Biserica locală biruind în lupta spirituală Efeseni 4:11-24
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 27/05/2020
    12345678910 0/10 X

Biserica locală biruind în lupta spirituală Efeseni 4:11-24

Efeseni 4:11. Şi El a dat pe unii apostoli; pe alţii, proroci; pe alţii, evanghelişti; pe alţii, păstori şi învăţători, 12. pentru desăvârşirea sfinţilor, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos, 13. până vom ajunge toţi la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălţimea staturii plinătăţii lui Hristos; 14. ca să nu mai fim copii, plutind încoace şi încolo, purtaţi de orice vânt de învăţătură, prin viclenia oamenilor şi prin şiretenia lor în mijloacele de amăgire; 15. ci, credincioşi adevărului, în dragoste, să creştem în toate privinţele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Hristos. 16. Din El tot trupul, bine închegat şi strâns legat, prin ceea ce dă fiecare încheietură, îşi primeşte creşterea, potrivit cu lucrarea fiecărei părţi în măsura ei, şi se zideşte în dragoste. 17. Iată, dar, ce vă spun şi mărturisesc eu în Domnul: să nu mai trăiţi cum trăiesc păgânii în deşertăciunea gândurilor lor, 18. având mintea întunecată, fiind străini de viaţa lui Dumnezeu, din pricina neştiinţei în care se află în urma împietririi inimii lor. 19. Ei şi-au pierdut orice pic de simţire, s-au dedat la desfrânare şi săvârşesc cu lăcomie orice fel de necurăţie. 20. Dar voi n-aţi învăţat aşa pe Hristos; 21. dacă, cel puţin, L-aţi ascultat şi dacă, potrivit adevărului care este în Isus, aţi fost învăţaţi 22. cu privire la felul vostru de viaţă din trecut, să vă dezbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înşelătoare; 23. şi să vă înnoiţi în duhul minţii voastre, 24. şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă adevărul.

Introducere – Introduction
Dumnezeu are în vedere să biruim în lupta spirituală fiind echipați, tinzând spre desăvârșire, maturi spirituali, având o doctrină sănătoasă biblică, fiind uniți în Hristos, Capul Bisericii și trăind o viață schimbată, dezbrăcându-ne de omul cel vechi și îmbrăcându-ne cu cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu.

Prezentarea lecției – The lesson presentation
1. Pentru biruința în viața bisericii un rol important îl au slujitorii (vers 11-12)
Sunt două extreme la care s-a ajuns în decursul timpului privitor la slujitori, una să fie desconsiderați, așa cum făceau unii cu apostolul Pavel, iar alții să fie făcuți idoli, asta a dus la dezbinări și la probleme.
Evrei 13:17. Ascultaţi de mai marii voştri şi fiţi-le supuşi, căci ei priveghează asupra sufletelor voastre, ca unii care au să dea socoteală de ele; pentru ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci aşa ceva nu v-ar fi de niciun folos.
1 Corinteni 3:5. Cine este Pavel? Si cine este Apolo? Niste slujitori ai lui Dumnezeu, prin care ati crezut; si fiecare dupa puterea data lui de Domnul. 6. Eu am sadit, Apolo a udat, dar Dumnezeu a facut sa creasca: 7. asa ca nici cel ce sadeste, nici cel ce uda nu sunt nimic; ci Dumnezeu, care face sa creasca. 8. Cel ce sadeste si cel ce uda sunt totuna; si fiecare isi va lua rasplata dupa osteneala lui. 9. Caci noi suntem impreuna-lucratori cu Dumnezeu. Voi sunteti ogorul lui Dumnezeu, cladirea lui Dumnezeu. 10. Dupa harul lui Dumnezeu care mi-a fost dat, eu, ca un mester-zidar intelept, am pus temelia, si un altul cladeste deasupra. Dar fiecare sa ia bine seama cum cladeste deasupra. 11. Caci nimeni nu poate pune o alta temelie decat cea care a fost pusa si care este Isus Hristos.
2. Pentru biruința bisericii un rol important îl are maturitatea spirituală (vers 13,15-16)
Maturitatea spirituală este precum maturitatea unui copil, însă totul se întâmplă pe în plan spiritual, este nevoie de dragoste, hrană curată și sănătoasă, este nevoie de cunoaște și învăța de la Domnul Isus.
Domnul sa va faca sa cresteti tot mai mult in dragoste unii fata de altii si fata de toti, cum facem si noi insine pentru voi, (1Tes. 3:12)

