezeu, pe Domnul Isus și Evanghelia care trebuie dusă la cunoștiința tuturor oamenilor.
Prezentarea lecției
1. Pentru ca o biserică să fie sănătoasă, trebuie să rămână în învățătura sănătoasă
vers 17. Vă îndemn, fraţilor, să vă feriţi de cei ce fac dezbinări şi tulburare împotriva învăţăturii pe care aţi primit-o. Depărtaţi-vă de ei
Pavel a fost un om al doctrinei, al învățăturii sănătoase, asta deoarece în spatele ereziei stă satana care dorește să distrugă biserică și să-i piardă pe oameni.
Care este învățătura sănătoasă?
a) Învățătura sănătoasă este cea bazată pe Cuvântul lui Dumnezeu, Sfânta Scriptură, Vechiul Testament și Noul Testament.
Oricine o ia înainte, și nu rămâne în învățătura lui Hristos, n-are pe Dumnezeu. Cine ramane în învățătura aceasta are pe Tatăl și pe Fiul. (2 Ioan. 1:9)
1 Timotei 6:3. Dacă învaţă cineva pe oameni învăţătură deosebită, şi nu se ţine de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos şi de învăţătura care duce la evlavie, 4. este plin de mândrie şi nu ştie nimic; ba încă are boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte, din care se naşte pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele, 5. zadarnicele ciocniri de vorbe ale oamenilor stricaţi la minte, lipsiţi de adevăr şi care cred că evlavia este un izvor de câştig. Fereşte-te de astfel de oameni.
b) Învățătura sănătoasă este Normă, cea la care să raportăm tot ceea ce vorbim noi și ce vorbesc ceilalți
Iudeii acestia aveau o inima mai aleasa decat cei din Tesalonic. Au primit Cuvantul cu toata ravna si cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spunea, este asa. (Fapt. 17:11)

2. Pentru ca o biserică să fie sănătoasă trebuie ca să respingă ereziile și pe eretici
vers 17. Vă îndemn, fraţilor, să vă feriţi de cei ce fac dezbinări şi tulburare împotriva învăţăturii pe care aţi primit-o. Depărtaţi-vă de ei.
a) Învățătura sănătoasă în vremurile din urmă va fi disprețuită și respinsă de oameni, în favoarea ereziilor
Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa; ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute si isi vor da invatatori dupa poftele lor. (2Tim. 4:3)

Astăzi în mediul evanghelic circulă extraordinar de multe erezii, care sunt acceptate și plac oamenilor datorită pofetelor care li se împlinesc.
– teologia prosperității acceptată datorită iubirii de bani și a materialismului
– teologia emergentă acceptată datorită integrării în cultura de astăzi, datorită acceptării relativismului și a toleranței păcatului.
– teologii carismatice acceptate datorită misticismului, a căutării omului după supranatural și ocult. (Fenomenul Redding)
– teologii liberale acceptate datorită înmulțirii fărădelegilor în Biserici și a acceptării învățăturilor neomarxiste, globaliste din societatea de astăzi.

b) Astăzi, datorită dragostei și toleranței fără integritatea Adevărului, propovăduită de cei mai mulți, ereticii găsesc o poartă de intrare în biserici
vers 18. Căci astfel de oameni nu slujesc lui Hristos, Domnul nostru, ci pântecelui lor; şi, prin vorbiri dulci şi amăgitoare, ei înşală inimile celor lesne crezători.
– Ereticii au ca mobil poftele carnale, materialismul, împlinirea egoismului propriu, faimă, mândrie etc.
1 Cor 5:9. V-am scris in epistola mea sa n-aveti nicio legatura cu curvarii. 10. Insa n-am inteles cu curvarii lumii acesteia, sau cu cei lacomi de bani, sau cu cei hrapareti, sau cu cei ce se inchina la idoli, fiindca atunci ar trebui sa iesiti din lume. 11. Ci v-am scris sa n-aveti niciun fel de legaturi cu vreunul care, macar ca isi zice „frate”, totusi este curvar, sau lacom de bani, sau inchinator la idoli, sau defaimator, sau betiv, sau hraparet; cu un astfel de om nu trebuie nici sa mancati.
– Ereticii răstălmăcesc Adevărul ca să-ți poate atinge scopurile murdare
2 Petru 3:15. Sa credeti ca indelunga rabdare a Domnului nostru este mantuire, cum v-a scris si preaiubitul nostru frate Pavel, dupa intelepciunea data lui, 16. ca si in toate epistolele lui, cand vorbeste despre lucrurile acestea. In ele sunt unele lucruri grele de inteles pe care cei nestiutori si nestatornici le rastalmacesc ca si pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor. 17. Voi deci, preaiubitilor, stiind mai dinainte aceste lucruri, paziti-va ca nu cumva sa va lasati tarati de ratacirea acestor nelegiuiti si sa va pierdeti taria;
– Ereticii sunt conduși de satana și sfârșitul lor e tragic
2 Corinteni 11:13. Oamenii acestia sunt niste apostoli mincinosi, niste lucratori inselatori, care se prefac in apostoli ai lui Hristos. 14. Si nu este de mirare, caci chiar Satana se preface intr-un inger de lumina. 15. Nu este mare lucru, dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor.

3. Pentru ca o biserică să rămână sănătoasă trebuie, să aibe în centrul atenției pe Domnul și să fie ascultătoare de Evanghelie, ducând vestea bună la toți oamenii.
vers 19. Cât despre voi, ascultarea voastră este cunoscută de toţi. Mă bucur, dar, de voi şi doresc să fiţi înţelepţi în ce priveşte binele, şi proşti în ce priveşte răul.
vers 24. Harul Domnului nostru Isus Hristos să fie cu voi cu toţi! Amin. 25. Iar Aceluia care poate să vă întărească, după Evanghelia mea şi propovăduirea lui Isus Hristos – potrivit cu descoperirea tainei care a fost ţinută ascunsă timp de veacuri, 26. dar a fost arătată acum prin scrierile prorocilor şi, prin porunca Dumnezeului celui Veşnic, a fost adusă la cunoştinţa tuturor neamurilor, ca să asculte de credinţă – 27. a lui Dumnezeu, care singur este înţelept, să fie slava, prin Isus Hristos, în vecii vecilor! Amin.
Aplicație
Pentru ca să rămânem o biserică sănătoasă și să avem parte de Împărăția lui Dumnezeu, trebuie ca alături de dragoste, să rămânem în învățătura sănătoasă a Cuvântului, să-l luăm ca normă de viață, respingând ereziile și pe eretici, punândul pe Domnul în centrul atenției noastre și ascultând de Cuvânt, propovăduind Evanghelia până la marginile pământului.

Întrebări
Cât de mult prețuiesc Scriptura și raportez la Ea tot ce aud de la alții sau ce vorbesc eu?
Ce atitudine am eu față de erezii și față de eretici, cât de mult discernământ am să pot identifica învățătura falsă?
Cât de periculoase sunt învățăturile false și învățătorii mincinoși
Cine este în centrul vieții mele și cât de mult slujesc azi ca Evanghelia să ajungă la oamenii din jur?

Simion Ioanăș

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 475
  • Export PDF: 1
Opțiuni