Ungerea lui Dumnezeu
Autor: Watchman Nee  |  Album: Omul Spiritual  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 26/01/2023
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Ungerea lui Dumnezeu

... voi ați fost unși de către Cel Sfânt și voi toți cunoașteți... Dar ungerea pe care ați primit-o de la El rămâne în voi, și voi n-aveți trebuință să vă învețe nimeni; întrucât ungerea Sa vă învață cu privire la toate lucrurile și este adevărată, și nu este o minciună, așa cum ați fost învățați, rămâneți în El. (1 Ioan 2.20)

   Această porțiune din Scriptură ne informează cât se poate de limpede unde și cum se face ungerea noastră de către Duhul Sfânt. Dar înainte de a purcede la analizarea pasajului, trebuie, să explicăm sensul termenilor A CUNOAȘTE și A ÎNȚELEGE. De multe ori nu facem distincție între acești termeni. Însă în chestiuni spirituale, deosebirea dintre ei este incalculabil de mare: duhul CUNOAȘTE în timp ce mintea ÎNȚELEGE.

   Un credincios cunoaște lucrurile lui Dumnezeu prin intuiția duhului său. De fapt, dacă dorim să ne exprimăm mai exact, vom spune că mintea nu poate decât să înțeleagă; nu va putea niciodată să cunoască. Cunoașterea este activitatea intuiției noastre, înțelegerea este domeniul de activitate al minții. Duhul Sfânt învrednicește duhul nostru să cunoască, duhul îi dă instrucțiuni minții să înțeleagă. În mod abstract este poate prea greu să facem distincție între acestea două, dar ele sunt la fel de disparate cum este grâul și buruienile pe planul experienței. Atât de ignoranți sunt credincioșii din zilele noastre în căutarea lor de a cunoaște gândul Duhului Sfânt, încât nici măcar nu-și dau seama cum să facă distincție între A CUNOAȘTE și A ÎNȚELEGE.

    Nu-i așa că de multe ori cunoaștem în lăuntrul nostru acest sentiment cu neputință de descris care ne face SĂ ȘTIM DACĂ TREBUIE SĂ FACEM UN LUCRU SAU NU? S-ar putea afirma că știm care este năzuința (mintea) Duhului Sfânt în duhul nostru. Totuși, s-ar putea ca mintea noastră să nu înțeleagă ce înseamnă toate acestea. În chestiunile spirituale e posibil ca să cunoaștem un anumit lucru fără ca să-l înțelegem. Oare nu sunt situații în care după ce ne-am căznit să știm, primim învățătura Duhului Sfânt în duhul nostru jubilând de fericire și strigând: Acuma știu! Iar alteori nu avem senzația că mintea noastră primește lumină și înțelege ce a vrut să spună Duhul Sfânt la mult timp după ce am dat ascultare și am acționat în funcție de ceea ce El a exprimat în intuiția noastră? Nu exclamăm noi oare: Acum înțeleg! ? Aceste experiențe ne arată că noi cunoaștem gândul lui Dumnezeu în intuiția duhului nostru dar înțelegem călăuzirea Sa în mintea sufletului nostru.

   Apostolul Ioan se referă la modul de funcționare a intuiției noastre când afirmă că ungerea Domnului Care locuiește în credincios, îl va instrui în toate lucrurile și-l va învrednici să cunoască totul, ca să nu aibă trebuință să-l învețe nimeni. Domnul dăruiește Duhul Sfânt fiecărui credincios pentru ca El să locuiască în credincios și să-l conducă în tot adevărul. CUM CONDUCE EL? PRIN INTUIȚIE! El Își desfășoară mintea în duhul credinciosului. Intuiția posedă capacitatea inerentă de a discerne mișcarea și sensul Lui. După cum mintea dă instrucțiuni în chestiuni comune, tot așa intuiția ne învață chestiuni spirituale.

   Ungerea înseamnă în original SĂ APLICI UNGERE. Asta sugerează modul în care ne învață Duhul Sfânt și-i vorbește minții omului. El nu vorbește cu glas de tunet din cer, după cum nu-l trântește pe credincios la pământ, cu o forță irezistibilă. Mai degrabă, El lucrează în tăcere, în duhul cuiva pentru a imprima un anumit lucru în intuiția noastră. În același fel în care trupul cuiva se simte alinat când i se aplică ungerea, tot așa duhul nostru simte ungerea alinătoare a Duhului Sfânt. Când intuiția este conștientă de ceva, duhul pricepe ce spune El.

   Pentru a face voia lui Dumnezeu, un creștin nu trebuie să facă altceva decât să dea curs direcției intuiției sale. Nu e nevoie să întrebe pe alții, nici măcar pe el însuși. UNGEREA ÎL ÎNVAȚĂ CU PRIVIRE LA TOATE. Nici măcar o dată nu-l va părăsi UNGEREA, nici nu-i va îngădui să aleagă în mod independent. Toți cei care doresc să umble călăuziți de duhul trebuie să cunoască acest adevăr. Noi nu avem altă responsabilitate decât să acceptăm instrucțiunile din partea Ungerii. Nu e nevoie să decidem de capul nostru. De fapt, nici nu ne va permite să facem acest lucru. Tot ce nu constituie călăuzirea UNGERII, este rezultatul eforturilor noastre. Ungerea funcționează independent. El nu are nevoie de ajutorul nostru. El Își exprimă gândul-mintea- în mod independent de căutarea minții noastre sau de agitația emoțiilor noastre.

   Ungerea operează la nivelul spiritului omului, pentru a învrednici intuiția să cunoască gândul Său.

Ungerea opereaza cu adevărat într-un duh zdrobit....
Adăugat în 26/01/2023 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 324
  • Comentarii: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni