Trezirea, de la dilemă la paradox și la... sculare!
Autor: Gili Indrie  |  Album: www.pomulvietii.abcr.ro  |  Tematica: 2Cronici 7:14
Resursa adaugata de resursecrestine in 13/05/2013
    12345678910 9.89/10 X
Media 9.89 din 9 voturi

  Suntem la tema generală care vizează ”trezirea”.
   Este trezirea spirituală partea de care trebuie să se ocupe omul sau partea de care se ocupă Dumnezeu? Ar trebui să ne dăm noi peste cap, să agităm apele și să facem zgomot sau să așteptăm să miște Dumnezeu apele și să sufle trezire peste noi?

    Unii înclină mai mult că omul este responsabil să facă ceva pentru trezirea lui și a altora, că ar trebui să vegheze, să stăruiască, să caute, să umble, să se străduiască mai mult, să se disciplineze, să se roage, să ajute, să postească și să dea mai mult.
  Accentul pus de către acestă tabără este pe responsabilitatea omului de a fi activ în provocarea trezirii.

   Alții consideră că omul nu poate face nimic să stârnească sau să provoace trezirea decât să aștepte intervenția suverană a harului lui Dumnezeu. Ei sunt convinși că zbaterile omului, oricât de bine intenționate și de sfințite ar fi, nu au nici-o contribuție la a produce trezirea; prin urmare, responsabilitatea pentru trezire aparține în exclusivitate lui Dumnezeu.

   Mai este o categorie neutră în care sunt cei pe care nu-i interesează, dacă și de unde vine trezirea.
Ei își văd mai departe de ogoarele lor, studiile lor, joburile lor, prieteniile lor, magazinele și cumpărăturile lor, muzica și sporturile lor, mașinile și gadgeturile lor.
 Pe ei nu-i interesează cine intră primul în ecuația trezirii, responsabilitatea omului sau harul Lui suveran.

   Și ar mai fi câțiva care cred că ambele tabere sunt greșite în premiza lor.
Tot aceștia mai cred că ambele tabere au dreptate.
Ai citit bine!
De fapt, aceștia din urmă nu cred că au de a face aici cu o dilemă, ci cu un paradox!
Trezirea spirituală nu trebuie abordată ca și o dilemă, în care trebuie să aleg între două alternative contrare, care se exclud una pe cealaltă (ori, ori), ci ca și un paradox, în care deși avem alternative contradictorii, ele sunt ambele adevărate (și, și)!

 Credința creștină are paradoxuri și noi operăm chiar inconștienți cu ele: Cristos este om și fiul lui Dumnezeu, ”cine își va pierde viața, o va câștiga”, etc.

 Când te-ai trezit azi dimineață, cum sau cine te-a trezit?
Te-ai trezit singur pe baza ceasului biologic interior care te-a anunțat că este vremea trezirii?
Sau te-a trezit ceva din exterior,”alarma” de la ceas ori mobil sau... glasul unei persoane?
Sau a fost nevoie să te tragă cineva afară din pat și să arunce apă pe tine? :-)
Oamenii se trezesc din somn în moduri diferite.
Uneori au nevoie de alarmă, alteori se trezesc fără stimuli externi.
Dar, se trezesc. Nu înseamnă că se vor și da jos din pat!

  Eu cred că problema majoră nu este trezirea noastră, ci scularea și datul jos din pat - părăsirea condiției confortabile care ne ține de cald!
  Duhul Sfânt ne tot dă alarme interioare și exterioare ca să ne deșteptăm!
  O face mai suav, gingaș, prin cântece și predici - prietenește, dar și mai agresiv, prin incidente, boli, trădări sau accidente.
  Vom face ce ține de noi ca să auzim alarma Lui?
  Vom avea curajul să ne sculăm din starea noastră de somnolență și să pășim hotărâți spre ziua și viața nouă?

