Rasismul, un virus global
Autor: Viorel Balcan  |  Album: Taine care vorbesc  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de viorel77 in 10/11/2012
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Rasismul, un virus global

 

Rasismul, un virus global

   V-ati intrebat vreodata, de ce lumea a devenit rasista? Ce este  rasismul, si care sint manifestarile lui ?Care sunt factorii ce conduc la dezvoltarea rasismului ?

   Sunt citeva intrebari la care incerc sa gasesc raspunsul. Ce anume determina o persoana sa devina rasista?Tot ce pun in evidenta aici, sunt idei si principii proprii, de aceea nu caut sa jignesc sau sa judec pe cineva.

   Daca ar fi sa ma gindesc cum a aparut rasismul, nu pot decit sa caut la radacinile omenirii, penrtu ca de fapt, rasismul nu a luat forma în secolul in care traim, si nici nu se va stinge cu fiecare zi, luna sau an in care traim. Din pacate, astazi, traim o avalansa uriasa de ura unii impotriva altora, iar toate acestea nu duc decit la violente, certuri, si de cele mai multe ori se ajunge chiar la crima si varsare de singe. Ma intreb citi dintre noi are puterea de a nu se lasa invins de rasism ?

 Am sa incerc sa dau o definitie cuvintului rasism, pentru a fi mai bine inteles in formula sa.

 ,,Rasismul, in forma sa naturala se poate usor recunoaste in diferite grupari etnice  umane, care se disting una de alta, printr-un asamblu ce caracterizeaza cultura, religia, si aparentele fizice ale oamenilor.’’

   Nu cred ca exista o definitie mai buna, care sa contrazica ceea ce am scris. Dar ce anume face ca unii oameni sa fie rasisti, sau de ce se cred superiori fata de ceilalti din moment ce ei nu detin nici o functie superioara, sau dreptul legal de a jigni sau umili vocal, sau mai putin involuntar? As putea stirni o gramada de intrebari legate de acest  subiect, dar am sa ma rezum la citeva din ele. Parerea mea este ca o persoana rasista are un coeficient de inteligenta scazut, iar lucrul acesta, poate fi detrminat si din cauza fricii, sau starea emotionala slaba a acestuia. Din fericire, lumea si stiinta evolueaza intr-un ritm ametitor de rapid, dar partea intunecata este ca mentalitatea unor oameni bate pasul pe loc.

   Rasismul a existat si va exista pentru ca oamenii nu au fost si nu sunt niciodata multumuti cu ce au, mereu au incercat sa fie autoritari si stapini peste cei slabi, dar sa nu uitam niciodata ca indiferent daca cineva este alb, negru sau galben, toti sintem oameni.

    Rasismul sau discriminarea, este cea mai primitiva si grosolana actiune ce a luat nastere in mijlocul omenirii; este o doctrina fondata pe brutalitate si destinata brutalitatii. Rasistii care au existat si exista in prezent, nu au avut puterea sa schimbe nimic in ceva bun, si nici nu vor avea vreodata puterea sa schimbe ceva, nu le ramine decit sa se sufoce in propriile lor  ideologii scazute de un IQ bolnav... 

   Rasismul sau discriminarea, isi are radacinile din cele mai vechi timpuri, mai bine zis de cind oamenii au inceput sa se subjuge unii pe altii, aparind clasa superioara, cea mijlocie si saraca. Mai mult de atit, la acest fenomen bolnav, "a pompat" si culoarea fizica a oamenilor, si se pare ca rasa alba a vrut dintotdeauna sa fie superioara celei negre. Clasa bogata a avut mereu un plus in acest fenomen bolnav, fata de clasa saraca, punind-o mereu sub talpa piciorului, considerindu-i pe cei saraci oameni - oameni de mina a doua. Un lucru care ma face sa strig ca un nebun fata de cei ce se numesac crestini,[doar cu numele] este ca nu au valoare, nici substanta in sustinerea lor de rasist. Eu personal, sint crestin, dar nu am sa accept niciodata jugul bolnav al rasismului si nici nu am sa fiu de accord cu cei ce se numesc crestini, dar in cugetul lor sint rasisti de prima mina.

   Rasistii din zilele noastre incearca sa arate inferioritate si superioritate fata de cei mai slabi sau saraci pe plan economic, dar uita cu nerusinare, ca viata e ca o roata de poker, care odata invirtita se opreste la un anumit numar, iar acel numar poti sa fii chiar tu,  prietene rasist... Te intreb:

Vei fi mindru ca cineva sa te jigneasca spunindu-ti ca esti negru, tigan, sau strain ? Esti fericit sa stii ca cineva iti jicneşte copiii ,injjurindu-i cu blesteme si vorbe grele? Te-ai pus vreodata in papucii celui pe care il jignesti ? Cum se simte ?

   Sfatul meu catre tine este urmatorul:

   ,,sa faci si tu oamenilor, ceea ce vrei ca ei sa-ti faca tie’’  .

   Astazi am sa incerc sa dau substanta acestui subiect si anume ce concluzie putem trage din pilda samariteanului milostiv, care se gaseste in Biblie în Evanghelia după Luca 10; 25-37.

   Nu la intimplare am ales acesta pilda. Eu personal, am citit-o de multe ori, si din ea am inteles ca indiferent cine sintem, nu sintem cu nimic mai presus de ceilalti oameni, si aici avem intentia daca nu cea morala, macar cea crestina, sa fim buni, sa nu lucram doar in favoarea  starii pe care o are celalalt, sa intindem o mina de ajutor atunci cind sintem chemati sa o facem, indiferent de culoarea fetei, sau a starii precare pe care o are cel de linga noi. Ce m-a surprins in aceasta pilda este reactia pe care a avut-o samariteanul fata de israelit.

   Totusi, cine sint cele doua personaje ? Samariteanul, era un simplu om ce traia in Samaria, care este Palestina de astazi, iar israelitul un om din Israel, care desigur, este tara  cunoscuta pina astazi cu acelasi nume. De ce acesti doi oameni ca exemplu ?

   Inca din vechime, cele doua tari au avut conflicte atit pe plan geografic  cit si spiritual. Cei din Israel, se considerau superiori samaritenilor prin faptul ca detineau legea lui Moise [ vorbim pe plan spiritual ] si pe samariteni ii considerau pagini si idolatrii. Astazi, luptele dintre cele doua tabere se dau mai mult pe plan geografic [vorbim de fisia Gaza ] si astfel rasismul dintre cele doua tari continua si astazi dupa  mai mult de 2000 de ani. Este intr-o continua fierbere, si de cele mai multe ori se lasa cu pierderi de vieti omenesti. Acesta este din pacate, unul din fructele rasismului, care cu parere de rau, sintem spectatori fara voie, cei mai multi dintre noi.

   Cititi si de la Evangelia lui Ioan 4;20-24. Am dat aici un simplu exemplu, si anume, exista acea aspirina impotriva rasismului, dar totul depinde de tine, iar numele ei este ,,compasiune’’. E alegerea ta daca vrei sa traiesti cu acest virus al discriminarii in oase, dar te invit chiar acum prietene sa deschizi fereastra, si sa te uiti spre cer. Acest imbatrinit de zile pe nume "soare’’,este unealta perfecta a Creatorului, care, cu el incalzeste de mii de ani omenirea, care a fost, este, si va fi dupa noi . Priveste si in gradina vecinului tau pe care probabil nu il suporti, din simplul motiv ca e negru, sau strain, sau poate nu imparte ca si tine acelasi valori in care crezi tu... vei constata ca acelasi soare va incalzeste cu aceiasi afectiune, iar acesta este produsul unui singur lucru în care cred din toata inima:

,,,Dumnezeu nu este rasist’" Atunci tu de ce esti ?

   Sau ma faci sa cred proverbul lumesc care spune ca:

,,,oul a ajuns sa fie mai mare decit gaina ?’’’

  Atrag atentia spre sfirsit asupra acestui subiect si anume ca: Rasismul, e un virus, o boala care nu doare fizic, dar e un cancer demonic ce te mistuie in oase si creier, iar rezultatul lui, dintotdeauna a fost si va fi :

,,, ura si dezastru’’’. Fiecare dintre noi sintem sclavi slabiciunilor zilnice, dar asta nu te impedica cu nimic sa-ti schimbi mentalitatea fata de aproapele tau. Iar daca nu vrei sa o faci, atunci prietene nu stii că eşti decit:

 ,,, un sclav incatusat in celula rasismului, un crestin vopsit doar cu numele, o fiara care sta la pinda inghitind pe cel mai mic, un egoist, care nu accepti egalitatea, ca fiecare om este structura unui singur architect, imbatindu-te astfel cu apa rece de fiecare data cind ingenunchezi in fata celei mai murdare icoane ale rasismului.’’’

 

Domnul sa va binecuvinteze,

 

                                                                          Viorel  Balcan.

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 8588
  • Export PDF: 1
  • Favorită: 1
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni