SABATUL, Doar o umbră despre ODIHNA ÎN CRISTOS
Autor: Florin Stanca  |  Album: sabatul  |  Tematica: Adevărul
Resursa adaugata de pastorstanca in 19/06/2011
    12345678910 0/10 X

 

“ Rămâne deci o odihnă ca şi cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu. Fiindcă cine a intrat în odihna Lui, s-a odihnit şi el de lucrările lui, cum S-a odihnit Dumnezeu de lucrările Sale.Să ne grăbim deci să intrăm în odihna aceasta, pentru ca nimeni să nu cadă urmând aceleaşi exemplu de neascultare.” 

  Evrei 4:9-11

 

SABATUL

Umbra Odihnii lui Cristos

I. Introducere

Există astăzi o mare neînţelegere despre relaţia dintre Vechiul Legământ, făcut de Dumnezeu cu Israel la Sinai şi Noul Legământ, făcut de Dumnezeu cu toate popoarele prin credinţa în jertfa ispăşitoare a lui Isus Cristos. 

De asemenea, datorită accentului pus de unele denominaţiuni (Adventiştii) pe îvăţătura ţinerii Sabatului, ca să fi plăcut înaintea lui Dumnezeu, vreau să aruncăm lumină biblică asupra acestei sărbători şi să nu permitem nimănui să ne “fure” cu tradiţiile omeneşti. Col. 2:8

A. Ce este Sabatul?

“Sabat” derivă din rădăcina verbului a înceta, a sista, a opri.

1. Este o zi de odihnă Exod. 20:8-10

2. Este o zi sfântă închinată Domnului Exod. 20:10

3. Este o zi de înviorare. Exod.31:17 

4. Este o zi în slujba omului. Deut. 5:14-15

“Şi El le-a zis: Sabatul a fost făcut pentru om, nu omul pentru sabat.” Mc. 2:27

 

B. Când este Sabatul?

Sabatul     ≠   Sâmbătă, ci doar zi de odihnă şi de închinare. În Vechiul testament Dumnezeu a rânduit un Sabat săptămânal în ziua a şaptea, dar de asemenea şi alte zile anuale de Sabat care nu erau întotdeauna întro zi de Sâmbătă.

Notă:

Noi nu înţelegem deloc că  Sabatul  din Vechiul Testament s-a mutat în ziua întâi pentru creştinii din Noul Testament, ci credem că această sărbătoare vechi-testamentală a încetat odată cu intrarea în vigoare a Noului Testament, deoarece era doar un tipar biblic.

 

II. Cuprins

Sabatul - o sărbătoare tipică pentru creştini

Un tipar biblic este o ilustraţie profetică stabilită divin a unui adevăr biblic ce va fi descoperit. 

Tiparul nu este doar o simplă ilustraţie întâmplătoare a unui eveniment istoric folosită de scriitor pentru a te face să întelegi mai bine un adevăr din prezent.

Ce este important să înţelegem în legătură cu tiparele biblice este că ele nu sunt nişte evenimente sau adevăruri de sine stătătoare, ci doar umbra unor adevăruri viitoare. Adică, tiparul biblic nu are nici o valoare de unul singur; singura lui valoare este de a fi o copie, o umbră, o prefigurare care conduce la lucrul real.  Evrei 9:23.

Este Sabatul un adevăr biblic de sine stătător? Este un lucru real sau doar umbra unui lucru real?

A. Dovada  

1.         Legea are doar umbra lucrurilor viitoare.Evrei 10:1  2. Sabatul este doar o umbră a unui lucru viitor Col.2:16-17

  3. Sabatul este doar o umbră a odihnii credinciosului în Cristos   Evrei 4:9 “ Rămâne deci o odihnă ca şi cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu” 

Deci, Noul Testament dovedeşte că Sabatul este doar o prefigurare, un tipar, o umbră care arată spre un lucru real. 

B. Semificaţia

Care este deci semnificaţia Sabatului şi care este lucrul real pe care-l prefigurează? 

Ce vrea Dumnezeu să înveţe prin această copie(umbră,tipar) despre lucrul real?

Dumnezeu vrea să-i dea omului ODIHNĂ. Prin această odihnă înţelegem: relaxare fizică şi recuperare, pace şi linişte sufletească, bucurie şi satisfacere.

Omul păcătos tânjeşte după această odihnă dar nu ştie unde s-o găsească. El o caută în lucrurile materiale, umaniste. Mat.11:28-30

Ai primit tu ODIHNA LUI CRISTOS ?

1. Odihna din Canaan - Evrei 3:7-10 

Ţara promisă în care mulţi n-au intrat din cauza necredinţei. Chiar şi cei care au intrat nu sau bucurat de odihna lui Dumnezeu - Evrei 4:8

2. Odihna din Ziua de Sabat - Evrei 4:9-10

Cu toate că evreii au ţinut multe Sabate după porunca legii totuşi asta nu le-a dat odihna lui Dumnezeu. “Rămâne deci o odihnă...”

3. Odihna lui Cristos - Evrei 4:1,11 

Odihna de zbuciumul vieţii pe pământ, odihna de lupta cu neputinţele umane, pacea sufletescă în faţa morţii, odihna iertării păcatelor, liniştea pentru că ai o casă veşnică, odihna părtăşiei cu Dumnezeu.

Această odihnă nu o vei găsi în lucrurile lumii acesteia(bani, faimă, putere), nici în Canaan, nici în Legământul de la Sinai, nici în Sabate, posturi, zile de sărbătoare, fapte bune, ceremonii religioase, ci doar ÎN  ISUS  CRISTOS.

Aceasta este adevărata odihnă pe care vrea Dumnezeu s-o dea fiecărui om şi pe care Sabatul, ca o umbră, o prefigurează. Această odihnă nu este un medicament pe care să-l iei oriunde şi oricum vrei tu ,ci este o PERSOANĂ. Această odihnă este numai în Cristos. Nu poţi să vi, s-o iei şi să te-ntorci la viaţa ta. 

C. Aplicaţia

Dacă Sabatul este doar o umbră a adevăratei odihni, în Cristos, atunci ce să facem noi, creştinii de astăzi, cu Sabatul?

1. Să ţinem Sabatul?

Dacă Sabatul este doar un tipar, o umbră a adevăratei odihni pe care o primeşte credinciosul în Cristos, atunci oricine vrea să ţină Sabatul ne lasă să înţelegem că nu a cunoscut adevărata odihnă în Cristos.

2. Este Duminica sabatul creştinului?     NU

Indiferent că este Sâmbăta sau Duminica, Sabatul are aceeaşi semnificaţie, este o umbră a odihnii în Cristos.

3. Trebuie să ţinem o zi de odihnă din şapte?

Deşi creştinul a cunoscut odihna lui Cristos şi nu mai trebuie să ţină legile Sabatului, totuşi, noi suntem imperfecţi şi principiul unei zile de odihnă şi închinare din şapte, ne va scăpa de multe probleme. Nu zic că cineva va pierde mântuirea dacă nu ţine această zi şi nici că este păcat să ne adunăm şi Miercurea, pe lângă Duminică, dar ţinerea unei zile de odihnă şi închinare, o zi specială, deosebită de celelalte, ne va scuti de multe probleme aici pe pământ. Dar această zi ar trebui să fie în slujba noastră şi nu noi în slujba ei.

Această zi nu este poruncită să fie Duminica, dar care creştin ar putea să se găndească la o zi mai specială decât aceasta. 

4. De ce au făcut creştinii o zi specială din prima zi a săptămânii, adică Duminica?

a. Domnul Isus a înviat Duminica Ioan 20:1

b. În următoarele două Duminici Domnul s-a întâlnit cu ucenicii Săi Ioan 20:19,26

c. Duhul Sfânt a fost dat în prima zi a săptămânii F.A.2:1

d. Biserica timpurie se aduna Duminica F.A.20:7; 1Cor.16:2

III. Concluzie

Sabatul este o zi de sărbătoare poruncită poporului Israel şi are valoare prefigurativă, ca şi toată Legea, meritul ei este că ne conduce la Cristos, care este Harul lui Dumnezeu pentru om.

Sabatul este o zi de odihnă, stabilită prin Legea Mosaică, o umbră pentru adevărata zi veşnică de odihnă în Cristos.

Dacă vrei să ţii Sabatul acum, când adevărata odihnă în Cristos a fost descoperită, înseamnă că nu ai cunoscut această odihnă deşi tânjeşti după ea. Este ca şi cum ai vrea mai degrabă să păstrezi o fotografie, când persoana din fotografie este lângă tine.

Cunoşti tu odihna care este în Cristos?

Dacă, da atunci vei înţelege că Sabatul nu-ţi foloseşte la nimic.

Dacă, nu atunci vino la Isus atâta vreme cât rămâne în picioare promisiunea intrării în ODIHNA LUI.

Oricum nu vei găsi această odihnă în nimic altceva!!! 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2849
  • Export PDF: 3
  • Favorită: 1
Opțiuni
Daniel 3:18 Şi, chiar de nu ne va scoate, să ştii, împărate, că nu vom sluji dumnezeilor tăi şi nici nu ne vom închina chipului de aur pe care l-ai înălţat!”