si, ca niste prunci nascuti de curand, sa doriti laptele duhovnicesc si curat, pentru ca prin el sa cresteti spre mantuire, (1Pet. 2:2)

ci cresteti in harul si in cunostinta Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos. A Lui sa fie slava, acum si in ziua vesniciei. Amin. (2Pet. 3:18)
3. Pentru biruința bisericii un rol important îl are doctrina sănătoasă (vers 14)
Trăim vremuri grele în care erezia, învățăturile nimicitoare, trăirea în lepădare de credință parcă ajunge la un apogeu, de aceea ca să nu fim biruiți trebuie să rămânem la Cuvântul curat.
În norod s-au ridicat şi proroci mincinoşi, cum şi între voi vor fi învăţători mincinoşi, care vor strecura pe furiş erezii nimicitoare, se vor lepăda de Stăpânul care i-a răscumpărat şi vor face să cadă asupra lor o pierzare năprasnică. (2Pet. 2:1)
Galateni 1:8. Dar, chiar dacă noi înşine sau un înger din cer ar veni să vă propovăduiască o Evanghelie deosebită de aceea pe care v-am propovăduit-o noi, să fie anatema! 9. Cum am mai spus, o spun şi acum: dacă vă propovăduieşte cineva o Evanghelie deosebită de aceea pe care aţi primit-o, să fie anatema! 10. Caut eu oare, în clipa aceasta, să capăt bunăvoinţa oamenilor sau bunăvoinţa lui Dumnezeu? Sau caut să plac oamenilor? Dacă aş mai căuta să plac oamenilor, n-aş fi robul lui Hristos.
1 Ioan 4:1. Preaiubiţilor, să nu daţi crezare oricărui duh; ci să cercetaţi duhurile, dacă sunt de la Dumnezeu; căci în lume au ieşit mulţi proroci mincinoşi.

4. Pentru biruința bisericii un rol important îl are viața noastră schimbată prin dezbrăcarea de omul vechi și îmbrăcarea cu omul nou (vers 17-24)
2 Petru 1:5. De aceea, dati-va si voi toate silintele ca sa uniti cu credinta voastra fapta; cu fapta, cunostinta; 6. cu cunostinta, infranarea; cu infranarea, rabdarea; cu rabdarea, evlavia; 7. cu evlavia, dragostea de frati; cu dragostea de frati, iubirea de oameni. 8. Caci, daca aveti din belsug aceste lucruri in voi, ele nu va vor lasa sa fiti nici lenesi, nici neroditori in ce priveste deplina cunostinta a Domnului nostru Isus Hristos. 9. Dar cine nu are aceste lucruri este orb, umbla cu ochii inchisi si a uitat ca a fost curatat de vechile lui pacate. 10. De aceea, fratilor, cautati cu atat mai mult sa va intariti chemarea si alegerea voastra; caci, daca faceti lucrul acesta, nu veti aluneca niciodata. 11. In adevar, in chipul acesta vi se va da din belsug intrare in Imparatia vesnica a Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos.

Aplicarea lecției – The Lesson Application
Noi biruim ca biserică a Domnului rămânând în Hristos Domnul, slujind fiecare prin darul primit, acceptând autoritatea fiecărui slujitor, urmărind maturitatea spirituală prin cunoașterea și trăirea Cuvântului, căutând și promovând o doctrină sănătoasă, biblică și având o viață nouă prin lepădarea de omul vechi și îmbrăcarea în omul cel nou.

Întrebări – Questions
Ce rol au slujitorii în viața de biruință a Bisericii?
Ce rol are slujirea fiecăruia în maturizarea spirituală a bisericii?
Cât de mult doresc personal maturizarea mea și la ce ajută?
Cât de vitală este doctrina sănătoasă pentru biserică?
Ce înseamnă să mă dezbrac de omul vechi și să mă îmbrac cu cel nou?

Simion Ioanăș

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 492
  • Export PDF: 1
Opțiuni