bun comentariu!Mai trebuia putin definit in detliu ce inseamna pentru multi acea zona de confort:obiceiuri ,traditii mostenite"asa am primit",nu conteaza daca e biblic sau nu,teama de a nelasa calauziti spre ceva nou! Parca aud si acum pe domnul spunand:mai am sa va spun multe lucruri dar acum nu le puteti purta!,si maispunea Domnul ca adevarul doar adevarul ne va face cu adevarat liberi!Ajuta-ne Doamne sa-ti recunoastem glasul si calauzirea Duhului Tau Sfant pe noile cai pe care vrei Tu sa lucrezi!!! Fiti binecuvantati!
Adăugat în 13/05/2013 de taica_radu
Trezirea cere distanţare de tumultul distracţiilor motivul pentru care Duhul Sfânt nu intră în socoteală.Tobombole,premii pentru înrâurire spirituală sunt fără sens...nu cumpărăm spiritualitatea cu bani.....Prea mult în protestntism se cumpără mântuirea.Se încearcă ademeniri financiare..motiv pentru un om onest a înţelege că este mituit pentru a fi adus la cunoştinţa mântuirii vreunei biseric.Faptele bune sunt de foarte multe ori înrâurite de acest motiv interior spurcat.De aici uneori nr mare de membri care ne secătuiesc mai apoi resurse pentru pâinea şi peştele lor zilnic fără să se vadă o spiritualitate profundă şi în creştere.Trebuie urmărit de la cauză la efect vechile treziri pentru ca cele noi să fie curăţite de zgura egoismului primelor.Trezirea implică o cruce.E bine să o facă glasul datoriei în ucenicie mai puţin ceasul.Ar trebui vorbit oare de trezirea din,de trezirea din cealaltă parte a ţării.?Există mai repede înviorare de ţări.Când Luther a trezit Witembergul s-a sculat din somnul morţii Roma şi Europa.Alţii vor ştii ce e o trezire bună sau falsă.Cât despre sentimentalisme ieftine,ardoare,entuziasm care pălesc în câteva luni...e rost doar de înviorări de suprafaţă...Când vom merge în adâncurile Cuvântului trezirea va fi bazată pe raţiune..iar sentimentele doar vor da pulsul faptului că trăim în Isus şi în lângă inima Lui în mod constant în însufleţire bine orânduită..
Adăugat în 14/05/2013 de CedrulLibanului
Cand imi dau seama cat de mult tin la confortul meu-si nu numai fizic(somn, hrana, haine),dar si la cel spiritual(sa ma simt cat mai bine, sa nu fiu ranita in lupta)....atunci inteleg de ce primii crestini treceau lenea intre pacatele capitale! Dar si Domnul Isus ii spune robului cu un talant: „Rob rău și leneș!”. Doamne, ai milă de noi, trezește-ne, dă-ne putere și hărnicie! Nu cumva să auzim la fel în ziua aceea!..
Adăugat în 15/05/2013 de loredanam
Cum vom putea renunta de buna voie la confortul - mai binele la care am ajuns cu truda parintilor si a bunicilor nostri si, de ce nu, a ... noastra?
Fiecare generatie se bate si se zbate pentru binele - confortul generatiei viitoare.
Lupta, munca, truda si zbaterea este pentru acel "mai bine" material care aduce cu sine confortul, comoditatea, lenea si doza de somnolenta. Progresul si confortul diminueaza nevoia de Dumnezeu si marginalizeaza luarea crucii si asumarea suferintei datorata urmarii lui Cristos.
Daca putem trai bine si fara Dumnezeu, de ce ne-am ingreuna viata cu discipline spirituale care ne creaza disconfort fizic si emotional?
Luarea crucii este intotdeauna neconfortabila si dureroasa! Atat la serviciu, cat si la scoala, dar mai ales acasa!
Sacrificarea interesului personal si subordonarea lui interesului lui Cristos sunt, la inceput, dureroase. Durerea insa, ne trezeste si ne mobilizeaza la actiune!
Adăugat în 16/05/2013 de TM50GILI
LUCA 17: 20-21
Fariseii au întrebat pe Isus când va veni Împărăţia lui Dumnezeu. Drept răspuns, El le-a zis: „Împărăţia lui Dumnezeu nu vine în aşa fel ca să izbească privirile. Nu se va zice: „Uite-o aici!” sau: „Uite-o acolo!” Căci iată că Împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul vostru.”
ROMANI 13:11-14
Şi aceasta cu atât mai mult, cu cât ştiţi în ce împrejurări ne aflăm: este ceasul să vă treziţi în sfârşit din somn; căci acum mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am crezut.
Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua. Să ne dezbrăcăm, dar, de faptele întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Să trăim frumos, ca în timpul zilei, nu în chefuri şi în beţii; nu în curvii şi în fapte de ruşine; nu în certuri şi în pizmă; ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Isus Hristos şi nu purtaţi grijă de firea pământească, pentru ca să-i treziţi poftele.
1 COR 15
Veniţi-vă în fire, cum se cuvine, şi nu păcătuiţi! Căci sunt între voi unii care nu cunosc pe Dumnezeu: spre ruşinea voastră o spun.

TREZITI-VA CUM SE CUVINE !

