Ultima perioadă a procesului de salvare, Duhul Sfânt
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de lupsea in 08/05/2010
    12345678910 0/10 X
Ultima perioadă a procesului de salvare, Duhul Sfânt

Pentru a înţelege mai bine lucrarea de salvare a lui Dumnezeu pe pământ, să ne ducem cu gândul până în perioada când poporul Israel a fost în Egipt.

Ştim cum au ajuns  ei acolo, datorită foametei; Dumnezeu s-a folosit de Iosif, fiul lui Iacob, pe care la trecut printr-un test al vieţii de credinţă, spre a-l pregăti pentru o lucrare care îi stătea  înainte.

După moartea lui Iosif, poporul a ajuns să fie rob în Egipt şi să fie supus la munci grele de către egipteni.

De teamă ca poporul Israel, care a ajuns mare la număr, să nu se răscoale împotriva egiptenilor, Faraon a dat o poruncă: să omoare pe toţi copiii de parte bărbătească.

Dar Dumnezeu alege pe unul dintre nou-născuţii lui Israel, un copil de parte bărbătească, şi îl pune în braţele fiicei lui faraon, cel mai sigur loc de a trăi pentru un nou-născut evreu, în timpul ordinului aspru dat de Faraon.

Fiica lui Faraon a pus copilului numele Moise, adică "scos din apă"; a crescut  la curtea lui faraon, învăţând toată înţelepciunea Egiptului, bine educat şi îngrijit, căci Dumnezeu a ştiut unde să îl pună pentru a fi în siguranţă.

După ce Moise a ajuns la maturitate, a dorit să îşi cunoască mai bine poporul, poporul Israel, nu numai ca rob, pentru că îl vedea în fiecare zi muncind sub biciul egiptenilor; el voia să-l cunoască mai degrabă ca popor de tradiţie, cultură, credinţă; şi s-a implicat tot mai mult în viaţa lor.

Până în urma unei neînţelegeri, când, de frică să nu fie desoperit de faraon, căci a omorât pe un egiptean pentru un evreu; atunci fuge în pustia Madian, acolo se aşează, întemeindu-şi o familie, păzind oile socrului său Ietro.

Dacă privim cu atenţie la lucrarea aceasta, înţelegem că în ea se ascunde o taină: Moise a învăţat cum să păzească oile, cum să le îngrijească, cum să le ferească de animalele sălbatice, neştiind că mai târziu avea să îi folosească la "oile părăsite ale  lui Israel", ca să le scoată din ţara Egiptului şi să le îngrijească.

Vedem că Dumnezeu îi face o chemare specială şi i Se revelează pe muntele Sinai, îl trimite apoi în Egipt ca să scoate de-acolo pe poporul Său, Israel.

Cu braţul puternic al lui Dumnezeu şi cu multe semne şi minuni, Moise reuşeşte să scoată pe Israel afară din Egipt, călăuzit fiind de Dumnezeu, prin pustie, spre ţara promisă.

Cu toate că Dumnezeu a făcut multe semne şi minuni printre ei, poporul s-a lepădat de Moise şi de Dumnezeu, alergând după dumnezei străini, cerându-i lui Aaron să le facă un viţel de aur; şi aceasta L-a întristat pe Dumnezeu şi a omorât dintre ei.

Moise le-a mai spus încă de-atunci că Dumnezeu va ridica dintre ei un proroc ca el, de acela să asculte (vorbea despre Isus).

Dumnezeu  a trecut prin mari încercării pe poporul Israel, pentru faptul că s-au lepădat de El şi nu ascultau de poruncile Lui, aşa că numai generaţia tânără a intrat în ţara făgăduită.

Apoi vedem că Dumnezeu vorbeşte prin profeţii Vechiului Testament despre venirea Unsului, adică Isus Cristos: putem enumera câţiva dintre ei: Moise, David, Isaia, Ieremia. Ezechel, Ioel, Mica şi alţii.

 

ISUS HRISTOS

Ştim cu toţi cum a avut loc naşterea lui Isus Hristos printr-o fecioară care a fost înştiinţată de un Înger al Domnului.

După naşterea Lui Irod cârmuitorul din vremea acea , Irod a dat şi el o poruncă la fel ca Faraon să omoare pe toţi copii de parte bărbătească de la vârsta de doi ani în jos ca să fie printre ei şi acest Isus despre care se vorbea dar Irod nu ştia exact în ce vreme s-a arătat steaua călăuzitoare magilor.

Dar aşa cum pe Moise Dumnezeu l-a pus în braţele ficei lui Faraon , Isus Cristos a fost sub privirile lui Dumnezeu  careîi  înştiinţa pe părinţii Lui cum şi unde să Îl ducă pentru ai scăpa viaţa.

Acest Isus  învăţa oameni despre calea mânturii, despre lumea care este dincolo de lumea aceasta limitată, de locul pe care numai El îl cunoştea ,căci de-acolo a venit.

Aşa cum Dumnezeu a făcut minuni şi semne prin Moise, Dumnezeu făcea minuni şi semne prin acest Isus care E Fiul lui Dumnezeu şi puterea Lui este nelimitată.

El a ales nişte urmaşi care să înveţe calea care duce înspre ţara eternă spre nemurire aceştea umblau  cu El din loc în loc făcând semne şi minuni şi propovăduind pocăinţa.

Înaintea lui mergea un proroc cu numele Ioan el era acela care a pregătit calea Domnului, el era acela care l-a botezat pe Isus în apa Iordanului, el era acela care a spus oamenilor că după el vine unul mai mare decât el Acela va boteza cu Duhul Sfânt şi cu foc.

-Cu toate că făcea multe semne şi minuni, totuşi o mare parte din poporul Israel s-au lepădat de El în frunte cu Preoţii, Farisei, Cărturarii.

Domnul a vorbit ucenicilor despre moartea Lui , cum că El trebuie să moară să poată aduce salvare omenirii, El le-a dat şi o plildă ca să înţeleagă mai bine lucrarea desăvârşită, dacă un bob de grâu nu moare nu va aduce rod.

Vedem pe ucenici Domnului că atâta timp cât umblau cu Isus erau plini de curaj nu le era frică de nimic, văzând minunile Lui ca: potolirea furtuni,umblarea pe apă, pescuirea minunată, orbii vedeau, surzii auzeau, muţii vorbeau, săracilor se propovăduia Evanghelia, şchiopii umblau şi orice fel de boală era  videcată de El şi pe uni chiar dintre morţi i-a  înviat.

 

După ce Cristos a ajuns pe mâna celor care lau dat la moarte,  atunci ucenici l-au părăsit văzântu-se singuri, sau împrăştiat printre mulţime să nu mai fie recunoscuţi că au umblat cu Domnul de frica Iudeilor.

După a treea zi Christos a înviat şi s-a arătat ucenicilor şi femeilor, atunci le-a dat o poruncă nouă , le-a spus să nu se depărteze de Ierusalim până vor primi o putere de sus Duhul Sfânt care va fi cu ei şi în ei pentru ai călăuzii pe acest pământ Fapte 1:8 şi le-a mai spus să meargă în toată lumea după acea să propovăduiască Evanghelia la orice făptură , cine va crede şi se va boteza va fi mântuit cine nu va fi osândit.

 

DUHUL SFÂNT

Iată că a  venit ziua cincizecimi când ucenici erau adunaţi la un loc, şi stăruiau în rugăciune şi frângerea pâini, atunci o putere de sus a venit  peste ei şi au început să vorbească în alte limbi, aceasta era  puterea Duhului sfânt .

Duhul sfânt este a treia parte din dumnezeire, Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Duhul Sfânt, şi acestă întregime lucrează la salvarea omului, aşa cum au lucrat la creerea omului.

Duhul Sfânt a fost de-asemenea vestit de marii profeţi  ai timpului, putem de-asemenea arăta  câţiva dintre ei: Isaia,Ioel , Ezechel, Mica,şi alţii.

Acest tot unitar, această putere cerească  a lucrat de la întemeerea lumi pentru salvarea omului dar pe diferite faze,

-În prima parte Dumnezeu se revelează poporului  Israel prin semne şi minuni folosinduse de robul Său Moise şi Aron dar poporul s-a lepădat de Dumnezeu făcânduşi alţi dumnezei străini,

-A doua parte Domnul Isus se revelează prin semne şi minuni,  învăţând pe norod calea mântuirii, dar şi de El s-au lepădat până acolo că l-au dat la moarte şi încă moarte de cruce.

-A trei parte Duhul Sfânt se revelează sub forma unei puteri deosebite care se manifestă în cei care l-au primit şi îl primesc, la cei care şi-au predat viaţa Domnului care a fost printre noi şi s-a dus la Tatăl să pregătească un loc pentru sfinţii Lui de pe pământ.

Duhul Sfânt este o întăritură a lucrării lui Dumnezeu în special a lucrării Domnului  Isus El este acela care mărturiseşte despre Domnul ,El este acela care este cu noi cei chemaţi să moştenim viaţa veşnică împreună cu Domnul.  

Duhul Sfânt este acela care locuieşte în templul trupului nostru nu în templu făcut de mâini omeneşti .

El este acela care ne călăuzeşte pe acest pământ ne îndeamnă la lucruri bune, ne întăreşte şi ne încurajază, de-aceea nu ar trebui să ne fie frică de nimic, nici de seceta din timpul veri, nici de crivăţul din timpul ierni, de nimic căci Duhul Sfânt este cu noi şi ne va ajuta.

Vedem dar căci  ucenici Domnului după ce au primit Duhul sfânt nu mai purtau frică de nimic.        

Îi vedem vorbind cu putere despre Isus Cristos cu riscul vieţii lor, mulţii dintre ei au ajuns închişi dar îngerul Domnului pe uni i-a scos afară şi sau dus iarăşi la Temlu  să vestească Cuvântul Domnului.

Atunci puteau spune aşa:   Dacă trăim pentru Domnul trăim , iar dacă murim  pentru Domnul murim.

Făceau semne şi minuni cum a făcut şi Isus pe vremea Lui , întracolo căci oameni aduceau bolnavii în stradă şi dacă trecea  numai umbra lui Petru peste ei se vindecau.

Vedeam căci în toate cele trei faze a mântuirii, Dumnezeu şi-a dovedit puterea prin semne şi minuni:

-Dumnezeu prin Moise a făcut semne şi minuni.

-Dumnezeu prin Isus Hristos a făcut semne şi minuni.

-Dumnezeu prin Duhul Sfânt a făcut semne şi minuni.

Aduceţivă aminte de Ştefan cu câtă îndrăzneală vestea Cuvântul Domnului nu la înfricat nici pietrele care cădeau peste el  ci chiar în ultima clipă s-a rugat pentru aceea care îl lovea.

Sfinţii din trecut mureau în arenele Romane dar nu sau lepădat de Dumnezeu căci auveau în ei pe Duhul Sfânt  care îi întărea..

Acum veniţi să ne punem o întrebare ,unde suntem  noi astăzi generaţia zilei de pe urmă?  Nu cumva şi noi ne-am lepădat de Duhul Sfânt cum sau lepădat fraţii noştri Evrei de Dumnezeu şi de Isus în vremurile trecute?

Nu cumva  ni se pare că e ceva care a fost numai cândva demult dar nu se adresează la vremea noastră de astăzi , în Ioiel 2:28,29,şi  Fapte 2:17 ne vorbeşte clar despre această perioadă de timp în care trăim noi, treziţi-vă fraţilor la realitate, nu lăsaţi comoditatea, mândria, alte motive să vă fure credinţa din urmă, încă nu s-a abătut nici o prigoană asupra noastră şi totuşi  neglijăm lucrarea Duhului Sfânt şi căutăm o viaţă cât mai uşoară.

-Trăim generaţia zilei din urmă, trăim ultima fază la procesul de mântuire al omenirii, veniţi să ne deşteptăm şi să împlinim sfânta Scriptură atunci nu vom da greş, dar fără să scoatem sau să adăugăm la ea.  Atenţie  la  Marcu 3:28,29 cuvânt aspru. 

Aduceţi-vă aminte câţi au intrat în Canaan datorită lepădări de Dumnezeu doar o parte ,  generaţia din urmă, nu cred că ne-ar face plăcere nouă  după un sacrificiu de o viaţă să ne trezim că nu vom intra în Canaanul ceresc!

Ai de grijă frate ”Aron”  de viţelul de aur, atenţie  păstorilor din fruntea poporului, aveţi de grijă învăţători cum învăţaţi pe poporul meu, să nu le faceţi alţi dumnezei,  şi să nu îi lăsaţi să-şi facă alţi dumnezei, aveţi de grijă cum păstoriţi turma poporului meu , ce fel de hrană daţi oilor şi la care izvor o adăpaţi căci veţi primi o răsplată după rezultatul munci voastre.

-Dar să nu uităm căci în sfânt a Scriptură ne spune cum trebuie să folosim puterea aceasta care am primit-o şi este cu noi şi în noi, Cuvântul Domnului ne spune căci atunci când Duhul Sfânt este primit de o persoană , Duhul sfânt aduce  daruri, nu merge cu mâna goală, despre aceste  daruri  ne vorbeşte Ioiel 2:28 Faptele Apostolilor2:17 şi alţi profeţi , am putea spune căci toţi ucenici care au experimentat această putere de sus  ne vorbesc despre  această putere a Duhului Sfânt şi dacă nu se întâmplă în vremea noastră ce s-a întâmplat pe vremea  ucenicilor este datorită credinţei noastre, cum să se întâmple dacă noi nici nu credem în Botezul Duhului sfânt, sau în puterea Lui printre sfinţii lui Dumnezeu.

Avem doar o formă de evlavie , am ajuns  lipsiţi de putere, deaceea a venit peste noi un duh de frică ca peste ucenici în lipsa Mântuitorului, stăm cu uşile încuiate, de ruşine şi de frica Cărturarilor şi Fariseilor. Biserica se înmulţea cu ajutorul Duhului Sfânt,  aşa ne spune Sfânta scriptură, veniţi dar să strângem rândurile şi să ne pocăim.

La 1 Corintei capitolele 12, 13 şi 14,  ne învaţă  cum se folosesc aceste daruri de sus , ne vorbeşte de lucrarea  Duhului Sfânt ca să fie o zidire în Biserică pentru cei credincioşi cânt şi pentru cei necredincioşi.

Cuvântul Domnului ne spune că orice lucru care se face în slujba Domnului , este făcut  prin acelaş duh . 1Corintei 12:8-11

Romani 8:14-Căci toţi cei ce sunt călăuziţi de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu.

Darurile Duhului Sfânt sunt de mai multe feluri dar toate sunt călăuzite de acelaş Duh şi sunt folosite spre folosul altora

 

1 Corinteni 12:4

Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh;

  Rom 12.4: Căci, după cum într-un trup avem mai multe mădulare, şi mădularele n-au toate aceeaşi slujbă, ">Rom 12.4; Evr 2.4: în timp ce Dumnezeu întărea mărturia lor cu semne, puteri şi felurite minuni, şi cu darurile Duhului Sfânt, împărţite după voia Sa! ">Evr 2.4; 1Pet 4.10: Ca nişte buni ispravnici ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare din voi să slujească altora după darul, pe care l-a primit. ">1Pet 4.10; Efes 4.4: Este un singur trup, un singur Duh, după cum şi voi aţi fost chemaţi la o singură nădejde a chemării voastre. ">Efes 4.4;

Sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn;

Rom 12.6-8: Deoarece avem felurite daruri, după harul care ne-a fost dat: cine are darul prorociei, să-l întrebuinţeze după măsura credinţei lui. ">Rom 12.6-8; Efes 4.11: Şi El a dat pe unii apostoli; pe alţii, prooroci; pe alţii, evanghelişti; pe alţii, păstori şi învăţători, ">Efes 4.11;

Sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi.

Efes 1.23: care este trupul Lui, plinătatea Celui ce plineşte totul în toţi. ">Efes 1.23;

Avem nevoie de Duhul Sfânt în orice lucrare care o facem pentru Domnul ;

Avem nevoie de Duhul Sfânt la călăuzirea noastră pe calea mântuirii;

Avem nevoie de Duhul Sfânt la răpirea Biserici;

Romani 8:11 Şi dacă Duhul Celui ce a înviat pe Isus dintre cei morţi locuieşte în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Isus din morţi, va învia şi trupurile voastre muritoare, din pricina Duhului Său, care locuieşte în voi.

 

Aş dori să citim Sfânta Scriptură şi să ne punem un semn de întrebare în care categorie ne aflăm fiecare dintre noi acum în zilele de pe urmă; Vine Isus cum ne va găsi,gata pentru răpire sau adormiţi şi fără uleiul Duhului Sfânt, nu cumva stăm cu uşa inimi ferecată de frica celor din jur.

Doamne dă-ne Înţelepciune şi luminează-ne mintea ca să  cunoaştem cum să ne pregătim pentru ziua venire Tale.

Veniţi să aprindem focul Duhului sfânt în noi şi să nu-l lăsăm să se stingă până la venirea Domnului, dacă preoţii din vechime aveau datoria să păstreze focul pentru jertfă aprins şi noi astăzi avem datoria să păstrăm focul Duhului Sfânt aprins în noi ca tot ceea ce facem  să fie făcut pentru Domnul, în cântării, predicarea Evangheliei, rugăciuni şi alte lucrării în via Domnului.

Domnul să ne ajute să înţelegem taina Evangheliei.

 

Trezire….trezire…trezire…Vine Domnul încurând, eşti gata?    

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1791
  • Export PDF: 9
  • Favorită: 2
Opțiuni