Ce este pocainta , conform cu Noul Testament .
Autor: sorin j.  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de SQRYN in 23/10/2019
    12345678910 0/10 X
Ce este pocainta , conform cu Noul Testament .

In N. T. cuvantul care exprima ideea de pocainta este METANOEA si are a face cu o reala transformare(innoire) a mintii si o reala schimbare de comportament cu innoirea mintii cuiva.

 

Atat cuvantul SHUB cat si cuvantul METANOEA exprima regretul implicand sentimentul de remuscare, mahnire, suparare, pentru o forma precedenta de comportament inclusiv dorinta de a repara s-au a sterge daca ar fi posibil acel comportament.

 

Pocainta este un ansamblu de elemente care cuprinde:

Regret - parere de rau, prin constientizarea facuta de Duhul Sfant.

 

Convertirea - este intoarcerea la DomnuL restaurand partasia cu EL, fiind infiati prin Domnul Isus Hristos.

 

Nasterea din nou  -este transformarea (innoirea minti facuta de Duhul Sfant) prin Cuvantul Lui Dumnezeu. Schimbare de comportament conform cu innoirea mintii prin fapte vrednice de pocainta care insotesc mantuirea.

 

"Măcar că vorbim astfel, preaiubiţilor, totuşi de la voi aşteptăm lucruri mai bune şi care însoţesc mântuirea. '' (Evrei 6:9)

 

Pocainta este o conditie absolut necesara pentru mantuire. Fapte 2:38-40 

 

"Pocăiţi-vă”, le-a zis Petru, „şi fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veţi primi darul Sfântului Duh. Căci făgăduinţa aceasta este pentru voi, pentru copiii voştri şi pentru toţi cei ce sunt departe acum, în oricât de mare număr îi va chema Domnul Dumnezeul nostru.” Şi, cu multe alte cuvinte, mărturisea, îi îndemna şi zicea: „Mântuiţi-vă din mijlocul acestui neam ticălos.” (. Fapte 2:38-40)

 

 "Pocăiţi-vă, dar, şi întoarceţi-vă la Dumnezeu, pentru ca să vi se şteargă păcatele, ca să vină de la Domnul vremurile de înviorare '' (Fapte 3:19)

 

Pocainta este prezentata in Scriptura ca avand doua laturi: O latura divina si o latura umana.

 

 Latura divina.

 

Pocainta este privita ca dar al lui Dumnezeu [... ]  Dumnezeu L-a înălţat cu puterea Lui şi L-a făcut Domn şi Mântuitor, ca să dea lui Israel pocăinţa şi iertarea păcatelor. (Fapte 5:31)

Care prin bunatatea Lui indeamna:

[... ]Nu vezi tu că bunătatea lui Dumnezeu te îndeamnă la pocăinţă? (Romani 2:4)

 

 Domnul [... ]doreşte ca niciunul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă.” (2Petru 3:9)  si chiar porunceste: Dumnezeu [... ]porunceşte acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască” (Fapte 17:30)

 

Dumnezeu face apel neancetat, tuturor oamenilor sa se pocaiasca. Domnul Isus insusi a chemat oamenii la pocainta  

 

  ´´N-am venit să chem la pocăinţă pe cei neprihăniţi, ci pe cei păcătoşi.” (Luca 5:32  )

 

Pocainta este prima din cele patru lucrari de baza ale Duhului Sfant in viata unui om.

 

-convinge pe pacatosi de pacatul lor determinand pocainta.

 

-produce nasterea din nou schimband caracterul si mentalitatea celor care s-au cait de pacate.

 

-boteaza pe cei ce s-au nascut din nou adancind experienta lor spirituala.

 

-sfinteste pe deplin pe cei care s-au predau.

 

  In ce priveste latura umana:

 

a) Pocainta se produce cu ajutorul Cuvantului Lui Dumnezeu prin Duhul Sfant.

 

„Totuşi printre ei au fost câţiva oameni din Cipru şi din Cirena care au venit în Antiohia, au vorbit şi grecilor şi le-au propovăduit Evanghelia Domnului Isus. Mâna Domnului era cu ei, şi un mare număr de oameni au crezut şi s-au întors la Domnul.”( Fapte11:20,21)

 

 

Insa este descrisa si ca o responsabilitate a omului, implicand vointa acestuia    „[... ]Nu vezi tu că bunătatea lui Dumnezeu te îndeamnă la pocăinţă?

 

Dar, cu împietrirea inimii tale, care nu vrea să se pocăiască, îţi aduni o comoară de mânie  pentru ziua mâniei şi a arătării dreptei judecăţi a lui Dumnezeu ” (Romani 2:4-5  )

 

 „I-am dat vreme să se pocăiască, dar nu vrea să se pocăiască[... ] ” (Apocalipsa 2:21)

 

b)Pocainta trebuie propovaduita (predicata).

 

Ioan Botezatorul a propovaduit pocainta. El zicea: „Pocăiţi-vă, căci Împărăţia cerurilor este aproape.” (Matei 3:2)

 

De asemenea Domnul Isus a propovaduito, El zicea: „S-a împlinit vremea, şi Împărăţia lui Dumnezeu este aproape. Pocăiţi-vă şi credeţi în Evanghelie.” (Marcu 1:15), avertizand oamenii ca daca nu se vor pocai, vor pieri. , , Eu vă spun: nu; ci, dacă nu vă pocăiţi, toţi veţi pieri... " (Luca 13:3)

 

 

Dupa inviere Domnul Isus a poruncit apostolilor sa duca lumii intregi mesajul pocaintei, , Şi să se propovăduiască tuturor neamurilor, în Numele Lui, pocăinţa şi iertarea păcatelor”  (Luca 24:47)

 

Acestia la randul lor s-au supus poruncii Domnului propovaduind pocainta in mesajul lor: „Pocăiţi-vă”, le-a zis Petru, „şi fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veţi primi darul Sfântului Duh. Căci făgăduinţa aceasta este pentru voi, pentru copiii voştri şi pentru toţi cei ce sunt departe acum, în oricât de mare număr îi va chema Domnul Dumnezeul nostru.” (Fapte 2:38,39)

 

Fapte 3:19, , Pocăiţi-vă, dar, şi întoarceţi-vă la Dumnezeu, pentru ca să vi se şteargă păcatele, ca să vină de la Domnul vremurile de înviorare”( Fapte 3:19). Aceasta devenind un mod de viata.

 

 Concluzie.

 

Pocainta este intoarcerea la Domnul, facand fapte vrednice de pocainta, recunoscand ca esti un pacatos. Slujindul pe Dumnezeu prin roade vrednice de pocainta, schimbandu-ti comportamentul, crezand in Evanghelie  si intelegand ca bunatatea lui Dumnezeu te indeamna la pocainta.

 

Alergand sa traiesti dupa principiile lui Dumnezeu.

 

Pocainta implica o cufundare in regrete, remuscari, mahniri pentru un comportament rau insotit de dorinta de transformare a mintii si schimbarea comportamentului.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1597
Opțiuni