Aceasta este provocarea: curatiti-va inimile oameni cu inima impartita. Cum ar putea sa aduca Dumnezeu macar un gram de trezire acolo unde e necuratie si dezordine, si unde El, s-ar putea sa nu fie chiar asa de binevenit... Trezirea inseamna cainta adanca si cu lacrimi multe... si o schimbare a caracterului de la radacina. Se spune ca oamenii nu se schimba: un om trezit cum se cuvine se schimba. Oricat ar spune mama si tata psihologilor ca asa ceva nu se poate intampla, caracterul omului trezit se schimba. Pana si expresia generala a fetei este alta la omul trezit. Dar trezire fara pocainta si fara o dorinta de indreptare a greselilor si de renuntare la dragostea pentru lucruile lumii acesteia (vezi Zacheu) nu exista. Pocainta este cea care iti aduce imparatia lui Dumnezeu in inima. De aceea a zis Isus ca multi sunt chemati, dar putin sunt alesi; pentru ca multi vor sa-si linisteasca constiinta venind la biserica, dar putini renunta la ei insisi pentru a fi innoiti cum se cuvine de Duhul Sfant; si de aceea a zis si Pavel ca intre noi sunt unii care nu-L cunosc pe Dumnezeu. Asadar, vedeti ca trezirea e in noi , ea nu vine de undeva asa pe nepusa masa, ci are loc acolo unde masa este pusa si facliile aprinse la orice ora din noapte ... Dar si dorinta de pocainta vine de la Dumnezeu... Sa ne rugam ca sa avem pocainta in inimi si sa o putem transmite mai departe...






Adăugat în 20/05/2013 de Teodorax36
Corelarea cu textul din Romani 13 mi se pare foarte bună.
După trezire urmează, în mod natural, dezbrăcarea de ”pijamale” - obiceiuri care ne mențin în stări specifice somnolenței. În sensul acesta ”trezirea cum se cuvine” este însoțită de acțiuni de dezbrăcare specifice (pocăința de ..., renunțarea la ...) și de îmbrăcare cu smerenie, bucurie, modestie, adevăr, etc.
Adăugat în 21/05/2013 de TM50GILI
am dat nota zece acestui articol dupa ce am citit prima fraza.Iar legat de trezire nu va veni atata timp cat crestinii stau in pat sau raman in pijamale cum zicea"TM50GILI".Trebuie sa iesim din zona confortabila FIRII PAMANTESTI si sa ne deszbracam de omul cel vechi imbracandu-ne cu omul cel nou.Bisericile noaastre sunt pline de oameni firesti care nu sunt nascuti din nou.Iar cu un om firesc Dumnezeu nu va face trezire,DAR poate sa faca cu niste pietre daca nu ne trezim NOI POCAITII,dorind nasterea din apa si din duh.Un om moral este doar un om moral;si avem multi in bisericile noastre si la fel de multi afara;DAR un om nascut din nou este nascut din duh si samanta lui Dumnezeu locuieste in el ceea ce nu ii da voie sa pacatuiasca.

"POCAITILOR"TREZITI-VA CA SA TREZEASCA DUMNEZEU ROMANIA
Fa Doamne lucrul acesta incepand cu mine.AMIN!
Adăugat în 22/05/2013 de alinivasco
am dat nota zece acestui articol dupa ce am citit prima fraza.Iar legat de trezire nu va veni atata timp cat crestinii stau in pat sau raman in pijamale cum zicea"TM50GILI".Trebuie sa iesim din zona confortabila FIRII PAMANTESTI si sa ne deszbracam de omul cel vechi imbracandu-ne cu omul cel nou.Bisericile noaastre sunt pline de oameni firesti care nu sunt nascuti din nou.Iar cu un om firesc Dumnezeu nu va face trezire,DAR poate sa faca cu niste pietre daca nu ne trezim NOI POCAITII,dorind nasterea din apa si din duh.Un om moral este doar un om moral;si avem multi in bisericile noastre si la fel de multi afara;DAR un om nascut din nou este nascut din duh si samanta lui Dumnezeu locuieste in el ceea ce nu ii da voie sa pacatuiasca.

"POCAITILOR"TREZITI-VA CA SA TREZEASCA DUMNEZEU ROMANIA
Fa Doamne lucrul acesta incepand cu mine.AMIN!

legat de ce spunea "taica_radu" este perfect adevarat;am intrebat un pastor un lucru relativ simplu in special pentru el;si mi-a raspuns ca asa am primit de la parintii nostrii si asa mergem mai departe.
Iubitii mei daca pe ce ne-au lasat parintii si bunicii nostri ne bazam noi credinta si nadejdea IADUL va fi populat peste masura de mult.
Adăugat în 22/05/2013 de alinivasco
Asa este, fara dat jos din pat, spalat pe fata cu apa rece si plecat la lucru, nu exista trezire. Degeaba suna ceasul Duhului Sfant daca noi ne intoarcem pe partea cealalta. Frati si surori, din experienta personala va spun ca trezirea spirituala adevarata, autentica este foarte complexa si dificila pentru ca presupune niste eforturi deosebite, constante si perseverente din partea noastra pentru a permite Duhului sa transforme in profunzime caracterul, atitudinea si comportamentul nostru. Eu va sugerez, pe langa Sfanta Scriptura si carti religioase sa cititi carti motivationale si de dezvoltare personala scrise de oameni care il iubesc pe Dumnezeu si care au reusit in viata plecand "de jos".
Adăugat în 05/12/2013 de flov04
Statistici
  • Vizualizări: 2417
  • Export PDF: 1
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 9
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni