Cea mai bună explicaţie a celor întâmplate...
Autor: Nabeel Qureshi  |  Album: Un singur Dumnezeu  |  Tematica: Paște
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 14/03/2019
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi
Cea mai bună explicaţie a celor întâmplate...

   Moartea lui Isus pe cruce nu reprezintă finalul mesajului creştin.

   Evanghelia spune că, mai apoi, Isus, a înviat din morţi. În vreme ce orice altă viaţă se sfârşeşte la moarte, moartea lui Isus s-a sfârşit cu viaţă, iar învierea Sa constituie temeiul încrederii creştinilor.

   Nu avem de ce să ne temem de moarte. Isus a biruit-o, iar noi suntem în El.

   Învierea Sa a fost reperul încrederiii creştine, încă de la înteimeierea Bisericii. În Cartea Faptele Apostolilor, Luca notează prima predică creştină, pe care Petru o încheie proclamând învierea:

   'Dumnezeu a înviat pe acest Isus, şi noi toţi suntem martori ai Lui. '  

   În următoarea sa predică consemnată, Petru afirmă:

   'Aţi omorât pe Domnul vieţii, pe care Dumnezeu L-a înviat din morţi; noi suntem martori ai Lui. '

   Nu mai puţin de unsprezece pasaje din Cartea Faptele Apostolilor amintesc faptul că Biserica primară proclamă învierea lui Isus.

   Mesajul care a pus temelia Bisericii primare era: ISUS A ÎNVIAT DIN MORŢI.

   Însă importanţa învierii este statuată, poate, cel mai limpede de către Pavel, care spunea în 1 Corinteni 15.14:

   'Şi dacă n-a înviat Hristos, atunci propovăduirea noastră este zadarnică şi zadarnică este şi credinţa voastră. '

   Predicarea creştină şi credinţa creştină sunt inutile dacă Isus rămâne mort şi nu a înviat. Dacă El nu a biruit moartea, nici noi nu o vom face.

   A înviat Isus din morţi? Avem motive să credem în învierea lui Cristos? Dacă da, atunci aceasta este o temelie solidă pentru credinţa creştină. Dacă nu, creştinii sunt cei mai vrednici de milă dintre toti oamenii. (Aceasta a afirmat Mike, cam la un an după întâlnirea din sufrageria lui, la care participasem alături de tatăl meu. Însă de această dată îl ascultau 700 de oameni; în 2004, Mike Licona a susţinut o dezbatere în compania lui Shabir Ally, faimos orator musulman având ca temă întrebarea A ÎNVIAT ISUS DIN MORŢI?)

   În seara aceea, Mike a propus un raţionament conceput d eprietenul sau Gary şi numit 'Abordarea faptelor minimale'. Raţionamentul are următoarele avantaje: este puternic, uşor de înţeles şi aşa de simplu încât poate fi rezumat într-o singura propoziţie; există anumite evenimente istorice, petrecute în preajma crucificării lui Isus asupra cărora practic toţi istoricii convin şi de departe cea mai bună explicaţie a respectivelor evenimente este aceea ca ISUS A ÎNVIAT DIN MORŢI.

   Pentru a vă oferi câteva informaţii preliminare, trebuie să spun că Gary şi-a petrecut 30 de ani inventariind poziţiile învăţătorilor care L-au studiat pe Isus cel istoric, fie ei agnostici, atei, iudei, creştini ori adepţi ai oricărei alte concepţii despre lume. A citit tot ce se publicase despre Isus cel istoric în revistele academice şi în monografiile scries eîn franceză, engleză, germană. A remarcat că în privinţa anumitor aspecte, mai mult de nouăzeci la sută dintre învăţaţi erau de aceeaşi părere. Analizând respectivele fapte, şi-a dat seama că cea mai plauzibilă explicaţie pentru ele era INVIEREA LUI ISUS. De departe cea mai bună. Oricare altă explicaţie fie ignora, fie deforma evenimentele istorice din preajma morţii lui Isus.

   Adevărul este că atribuţia istoricului este tocmai aceasta: să furnizeze un model narativ vare să confere documentelor istorice cel mai înalt nivel logic. În cazul de faţă, singurul model care se potriveşte realmente evenimentelor petrecute este că ISUS A ÎNVIAT DIN MORŢI!

   Preluând de la Gary lista evenimentelor, Mike a redus-o treptat până la trei puncte:

   1. ISUS A MURIT PRIN CRUCIFICARE

   2. URMAŞII LUI ISUS CREDEAU CU ADEVĂRAT CA LI S-A ARĂTAT ISUS CEL ÎNVIAT

   3. OAMENI CARE NU ERAU ADEPŢI AI LUI ISUS CREDEAU CĂ LI S-A ARĂTAT CU ADEVĂRAT ISUS CEL ÎNVIAT.

„Nu avem de ce să ne temem de moarte. Isus a biruit-o, iar noi suntem în El.” Cea mai măreață afirmație posibilă!
Adăugat în 20/03/2019 de loredanam
„Nu avem de ce să ne temem de moarte. Isus a biruit-o, iar noi suntem în El.” Cea mai măreață afirmație posibilă!
Adăugat în 20/03/2019 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 666
  • Comentarii: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni